Se incarca...

Transport gratuit

Peste 299 lei, sub 5 kg

Iti dam 3% inapoi

Daca iti intarzie comanda

Retur gratuit

Garantat in 14 zile

Consultanta gratuita

Pentru toata gama de produse

Filtreaza produsele
(1)

74,96 lei

87,18 lei (-12,22 lei)

Adauga in cos
Stoc depozit
(2)

4.863,56 lei

4.983,15 lei (-119,59 lei)

Adauga in cos
Stoc depozit
(1)

1.130,37 lei

1.315,68 lei (-185,31 lei)

Adauga in cos
Stoc depozit
(1)

3.901,66 lei

4.133,12 lei (-231,46 lei)

Adauga in cos
Stoc depozit
(1)

8.302,55 lei

8.648,49 lei (-345,94 lei)

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

2.270,99 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(1)

2.273,04 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

1.180,80 lei

Adauga in cos
In stoc
(0)

3.030,01 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(1)

3.589,50 lei

3.708,16 lei (-118,66 lei)

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

2.539,59 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(1)

7.282,80 lei

7.464,87 lei (-182,07 lei)

Adauga in cos
In stoc
(1)

2.996,29 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

1.209,60 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(1)

83,53 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

879,03 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

101,16 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

193,80 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

234,60 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

2.686,32 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

350,62 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

17.755,67 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

19.844,57 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
(0)

466,65 lei

Adauga in cos
Stoc depozit
Pagina 1 din 2

Cazane Tuica, Alambicuri

Alambic sau cazan de tuica? Care este diferenta? Tu ce ar trebuie sa alegi? Visul tau a fost dintotdeauna o casa cu livada? Atunci cu siguranta ai nevoie si de un alambic sau cazan de tuica. Afla in continuare ce utilaj se potriveste nevoilor tale. 

Echipamentele de distilare cu cel mai mare grad de recunoastere in tara noastra sunt cazanul de tuica si alambicul. In acceptiunea generala acestea sunt adresari pentru acelasi produs insa in termeni profesionali sunt cateva diferente minime.

Cazane pentru tuica (Alambicuri) si sistemede distilare

Cazanul de tuica este un recipient in care se incalzesc fluide, fiind folosit cu precadere pentru distilarea bauturilor alcoolice din fructe. Cazanele de tuica sunt produse din cupru, aluminiu, otel inoxidabil. Cazanul de tuica fabricat din cupru alimentar cu puritate de 99,9%, este cel mai des folosit si cel mai eficient in producerea licorii.

Studiul asupra termoconductibilitatii metalelor arata ca cuprul este cel mai bun conductor termic dupa argint. Vasele de gatit si mai ales Cazanele de Tuica din cupru (de puritate min. 99.9 %), asigura raspandirea temperaturii aproape instantaneu, in mod egal pe toata suprafata oalei de gatit, inclusiv pe peretii vasului.

Conform studiilor, cuprul conduce caldura de 9 ori mai bine decat otelul inoxidabil (inoxul). Cuprul este rezistent la efectul acizilor organici si are un aport pozitiv asupra gustului și mirosului distilatului, dovedit mai bine decat oricare alt metal.

Din acest motiv distilatele, tuica, palinca, fabricate in distilatoare din cupru au miros si gust mai bun. Cazanele de tuica se impart dupa modul in care pot fi golite in doua categorii si anume:

  • Cazane de tuica basculante 
  • Cazane de tuica stabile
  • Cazanele de tuica basculante
Cazanele de tuica basculante sunt foarte practice si potrivite productiei de tarie in cantitati medii, intrucat sunt usor de umplut si de golit. Aceste modele au focarul compus din doua parti, umplerea sa realizandu-se prin partea superioara a vaselor, pentru ca, mai apoi, in urma procesului distilarii sa se basculeze cu ajutorul manerului special conceput pentru operatia cu pricina. Folosirea acestuia faciliteaza totodata golirea cazanului.

Cazanele de tip stabil

Cazanele de tip stabil au focarul compus dintr-o singura parte si sunt prevazute cu doua orificii separate: unul pentru incarcare si altul pentru golire. Acestea sunt recomandate distilarii bauturilor alcoolice preparate din fructe de capacitate medie/mare, fiind pretabile atat pentru uzul individual cat si industrial.

Componente cazan de tuica

Un cazan de tuica este alcatuit din: vasul propriu-zis in care se rastoarna fiertura de fructe care a fermentat in butoi, capacul acestuia si teava de transfer a aburilor de alcool.

Vasul trebuie sa fie prevazut cu un capac dotat in capatul de sus cu un orificiu pe unde urca aburul de alcool, o atentie deosebita o merita teava de transfer, fiind indicat ca aceasta sa fie fabricata din acelasi material din care este confectionat cazanul, avand in vedere ca ea ghideaza aburii de alcool catre serpentina. In plus, tot teava de transfer asigura ca apa din vasul de racire nu se va incalzi pe toata durata procesului de fierbere.

Serpentina este alcatuita din cupru, rolul sau fiind acela de a transforma alcoolul din stare gazoasa in stare lichida. Pentru a nu pierde material, cazanul de tuica si capacul trebuie sa se inchida etans.

Volumul cazanului de tuica

Volumul cazanului de tuica se masoara in litri si arata ce cantitate de tuica poate fi produsa intr-un singur proces. Volumul cazanului de tuica influenteaza si dimensiunile acestuia, astfel ca, un model proiectat pentru productia de tarie in cantitati medii sau mari (ex. 150 – 200 de litri) va avea nevoie de un loc mai mare pentru depozitare si va fi mai greu de transportat. In plus, alcoolul pregatit intr-un astfel de cazan nu este la fel de usor de preparat, intrucat intreg procesul necesita implicarea a minim doua persoane.

Daca bugetul nu este foarte mare si se pune accent mai mult pe mobilitate, se poate opta pentru un alambic sau un cazan de tuica sub 100 de litri, destinati productiei mici de brand sau palinca de fructe.

Avand o capacitate limitata, un asemenea vas este potrivit pentru o gospodarie in care tuica se prepara strict pentru consumul propriu si nu pentru a o comercializa.

In ceea ce priveste capacitatea vasului racitor, aceasta trebuie sa fie mai mare decat volumul cazanului propriu-zis. Oricum, exista o legislatie in ceea ce priveste vasele de tuica si anume cel care detine un asemenea cazan trebuie sa-l declare la Primarie sau risca amenzi ridicate, mai ales daca doreste sa transforme productia de alcool intr-o afacere proprie.

Focul

Oricine isi doreste sa obtina o tuica aromata, asa ca, sursa de incalzire reprezinta un alt parametru de selectie important. Cu alte cuvinte, focul pentru un cazan de tuica se poate face fie cu lemne, fie cu arzator pe gaz. Daca ceea ce-ti doresti este un mod constant si curat de lucru, respectiv o reglare mai fina a flacarii, opteaza pentru ultima varianta.

Totusi, tuica produsa prin ardere de lemne are un gust mult mai bun, avand in vedere ca ruperile de ritm ale focului permit momente de respiro cazanului. Pe scurt, lichidul ajunge sa-si dozeze taria mult mai bine chiar daca nu beneficiaza de o scurgere constanta. Atentie maxima insa la calitatea lemnului folosit, caci deseurile arse pot compromite productia de borhot!

Temperatura nu trebuie sa depaseasca 80 – 85°C odata ce cazanul a fost etanseizat cu ajutorul capacului, altfel exista riscul ca lichidul sa ajunga pe conducte sau sa curga prea repede, fapt care afecteaza atat calitatea, cat si randamentul distilatelor.

Materialul cazanului de tuica

Cuprul este capabil sa distruga bacteriile si virusii nedoriti. Este interesant ca medicina ayurvedica cunostea acest lucru inca de pe vremea cand bacteriile erau o notiune necunoscuta stiintei. Ayurveda recomanda si astazi pastrarea apei de baut in vase de cupru.

Din punct de vedere al termoconductibilitatii si al eficientei in producerea alcoolului cupru este cel mai bun metal deoarece asigura raspandirea temperaturii instant pe toata suprafata incalzita in mod uniform. 

Egiptenii antici foloseau ulcioare si caldari de cupru pentru a mentine apa proaspata. Chiar si in prezent, pentru serviciul de la Templul lui Shiva din orasul indian Rameswaram se folosesc vase mari, din cupru, pentru a depozita apa adusa din fluviul Gange, spre a-i fi oferita zeului Shiva. Apa pastrata in felul acesta ramane proaspata ani la rand.

Potrivit oamenilor de stiinta, recipientele de cupru pot fi raspunsul in ceea ce priveste anihilarea bacteriei E-coli, care traieste in intestinul omului si al tuturor animalelor cu sange cald, producand imbolnaviri grave. Specialistii britanici au efectuat cercetari in acest sens, iar concluzia experimentelor a fost aceea ca ionii de cupru omoara aceasta bacterie periculoasa, performanta rar intalnita la alt metal, nici macar la aur.

 Asadar, daca in spitale, restaurante, scoli, gradinite, magazine etc. se utilizeaza recipiente de cupru pentru depozitarea apei, putem elimina riscul infectarii alimentelor cu aceasta bacterie periculoasa. In prezent, vasele de inox sunt folosite aproape exclusiv, atat in localurile publice, cat si acasa, pentru ca sunt mai frumoase, mai stralucitoare si mai usor de intretinut.

Cu toate acestea, cuprul este un material mult mai util si mai sanatos si aceasta nu numai pentru ca omoara bacteriile si virusii. Acest metal s-a dovedit a avea mult mai multe proprietati benefice pentru corpul uman.

Un dezavantaj major al cazanelor de tuica din curpu este formarea oxidului de cupru care este toxic. Astfel ca, un cazan de cupru trebuie curatat temeinic inainte de inceperea procesului de distilare. Cazanul de tuica din inox are avantajul ca din punct de vedere chimic acesta nu are nicio reactie cu amestecul din cazan.

Alambicul

Alambicul este o instalatie de distilare, ce se foloseste pentru extragerea alcoolului etilic si a altor componente volatile din materiile alcoolice fermentate (borhoturi, tescovina si drojdii).

Pe langa obtinerea bauturilor spirtoase, alambicul mai este utilizat si pentru extractia uleiurilor esentiale din plante, apa florala sau hidrosoli, substante des intalnite in industrica cosmetica si farmaceutica.

Alambicul poate fi de asemenea functie de gradul de automatizare impartit in doua mari clase:

  • Alambic manual
  • Alambic cu motor
Automatizarea consta in procesul de invartire automata in interiorul cazanului de tuica pentru ca borhotul sau produsu brut din care se produce alcoolul sa nu se lipeasca. Atunci cand aceasta invartire se face manual este posibil sa mai apara erori si sa se deterioreze calitatea produsului finit.

Forma sa este una sferica, fapt care faciliteaza miscarea continua a lichidului in procesul de fierbere si elimina necesitatea unui amestecator, intrucat continutul nu se lipeste de fundul cazanului.

Totusi, pentru siguranta totala, se recomanda achizitionarea unui vas de tuica echipat cu un asemenea instrument, deoarece acesta garanteaza amestecarea usoara si prevenirea arderii compozitiei, fie ea chiar si mai densa (borhot de pruna, mar).

Alambicul are cazanul sferic si ajuta la miscarea continua a borhotului in timpul fierberii. In cazul compozitiilor mai dense, cum ar fi borhotul de prune sau mere se recomanda dozarea continutului cu o sita anti lipire pentru siguranta totala.

Forma cupolei care se ingusteaza catre varf, permite distribuirea si racirea aburului in cupola.
Astfel ca, elemenetele cu o temperatura de fierbere mai scazuta se precipita si revin inapoi in borhot. In acest caz tuica obtinuta este mult mai curata si mai aromata.

Componente alambic:

  • cazan de distilare (blaza), așezat pe un focar,
  • serpentina de racire (refrigerent)
  • recipient de colectare a distilatului.
Fierberea se recomanda a se face cu gaz pentru o precizie si reglare a temperaturii mai buna.
Dupa ce alambicul a fost incarcat, etansarea se realizeaza cu un amaestec realizat din apa si faina alba in 2 puncte: intre capac si corpul cazanului si intre teava de legatura si intrarea in serpentina racitorului.

Inainte de prima folosire sau dupa o perioada mai lunga in care nu a fost folosit alambicul se curata cu un amaestec de apa si acid citric in proportie de 59 la 0.4. La 59 de litri de apa se pune 400 ml acid citric sau otet de mere.

In termeni populari nu se face distinctie intre alambic si cazan de tuica, adresarea fiind comuna din punct de vedere al consumatorului. Am incercat prin aceste informatii sa va transmitem pozitionarea fiecaruia in special din punct de vedere al utilizarii, procesele fiind oarecum similare.

Pentru consultanta gratuita privind alambicul sau cazanul de tuica va recomandam sa va adresati consultantilor Pestre.ro. Alambicul poate fi destinat pentru fabricarea de alcool. dar si pentru obtinerea de esente din flori sau plante speciale cum ar fi spre exemplu lavanda.

Diferentierile intre alambicuri ca si intre cazanele de tuica se fac in principal functie de volumul sau capacitatea de procesare in Litri.

Cu cat volumul de procesare al cazanului de tuica este mai mare cu atat acesta este mai eficient ca si productie. Volumul de procesare a unui cazan de tuica se masoara in litri si reprezinta volumul de produs brut ce se introduce in  cazan pentru a fi procesat/distilat spre obtinerea produsului finit. De obicei la volume mari alambicele sau cazanele  de tuica au un grad ridicat de automatizare incarcare si descarcare.

Ca si accesorii pentru alambice sau cazane de tuica intalnim arzatoare si site anti-lipire.

Pentru preturi speciale, oferte de pret, promotii si reduceri va recomandam sa va inregistrati gratuit la newsletter-ul Pestre.ro magazin online.

Aboneaza-te acum !

Ar fi bine sa te abonezi pentru ca este gratuit, esti primul care afla promotiile si reducerile, ai preturi speciale doar pentru abonati, beneficiezi de cele mai bune preturi, beneficiezi de oferte speciale numai pentru tine.