Topinambur (Helianthus tuberosus), este o planta erbacee
perena din familia Asteraceae, cunoscuta si sub numele de: mar de pamant, cartofi porcesti, napi
porcesti, picioci, trufe, pere iernatice.
Topinambur (Helianthus tuterosus),
are o tulpina inalta ce poate creste pana la 1,5 - 3 m, frunze mari, cu o
textura aspra, paroasa, a caror dimensiune descreste de la baza spre varf, florile,
cu petale galben-intens, seamana cu cele de floarea-soarelui.
Topinambur (Helianthus
tuberosus), se cultivata ca leguma pentru tuberculii sai ce contine proteine,
dar deloc grasimi si, poate surprinzator, este lipsit de amidon, ceea ce il
face recomandat persoanelor cu diabet. Este bogat in potasiu, fier, fibre,
fosfor, cupru, niacina (vitamina B3) si tiamina (vitamina B1).
Principala sa
calitate, insa, este cantitatea mare de inulina, un carbohidrat bogat in
fructoza, care ii confera un gust dulce placut. Cu cat este mai mult timp
depozitat cu atat gustul va fi mai dulce, datorita unor procese chimice care
descompune inulina in fructoza - acest lucru este important in procesul de
utilizare a napului-porcesc, caci organismul uman nu are abilitatea de-a
procesa inulina. De aceea este de preferat sa gatim cu napii tinuti o vreme la
camara, ca ei sa treaca prin acel procesc natural de transformare. In caz
contrar, napii abia scosi din pamant si consumati pot cauza dureri de stomac si
flatulenta.
Topinambur (Helianthus tuberosus) in gastronomie:
Tuberculii au fost folositi in moduri similare cartofului -
au aceeasi consistenta si textura, dar un gust mai dulce. Datorita
carbohidratilor au tendinta de-a deveni prea moi la fierbere, dar isi pastreaza
textura cand sunt preparati la abur.
Sunt excelenti copti, gratinati, sub forma
chipsuri, dar pot fi, de asemenea, baza unei delicioase supe creme.De asemenea,
tuberculii pot fi ingredient principal intr-o salata de cruditati foarte
satioasa, gustoasa si usor de preparat. Se rade topinamburul impreuna cu
morcov, telina, radacina de patrunjel (sau alte legume, dupa gustul fiecaruia),
ceapa, se adauga putin maioneza sau un dresing preferat si obtineti o salata
hranitoare.
Topinambur (Helianthus tuberosus), proprietatile terapeutice
:
Topinamburul (Helianthus tuberosus), este cea mai bogata sursa de inulina din natura.
Inulina este o polizaharida naturala unica, cu 95% fructoza. Acest carbohidrat
se mai gaseste si in radacinile de cicoare, papadie si alte plante, dar in
cantitati mai mici.
Inulina are actiune benefica de la nivelul stomacului pana
la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe in sange. Leaga o mare cantitate
de substante care nu sunt necesare organismului, ajutind astfel la eliminarea
metalelor grele, a radionuclizilor, a colesterolului, a acizilor grasi, a
diferitilor compusi chimici toxici.
Inulina stimuleaza capacitatea de
contractare a peretilor intestinali, ceea ce accelereaza curatarea organismului
de toxine si reziduuri.Regleaza secretia de insulina, previne si trateaza
diabetul.Cercetarile au aratat ca administrarea de topinambur duce la o scaderea
glicemiei, dar si la o stabilizarea acesteia, atat la persoanele sanatoase, cat
si la cele care deja sufera de diabet de tip II.