Casa si gradina

Totul despre cultura de castan comestibil in Romania. Proprietatile si beneficiile castanelor comestibile

Publicat pe 10.01.2018 in Casa si gradina Totul despre cultura de castan comestibil in Romania. Proprietatile si beneficiile castanelor comestibile

Afacerea cu castane comestibile este tot mai populara printre romani.

In tara, vanzarile din aceasta zona merg foarte bine pe internet sau in cadrul targurilor. Cat despre piata europeana, aici castanele romanesti sunt concurate de cele din Grecia, mai ieftine si mai mari.

  1. Castanul comestibil – informatii esentiale
  2. Proprietatile si beneficiile castanelor comestibile
  3. Oportunitati oferite de cultura castanului comestibil
  4. Particularitatile culturii de castani comestibili

Castanul comestibil – informatii esentiale

Castanul este originar din Peninsula Balcanica si Asia Mica.

Descrierea castanului comestibil

Castanul este un arbore inalt, cu trunchi drept si o coroana larga. Ramurile acestui arbore sunt incovoiate si fac muguri mari si cleiosi.

Frunzele de castan sunt mari, cu petiol lung, format din 5 foliole. Florile sunt de culoare alba si sunt grupate in panicule numeroase.

Castanul infloreste in mai-iunie. Fructele sunt mari, verzi si prezinta numerosi ghimpi. Inauntru au doua, trei seminte mari, maronii si lucioase. La maturitate, fructele se desprind si cad.

castan comestibil

Conditiile de crestere a castanului comestibil

Castanii pot produce fructe timp de pana la 1.000 de ani si cresc viguros mai ales dupa primii 2-3 ani de viata. Sunt recunoscuti pentru rezistenta la ger, chiar daca in primii 2-3 ani sunt mai sensibili. Nu rezisa insa la seceta, preferand semi-umbra.

CITITI SI: Totul despre cresterea orhideelor. Sfaturi si secrete de ingrijire

Soiuri de castan comestibil

Exista numeroase soiuri de castan comestibil: Iza, Mara, Hobita, Polovraci, Gureni, Tismana, Prigoria, Romval. Cu toate acestea, exista doar doua soiuri de castani inscrise in catalogul oficial – Tismana si Romval. Cel din urma – Romval – a fost omologat de cercetatorii de la Facultatea de Agricultura si Horticultura, din cadrul Universitatii din Craiova abia in 2010.

Proprietatile si beneficiile castanelor comestibile

Castanul este recunoscut si pentru faptul ca valorifica terenurile in panta. Produce fructe bogate in substante nutrivite si lemn de calitate superioara. Castanele contin 52% apa, 4,2% proteine, 2% lipide, 40% glucide, 2% celuloza, dar și o serie de ioni  minerali: S, P, Na, K, Mg, Ca, vitamine, aminoacizi etc.

Ce se poate face din castane comestibile

Castanele se pot consuma sub forma de garnitura – fierte sau coapte. Insa pot fi utilizate si la diferite preparate – creme, budinci si chiar inghetata. Iar faina de castane poate fi folosita in prepararea painii, lipiilor, sosurilor, supelor etc.

castan comestibil

Proprietatile si beneficiile castanelor

Castanele au importante depozite de vitamina B6 si vitamina E. De asemenea, contin glucide, potasiu si acid linoleic – care reduc colesterolul si previn bolile de inima. Tot castanele sunt o importanta sursa de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C.

Castanele contin protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu, avand o valoare calorica de 200 calorii la 100 g.

Castanele reprezinta o optiuna buna pentru cardiaci, fiind lipsite de colesterol, dar si de sodiu. Sunt recomandate insa si celor care isi doresc sa puna cateva kilograme in plus, fiind o buna sursa de fibre, insa sunt potrivite si daca vrei sa-ti fortifici musculatura si organismul, in general.

Tiamina, o vitamina care se gaseste din plin in castane, completeaza rezervele de energie, echilibreaza digestia si apetitul. Iar riboflavina imbunatateste activitatea metabolica.

Castanele ar trata si unele probleme respiratorii, cum ar fi tusea convulsiva, insa repara si  gaurile microscopice din vasele de sange si capilare si imbunatatesc elasticitatea acestora.

Oportunitati oferite de cultura castanului comestibil

Castanele sunt considerate delicatese in mai multe bucatarii internationale, dar totusi greu mai gasesti persoane dispuse sa investeasca intr-o astfel de livada. Cei care au facut pasul spun insa ca profitul vine nu doar din comercializarea castanelor, ci si din vanzarea puietilor de castan.

Piata de desfacere pentru castanele comestibile

Potrivit specialistilor, castanii pot fi cultivati in tara noastra cu un randament bun numai in anumite zone, care indeplinesc toate conditiile necesare de clima: Maramures – mai ales in depresiunea municipiului Baia Mare sau in judetul Gorj – zona Tismana. Daca iti doresti insa sa investesti intr-o livada de castani in aceste zone, nu te astepta la un rezultat spectaculos chiar din primii ani, este avertizarea celor din domeniu.

Pe langa cei care cultiva castane, atat pentru fructe, cat si pentru comercializarea puietilor, sunt si romani care strang castane din padure si apoi le valorifica.

Piata de desfacere este foarte mare, spun expertii din domeniu, castanele putand fi comercializate atat pe internet, cat si direct in piete. O piata exceptionala este cea din Europa, daca producatorii gasesc companii dornice sa le exporte.

Intrarea pe piata hipermarketurilor si a supermarketurilor este un vis frumos, spun producatorii, care se lovesc aici de concurenta din Grecia si Italia – piete cu traditie.

Pretul de vanzare pentru un kilogram de castane comestibile

Pretul de vanzare al unui kilogram de castane este de aproximativ 9 lei. Pentru un producator, asta inseamna un profit anual de aproape 9.000 de lei per hectar cultivat. In aceste conditii, investitia intr-o livada de castavi va fi recuperata in aproximativ 5 ani si jumatate.

castanul comestibil

Randamentul unei culturi de castani comestibili

Castanii nu au ani rai, spun producatorii, iar recolta va exista in fiecare toamna. Insa cantitatea de castane poate sa varieze foarte mult de la an la an. Ca sa iti faci o idee, intr-un an in care recolta este de 10 tone de castane la hectar, castigurile pot depasi 20.000 de euro.

Exista insa ani in care cultivatorii nu au scos mai mult de 4 tone per hectar. Speranta este data de tratamentele impotriva bolilor, cu care se pot obtine cantitati satisfacatoare de fructe in fiecare an.

Vestea buna este ca acesti arbori pot produce castane pana la 1.000 de ani, prima productie fiind obtinuta in cel de-al patrulea an de la plantare. Un arbore produce aproximativ 140 de kilograme de castane la maturitate, adica dupa aproximativ 8-10 ani de la plantare.

CITITI SI: Cum se conserva si se depoziteaza sfecla rosie

Randamentul unei culturi de castani comestibili vanduti ca puieti

Potrivit expertilor din domeniu, castanele sunt plantate toamna, primavara iesind din pamant. Intr-un an, planta creste aproximativ 25 de centimetri. Puietul poate fi scos din pamant si valorificat dupa trei ani, cand a depasit deja un metru.

Cresterea puietilor este destul de anevoioasa. Acestia trebuie curatati in permanenta de buruieni si udati.

Particularitatile culturii de castani comestibili

Castanii nu sunt foarte pretentiosi, insa au cateva particularitati de cultivare care trebuie respectate.

Regiunile propice pentru cultura de castani comestibili

Castanilor nu le prieste caldura foarte mare. Tocmai de aceea vor prefera versantii nordici celor din sudul tarii. Zonele Tismana, Gureni, Polovraci, Hobița, Horezu sunt cunoscute pentru productia de castane comestibile. Asta in conditiile in care depresiunea subcarpatica din Oltenia este ferita de geruri tari si de vanturi.

In Romania, castanul creste si in mod natural, sub forma de palcuri. Se intampla in zona Maramuresului – Baia Mare, Baia Sprie, Tautii de Sus.

castanul comestibil

De unde se cumpara puietii de castani

Puietii de castani pot fi cumparati direct de la producatori, care au grija de ei pana la varsta de trei ani, cand acestia au atins lungimea de un metru si pot fi scosi din pamant.

Pregatirea terenului pentru plantarea castanilor comestibili

Terenul trebuie pregatit cu atentie inainte de infiintarea unei plantatii de castan. Acesta trebuie eliberat de vegetatia lemnoasa, inclusiv la subteran. Apoi se va trece la modelarea unor parti din suprafata, etapa care va facilita mecanizarea lucrarilor si evacuarea exceselor de umiditate.

Solul trebuie mai apoi fertilizat cu fosfor – 100 kg S.A./ha – si potasiu – 80 kg S.A/ha. Daca este posibil, se vor adauga si 40 t/ha gunoi de grajd.

Se trece apoi la aplicarea unor pesticide pentru combaterea bolilor si daunatorilor din sol si se efectueaza aratura, la 30-35 de centimetri.

Ultima etapa este discuirea pe doua directii inainte de plantare.

In cati ani ajung la maturitate castanii comestibili

Castanii comestibili ajung la maturitate dupa aproximativ 8 ani de la plantare, cand cultura per arbore poate ajunge si la 140 de kilograme.

Cati castani se pot planta pe un hectar de pamant

Pentru a infiinta o cultura de castani vei avea nevoie de 100 de puieti per hectar. In functie de producator, pretul pentru 100 de puieti de castani este de aproximativ 500 de euro.

Unii producatori accepta si plata in rate, insa s-ar putea sa iti ceara garantarea creditului cu bunuri.

castanul comestibil

Cum trebuie sa fie solul pentru a planta castanii comestibili

Castanul nu este foarte pretentios, insa prefera un sol acid, bine drenat si cu un profil adanc. Fertilitatea acestuia trebuie sa fie una medie, cu o textura usoara. Solul nu ar trebui sa contina calcar activ, iar apa freatica sa fie sub 4-5 metri.

Intretinerea si fertilizarea castanilor

Intretinerea solului pentru cultura castanilor consta in distrugerea periodica a buruienilor. Spatiile dintre castani trebuie cultivate, la randul lor, cu specii agroalimentare sau specii de pomi cu longevitate mica. In cazul solurilor putin fertile, iarba se coseste, se toaca si se lasa pe sol.

Fertilizarea castanilor se va face separat, cu cate 50 de grame de azot. Pe masura ce acestia cresc, se poate ajunge la doze de cate 300 de grame per planta.

In plantatiile pe rod se aplica, in schimb, 60 kg N, 40 kg P2O5 si 50 kg K2O. Iar pentru corectia unor carente cauzate de lipsa microelementelor se pot aplica fertilizari foliare simultan cu tratamentele fitosanitare.

CITITI SI: GHID COMPLET pentru alegerea si construirea unui semineu

Boli si daunatori ai castanului comestibil

Principalele boli care afecteaza culturile de castan sunt:

  • cancerul scoartei – Endothia parasitica;
  • boala albastra – Phytophtora cambivora;
  • rugina – Mycospherella maculiformis;
  • patarea bruna a fructelor – Rachodiella castaneae.

In cazul tuturor, cel mai eficient tratament este preventia.

Daunatorii care ataca cel mai des castanii sunt: gărgărița fructelor – Balaninus elephas –  si molia fructelor – Cydia sp. Problema daunatorilor se poate rezolva cu 2-3 tratamente, in functie de curba de zbor a insectelor.

castane coapte

Cum se inmultesc si cand se cultiva castanii comestibili

Castanii se inmultesc prin seminte, semanate toamna, imediat dupa coacere. Pot fi inmultiti insa si primavara, in aprilie, cu ajutorul altoirii prin oculatie, despicatura si placaj.

Asadar, castanul nu este o planta greu de intretinut, insa productia cu adevarat profitabila se obtine doar in anumite zone din Romania. Iar investitia se recupereaza dupa abia 5 ani, productia maxima putand fi atinsa doar dupa 8 ani, cand arborii ajung la maturitate.

Sursă foto: Shutterstock.com

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 4 comentarii la acest articol

As vrea sa stiu când intra castanul dulce in vegetație.

Scris de Ciprian pe 07.03.2018

    Castanul dulce intra in vegetatie in perioada aprilie-mai, in functie de zona geografica.

    Scris de Dana Lazareanu pe 07.03.2018

in ce specie de pom se face altoirea castanului comestibil

Scris de ovidiu pe 19.06.2018

    Se altoieste pe castan salbatic.

    Scris de Dana Lazareanu pe 20.06.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Irigarea constanta creste potentialul de productie al culturilor din gradina d...

Citeste tot articolul