Amenajari gradini

Trandafiri – clasificare, plantare, inmultire, altoire, ingrijire pe timp de iarna

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 21.08.2017, actualizat la 30.09.2021, in Amenajari gradini Trandafiri – clasificare, plantare, inmultire, altoire, ingrijire pe timp de iarna

Trandafirul este considerat o planta speciala, simbol al dragostei si iubirii, ce nu ar trebui sa lipseasca din nicio gradina, datorita elegantei si frumusetii pe care o degaja simpla lui prezenta.

Diversitatea mare de culori in care sunt disponibili – rosu, portocalii, galbeni, albi, mov, grena inchis, negrii chiar – ii face usor de integrat in orice tip de decor. Multi dintre trandafiri au miros placut puternic cu arome speciale.

Trandafiri.Date generale

   1. Trandafiri – scurt istoric
  1. Trandafiri – Biologia plantei

Tipuri si grupe principale de trandafiri

   1. Trandafi pentru gradina si flori taiate
   1. Trandafi pentru rabate
   1. Trandafi pitici
   1. Trandafiri cataratori – tot ce trebuie sa stii despre plantare, intretinere si inmultire
  1. Trandafiri tip pomisor – intretinere, altoire, protejare pe timp de iarna

Trandafiri – cum ii plantam, inmultim si altoim

   1. Trandafiri – plantare
   1. Trandafiri – ingrijirea primavara
   1. Trandafiri – cum si cand ii tundem corect
  1. Trandafiri – metode de inmultire si altoire

Butasi de trandafiri – Ce trebuie sa stiti cand ii cumparati?

   1. Trandafiri cu radacina nuda
   1. Trandafiri la ghiveci
  1. De ce nu este bine sa cumparati trandafiri din supermarket

Trandafiri – cum combatem si prevenim bolile si daunatorii

   1. Cum combatem si prevenim paduchele testos la trandafiri
   1. Cum combatem si prevenim patarea neagra la trandafiri
  1. Cum combatem si prevenim rugina la trandafiri

Trandafiri sanatosi tot anul, iata ce trebuie sa faci

Trandafiri hibrizi – secrete

18 lucruri pe care nu le stiai despre trandafirii de gradina

Trandafiri.Date generale

Trandafiri – scurt istoric

Trandafiri, simbol al iubirii, frumusetii, razboiului si politicii. Trandafirii au o istorie de peste 35 milioane de ani. In intreaga lume se gasesc 150 de specii de trandafiri. Trandafirii au inceput sa fie cultivate acum 5000 de ani in urma, in China.

In timpul perioadei romane, trandafirii erau crescuti preponderent in orientul mijlociu. Trandafirii erau utilizati ca confeti la petreceri, in scop medicinal si ca o sursa de fabricare a parfumlui. Nobilimea din Roma, a creat gradini publice in care trandafirul era elementul principal. Dupa decaderea imperiului Roman, popularitatea trandafirilor a inceput sa creasca sau sa coboare in functie de trendurile timpului.

trandafiri

In secolul al XVII –lea trandafirii erau foarte populari, astfel ca, regalitatea a considerat parfumul de trandafiri, produs legal de licitatie, folosit in plati si oferte, acesta reprezentand o moneda de schimb.

Sotia lui Napoleon, Josephine, a creat o gradina a trandafirilor, Chateau de Malmaison, la 7 kilometri de Paris.  Pana in prezent gradina este considerata un exemplu in expunerea si valorificarea speciilor de trandafiri.

Trandafirii au fost introdusi in Europa in secolul XVIII. Au fost create multe cultivaruri, fiind selectate doar anumite soiuri rezistente si deosebite. Trandafirii reprezinta un element important al gradinlor contemporane.

trandafiri

Trandafirii se bucura in continuare de popularitate atat cei salbatici cat si cei hibrizi.  In prezent, fiecare specie este aleasa atent, astfel incat, sa corespunda personalitatii beneficiarului gradinii, zonei geografice si stilului arhitectural ales. Sunt folositi ca plante perene, ce asigura un decor, atractiv si parfumat.

Speram ca acest scurt istoric, va ajuta la eliminarea unor confurzii si va incurajeaza sa achizitionati trandafiri pentru gradina dumneavoastra.

Pentru o gama variata de trandafiri aici gasesti butasi de calitate in culori si forma variate.

Trandafiri – Biologia plantei

Trandafirii pot avea tulpina taratoare sau cataratoare, de inaltime variabila in functie de soi. Frunzele trandafirilor sunt alterne, imparipenat-compuse, insotite de stipele. Acestea pot fi caduce sau persistente. Florile cu 5 petale, 5 sepale si numar mare de stamine si un singur pistil, pot fi solitare, pauciforme, umbeliforme sau dispuse in raceme umbeliforme, de diverse culori.

Tipuri si grupe principale de trandafiri

Trandafiri pentru gradina si flori taiate

Grupa trandafirilor de gradina si pentru flori taiate cuprinde numeroase soiuri cu talie arbustiforma, mica si mijlocie (0,5-1,2 m) si inflorire continua. Florile sunt mari, solitare sau grupate cate 2-3, adesea parfumate, cu un colorit foarte variat. Din aceasta grupa fac parte:

Trandafirii Thea provin din specia Rosa odorata (Rosa indica adoratissima). Trandafirii de Thea sunt soiuri cu flori mari, elegante, parfumate. Acestia sunt sensibili la ger, de aceea sunt recomandati pentru zonele mai calde.

trandafiri

Soiuri:

-flori galbene: „Safrano”

-flori rosii: „Maman Cochet”

Trandafiri hibrizi de Thea – cei mai cultivati in prezent, sunt superiori prin vigoare si rezista la ger, au inflorire abundenta si mare diversitate a formei si culorii florilor.

trandafiri

Soiuri:

 • flori rosii: „Horita”, „Mister Lincon”
 • flori roz: „Electron”, „First Lady”
 • flori galbene: „Mabela”, „Landora”
 • flori portocalii: „Lolita”, „Valencia”
 • flori albe: „Pascali“, „Message”
 • flori bicolore: „Neue Revue” (galben brodat cu rosu), „Susa” (galben brodat cu roz).

Trandafiri pernetieni – au flori galbene, aramii, portocalii, roz cu nuante galbene si portocalii.

trandafiri

Trandafiri remontanti – cuprind soiuri cu flori mari si inalte, albe, roz si rosii. Sunt foarte apreciati si datorita infloririi continue.

trandafiri

Trandafiri cu trunchi – Sunt reprezentati de soiurile foarte viguroase care sunt conduse cu trunchi si coroana, sau sunt obtinuti prin altoirea pe tija de maces, a unor soiuri cu tufa erecta sau chiar urcatoare, in acest din urma caz rezultand trandafirii pletosi.

trandafiri

Aceasta varietate de trandafir nu suporta foarte bine nici caldura excesiva. Prin urmare, e bine sa fie plantat intr-un loc unde soarele ajunge doar jumatate din zi.

Pentru a le asigura o durata de viata prelungita se recomanda sustinerea tulpinii tradafirilor cu port inalt si taierea corecta.

Trandafiri pentru rabate

Grupa trandafirilor pentru rabate este formata din Trandafirii Polyantha, Floribunda si trandafirii pitici. In continuare va vom prezenta caracteristicile generale ale fiecarei subcategorii.

Trandafiri Polyantha

Tufele de trandafiri Polyantha infloresc in abundenta incepand din luna mai pana in octombrie- noiembrie. Florile, de dimensiuni mai mici decat la celelalte tufe de trandafiri, sunt de aproximativ 3-5 cm in diametru si cresc in buchete de cate 5-10. Aceste tufe de trandafiri cresc pana la inaltimi de 1m – 1.5m si sunt rezistente la boli si daunatori precum si la frig.

Tufa de trandafiri se planteaza intr-un loc insorit pentru a asigura o inflorire bogata, trebuie udata atunci cand pamantul devine uscat (cam o data la 3 zile) si trebuie folosit un pamant cu PH 6 – 6.5 ce are un drenaj bun.

trandafiri

Distanta de plantare este de 1.5m pentru a permite tufei sa creasca si pe orizontala. Taierile de intretinere se executa primavara cand se inlatura partile uscate sau infestate. Pentru protectie, ramurile deterioarate pot fi taiate cu incredere pana aproape de sol.
Celelalte ramuri pot fi taiate pana la marimea si forma dorita dar nu mai mult decat un sfert din lungimea acestora. Ca de obicei taierile se executa oblic si deasupra unei frunze sau mugure de floare.
Dupa fiecare inflorire, florile ofilite se inlatura pentru a canaliza energia plantei la celelalte flori.

Trandafiri Polyantha cuprind soiuri de talie mica sau mijlocie, cu flori mici sau mijlocii, simple sau duble, de diferite culori, in general neparfumate. Iata principalele soiuri:

 • cu flori rosii: „Tornado” „Wijrshofen”
 • cu flori rosii-portocaliu: „Topsi”, „Esperanza”
 • cu flori portocalii: „Finale”
 • cu flori roz: „Tip Top”
 • cu flori albe: „Schneewittchen”
 • cu flori violet: „News”
 • cu flori galben cu portocaliu si rosu: „Rumba”

Trandafiri Floribunda

Trandafirii Floribunda sunt grupa cea mai apreciata pentru decorarea parcurilor si gradinilor. Aici sunt incluse soiuri cu flori mari si cu talie variabila. Numarul florilor din inflorescente este mic.

trandafiri

Trandafirii din clasa floribundelor se caracterizeaza prin prezenta inflorescentelor bogate pe fiecare tija. Tijele nu sunt neaparat erecte. Acesti trandafiri sunt in general mai rezistenti la boli decat teahibrizii.

trandafiri
Se recomanda plantarea lor in masive, pentru infiintarea de garduri vii inflorate, dar si in grupuri de 3-5 plante, sau chiar solitar pentru soiurile viguroase si cu o inflorire abundenta.

Soiuri:

 • cu flori albe: „Akito”, „Weisse The Queen Elisabeth Rose”
 • cu flori galbene: „Fresia”, „Harris”, „Pratt”
 • cu flori roz: „Anita”, „Sonia”, „Mambo”
 • cu flori portocalii: „Anabell”, „Zorina”, „Houston”
 • cu flori rosii: „Foc de tabara”, „Mercy”, „Ponderosa”

Trandafiri pitici

Trandafirii pentru ghivece sau trandafirii pitici, au talia mica 30-35 cm, vigoare mica, flori mici, involte si lipsite de parfum. Sunt recomandati pentru plantarea la ghivece sau pe platbande joase.

Trandafirii pitici sunt flori perene si sunt foarte putin pretentiosi comparativ cu trandafirii obisnuiti, in plus, au o perioada indelungata de inflorire si o gama variata de forme si culori ale florilor, ceea ce ii face foarte potriviti atat pentru cultivarea in gradini, cat si in ghivece sau jardiniere pentru balcoane sau terase.

Cum ingrijesti trandafirii pitici in ghiveci

trandafiri

Trandafirii pitici sunt plante mult mai delicate si mai pretentioase comparativ cu trandafirii de gradina, dar au avantajul de a iti umple constant casa cu florile sale daca sunt ingrijiti corespunzator.

In continuarea acestui articol iti vom prezenta cateva recomandari esentiale pentru cresterea trandafirilor de ghiveci, varietatile potrivite pentru apartament, precum si modul in care ii poti nmulti.

Ce trandafiri alegi in functie de spatiul de care dispui

Pentru gradina poti alege trandafiri hibrizi, ce ating inaltimea de 1 metru. Acestia vor avea nevoie de un ghiveci de aproximativ 60 de litri pentru a creste armonios.

Pentru casa, nu achizitiona trandafiri care la maturitate depasesc 40 de cm, intrucat vor necesita mai mult spatiu si resurse de lumina si umiditate intr-o cantitate mai mare. Poti alege dintre specii precum: Baby Grand, Starina, Cupcake, Red Minimo, Spice Drop etc.

Ingrijirea trandafirilor de ghiveci

 • Pentru a putea sa te incante periodic cu frumusetea florilor sale, trandafirii pitici au nevoie sa fie expusi tot timpul la lumina soarelui, de aceea, daca ii tii in casa, asigura-te ca sunt pozitionati pe pervazul ferestrei, inspre vest sau sud.
 • Au nevoie de un sol neutru si multa umiditate. In lipsa unei udari constante, acestia risca sa fie invadati de paianjeni mici si rosii, denumiti acarieni. In timpul iernii se recomanda asezarea unui bol cu apa deasupra caloriferului pentru a diminua aerul uscat din camera si a creste umiditatea. Acest lucru este benefic inclusiv pentru oameni.
 • Temperatura camerei, indiferent de anotimp, trebuie sa se incadreze intre 16 si 24 de grade celsius.
 • Foloseste un ingrasamant special pentru acestia, bogat in fosfor si potasiu. Acesta se gaseste sub forma de betisoare, lichid sau praf si se aplica o data la doua saptamani, de primavara pana toamna, exclus iarna.
 • Taie florile imediat ce incep sa se usuce, cu o foarfeca, la un unghi de 45 de grade. Aceasta tehnica se aplica doar in cazul plantelor mature.

Inmultirea trandafirilor pitici

Inmultirea trandafirilor pitici se recomanda a se face la inceputul verii. Se taie un butas de aproximativ 10 centimetri, deasupra tulpinii, se aplica tratamente speciale pentru radacini si se planteaza intr-un pamant de flori. E important pentru dezvoltarea radacinilor ca pamantul sa fie constant umed.

Daca vrei sa iti colorezi casa cu una dintre cele mai frumoase plante de apartament, trandafirul pitic, tine cont de sugestiile noastre si bucura-te intregul an de florile sale proaspete.

trandafiri

Trandafirii pitici pot avea, in functie de soiuri, inaltimi de la 15 cm pana la circa 1 m. Se dezvolta in forme de tufe, iar diametrul, in cele mai multe cazuri, este aproximativ egal cu inaltimea plantei. Florile, uneori grupate, alteori solitare, sunt de diferite marimi, uneori ajungand la un diametru de 5 cm. De obicei nu sunt parfumate. Sunt colorate intr-o multime de culori si nuante.

Soiuri:

 • cu flori rosii: „Coralin” „Scarlet Gem”
 • cu flori roz: „Rosmarin”, „Fresh Pink”
 • cu flori galbene: „Bit O’Sunshine”
 • cu flori galben-portocalii: „Baby Maskerade”.

Trandafiri cataratori – tot ce trebuie sa stii despre plantare, intretinere si inmultire

Trandafirii urcatori si semi-urcatori sunt specii si soiuri cu tulpini lungi, flexibile, cu flori mici sau mari care infloresc o singura data sau continuu.

Trandafirii urcatori difera de cei obisnuiti prin faptul ca, dupa ce au fost plantati, trebuie prinsi de un stalp, perete, pergola etc. Ramurile cresc foarte mult, uneori intinzandu-se pe spaliere special construite, pe casa sau pergole, garduri. Unele specii de trandafiri infloresc abundent.

trandafiri

Trandafirii “Lawinia”, “Santana” cel rosu sau “Compasiune” sunt cateva soiuri de trandafiri urcatori care infloresc de mai multe ori pe an. Gama de culori si de forme este surprinzatoare. De la alb imaculat, la mov închis, florile lor sunt simple si elegante sau bogate in petale dantelate. Sunt alegerea cea mai buna daca vrei sa imbraci un gard sau un chiosc de gradina. Cateva specii pitice pot creste si in balcon, cultivate in ghivece adanci din argila sau lemn. Este important ca balconul sa nu fie inchis, sa se bucure de aers de soare din plin.

Pentru a inflori din abundenta, trandafirii trebuie plantati in zone ferite de vanturi puternice. Pe timpul verii, pamantul trebuie prasit des, pentru a evita raspandirea buruienilor. Toamna sau primavara, se sapa mai adanc pamantul din jurul tufelor, dar fara a vatama radacinile. De asemenea, se indeparteaza imediat lastarii porniti din portaltoi, pentru a nu inabusi altoiul.

Trandafirii urcatori remontanti sunt preferati pentru inflorirea permanenta, oferind un decor continuu. Printre cele mai apreciate soiuri, se numara:

trandafiri

– cu flori mari: „Climbing The Queen Elisabeth Rose” (roz), „Casino” (galbene), „Schwanee” (alb-roz);

– cu flori mijlocii: „Solo” (rosii), „Royal Gold” (galben), „New Dawn” (roz)

Trandafiri urcatori neremontati – Una dintre cele mai frumoase specii urcatoare este Rosa Wichuriana. Are frunzis lucios, flori albe, parfumate, de 4-5 cm diametru, gupate in inflorescente, iar inflorirea este tardiva (august). Aceasta specie precum si hibrizii obtinuti din ea sunt sensibili la ger.

trandafiri

Soiuri: „Golden Chimber” (galben), „Excelsa” (rosu), „Dorothy Peikins” (roz).

Trandafiri cataratori – procesul de tundere

Taierea trandafirilor cataratori  trebuie sa fie realizata anual. Trebuie taiate toate crengutele uscate, dar si cele bolnave, pentru a-i permite  regenerarea trandafirilor. Atunci cand scurtam ramurile cu muguri, va trebui sa avem grija sa le retam cu maxim un centimetru mai sus de acestia. Intotdeauna tăierea se va face deasupra unui mugur orientat spre exteriorul tufei.

Daca se lasa prea mult lemn uscat deasupra, este posibil ca planta sa fie predispusa la diverse boli, iar daca taiem mai mult din ea, riscam ca mugurii sa fie afectati.

trandafiritundere trandafir

Ramurile  care apar la baza trandafirilor altoiţi din portaltoi ( drajoni ) va trebui sa-i indepartam. Acestia se pot deosebi uşor de altoi prin aspectul lor diferit si prin faptul ca ies din radacini.

Trebuie facuta  curatarea  ramurilor aflate la baza si continuata catre varf. In acest fel, se poate da si o forma tufisului, si aseza pe stalpi de sustinre , mai ales daca plantarea sa a avut loc in urma cu mai multi ani si nu sa intervenit deloc asupra lor.

Toamna nu se aplică tăieri deoarece există riscul ca planta să fie afectată de ger, pornind din locul tăierii.

In continuare va evidentiem cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont cand taiem trandafirii cataratori:

 • Trandafirul urcator are nevoie de sustinere si toaletare corespunzatoare, regulat, pentru a fi pus in valoare
 • Tunderea (Curatarea) trandafirilor urcatori se face doar primavara dupa ce trece pericolul temperaturilor scazute
 • In cazul trandafirilor tineri se va inlatura doar lemnul uscat (ramurile si varfurile ce au murit in timpul iernii)
 • In cazul trandafirilor mai vechi de 3 ani se pot face si taieri estetice prin eliminarea ramurilor firave, sau prin taierea ramurilor in scopul stimularii indesirii ramurilor
 • Neaparat dupa realizarea taierilor trebuie asigurat un sistem de sustinere- cleme, scarite

trandafiri pergole

ATENTIONARI

Cea mai mare greseala la taierea trandafirilor urcatori o reprezinta taierea puternica a ramurilor similar ca le trandafirii normali de gradina

In cazul trandafirilor urcatori trebuie sa salvam cat mai mult din lemnul anului precedent

Exista ideea ca trandafirul urcator trebuie sa creasca similar platelor agatatoare, in realitate insa trebuie sa asemanam ca si tipologie de crestere a trandafirului urcator mai degraba cu vita de vie.

Diferite soiuri de trandafiri cataratori

Indiferent de culoarea petalelor, trandafirii cataratori sunt plantele decorative de gradina care impodobesc in mod special un spatiu. Sunt unicele plante cataratoare care au flori pe toata suprafata tulpinii.

Dintre trandafirii cataratori cu inflorire unica, sunt soiurile: “American Pillar”, “Bobby James” sau “Flammentanz”.

Alte soiuri au inflorire continua din iunie pana in octombrie:”Iceberg”, “Ilse Krohn”, “Swan Lake”, “Westernland” , “Ida Klem”

Pergole pentru trandafiri

Iubitorii de natura adora sa creasca plante pentru a spori frumusetea locuintei si gradinii lor.

Acestia adopta metode diferite de crestere a florilor. Pergolele reprezinta o metoda des intalnita, estetica si functionala.

In construirea pergolelor specialistii folosesc lemn, bambus, metal. Astfel, creaza baza din lemn masiv iar golurile sunt umplute cu crengute mici pentru a crea un design interesant.

Pergolele pot fi construite in apropierea trandafirilor sau trandafirii pot fi crescuti si plantati ulterior langa pergola.  Se poate pozitiona pergola langa casa pentru a conduce trandafirii spre locuinta, pentru un peisaj mai placut.

trandafiri pergole

Pentru a face spatiul cat mai colorat se pot creste sub pergola plante cu flori diverse.

Pergola de la intrarea in curte reprezinta o poarta fermecata care te imbie cu parfum si culoare. Fiecare musafir va fi frumos primit si se va bucura de o mireasma imbietoare a florilor.

trandafiri pergole

Pergola care ajunge in casa. Realizata langa un perete al casei aceasta conduce parfumul florilor de trandafir in interiorul locuintei, spre satisfactia beneficiarilor. Cine nu isi doreste miros de trandafiri in casa?

trandafiri pergole

Pergola cu ax central reprezinta o modalitate eficienta de a decora gradina. Aceasta va reprezenta un punct de atractie atat pentru cei mari cat si pentru cei mici.

trandafiri pergole trandafiri pergole

Perdeaua de trandafiri realizata din specii diverse, creaza intimitate, parfum, culoare tot cea ce ne dorim in gradina noastra. Este o alternativa potrivita pentru orice gard sau limita a unei suprafete. Incantati-va vecinul.

trandafiri pergole

Indiferent de suportul pe care sunt fixati trandafirii raman flori magice. Acestea aduc beneficii fizice si mentale fiintei umane. Prezenta lor in orice gradina va crea contrast, culoare, farmec.

trandafiri pergole

In speranta ca v-am inspiat asteptam cu drag imagini cu trandafirii dumneavoastra din foisor, pergola, arcada sau pur si simplu din gradina.

trandafiri pergola

Trandafiri tip pomisor – intretinere, altoire, protejare pe timp de iarna

Trandafirii tip pomisor sunt intalniti in gradinile si parcurile francezilor, fiind foarte atragatori si deosebiti, datorita coroanei care ne incanta cu florile lor toata vara. Trandafirii tip pomisor sunt flori cu incarcatura emotionala, cu miros puternic si placut, capabili sa transmita sentimente ce nu pot fi descrise prin intermediul cuvintelor.

Daca nu ai in gradina trandafiri tip pomisor aici poti gasi o gama variata de culori si forme!

Trandafirul tip pomisor este un soi de trandafir care necesita o atentie mai sporita fiind mai sensibil la boli si daunatori. Acesta trebuie neaparat sustinut de un tutore atasat corespunzator.

Plantarea se face intr-un loc insorit in prima parte a zilei si umbrit in cea de a 2-a jumatate pentru a fi ferit de canicula.

Deasemenea este vulnerabil in iernile geroase deci trebuie protejat in mod corespunzator. Cu toate astea trandafirii cu port inalt va fi atractia gradinii tale fiind cu adevarat impresionant!

trandafiri tip pomisor  trandafiri tip pomisor

Trandafiri tip pomisor – Plantare

Tehnica de productie a acestui tip de trandafir tip pomisor este cunoscuta de peste 200 Ani. Intrarea pe piata romaneasca a producatorilor straini a facut o reclama crescuta acestei varietati.

trandafiri tip pomisor
Trandafirul il gasiti aiciL Butasi trandafiri tip pomisor, Galben

Daca va doriti un trandafir tip pomisor in gradina trebuie sa stiti urmatoarele:
Trandafirul tip pomisor necesita o atentie sporita fata de trandafirii normali

Trandafirul cu port inalt trebuie neaparat sustinut de un tutore

Este important ca plantarea se sa faca intr-un loc insorit in prima parte a zilei si semi-umbrit in cea dea doua jumatate.

Daca e plantat intr-un loc insorit pe toata perioada zilei, va suferi in perioadele caniculare si trebuie udat constant

Metode de Intretinere Butasi Trandafiri tip pomisor

Trandafiri tip pomisor sunt plante care cer lumina multa astfel ca se prefera plantarea lor in locuri insorite pentru a asigura arbustului o crestere normala, o inflorire abundenta, si o buna dezvoltare a lemnului. Procentul de avortare a florilor este legat de lumina insuficienta.

In cea ce priveste caldura temperaturile optime sunt de 16-18 °C noaptea, 18-20 °C in zilele inorate si 22-24 °C in zilele insorite. In perioada repausului vegetativ temperatura trebuie sa fie cat mai scazuta, 2-4 °C. Bineinteles ca aceste valori pot fi atinse doar in spatii protejate.

trandafiri tip pomisor

Solul trebuie sa aiba o umiditate constanta. Excesul de apa si seceta sunt nefavorabile trandafirilor. De asemenea, trecerea de la o stare la alta produce socuri in viata plantelor.

Trandafirul tip pomisor prefera solurile usoare, bogate in humus, fertile. Solurile indicate pentru trandafiri sunt lutoase, lutoase-argiloase, permeabile cu pH intre 5.5-7.5.  Fertilizarea periodica cu gunoi de grajd toamna si ingrasaminte chimice toamna sau primavara sunt recomandate pentru trandafiri sanatosi si frumosi.

trandafiri tip pomisor
Butasi trandafiri tip pomisor, Rosu, Butasi trandafiri tip pomisor, Portocaliu

Taierile trandafirilor port inalt se fac anual, in perioada de repaus vegetal: primavara inainte ca plantele sa intre in vegetatie activa si toamna dupa caderea frunzelor.

Un lucru extrem de important este faptul ca trandafirii infloresc numai pe ramurile anuale.

Imbatranirea plantelor este evitata prin taierea  ramurilor; sistemul radicular va fi mult mai sanatos daca vom ciupi la plantare radacinile.

trandafiri tip pomisor
Butasi trandafiri tip pomisor, Alb

Trandafirii de gradina sunt foarte rezistenti la boli si daunatori. Butasii trandafiri de vanzare online au un mare avantaj deoarece sunt butasi de trandafiri online care pot fi achizitionati mult mai simplu si mai rapid, iar pe langa aceasta au si transport garantat pana la tine acasa. In acest fel nu trebuie sa te mai deplasezi tu la ei, vin ei la tine acasa.

Trandafiri tip pomisor – Cum ii altoim?

trandafiri tip pomisor trandafiri tip pomisor

Altoirea se face pe o tulpina portaltoi de maces ce masoara 1,2- 1,5 m inaltime, de acolo se mai lasă încă 2 muguri deasupra si se efectuează taierea pentru altoire.

trandafiri tip pomisor teiere

Punctele de altoire se vor afla la inaltimi de 1,5-1,8 m deasupra solului. Inaintea altoirii, toţi lăstarii aflati sub viitorul punct de altoire vor fi indepărtati. Inciziile în forma de T se pot face pe trunchi, ramurile laterale, cat mai aproape de punctul de ramificatie.

Pe trunchiurile portaltoiului se pot  altoi chiar si doi ochi. La13-16 zile de la altoire altoii incep sa se dezvolte si portaltoiul se suprima deasupra celui mai inalt altoi prins. Lastarii vor trebui  ciupiti pentru a creste corespunzător. Lastarii salbatici care apar pe tulpina vor trebui inlaturati.

trandafiri tip pomisor
Butasi trandafiri tip pomisor, Roz

Este nevoie sa le asiguram un sistem de sustinere, de preferinta o tija metalica inalta pana la ultima grefa de pe tulpina. Inainte de plantare va fi fixata tija ce se va mentine pe intreaga perioada de dezvoltare.

Sfatul Pestre: Nu plantati trandafiri Pomisor in zonele expuse la vant si curenti de aer .

Trandafiri tip pomisor – cum ii protejam?

Trandafirii tip pomisor aduc eleganta oricarei gradini si pot fi folositi atat in delimitarea aleilor cat si in grupuri de plante. Acestia sunt mai dificil de intretinut decat toate celelalte varietati de trandafir, fiind mult mai sensibili la ger, boli si la atacul daunatorilor.

Pentru a le asigura o durata de viata prelungita se recomanda sustinerea tulpinii tradafirilor cu port inalt, taierea corecta si protejarea pe timpul iernii.
Odata cu venirea iernii, acordati o atentie deosebita trandafirilor tip pomisor, altoiti pe trunchi inalt. Altoiul fiind expus, riscul de a degera este mare. Pentru a proteja altoiul, inveliti coroana cu o gluga de protectie pentru iarna AGRIMPEX, pe care o umpleti cu paie.

Atentie: Nu folositi saci din plastic, deoarece acestia nu permit aerisirea coroanei, aceasta fiind afectata de mucegai. De asemenea, zilele insorite din februarie, vor crea un efect de sera, care va conduce la inmugurirea trandafitilor, care vor degera ulterior. Nu sunt recomandati nici sacii din iuta deoarece, retin multa apa si devin foarte grei.

trandafiri tip pomisor
Folie microporoasa pentru protectie HortyAgryl, Latime 10 m, 19 grame pe mp, cu dublura pe margine

trandafiri tip pomisor    trandafiri tip pomisor

Aceasta metoda de protectie devine insa ineficienta daca temperatura scade sub –20 °C. O metoda optima pentru zonele unde temperaturile scad sub –20 °C consta in protejarea trandafirilor cu un cilindru din plasa umplut cu frunze si paie. Acest cilindru trebuie pastrat atat timp cat temperaturile sunt scazute. Pentru acesta metoda frunzele si paiele se trateaza cu produse impotriva soarecilor.

trandafiri

O alta metoda de protejare a trandafirilor tip promisor, pe timpul sezonului rece este crearea unei custi cu dimensiuni de 1X1 m, pe care sa o umpleti cu frunze, pana la 30 cm deasupra varfurilor. Astfel, trandafirii tip promisor, vor fi feriti de modificarile climatice din timpul iernii.

Taierea trandafirilor tip pomisor

La trandafirii tip pomisor prima taiere este recomandata toamna, inainte de venirea iernii. Se vor taia ramurile principale la 35-40 de cm de la trunchi, apoi se acopera peste iarna pentru protejarea de inghet cu un sac special (AGRIL), care permite circulatia aerului.

Primavara efectuam a 2-a taiere a ramurilor principale la 15-20 de cm, pastrand 5-6 ramuri care sa confere coroanei un aspect sferic. Taiem ramurile secundare la 3-4 ochiuri, le indepartam pe cele care cresc spre interior si pe cele foarte subtiri.

trandafiri tip pomisor trandafiri tip pomisor   trandafiri tip pomisor

O lucrare de taiere care se poate realiza pe tot parcursul anului este de eliminare a lastarilor salbatici crescuti din portaltoi. Acestia consuma din nutrientii necesari plantei. Suprimarea acestora se va face obligatoriu de la baza de crestere (de la ochi), nu de la nivelul solului, deoarece in acest caz va creste mai puternic.

Aplicati aceste metode de ingrijire trandafirilor tip promisor si veti pelungi si imbunatati viata acestora!

Trandafiri – cum ii plantam, inmultim si altoim

Trandafiri – plantare

Atunci cand vrei sa plantezi trandafiri trebuie sa tii cont de zona climatica in care te pozitionezi. Este necesara o analiza amanuntita a elementelor climatice in vederea plantarii speciilor de trandafiri potriviti. Viata trandafirilor poate fi prelungita prin metode inteligente de plantare si extra protectie in timpul iernii

Perioada optima de plantare a butasilor de trandafir cu radacina ambalata sau nuda este toamna dupa iesirea din perioada de vegetatie sau primavara inainte de a intra in vegetatie. Perioada se poate modifica in functie de conditiile meteo.

trandafiri trandafiri

Groapa pentru plantarea trandafirului trebuie sa fie de 40/40 cm cu o adancime de 30-35 cm sau mai mare daca radacinile sunt mai mari. In groapa se toarna jumatate de galeata cu apa, apoi se toarna o lopata de pamant fertil amestecat cu mranita sau cu gunoi de grajd. Inainte de a aseza trandafirul in groapa de plantare, scuturati putin radacinile si taiati aproximativ un milimetru din radacinile groase, stimuland astfel formarea de radacini noi.

Mocirlirea radacinilor poate insemna diferenta intre flori minunate si esec total. Foarte important este sa nu omitem aceasta etapa, chiar daca pare mai complicata si este mai putin placuta. Cum trandafirii sunt plante cu radacina lemnoasa, mocirlirea este obligatorie. Mocirla se face la fata locului, intr-o galeata adanca. Compozitia mocirlei trebuie sa fie formata din parti egale de apa si pamant la care se adauga mranita.

trandafiri

Radacinile lungi se scurteaza la o treime din lungime, cele scurte mai putin, iar cele deteriorate se indeparteaza de tot.

Pe fundul gropii se va forma un strat de 8-10 cm din pamant si gunoi de grajd. Radacinile se vor aseza rasfirat peste stratul format. Se acopera cu pamant apoximativ doua treimi si se taseaza usor, apoi se umple cu pamant amestecat cu gunoi de grajd fermentat. Foarte important ca punctul de altoire sa fie la 3-5 cm sub nivelul solului. Se uda cu apa aprox. 5 l.

La sfarsitul plantarii se uda si se ridica un musuroi la baza butasului la cateva zile de la plantare se va presa din nou pamantul in jurul butasului pentru a evita formarea golurilor de aer.
Trandafirii pitici se planteaza la 40-60 cm distanta, cei din soiurile floribunda si teahubrizi la 0,9-1 m, iar cei urcatori si cu trunchi inalt la 1,5-2 m. Pentru a realiza gard viu din trandafiri distantele se reduc cu 30-40 cm, in functie de soi.

Trandafiri – Unde si cand ii plantezi?

Trandafirii se planteaza in locatia definitiva tinand cont de anvergura soiului. Soiurile pitice mai in fata, iar cele mari inalte in spate.

Trandafirii sunt avantajati de amplasarea la soare in prima parte a zilei, deoarece soarele de dimineata usuca rapid roua de pe frunze impiedicand aparitia bolilor.

trandafiri

Dimensiunile de plantare se aleg in functie de soiul de trandafir (teahibrizi, floribunda, cataratori, etc.) si de scop, principalele categorii (dimensiune intre plante/intre randuri cm):

 • Teahibrizi: 50/90-100
 • Floribunda: 50/90-120
 • Parc: 100/150-200
 • Englezesti: 100/150-200
 • Acoperitori: 50/70-80
 • Miniatur (pitici): 25/70-80
 • Cataratori: 130/200-250

Trandafiri – Plantarea trandafirilor toamna

Momentul ideal pentru plantarea trandafirilor este mijlocul lui septembrie mai ales daca este ploios si mai rece. Trandafirii iubesc soarele insa, unele varietati se vor simti prea expuse daca le plantati in zone orientate catre sud. Trandafirii Teahibrizi sunt numai buni pentru aceste expuneri sudice. Asadar, atentie la felul cum alegeti varietatile si aplasamentele.

Trandafirii agreaza amplasamentele aerisite dar adapostite la vant. Nu este acelasi lucru cu un amplasament umed si expus la vant sau cu un loc extrem de uscat – aici apar tot felul de probleme.

trandafiri

Nu plantati trandafirii prea aproape de un zid ci la o distanta de 30 cm.

Trandafirii sunt pretentiosi in privinta solului. Se vor descurca cel mai bine in pamant care sa contina humus, nisip si ingrasamant natural. Solurile grele si cleioase se pot transforma prin amestec cu soluri bazaltice si acide sau prin amestecarea de var in fiecare an. La capitolul ingrasamat foloseste compost, balegar sau NPK, dar respecta dozele recomandate pentru a nu arde radacina.

Trandafirii plantati toamna au nevoie de protectie. Fie acoperi butasii cu un strat de paie si frunze si apoi cu un strat subtire de pamant, fie cu un bidon de plastic.

Trandafirii plantati mult mai devreme risca sa nu se prinda din cauza caldurilor si a faptului ca unii producatori ii stropesc cu anumite substante pentru a grabi caderea frunzelor. Astfel, trandafirii sunt scosi din vegetatie fortat, vor porni sau nu in vegetatie mult prea devreme sau deloc si iarna ii va prinde cu frunze si lastari noi si acestia vor ingheta.

In plus, trandafirii vor fi afectati de variatiile de temperatura existente in perioada august-septembrie.

Perioada optima de plantare a trandafirilor este dupa iesirea din perioada de vegetatie in toamna, insa lunile Noiembrie si Decembrie reprezinta perioada ideala pentru plantarea trandafirilor pentru butasi cu radacina nuda sau impachetata.

De asemenea, primavara devreme pana la jumatatea lui martie sau mijlocul lui aprilie, inainte de a intra in vegetatie, de a inmuguri este perioada ideala de plantare.

Daca avem o vara mai lunga si intrarea in toamna se prelungeste trandafirii vor inflori in pepiniere si nu se va putea interveni asupra lor pentru a fi scosi si ambalati.

Important este ca pamantul sa nu fie inghetat sau prea umed din cauza ploilor.

Se va sapa un sant, turnad apa pana obtinem noroi, se va ingropa butasul culcat lateral, acoperindu-l cu pamant.

Pamantul va trebui sa-l mentinem umed cinci-sese zile dupa care il scoatem si il plantam.

Acesta va reveni la viata recapatandu-si turgescenta, astfel, avem anul viitor un trandafir salvat cu o inflorire abundenta.

Trandafiri – ingrijirea primavara

Ingrijirea trandafirilor primavara este obligatorie acesta fiind etapa care asigura intinerirea tufei si productia de flori. Aceasta se realizeaza de preferat in a doua jumatate a lunii martie.

Ingrijirea corecta primavara este mai importanta decat taierea de toamna si vine sa corecteze erorile din toamna si efetele produse de iarna asupra tufei de trandafiri.

Ingrijirea trandafirilor primavara este secretul pentru plante viguroase, inflorire abundenta si flori frumoase. Daca o tufă de trandafiri ramane netaiata doi ani la rand planta nu rezista, iar riscul sa moara este maxim. Netaiat numarul florilor se reduce la jumatate.

trandafiri

Ingrijirea trandafirilor se poate face si in februarie, in zilele calde urmate de nopti cu temperaturi pozitive.

In etapa de pregatire pentru venirea iernii, trandafirii se scurteaza la 30-40 centimetri, pentru a preveni frangerea lor si pentru a-i ajuta sa faca fata la ger si viscol, iar primavara se fac taierile pentru intinerire si formare.

Trebuie urmarita evolutia tufei, iar in primaverile foarte calde taierea trebuie facuta mei devreme pentru ca lucrarea trebuie realizata inainte ca planta sa intre in faza de vegetatie.

Ca regula generala momentul oportun pentru taierea trandafirilor primavara este perioada in care incepe sa infloreasca Forsythia.

Prima operatie consta in indepartarea ramurile batrane si uscate. Trebuie taiate ramurile rosii, cele negre si lasate intre 4-5 ramuri verzi, dar nu mai lungi de 25 centimetri, de la care sa porneasca dezvoltarea anuala a plantei.

Cu cat ramurile sunt mai slabe si mai fragile cu atat trebuie taiate mai scurt. Se taie lastarii din mijlorul tufei, pentru a forma o tufă aerisita. Se taie toate capetele uscate (maro, rosii sau negre) ale ramurilor, deasupra ultimului mugure de pe partea ramasa verde.

Taierea trandafirilor primavara se realizeaza sub un mugure, oblic pe directia de dezvoltare si trebuie sa inlature ramurile care se incaleca, toate ramurile bolnave sau ramurile strambe.

Trandafiri – cum si cand ii tundem corect

Taierile aplicate trandafirilor asigura o crestere viguroasa, o inflorire mai abundenta si mai spectaculoasa. Tunderea trandafirilor se face in fiecare primavara. Toamna nu se fac taieri la trandafiri deoarece peste iarna este posibil sa inghete.

trandafiri

Musuroaiele facute in toamna pentru protejarea de-a lungul ierni se vor desface in primavara inainte de pornirea in vegetatie.

Ramurile care apar la baza trandafirilor altoiti din portaltoi (drajoni) va trebui sa-i indepartam. Acestia se pot deosebi usor de altoi prin aspectul lor diferit si prin faptul ca ies din radacini.

Tunderea trandafirilor se face la inceputul lunii martie, imediat dupa indepartarea musuroaielor din jurul acestora. Intotdeauna indepartam ramurile batrane, uscate, deteriorate, bolnave, subtiri sau incurcate.

Lasati 3-5 muguri de la care sa porneasca dezvoltarea plantei. Taierea ramurilor se va efectua la o inaltime de 50 cm fata de sol, iar pe o tufa se vor lasa 3-5 ramuri. Este indicat ca taierea sa se efectueze deasupra celui de-al treilea mugure al ramurei.

trandafiri

Dupa tunderea trandafirilor se poate aplica un tratament care protejeaza impotriva ciupercilor si a uscarii. Protejeaza partile deteriorate ale trandafirilor cauzate de taieturi, zgarieturi si crapaturi, creaza un strat rezistent la intemperii, flexibil si transparent, care impiedica patrunderea agentilor infectiosi. Se foloseste foarte usor, avand un efect rapid si de durata, nu este necesara folosirea unei cantitati mari de produs.

Intotdeauna folositi unelte dezinfectate inainte de fiecare taiere. Trandafirii tineri plantati in toamna nu au nevoie de taieri.

Taierile de toamna: se vor face in functie de soi dupa cum urmeaza:

 • Teahibirizi: – se taie la 50-60 cm;
 • Floribunda: – se taie la 50-60 cm;
 • Englezesti: – se taie la 70-80 cm;
 • Miniatur (pitici): – se taie la 15-20 cm;

Pentru mai multe informatii va recomandam, cartea Trandafiri: Ingrijire si taiere, Editura Ceres.

Trandafiri – Cum ii alegi

Exista zeci de soiuri de trandafiri, dar exista mereu cea mai buna alegere pentru gradina ta. Cum alegi trandafirii ideali pentru gradina ta? Iata care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont.

Trandafirii au nevoie de soare si caldura. Fara exceptie toate soiurile de trandafiri sunt dependente de soare.

Unele soiuri de trandafiri sunt mai rezistente la temperaturi scazute decat altele. Unele trec fara probleme peste ierni geroase, in timp ce alte soiuri sunt rezistente.

trandafiri

Cand alegi trandafirii pentru gradina trebuie sa tii cont, printre altele si de spatiul pe care il ai, de calitatea solului.

Inaltimea la maturitate a tufei de trandafiri trebuie, de asemenea, luata in considerare, pentru ca un trandafir care creste mult mai inalt decat toate florile din jurul ei sau din gradina poate arata cel putin stingher.

Este bine de stiut in acest sens ca unele specii de trandafiri pot atinge chiar sase metri si nu pot fi modelate prin taieri decat in mica masura.

trandafiri

Soiurile rezistente la inghet sunt obligatorii pentru zonele inalte si pentru cele unde iernile sunt serioase. Noi iti recomandam urmatoarele speciile: Butasi trandafiri cataratori, Casino inflorescenta multipla, Butasi trandafiri Schwarzemadona, red berlin, Butasi trandafiri cataratori Sympathie, rosu, Butasi trandafiri tip tufa Kardinal, rosu,  Butasi trandafiri tip tufa Petito, galben, Butasi trandafiri de dulceata Sachsengrouse, roz.

Exista varientati de trandafiri care pot sta tot timpul afara, fara protectie speciala si care fac fata cu succes temperaturilor mult sub zero grade Celsius. Acesta este un detaliu important cand alegi trandafirii pentru gradina ta!

trandafiri
Butasi trandafiri pitic Happy Chloris, rosu cu galben.

Un alt factor care poate parea ciudat pentru unii, este parfumul. Daca parfumul puternic al trandafiului va provoaca reactii alergice, atunci alegeti o specie cu miros mai slab sau inodora.

Spatiul este esential pentru ca trandafirii au nevoie sa se desfasoara si nu suporta sa creasca inghesuiti.

Este bine de stiut ca sunt tradafiri ”prietenosi” care suporta alte plante in imediata vecinatate si sunt soiuri solitare care vor sa domine gradina si care nu suporta plante alaturi. Este un alt detaliu de care trebuie sa tii cont cand alegi trandafirii sau cand il plantezi in gradina ta.

Trandafiri – metode de inmultire si altoire

Trandafiri, simbol al frumusetii, puterii si dragostei. Acestia se gasesc intr-o multitudine de culori si forme, asigurand o gama completa, pentru o gradina minunata! Pentru o gama variata de trandafiri aici gasesti butasi de calitate in culori si forme variate.

In continuare, iti prezentam metode clasice si moderne de inmultire si altoire la trandafiri! Toate etapele detaliate pentru un succes garantat!

Inmultirea trandafirilor se face prin butasi, vara, lunile iunile si iulie fiind ideale.

Inmultirea trandafirilor prin butasi nu se poate aplica la toate soiurile de trandafiri, dar se preteaza la trandafiri urcatori, la cei pitici si la trandafiri de gradina.

Inmultirea trandafirilor prin butasi este posibila doar din ramurile trandafirilor cu lemn moale pentru ca doar acestia au insusirea de a produce radacini atunci cand sunt puse in pamant si au conditii propice.

Butasirea trandafirilor se poate face si toamna, dar reusita este mult mai mica.

Butasii pentru inmultirea trandafirilor, se fac vara din lastarii care au facut un rand de flori.

Trandafiri – metode de inmultire – etape de butasire

trandafiri
Trandafiri – metode de inmultire si altoire
  • Alege lastarii, lasa-i sa infloreasca si lasa floarea sa se usuce
  • Taie lastari de 10-15 centimetri, la varf cu 2 frunze, pentru butasire
  • Lastarii se taie la baza imediat sub un ochi, iar la varf, cu 1-2 centimetri deasupra ultimului ochi
  • Foloseste un briceag bine ascutit si curat astfel incat, taietura sa fie curata si sa nu rupă canaliculele din tulpina
  • Pentru inradacinare, butasaul se poate infige in ghivece sau ladite cu nisip, pana la circa 3-4 centimetri adancime.
  • Pentru a asigura umiditatea necesara, nisipul din ghiveci se mentine in permanenta reavan, iar butasul se acopera cu un borcan de sticla
  • In primele zile, butasii se pulverizeaza zilnic cu apa
  • Vara, butasirea se poate face direct in solul din gradina
  • In 3-4 saptamani butasii au deja radacini
  • Ziua butasii pot fi tinuti fara borcanul protector, iar seara se acopera.
  • In luna august udarea este esentiala, iar butasii pot sa ramana descoperiti si ziua si noaptea.

Trandafiri – metoda de inmultire prin cartof

Inmultirea trandafirilor prin cartofi a fost imprumutata din Olanda sau Belgia. Pentru acest procedeu vom alege in gradina un loc mai ferit, umbros pe toata perioada zilei. Se va sapa un sant, adanc de aproximativ 20 cm. In groapa se va pune un strat de nisip aproximativ 5-6 cm. Pentru a inmulti trandafiri prin cartofi vom alege un trandafir viguros, cu frunze si flori din care se taie butasi cu diametru de 7 mm.

trandafiri

Lungimea butasului trebuie sa fie de aproximativ 25cm. Se va face o taietura la baza sub un mugure apoi se va indeparta frunzele si spinii din jumătatea de jos. iar baza se introduce intr-un tubercul de cartof.

Va trebui sa facem o taietura usor oblica pentru a intra usor in cartof si a nu-i deranja coaja. Se introduce butasul impreuna cu cartoful in groapa amenajata. Tot ce va trebui facut ulterior este sa urmarim ca viitoarea planta sa fie acoperita cu pamant doar de două-treimi, asigurandu-ne ca baza, care in acest caz o reprezinta cartoful, sa fie bine ingropata in nisipul fin.

trandafiri

Nisipul din jurul cartofului, trebuie presat cu grija pentru a nu lasa goluri de aer pe langa acesta. La nivelul solului butasul trebuie sa ramana descoperit aroximativ 12-15cm. Acoperiti cu pamant santul, iar in jurul butasilor se va movili. Pentru mai multa siguranta se poate inveli butasii, intr-o folie de plastic sau se poate acoperi cu peturi taiate pe din doua, cu cateva gaurele aplicate pe vas.

Peste nisip se pune pamant bogat in nutrienti, pamant amestecat cu mranita. Pamantul din jurul butasilor va trebui sa-l pastram umed pe tot parcursul perioadei de vara. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie vom avea butasi de trandafir cu radacina gata pentru transplantare in locul final din gradina.

Trandafiri – metode de altoire

Cele mai uzuale metode de altoire la trandafiri sunt: altoirea in T, in placaj si cu ramuri detasate, in ochi dormind, in ochi crescand. Altoirea unui trandafir dureaza trei ani. In primul an se vor seamana semintele de maces, portaltoiul se obtine prin una dintre cele mai cunoscute metode, macesul salbatic fiind unul dintre cei mai uzuali portaltoi.

In anul doi, in luna iunie-iulie se face toaletarea plantei, in momentul cand macesul este de grosimea unui creion se indeparteaza ramurile laterale lasand doar una singura de preferat cea mai viguroasa.

Pentru obtinerea altoilor se recolteaza un lastar din trandafirul pe care intentionam sa-l inmultim, se vor alege doar ramuri pe care au fost flori ale caror petale s-au scuturat deja, dar doar dupa ce procesul de inflorire s-a incheiat. Indepartam frunzele lasand o portiune scurta din petiol. Frunzele ramurilor recoltate se vor taia, ramanand doar cate un petiol, lung de aproximativ un centimetru.

trandafiri

Portaltoii vor fi ingrijiti corespunzator in vederea altoirii, pentru ca altfel procentul de prindere va avea de suferit. In zona coletului se fac doua incizii cu un cutit de aloire, perpendiculare, in forma literei T. Taietura orizontala va avea cu aproximatie un cm. lungime, iar cea verticală doi cm. Apoi se dezlipeste scoarta in zona taieturilor deja facute. Imediat se trece la taierea ochiului-altoi, care se introduce in despicatura portaltoiului si se leaga cu folie sau rafie. Atunci cand dupa circa sapte opt zile de la altoire petiolul cade usor la prima atingere inseamna ca altoirea a reusit. Cand petiolul se usuca si nu se desprinde nici dupa doua saptamani inseamna ca altoirea nu a reusit si trebuie sa o repetam.

trandafiri

Puietii altoiti trebuie sa fie musuroiti doar pana in momentul in care suntem siguri ca altoii s-au prins. Apoi musuroaiele vor fi desfacute pentru a expune la lumina altoii, in vederea fortificarii lor pana in iarna. Inainte de primele ingheturi, musuroaiele se vor reface astfel incat, ochii-altoi sa se afle sub pamant, la 15-25 cm. Daca altoirea a fost reusita, in anul trei la sfarsitul luni februarie inceputul luni martie, ochiul va avea culoarea verde. Planta rezultata va avea toate caracteristcile celei de la care a fost recoltat lastarul.

Butasi de trandafiri- ce trebuie sa stiti atunci cand ii cumparati

Butasii de trandafiri oferiti de noi sunt de cea mai buna calitate, in conformitate cu standardele internationale.

Va puteti alege trandafiri cu radacina nuda sau trandafiri la ghiveci. Oricand, va putem oferi informatii si sfaturi de specialitate pentru plantarea si intretinerea trandafirilor.

Noi comercializam doua tipuri de trandafiri, cu radacina nuda si la ghiveci. In continuare va vom prezenta beneficiile acestor tipuri de trandafiri.

Trandafiri cu radacina nuda

Toti butasii cu radacina nuda au peste 2 ani si sunt altoiti pe maces, planta cu sistem radicular bine dezvoltat.

Trandafirii de calitate se altoiesc pe radacina de maces deoarece aceasta, fiind salbatica, confera vigoare, rezistenta la boli si daunatori, rezistenta la intemperii, se adapteaza usor diverselor tipuri de sol.

trandafiri trandafiri

Butasii pe care vi-i oferim sunt lipsiti de boli si daunatori. Acestia sunt tratati preventiv impotriva bolilor de minim 8 ori pe an. Fiecare butas are minim 3 ramuri sau minim 2 ramuri in cazul urcatorilor si sunt de o grosime de minim 8 mm.

Butasii de trandafiri cu radacina nuda au un sistem radicular bine dezvoltat care asigura ulterior cresterea corecta a plantei.

Trandafiri la ghiveci

Trandafirii la ghiveci sunt aceiasi trandafiri cu radacina nuda, plantati la ghiveci pentru a vi-i putea furniza tot timpul anului. Pe acestia ii puteti planta oricand in gradina sau ghivece decorative, chiar si in mijlocul verii, cand sunt infloriti. De asemenea, ii puteti oferi oricand cadou oamenilor speciali din viata dumneavoastra.

trandafiri trandafiri

Cand cumparati butasi de trandafiri cu radacina nuda, puteti verifica imediat calitatea lor deoarece, vizualizati in intregime planta. Asigurati-va ca butasul are sistemul radicular bine dezvoltat, intact, robust, fara zone uscate. Acesta trebuie sa aiba minim 3 ramuri sau minim 2 in cazul urcatorilor, fara riduri, de culoare verde, cu maduva alb-crem, fara muguri uscati sau decolorati, fara semne de boli sau daunatori.

De ce nu este bine sa cumparati trandafiri din supermarket

In continuare va prezentam cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont cand cumparati (daca chiar va doriti asta) trandafiri de la supermarket.

Nu cumparati cu ochii, in sensul de a nu va lasa pacaliti de ambalaj. Incercati sa identificati planta sa o vedeti sa va dati seama de calitatea plantei.

Supermarket-urile vand preponderent produse alimentare (de acolo isi iau banii) sau daca sunt magazine de bricolaj (produse de constructii) asa ca nu au focus si nici orientare spre produsele vegetale

Intrebati daca primiti garantie daca se usuca si cereti sa va fie schimbati- Veti vedea ca nu primiti- Ar trebui sa va puneti intrebari

Cel mai bine este sa va informatii inainte sa cumparati. Sa nu va luati informatiile doar dupa textul trecut pe etichete sau pe ambalaj.

Nu cumparati trandafirii inainte sa treaca prima bruma (toamna) si nu plantati inainte sa treaca ultima bruma (primavara).

IMPORTANT Nu cumparati trandafiri ai caror muguri au pornit in vegetatie. Acest lucru este foarte periculos mai ales primavara, deoarece vantul de primavara poate usca lastarii.

Toamna insa este fatal pentru trandafirii care vor muri inghetati.

Trandafirii porniti in vegetatie pe rafturile supermarketurilor au sanse de supravieturie ZERO toamna, iar primavara in cel mai fericit caz veti avea parte de orice numai de trandafir cu flori nu.

trandafiri

Priviti cu atentie pozele (cu lastarii deja mari) si ganditi-va de mai multe ori inainte sa dati banii pe asa ceva.

Trandafiri – cum combatem si prevenim bolile si daunatorii

O intrebare des intalnita printre iubitorii de trandafiri. In continuare, va prezentam, cele mai cunoscute cinci boli si daunatori ai radacinilor de trandafir:

1. Rhizobium radiobacter

trandafiri

Pe radacini sau la baza trunchiului de trandafir se gasesc tuberculi cu suprafata neregulata. Combaterea este aproape imposibila si nu se cunosc inca tratanente, deoarece daunele nu sunt descoperite decat la dezgroparea radacinii.

2. Cylindrocladium scoparium

trandafiri trandafiri

La baza trunchiului de trandafir, indeosebi in jurul punctului de altoire, apar pete intunecate de putregai care duc la slabilirea si moartea plantei. Amplasarea in locuri umede favorizeaza dezvoltarea bolii. Pentru prevenire se pot stropi trandafirii inainte dupa intrarea lor in perioada de repaus vegetativ cu preparate pe baza de cupru: Champ, Coppermax.

3. Nematodele radacinilor

trandafiri  trandafiri

Nematodele sunt viermi filiformi care ataca radacinile trandafirilor. Pe radacini se formeaza numeroase umflaturi iar planta este slabita, se poate ofili si poate muri. Ca si tratament biologic, se pot planta in jurul trandafirilor craite. La aparitia primelor semne ca si tratament chimic se aplica la baza plantei o solutie formata din Actara 1,5 gr plus Karate zeon 2 ml ambele in 5-6 l apa si se va pune in jurul butasului aproximativ 250 ml solutie preparata. Atentie dupa aplicare nu se va mai aplica apa 2-3 zile.

4. Otiorrhynchus sulcatus

trandafiri trandafiri

Larvele, cu o lungime de aproximativ 12 mm, ataca radacinile de trandafir, iar gandacii negri se hranesc cu frunzisul acestora, cu bobocii de trandafir si cu coaja de pe crengi. Pentru ca sunt activi numai noaptea, cauza daunelor este descoperita tarziu. Chiar daca este dificila, cea mai buna metoda de combatere este adunarea gandacilor pe timp de noapte. Deseori, dupa folosirea insecticidelor, insectele reapar. Se poate aplica tratament cu Mospilan 1,5 gr plus 5 ml Novadim Progres ambele in 5 l apa.  Larvele pot fi combatute biologic cu ajutorul anumitor nematode.

5. Soarecele

trandafir daunatori

Atacul acestor rozatoare provoaca mari pagube la trandafir in orice gradina. Trandafirii mor si se desprind foarte usor din pamant. Combaterea se face cu ajutorul capcanelor, a momelilor si a fumului.

Cum combatem si prevenim paduchele testos la trandafiri?

Alaturi de Paduchele verde al trandafirului (Macrosiphum rosae L.) un alt paduche care da de furca gradinarilor este Paduchele testos al trandafirului (Aulacaspis rosae Bché.). Il recunoasteti usor – femela are corpul piriform de culoare roz. Scutul femelei este de culoare alba, mai mare decat cel al masculului.

Paduchele testos la trandafir

Masculul este de culoare roscata, cu aripile albe. Scutul mascul este liniar, albicios, prevazut cu 3 carene.

Larvele primare apar la sfarsitul lunii mai si se raspandesc si formeaza colonii pe ramurile trandafirului. Adultii apar incepand din luna septembrie. Dupa imperechere masculii mor. Larvele si femelele colonizeaza ramurile si tulpinile din care sug sucul celular. In urma atacului frunzele raman mici, se ingalbenesc, se usuca si cad, bobocii florali nu se deschid, tesuturile lastarilor nu se lignifica, se necrozeaza si scoarta se exfoliaza. La atacuri puternice ramurile si lastarii sunt acoperte cu o crusta formata din scuturile albicioase ale paduchelui.

Atacul asupra plantelor poate conduce la debilitarea si uscarea acestora in cativa ani.

Ingrijirea florilor si combatere

Combaterea chimica se face in perioada de repaus vegetativ si in timpul perioadei de vegetatie. Dupa caz, tratamentele de vara se pot repeta la 8 -12 zile.

Printre cele mai eficiente produse se afla Actara, Calypso, Karate Zeon. Respectati intotdeauana dozajul indicat pe ambalaje. O doza mai concentrata poate intoxica planta, una prea diluata o face ineficienta. Tineti seama si de faptul ca in cazul unor produse trebuie sa treaca o anumita perioada de la aplicarea tratamentului pana la recoltarea fructelor.

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor pentru a evita aparitia afidelor rezistente la anumite produse.

Cum combatem si prevenim patarea neagra la trandafiri?

Patarea neagra a trandafirilor este foarte frecvent intalnita si este cauzata de ciuperca Diplocarpon rosae.

Patarea neagra la trandafiri apare la toate tipurile de trandafiri inclusiv la cei cataratori. Boala apare in culturile acoperite (sere, solarii) cat si in culturile de camp, gradini, curti, apartamente.

Patarea neagra la trandafir

Patarea neagra la trandafiri – Cauze si Manifestari

Boala apare datorita ciuperrcii Diplocarpon rosae si se manifesta prin formarea in partea superioara a frunzelor acervuli circulari, de culoare neagra in care se dezvolta conidiile.

Boala se instaleaza dupa cel putin 7 ore de conditii propice (umiditate excesiva), insa e oprita din dezvoltare daca planta este mutata la temperaturi de 29 grade Celsius.

Ciuperca ataca toate organele verzi ale trandafirului incepand cu frunzele, lastari, boboci.

Atacul bolii se poate observa pe frunze, deoarece la inceput pe frunze apar pete de culoare mov-inchis, sau maronii, dupa care acestea se transfroma in pete negre circulare.

Atacul bolii la frunzele trandafirului are ca rezultat pierderea frunzelor.

Patarea neagra la trandafiri – Prevenire si tratament

 • taierea si arderea lastarilor atacati
 • toamna adunam resturile de frunze infectate si le dam foc
 • daca efectuam taieri la o planta bolnava vom steriliza instrumentul cu care
 • efectuam taierile cu alcool 100% sau domestos la finalul taierilor, spre a preveni raspandirea bolii de la o planta la alta
 • cultivarea de soiuri de trandafir rezistent

Majoritatea bolilor provocate de ciuperci sunt raspandite de vant sau apa. Pentru a preveni aceste probleme, evita sa uzi plantele cu furtunul orientat in sus (picaturile de apa vor cadea pe frunze si flori).
Uda la nivelul pamantului, aproape de baza tulpinii. Ideal este sa folosesti sisteme de irigat prin picurare.
Cel mai indicat este sa uzi dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui.
tratamente chimice cu substante cu substanta activa tiofanat metil sau tebuconazol

Cum combatem si prevenim fainarea la trandafiri

Fainarea la trandafir - Aparitia bolii

Aparitia fainarii este favorizata de:

 • Lipsa aerului – datorita faptului ca tufa de trandafir este prea deasa aerul nu circula
 • Seceta sau canicula
 • ingrasaminte pe baza de azot in exces

In toate tarile in care se cultiva trandafirii intalnim si fainarea trandafirilor.  Fainarea trandafirilor se manifesta atat in culturile protejate in solarii sau sere cat si in culturile de camp, gradini, curti.

Fainarea la trandafiri este frecvent intalnita si este cauzata de ciuperca sphaerotheca pannosa, fainarea aparand la toate tipurile de trandafiri, inclusiv trandafirii cataratori.

Boala se formeaza pe suprafata organelor verzi ale plantei (frunze, ramuri tinere, boboci florali sau chiar pe fructe, de-a lungul intregii perioade de vegetatie a plantei gazda) si se manifesta ca un miceliu de culoare alba

Fainarea la trandafiri – Simptome

Fainarea la trandafir- Simptome

Pe ambele fete ale frunzelor atacate apar pete neregulate ca marime si forma, albe, cu aspect pulverulent in momentul formarii partii asexuate a ciupercii respectiv a conidioforilor cu conidii.

Pe masura ce atacul evolueaza petele conflueaza si acopera partial sau total limbul frunzelor, care se ingalbenesc, se brunifica, se usuca si cad.

Frunzele atacate de fainare la trandafiri se rasucesc iar la final devin brune.

Ramurile tinere atacate sunt acoperite de o pasla miceliana groasa, albicioasa la inceput care intr-o faza mai avansata a bolii capata culoare galbuie.

Toamna in miceliul de pe ramuri, ciuperca diferentiaza cleistotecii ce au aspectul unor puncte mici, brune.

Ramurile atacate nu se lignifica corespunzator si degera in timpul iernii.

Frecvent, bobocii florali afectati sunt inveliti in pasla miceliana, conidioforii si conidii, raman mai mici si nu mai formeaza flori.

Uneori florile atacate sunt deformate, mici si cu petale patrate.

Fainarea la trandafiri – Prevenirea bolii

 • Pentru prevenirea bolii se vor taia si arde lastarii puternic atacati.
 • In spatiile protejate se vor face frecvent aerisiri pentru diminuarea umiditatii atmosferice.
 • Se vor taia corect trandafirii si tufele de trandafiri

Fainarea la trandafiri – Tratamente fito-sanitare

In perioada de vegetatie se folosesc urmatoarele produse:

 • Thiovit (4kg/ha)
 • Topas (0.5 l/ha)

Cum combatem si prevenim rugina la trandafiri?

Rugina este o ciuperca intalnita la multe specii de trandafiri. Aceasta apare sub frunza sub forma de puncte galbene sau portocalii. Este mai frecventa primavara si afecteaza mai ales frunzele de pe lastarii tineri.

Rugina la trandafiri – cum o tratezi?

Rugina este o infectie puternica si distrugatoare. Daca nu o tratezi cum trebuie, conduce la ingalbenirea treptata a frunzelor si apoi la ofilirea trandafirului.

Iata ce trebuie sa faci pentru a scapa de rugina la trandafir:

 • Curata trandafirul de frunzele si resturile cazute pe sol.
 • Sporii ciupercii sunt transmisi prin intermediul apei care cade pe resturi si apoi sare pe plante. Indepartarea sursei problemei ar trebui sa fie intotdeauna primul pas.
 • Udarea trandafirilor trebuie sa se faca la baza plantei. Cel mai indicat moment este sa-i uzi dimineata devreme pentru a permite apei sa se evapore pe timpul zilei.
 • Aerul trebuie sa circule foarte bine in jurul plantei. Pentru asta curata mereu planta. Daca nu este aerisita, sporii ciupercilor se vor dezvolta.Tot pentru o buna aerisire, nu pune plante anuale sub trandafiri. Ele ii vor lua aerul si vor mentine si o umiditatea nesanatoasa la baza trandafirului.
 • Imediat cum vezi ca exista frunze infectate de rugina, rupe-le si distruge-le.
  La doua saptamani da cu pudra de sulf pe frunzele trandafirilor. Incepe in primavara devreme. Sulful nu va distruge boala odata instalata dar va impiedica aparitia ei in sezonul urmator.
 • O solutie buna pentru combaterea bolii este sa pulverizezi pe trandafiri o solutie formata din praf de copt si bicarbonat de sodiu.
 • Specialistii in domeniu sustin ca rugina in cazul trandafirilor poate fi prevenita daca se planteaza la radacina florilor cateva fire de tataneasa. Incearca aceasta metoda.
 • Fungicidele organice sunt bune pentru tratarea bolii. Pulverizeaza-le mereu la inceputul zilei. Foloseste Topas, Mystic, Difenoconazol, Propiconazol, Tebuconazol.
 • Exista si fungicide chimice pentru a combate boala. Intotdeauna foloseste metoda cea mai putin toxica de combatere a bolilor. Daca alegi sa utilizezi un fungicid chimic, intotdeauna sa ai masca de protectie, inclusiv camasa cu maneca lunga, pantaloni lungi, manusi de neopren, ochelari si masca de praf.

Trandafiri sanatosi tot anul, iata ce trebuie sa faci

trandafiri

Pentru a avea trandafiri frumosi si sanatosi pe toate perioada anului trebuie sa ai grija de cateva actiuni de baza in protectia si ingrijirea lor.

Ai grija de igiena gradinii tale. 80% din bolile trandafirirlor provin de la lipsa de igiena a gradinii cum ar fi:

 1. Necolectarea si arderea frunzelor si partilor de planta bolnave moarte
 2. Lipsa de taieri la trandafiri si implicit lipsa de aerare favorizeaza aparitia bolilor
 3. Plantarea corecta a trandafirilor in zonele potrivite tipului de trandafir ales
 4. Realizeaza tratamentele de preventie la timp
 5. Urmareste-i regulat- ideala este o analiza atenta a frunzelor, florilor de doua ori pe saptamana pentru a identifica din timp boli si a le eradica
 6. Protejati trandafirii cat mai bine pentru iarna
 7. Aplicati tratamentele de preventie chiar daca trandafirul arata bine
 8. Stropiti cu insecticide sau fungicide, seara deoarece seara insectele isi inceteaza activitatea
 9. Folositi unelte si accesorii de calitate si potrivite actiunilor pe care le desfasurati
 10. Aveti grija sa nu aplicati tratamente cand ploua sau cand in maxim 4 ore de la aplicarea tratamentului incepe ploaia
 11. Urmariti cu atentie in aplicarea tratamentelor insecto-fungicide sa acoperiti prin pulverizare toate zonele plantei
 12. Aveti grija sa respectati intocmai dozajul produselor folosite in tratamente – dozajul este obligatoriu marcat pe fiecare cutie/recipient

Trandafiri hibrizi – secrete

Trandafirii hibrizi sunt trandafiri rezultati din incrucisarea a doi indivizi cu ereditate diferita. De obicei un portaltoi salbatic, rezistent si un altoi cu caracteristici speciale, deosebite.

Trandafirii hibrizi sunt sensibili si au un caracter instabil, revin la forma initiala a speciei tip. Aceasta instabilitate a trandafirilor hibrizi este cauzata atat de conditiile climatice, sol, aer, precipitatii, vant, soare, ger, etc. cat si de combinatia de celule. La unii trandafiri caracterul de hibrid nu se poate manifesta din cauza unor blocaje genetice.

trandafiri hibrizi

Exista posibilitatea ca in primul an trandafirii hibrizi sa nu infloreasca conform caracteristicilor hibridului. Acest fapt se poate datora conditiilor climatice, mentionate mai sus, ingrijirii sau caracterului genetic.

De asemenea, in cadrul unei tufe pot fi lastari cu flori caracteristice hibridului sau speciei tip, urmand ca in urmatorii ani sa se stabilizeze ca si hibrid.

De exemplu, la trandafirul Hocus Pocus galben cu grena, este posibil ca un butas sa produca pe unul sau doi lastari flori de culoare rosu inchis, iar pe altul flori de culoare galbena.

Trandafirul Hocus Pocus din cauza caracterului instabil, poate reveni la forma initiala de BLACK BEAUTY. Acesta poate fi o noutate sau o aparitie unica in gradina de trandafiri. Cu fiecare floare apare o noua combinatie de culori.

trandafiri hibrizi

Trandafirii hibrizi isi vor stabiliza caracteristicile dupa un an, doi sau trei de la prima inflorire, acest lucru depinzand de o multitudine de factori climatici si genetici.

Trandafirii hibrizi necesita o ingrijire atenta!

Acestia trebuie pozitionati si amplasati in zone insorite dar nu in bataia directa a soarelui. Este nevoie de o alternare a orelor cu expunere solara directa cu cele cu expunere solara indirecta.

Udarea se va face conform specificatiilor soiului, de obicei seara sau dimineata, atunci cand solul este uscat. Excesul de apa conduce la crestere vegetativa abundenta si lipsa florilor.  Este nevoie de aplicarea ingrasamintelor atat a celor pentru sol cat si a celor pentru sistemul radicular, foliar sau de stimulare a producerii de flori.

Tunderea este de asemena, un element important in dezvoltarea lastarilor si formarea florilor.

Indepartarea lastarilor salbatici este alt proces esential in stabilizarea trandafirului hibrid. Acestia trebuie indepartati urgent, pentru a nu elimina altoiul, cel cu caracteristici speciale. De asemenea, se elimina si florile uscate pentru a nu consuma substantele nutritive necesare infloririi celorlalte flori.

Trandafirii hibrizi au nevoie de protectie in perioada iernii, cei pitici se musuroiesc iar cei cu port inalt se invelesc cu materiale speciale.

Ingrasamintele pot favoriza si spori marimea si cantitatea de flori. Carenta sau excesul de elemente nutritive azot, fosfor, potasiu, fier, pot conduce la cresterea mai scunda a trandafirilor, flori mai mici, decolorate, crestere vegetativa abundenta si lipsa florilor, infectii frecvente, aparitia clorozelor.

Stabilizarea caracteristicilor trandafirilor hibrizi necesita timp, ingrijiri speciale si rabdare. Acest proces poate dura si 3 ani!

18 lucruri pe care nu le stiai despre trandafirii de gradina

Trandafirii de gradina sunt cele mai populare flori datorita culorii variate in care se gasesc si parfumului care bucura de fiecare data oamenii.

Pentru cadou sau doar pentru decorul casei, trandafirii sunt un simbol al frumusetii si al perfectiunii.

trandafiri

Cu siguranta stiti ca trandafiri sunt cele mai populare flori, si cele mai vandute dar cu siguranta nu stiti cele ce urmeaza:

 1. Atunci cand oferi in dar un buchet de trandafiri, fii atent la cat de deschise sunt florile trandafirilor. Bobocii simbolizeaza dragostea nemarturisita, iar florile complet deschise semnifica dragostea patimasa.
 2. Trandafirii au insemnat dintotdeuna pasiune patimasa, in special pentru Regele Henric al VII, care a introdus trandafirul rosu in heraldica.
 3. Mijlocul lui februarie, in functie de vreme, reprezinta perioada perfecta pentru inceperea lucrarilor de intretinere la trandafirii din gradina.Lucrarile incepute timpuriu la trandafiri stimuleaza productia de flori.
trandafiri
Butasi trandafiri Alinka, portocaliu
 1. O cantitate de 500 ml de ulei de trandafiri este obtinuta din 2500 de kilograme de petale de trandafiri.
 2. Bolile trandafirilor pot fi tratate simplu cu soare si apa.
 3. Trandafirii au fost folositi inca din Evul Mediu ca modalitate de a transmite mesaje. De exemplu, un trandafir agatat la locul unei intalniri reprezinta un legamant pe viata ca intalnirea va ramane secreta.
 4. Nu planta niciodata un alt trandafir in locul unde unul a murit. Locul se lasa liber de vegetatie, iar solul se improspateaza complet.
 5. Atunci cand alegi trandafiri pentru cadouri, ai grija la culoarea florilor, aceasta simbolizeaza de la iubire, la puritate si gelozie.
trandafiri
Butasi trandafiri tip tufa Nina Weibull, rosu
 1. In prezent exista mii de soiuri de trandafiri si in fiecare an apar soiuri noi, ca rezultat a incrucisarilor si altoirilor. Trandafirii se gasesc in zeci de culori si combinatii de culori mai putin negru, dar cercetatorii lucreaza si sunt sanse mari sa poata fi creat si un astfel de trandafir.

In acest moment exista nuante de grena foarte apropiate. Un exemplu este Trandafirul Black Magic si Black Beauty

 1. Cel mai batran trandafir din lume este o tufa din Germania, planata acum 850 de ani.

Distrusa complet in timpul razboiului tufa de trandafir a renascut din propria radacina spre surpinderea tuturor.

 1. Forma spinilor este cea care te ajuta sa iti dai seama de habitusul trandafirului, daca acesta etse arbust sau trandafir catarator.

Trandafirii cataratori au varful tepilor orientat inapoi iar trandafirii tip arbust au varful spinului orientat in sus.

 1. Desi trandafirii englezesti sunt cei mai apreciati, primii care au creat o gradina de trandafiri au fost francezii.

Trandafirii de gradina au un imens impact cultural si au devenit simbol in multe forme de arta: literatura, muzica, istorie.

trandafiri de gradina
Butasi trandafiri Black Beauty Magic, visiniu inchis negru
  1. Trandafirii oferiti de catre europeni de Ziua Indragostitilor sunt adusi din: Chile, Columbia, India, Kenya si Africa de Sud.
  1. Conform Guinness Book of World Records – Cartea Recordurilor, trandafirii sunt cele mai vechi plante folosite si crescute pentru decoratiuni, plantate inca din antichitate de romani pentru a decora cladirile sau interiorul.
  1. Conform mitologiei grecesti, trandafirul a fost creat de Chloris, Zeul Florilor, dupa ce a gasit o nimfa muribunda si a fost emotionat de soarta ei. Afrodita a oferit frumusete, de la Dionysus s-a primit mirosul dulce de nectar si Apollo a ajutat planta sa infloreasca.
  1. Modul de ingrijire al trandafirilor a fost prezentat detaliat in peste 600 de carti.
  1. Trandafirul face parte din cele trei flori mentionate in Biblie.
 1. Trandafirul are un continut ridicat de antioxidanti, magneziu, fier si este considerat cea mai bogata sursa de vitamina C

Bibliografie:

 • Conf.univ.dr. Viorel ION. 2018, FITOTEHNIE, file:///D:/carti/Fitotehnie%20(2).pdf
 • Joseph Hardwick Pemberton, Roses: Their History, Development, and Cultivation
 • S. Bale si R. Durham, Horticulture; T. Phillips, Plant and Soil Sciences; L. Townsend, Entomology; N.A. Ward, Plant Pathology, UNIVERSITY OF KENTUCKY COLLEGE OF AGRICULTURE, LEXINGTON, https://www2.ca.uky.edu/agcomm/pubs/id/id118/id118.pd

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 2 comentarii la acest articol

Multumim! Utile sfaturile si de mare ajutor.

Scris de neda adriana pe 25.10.2017

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Bujorii de gradina, vedetele lunii mai, sunt colorati, simpatici, parfumati si...

Citeste tot articolul
pestre

Daca ai o gradina mica, in fata casei, poti sa o decorezi cu arbusti si gardur...

Citeste tot articolul
X