Casa si gradina

Tunderea corecta la liliac

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 28.09.2016, actualizat la 17.12.2018, in Casa si gradina Tunderea corecta la liliac

Liliacul este un arbust ce ofera numeroase efecte benefice: ameliorarea bolilor de rinichi, eliminarea stresului, eliminarea durerilor localizate la nivelul coloanei vertebrale.

Uleiul esential de liliac este folosit pentru eliminarea mirosurilor neplacute din incaperi, avand un efect relaxant.

Iata cateva sfaturi pentru ca liliacul din gradina sa traiasca 100 de ani:

Tunderea liliacului vara

p1050949

Vara inflorescentele trecute se indeparteaza pana la primele frunze. Curatarea florilor trecute, ajuta arbustul sa aiba un port compact si previne desfrunzirea bazala. Dupa aceasta tundere de vara, in anul urmator, liliacul va inflori din nou.

Tunderea de intinerire in octombrie

images

Daca liliacul a devenit prea mare sau prea batran i se poate aplica o tundere de intinerire. Momentul ideal pentru o astfel de tundere este in octombrie, dupa ce s-a incheiat sezonul de crestere.

Tunderile repetate de intinerire va ajuta sa aveti o planta noua in trei-cinci ani. Stabiliti in avans ce crengi veti taia in fiecare an, de pe toata suprafata arbustului. Incepeti procesul de tundere cu crengile de la mijlocul coroanei catre exterior. Suprimati crengile cu 30-40 cm pana deasupra unui mugure orientat catre exterior. In primul an indepartati numai o treime din crengile programate pentru tundere. In al doilea an tundeti inca o treime si in al treilea an crengile ramase.

Tunderi in aprilie – septembrie

Lastarii gurmanzi care apar din radacini se dezvolta pe toata durata sezonului de crestere. Ei trebuie indepartati rapid si taietura sa fie cat mai adanca. Cel mai probabil, aceasta tundere va incuraja aparitia altor lastari, care vor trebui indepartati imediat

Cum sa prepari acasa miere de liliac

preparat-naturist-din-liliac
Umple un borcan cu flori proaspete de liliac. Peste ele toarna miere de albine si pune capacul. Lasa la macerat cel putin 6 saptamani, deoarece florile de liliac o sa se ridice la suprafata, va recomandam, sa agitati borcanul din cand in cand. Nu este necesar sa strecurati, florile se pot consuma cu miere in diverse preparate, in ceaiuri si alte bauturi.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X