Bio

Triticale – o cultura profitabila

Publicat pe 24.08.2017 in Bio Triticale – o cultura profitabila

Triticale, denumit uneori si Triticosecale, este un hibrid intre grau si secara. Dupa aspectul general triticalele se aseamana mai mult cu graul, fiind mai robuste si mai viguroase, cu spice mari cu multe spiculete. Diversitatea morfologica in cadrul speciei este foarte mare.

Morfologia plantei

Sistemul radicular al triticalelor este alcatuit din trei tipuri de radacini: adventiv-embrionare, radicule, embrionare.

Din germinarea unui bob de triticale se formeaza o planta cu un sistem radicular bine dezvoltat. Inaltimea tulpinii este alcatuita din internoduri, primele cu tesut parenchimatic, iar ultimul internod gol. Aceasta atinge inaltimi de 40-50 cm, pana la 120-150 cm. Cele mai valoroase sunt triticalele cu inaltime medie, cuprinsa intre 90 -100 cm.

triticale

Frunzele au forma diferita: inguste, scurte, erectoide, usor rasucite, late, lungi, puternic curbate. Culoarea frunzelor poate fi verde argintiu, verde inchis sau verde galbui.

Inflorescenta este reprezentata de un spic compus cu dimensiuni diferite. Spicele pot fi laxe, de tip durum sau turgidrum.

Fructul este o cariopsa asemanatoare cu graul si secara. Boabele sunt de culoare galben maronie sau galben verzuie.

Triticale – unde si cum le semanam?

Triticalele au amplitudine ecologica mare, pot fi cultivate in toate zonele tarii, dar zonele in care acestea au productivitate mare sunt regiunile submontane si depresiunile intramontane, din Transilvania, nord – vestul tarii, nordul Moldovei.

Ca planta furajera triticalele pot fi cultivate si in zonele de campie: Campia Romana, Dobrogea, Campia Banatului si Campia Transilvaniei.

triticale

Fiind un hibrid intre grau si secara acestea au caracterisitici imbunatatite:

 • Ritm rapid de crestere
 • Toleranta la toxicitatea ionilor de aluminiu
 • Rezistenta la un spectru larg de boli
 • Valoare nutritiva ridicata
 • Baza pentru prepararea painii

Triticalele se planteaza dupa o succesiune de culturi. In functie de productivitatea obtinuta, triticalele pot fi plantate cu succes dupa cultura de mazare, florea soarelui, soia. Nu se recomanda plantarea triticalelor dupa paioase sau culturi tarzii.

Triticale – Pregatirea terenului

Pentru un teren propice triticalelor, se va realiza o aratura de vara la 20-25 cm prin care se mentine terenul curat de buruieni, o aratura de toamna la 18-20 cm, prin care se maruntesc bulgarii si un discuit la 12-15 cm.

triticale

Triticale – Semanatul

Cele mai recomandate soiuri pentru triticale sunt:  Colina; Titan; Tebea; Silver; Prospect; Ulpia.

Samanta pentru a fi rezistenta, se trateaza obligatoriu cu insecto-fungicide: Orius St2, Protilin AL 81 PUS (3kh/t); Sumidan (1,8 l/t); Sumidan Forte (2l/t); Tirametox 90PTS (3KG/T); Tirametox 625 SC (3,75l/t); Combatere boli cu Bumper,  Falcon; Acanto Plus; Combatere daunatori dupa alte cereale paioase cu insecticide: Novadim Progres; Fastac active.

In realizarea procesului de semanare se va tine cont de rezerva de apa din sol, de predispozitia la boli si daunatori si predispozitia terenului la aparitia buruienilor.

Densitatea semintelor se va stabili, tinand cont, de tipul de sol, calitatea semintei si de predispozitia la boli si daunatori.

Cantitati:

 • Numar de boabe la mp: 400-500
 • Puritatea minima: 98%
 • Germinatia minima: 85%
 • Cantitate de samanta la hectar: 180-250 kg

Triticale -Boli si daunatori

Combatere boli in timpul vegetatiei

Culturile de triticale la care se estimeaza productii de peste 4000kg/ha se vor trata obligatoriu cu 1-2 tratamente cu fungicide pe vegetatie cu unul dintre urmatoarele produse: Tilt 250 EC (0,5l/ha); Mirage 45 EC (1l/ha); Granit 20 (1L/HA); Alert (0,8l/ha); Alto Combi 420 (0,5l/ha); Bumper Super 490 EC (0,8l/ha); Sumi 8 12,5 WP (0,4kg/ha); Sanazole 250 EC (0,5l/ha); Tango (0,5l/ha); Impact 25 SC (0,5l/ha); Folicur BT 225 EC (0.8l/ha); Caramba 60 SL(1,2l/ha); Tango Super (0,75l/ha); Orius 25EW (0,5l/ha); Stratego 250 EC (1l/ha); Artea 330 EC (0,4l/ha); Falcon 460 EC (0,6l/ha); Bumper Forte CE (1l/ha); Sanazole Combi (1l/ha); Vydan 25 EC (0,5l/ha); Zamfir 40 EW (O,75l/ha)

Triticale – Combatere daunatori

Triticalele au predispoztie la urmatorii daunatori: Tripsul graului, paduchele verde al cerealelor, gandacul ovazului, carabuseii cerealelor, mustele cerealelor.

Tripsul graului

triticale

Tripsul graului este raspandit in toata tara, insa, are o prezenta mai notabila in zona stepei si silvostepei.

Adultul este de culoare cafeniu inchis spre negru sau uneori chiar negru taciune. Adultul poate atinge in lungime intre 1,2  si 1,4 milimetri. Larvele sunt de culoare rosie si nu prezinta aripi.

Tripsul negru este prezent in lanurile de grau incepand din iunie, cand la planta de grau spicele infestate sunt total sau partial acoperite cu o substanta alba avand florile avortate, boabele stafidite si aristele deformate.

Tripsul graului ierneaza numai in stadiul de larva intre paie sau frunzele de grau si orz, ori direct pe jos in paiele din miriste. Aparitia in masa are loc la momentul formarii spicelor de grau de toamna.

Perioada de hranire este foarte scurta timp de numai 7-9 zile, timp in care adultul ajunge la maturitate sexuala dupa care incepe perioada de imperechere ce are loc in perioada sfarsitului de mai si inceput de iunie. Femela depune ouale imediat in gramezi pe spice, timp de 30 de zile. Dupa 10- 11 zile apar primele larve de tripsul graului care patrund in spice unde incep si se hranesc cu sucul boabelor care sunt in perioada de lapte.

Pentru dezvoltare completa, tripsul negru are nevoie de 30-35 de zile in functie de conditiile ambientale de clima.

Tripsul graului ataca cu precadere culturile de grau si mai putin cele de orz si secara .Infestarile in masa apar in anii cu ierni mai blande, primaveri si veri secetoase.

Paduchele verde al cerealelor

triticale

Paduchele verde al cerealelor – Schizaphis graminum este o insecta foarte raspandita pe glob. In Romania este prezenta in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase.

Specia ierneaza ca ou depus de femele toamna, pe grau, orz, sorg, porumb sau alte graminee spontane.

Paduchele ataca graminee cultivate, in special grau si orz pe care formeaza colonii numeroase pe frunze.

Dupa atac frunzele se contorsioneaza, iar in zonele intepate apar initial pete rosietice care acopera treptat toata frunza, ducand in final la uscarea plantei.
Combatere: Tratamente chimice cu Actara (0.7 kg/ha), Kaiso Sorbie (0.15 kg /ha), Mavrik 2F (0.2 l/ha).

Carabusul cerealelor

triticale

Carabusul cerealelor ataca in toata tara culturile de cereale. Acesta roade ovarele florilor, desface petalele spicelor, roade boabele aflate in faza de coacere.

Atacul carabusului se poate preveni prin distrugerea galeriilor, prin lucrari mecanice de pregatire a solului, araturi, discuiri si grapari.

Mustele cerealelor

Musca de Hessa

triticale

Musca ataca cerealele de toamna si primavara. Frunzele plantelor atacate se ingalbenesc si ulterior se usuca. Atacurile tardive la inspicare determina ruperea tulpinilor la locul de instalare al larvei.

Musca de Hessa are 2-3 generatii pe an, ce ierneaza in culturile tinere de toamna.

Prevenire: Cultivarea de soiuri rezistente la atacul daunatorilor

Musca galbena a cerealelor

triticale

Mustele ataca cultura de cereale primavara si toamna. Atacul are loc asupra plantelor in faza de burduf, rozand partial spicul, aceasta fiind si cauza pentru care plantele nu mai inspica. Musca are doua generatii pe an si ierneaza in zona de crestere a mugurilor la cerealele de toamna.

Prevenire: Cultivarea de soiuri rezistente

Pentru prevenire si combatere se vor aplica tratamente chimice in perioada de vegetatie contra daunatorilor cu unul dintre urmatoarele produse: Actara 35 WG (0.06l/ha); Decis 2,5 EC (0.02-0,05%); Fastac (0,01-0,02l/ha); Karate 2,5 EC (0,2-0,4l/ha); Mospilan (0,06-0,125l/ha); Regent (0,09-0,1l/ha); Sinoratox 35(0,1-0,3%).

Triticale – Combatere buruieni

Pentru o cultura productiva este necsara combaterea buruienilor. Astfel, se vor efectua tratamente chimice in momentele optime de aplicare cu unul dintre urmatoarele erbicide: Assert (2l/ha); Basgran (2-4l/ha); Buctril (0,8l/ha); Cerestar 75 WP (15-20g/ha); Dacsulfuron750WP(15-20g/ha); DMA6 (1l/ha); Glean 75DF (15-20g/ha); Granstar 75DF (15-20g/ha); Harmony Extra (40g/ha); Icedin Super (1l/ha); Lintur 70 WG (150g/ha); Lancet RV (1-1,25L/HA); Logran 75 WG (10g/ha); Mustang (0,4-0,6l/ha); Oltisan Extra (1l/ha); Primstar 75 DF (15-20g/ha); Puma S (0,8-1l/ha); Radical Super 40 CS (1l/ha); Rival Star 75 PU (15-20g/ha); Sansac (1l/ha); Sekator (0,2-0,3l/ha); Sansulfuron 750 WP (15-20g/ha)

triticale

Triticale – procesul de recoltare

Triticalele se recolteaza inainte ca umiditatea boabelor sa ajunga la 16% pentru a evita pierderile prin scuturare si incoltire a boabelor in spic. Productiile pot atinge 6000kg/ha.

triticale

Triticale – Depozitare

Triticalele se vor depozita in depozite dezinfectate in prealabil.  Pentru a combate insecdele din depozite se aplica urmatoarele produse: Actelic (0,05 -0,1%); Fendona (2-3%); K,Obiol 25 EC (1,56mg s.a./mp), Phostoxin (39/100kg seminte).

triticale

Cultura de triticale mai productiva decat cea de grau

Triticalele reprezinta o cultura de cereale recomandata pentru furajarea animalelor. Soiul este conceput de americani special pentru fermieri. Acestea au o rezistenta crescuta la boli si daunatori, iar aminoacizii din bob sunt mult mai calitativi. In plus triticalele sunt folosite si pentrtu furajarea curcanilor.

De asemenea, incoltirea semintelor de triticale este mult mai rapida, dezvoltarea plantelor se face intr-un ritm alert, cu o acoperire completa a terenului, in comparatie cu celelalte cereale. Aceasta dezvoltare rapida combate buruienile prin lipsa de lumina.

triticale

Din acest motiv erbicidarea nu este obligatorie, fiind un avantaj pentru cei ce seamana triticale pentru animale.

In Romania piata triticalelor este in crestere, cerealele fiind cautate pentru export, datorita intrebuintarilor diverse: furajarea animalelor, alimentatia omului, in producerea de malt, pentru fabricarea berii si in industria spirtului.

Bibliografie

 • Barker T., E. Saari, Triticale, International Maize and Wheat Improvement Center
 • Eudes F., Triticale, Editura Springers
 • Guedes-Pinto H., N. Darvey, V. P. Carnide, 1996, Triticale: Today and Tomorrow, Editura Kluwer Academic, Londra
 • Ion V., 2010, Fitotehnie

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Plantele sunt organisme vii care in cursul vietii pot suferi tulburari in func...

Citeste tot articolul
pestre

Capusele au aparut cu 90 de milioane de ani in urma, iar, in prezent, pe intre...

Citeste tot articolul