Masini si unelte

Turnarea betonului – cum se realizeaza corect

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 22.05.2019, actualizat la 01.07.2019, in Masini si unelte Turnarea betonului – cum se realizeaza corect

Turnarea betonului este o lucrare profesionala care are ca scop umplerea sau acoperirea unor spatii deja pregatite pentru a primi materialul de constructie. Operatiunea poate fi realizata folosind mai multe utilaje, printre care o betoniera.

Lucrarea de turnare a betonului necesita o serie de pregatiri anterioare si ulterioare turnarii imediate. Un rezultat optim al turnarii betonului se obtine doar daca etapele si cerintele tehnice sunt respectate ca succesiune si timp de executie; pasta din beton este preparata conform normelor si este livrata la timp.

Turnare beton in functie de destinatie

Turnarea betonului se realizeaza in functie de proiect pentru diferite constructii civile sau comerciale, acoperirea unor zone cu dale sau placi din beton, sau crearea de alei, terase sau spatii de joaca si relaxare.

Etapele turnarii betonului sunt: Pregatirea terenului, realizarea cofrajului si armaturii, nivelarea si finisarea dupa turnarea betonului.
Realizarea incorecta a etapelor de turnare a betonului genereaza un rezultat de slaba calitate si situatii ulterioare periculoase.

Turnare beton pentru fundatie

Turnarea betonului pentru fundatii se va face cu un anumit tip de beton care va fi turnat in cofraje intocmai proiectului.

Pregatirea cofrajelor si etanseitatea acestora reprezinta o norma de baza. Armarea se executa cu materiale stabilite in proiect si pe toata suprafata cofrajului.

turnare beton fundatie

Asigurarea unui flux neintrerupt de turnare, vibrare si finisare se va face prin calculul necesarului de beton si durata de turnare, astfel incat pasta de beton sa patrunda omogen in toata structura cofrajului.

Placa beton casa/cladire

Placa de beton reprezinta acoperirea unei suprafete plane cu beton.
Spatiul in care se realizeaza tunarea betonului trebuie sa fie pregatit si delimitat cu un cofraj si sa contina o armatura tip plasa metalica.

Pentru ca turnarea sa nu fie intrerupta se estimeaza corect necesarul de beton pentru umplerea cofrajului.

turnare placa beton

Turnare beton curte

Pentru extinderea utilizarii confortabile a spatiului privat sau comercial se realizeaza alei si spatii betonate dupa specificatii dorite.

Fie ca se acopera o zona de acces in curtea locuintei sau a firmei, fie ca sunt necesare dale beton pentru alei sau terase, este important ca lucrarile sa fie realizate in conditii profesionale.

Care sunt preturile pentru a turna beton in curte?

Tarifele pentru turnarea betonului intr-o curte privata depind de: suprafata de acoperit, de grosimea betonului si de tipul tehnologiei care va fi folosit.

Turnare beton la temperaturi negative

Turnarea betonului nu se efectueaza la temperaturi negative, deoarece poate fi afectata in timp rezistenta betonului. Daca situatia nu poate fi evitata se face o adaptare particularizata a procedurii astfel:

Se micsoreaza cantitatea de apa din pasta de beton;

 • Se pregateste o pasta ce include ciment cu intarire rapida;
 • Se malaxeaza agregate sortate si cu granulatie potrivita;
 • Se extinde timpul de malaxare al pastei de beton;
 • Se adauga compusi de tip aditiv specializati pentru priza rapida;
 • Se acorda atentie marita vibrarii betonului turnat;

Turnare placa beton pe pamant

Turnarea unei placi de beton pe pamant este o operatiune des utilizata in care se respecta cateva norme:

 • receptionarea unei suprafete plane, continue care sa respecte cerintele beneficiarului.

Un proiect simplu care va inlude pasii de lucru si necesarul de material pentru turnare placa beton pe pamant, precum si operatiunile realizate dupa turnare:

 • Determinarea suprafetei acoperite pentru turnare.
 • Pregatirea initiala a suprafetei prin nivelare si indepartare resturi vegetale sau alte obiecte.
 • Realizarea unui cofraj etans la imbinari.
 • Montarea unei plase de armatura cu grosime potrivita.
 • Turnare si vibrare mecanizata.
 • Nivelare si finisare dupa specificatii.

Cum sa torni corect betonul in curte

Realizarea unui spatiu acoperit de beton in curtea casei este un lucru simplu daca tii cond de cateva aspecte si anume:

 • Analizeaza si marcheaza zona pe care se va lucra.
 • Evita apropierea de spatiile ce includ in subteran trasee de conducte de alimentare cu apa sau canalizari.
 • Lasa in aceste zone spatiu suficient pentru eventuale interventii.
 • Nu acoperi cu beton mai mult decat este necesar.
 • Solicita asistenta specializata in constructii.
 • Respecta indicatiile constructorului daca realizezi in regie proprie cofrajul si armatura.
 • Respecta etapele de intarire ale betonului turnat si de intretinere ulterioara.

Ce solutie de beton sa alegi pentru curte

Dupa turnarea betonului in curte finisarea acestuia poate fi realizata cu beton amprentat. Betonul amprentat se gaseste sub diferite modele si culori, fiind modern si accesibil financiar.

Acesta reprtezinta o solutie ideala pentru trotuarul din fata proprietatii, pentru alei in curte, pentru placarea garajului, betonul amprentat este solutia optima.

turnare beton alei

Pe de alta parte pentru accese dificile, in panta, se recomanda beton dezactivat care ofera o aderenta foarte buna, ce poate fi optimizata in functie de necesitati.

Avantaje

Avantajele date de turnarea betonului sunt modelarea usoara, economie de timp de executie si durata mare de exploatare:

 • Modelare usoara
 • Punere in opera in orice forma geometrica si orice dimensiune.
 • Materiale componente ieftine.
 • Rezistenta sporita la foc.
 • Rezistenta sporita la compresiune.
 • Aderenta in functie de cerinte.
 • Finisaj estetic in functie de context.
 • Intretinere facila si cu costuri minime.
 • Posibilitate de reparare sau completare usoare.
 • Dare in folosire rapida.

Etape de turnare a betonului in curte

In curte se poate otpa pentru placare cu dale de beton, practice si usor de intertinut.

Forma si marimea acestora se alege in functie de spatiu, iar finisajul poate ramane normal sau amprentat.

Obtineerea dalelor din beton necesita respectarea succesiunii etapelor:

 • Pregatire teren –se indeparteaza vegetatia si resturile, tinand cont de planeitate, daca este cazul si directia ce urmeaza sa fie accesata prin utilizarea lor.
 • Cofraj – se confectioneaza la fata locului cu materiale usor de taiat si imbinat, respectand elementul cheie pentru acest accesoriu de constructie – etanseitate la imbinari.
 • Armatura – pentru o structura de beton rigida si trainica, se confectioneaza cu material potrivit ca grosime si pe toata suprafata cofrajului.
 • Turnare propriu-zisa – turnarea se va face continuu pana la umplerea intregii suprafete pregatite
 • Nivelarea si finisarea – in functie de tipul de finisare se vor executa pasii specifici pentru nivelare si/sau amprentare si sigilare cu lacuri speciale.

9 greseli facute la turnarea betonului

Ca la orice alta lucrare in teren pot aparea modificari si erori umane. Cele mai intalnite 9 greseli ce apar frecvent la turnarea betonului pe santier pot fi partial remediate. Turnarea betonului neconform proiectului este foarte greu de reparat cu mai mult efort si costuri suplimentare.

Iata care sunt principalele greseli in turnarea betonului si cum pot fi evitate:

1. Betonul este prea gros (vascozitate mare)

Obtinerea unui beton gros, cu o vascozitate mare este remediata gresit prin adaugarea de apa in masa betonului.

O greseala foarte des inatalnita care influenteaza rezistenta betonului.
Intarirea betonului, de fapt a pastei de ciment este o reactie chimica, orice cantitate de apa in plus nu va fi folosita in aceasta reactie, dar va ocupa un loc in masa betonului.

Apa in exces adaugata in masa betonului va conduce la obtinerea unui beton mai poros, cu rezistenta mai slaba la compresiune.
Betonul foarte vascos este indicat daca se foloseste un mecanism de centrifugare sau vibrare a betonului.

Betonul este prea gros

Betoanele de foarte buna calitate au un continut mic de apa si sunt folosite la realizarea de elemente prefabricate de inalta performanta pentru infrastructura si industrie.

Acest tip de beton se omogenizează si se introduce fortat in forme pentru a avea un bun contact cu cofrajul si cu armatura. Acestea sunt excelente pentru pardoselile de beton armat elicopterizat sau amprentat, dar nu este foarte practic pentru turnarea in cofraje si stalpi sau tuburi de dimensiuni mici.

2. Aruncarea betonului cu lopata sau turnarea de la inaltime mare

O metoda foarte des intalnita este aruncarea betonului cu lopata sau turnarea de la inaltime mare. Acest mod de punere in opera a betonului produce segregari, adica aglomerarea de pietris sau alte agregate in anumite locuri fara ca acestea sa fie legate de laptele de ciment.

Acest tip de beton, folosit prin acesta metoda nu mai este omogen si rezistent. De altfel, in zonele cu segregari, armatura nu mai este protejata si poate fi afectata de coroziune.

arunca betonul cu lopata

Dozarea agregatelor nu mai corespunde deoarece agregatele betonului nu sunt bine omogenizate, cele grele zboara intr-o parte, iar cele usoare si laptele de beton, ajung in alta parte.

Segregarile reduse la profunzime pot fi remediate relativ usor.
Daca segregarea este extinsa in adancime, betonul afectat se va indeparta cu foreza, iar in anumite situatii se poate ajunge pana la demolarea si refacerea elementului de beton.

3. Turnarea betonului in cofraje ne-etanse sau turnarea direct pe perna de pietris

Turnarea betonului in cofraje ne-etanse sau turnarea direct pe perna de pietris sunt greseli foarte des intalnite la mesterii amatori.

Acestea conduc la pierderea laptelui de ciment din compozitia betonului proaspat, lucru care se vede cu ochiul liber, se pierde liantul dintre granulele de agregat, obtinandu-se un beton sfaramicios, cu rezistenta redusa.

Acest lucru conduce la nisiparea betonului dupa turnare, adica incepe imediat sa se macine si oricat ai matura nu mai scapi de praf. In cazul cofrajelor realizate manual pentru a reduce acest efect se poate aplica o folie de PVC pe intreaga suprafata cu care betonul intra in contact, astfel tot betonul livrat ramane acolo.

4. Lipsa de munca calificata de pe santier si numarul redus de oameni

A turna betonul in cofraje, in boltari, in tevi, etc. nu este un proces simplu care poate fi realizat de oricine. Indicat este folosirea unei forte de munca calificata si un numar suficient de oameni.

Densitatea betonului este de 2-2,5 tone pe metru cub, iar a betonului armat poate ajunge pana la 3 tone pe metru cub. Betonul lucreaza si tinde sa se lipeasca de tine facand pantalonii, cizmele, bocancii, uneltele mult mai grele decat sunt ele de fapt.

De cele mai multe ori, calitatea betonului turnat si finisat depinde de gradul de pregarire a muncitorilor, de seriozitate si experienta.

5. Lipsa echipamentului de protectie la turnare

Ca in orice alta actiune pe santier este obigatorie prezenta echipamentului de protectie a muncitorilor.

Lipsa manusilor si a echipamentului de protectie in general, poate avea un impact negativ asupra turnarii.

Manusa trebuie sa fie impermeabila si calduroasa, deoarece betonul pe piele da o senzatie de arsura ce poate dura pana la 48 de ore de la expunere.

Lipsa echipamentului de protectie la turnare

Timpul in care betonul este lucrabil este limitat de aceea, este nevoie de o echipa sau grup de muncitori echipati adecvat cu masca sau ochelari mari pentu fata.

6. Lipsa distantierilor din cofraj si de pe armatura

La turnarea, vibrarea, compactarea betonului se vor exercita forte asupra armaturilor, care daca nu sunt bine securizate, legate si distantate de cofraje, atunci se va turna un beton care nu conlucreaza cu armatura sau care esueaza total.

Astfel ca, cea mai mare gerseala este turnarea betonului in locuri gresite sau plasarea armaturii in locuri gresite in cadrul elementului constructiv.
Turnarea gresita a betonului in forma fara armatura inglobata cu acoperirea recomandata a armaturii este extraordinar de greu sa mai repari greseala.

De cele mai multe ori se demoleaza si se inlocuieste cu alta turnare.

7. Vibrarea incorecta sau nevibrarea betonului

Vibrarea betonului are un rol determinant in atingerea unor rezistente corespunzatoare ale betonului intarit. Prin vibrare se elimina aerul existent in masa betonului proaspat producandu-se astfel compactarea acestuia.

Timpul de vibrare este strans legat de lucrabilitatea betonului. In mod evident, un beton fluid va avea nevoie de un timp scurt de vibrare 5-10 secunde in timp ce un beton foarte vartos are nevoie de 1,5 – 2 min, insa vibrarea excesiva este nociva, producand separarea laptelui de ciment fata de agregate si conducand in final la segregari.

aparat de vibrare beton

Vibrarea incorecta presupune afectarea armaturii sau peretilor cofrajului.
Capul vibrator se scufunda incet de sus in jos, nu se plimba in lungul elementelui de beton. Vibrarea se face in pasi mici marunti, incepand cu cantitati mici de beton.

O greseala des intalnita este turnarea intregii cantitati de beton si vibrarea la suprafata cat se poate introduce capul vibrator. Din pacate acest tip de beton nu va putea evacua aerul din straturile adanci ale turnari.

8. Turnarea betonului pe canicula

Turnarea betonului pe canicula nu este recomandata deocrace la temperaturi mari o parte din apa din beton se poate evapora, iar timpul de priza a betonului este redus, adica betonul se intareste mai repede. Aceste fenomene produc contractii mari ale betonului la intarire care la randul lor conduc la o fisurare puternica a elementelor de beton.

Betonul se incinge cand se intareste, adica se hidrateaza, iar un beton de buna calitate este cel hidrotehnic, adica un beton cu caldura mica de hidratare. Daca betonul se incinge mult si pierde repede apa devine poros, fisurat si de proasta calitate.

turnare beton pe canicula

Combaterea efectelor negative pe care le are turnarea betonului pe timp foarte calduros se face prin protejarea acestuia impotriva expunerii directe la soare pana la 6 zile dupa turnare, prin utilizarea rogojinilor care tin umbra sau amplasarea unei folii de PVC negru si opac care sigileaza si umbresc turnarea.

Nu este indicata stropirea betonului cu apa dupa ce a inceput un pic sa se intareasca. De preferat este amplasarea unor covoare vechi sau haine din bumbac care se stropesc cu apa. Niciodata nu se stropeste direct betonul in primele 2 zile de la turnare.

9. Turnarea pe timp friguros si masurile de protectie

Betonul proaspat turnat la temperaturi sub 0 grade, poate sa inghete. Apa care inca nu este legata chimic, isi va mari volumul producand fisurarea elementului de beton. Betonul proaspat care a fost afectat de inghet isi va pierde din rezistenta la compresiune.

Pe timpul iernii se poate turna beton, chiar si la temperaturi negative, datorita faptului ca reactia de hidratare a cimentului este exoterma, la temperaturi mai ridicate de -3 C nu sunt necesare masuri speciale, mai ales daca turnarea se face in elementele masive, stalpi, grinzi, fundatii:

turnare beton iarna

preancalzirea agregatelor, prepararea cu apa calda si adaugarea de anumiti aditivi se poate turna beton si la temperaturi sub -3 C, izolarea cofrajelor, turnarea de beton proaspat incalzit care mentin in masa betonului o temperatura pozitiva si cat mai constanta pana la intarirea betonului.

Bibliografie:

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.