Masini si unelte

Tot ce trebuie sa stii inainte de a cumpara o betoniera

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 26.06.2019, actualizat la 03.01.2020, in Masini si unelte Tot ce trebuie sa stii inainte de a cumpara o betoniera

Betoniera este una dintre cele mai importante unelte folosite la executarea lucrarilor de exterior. Daca domeniul tau de activitate este cel al constructiilor, atunci acest produs reprezinta o necesitate.

Cum alegi cea mai buna betoniera pentru acasa? Ce functii si caracteristici trebuie sa aiba betoniera potrivita nevoilor tale?

O betoniera de calitate este un element care iti usureaza munca si reduce timpul petrecut pe santier. Incepi un proiect nou, sau pur si simplu ai crescut volumul de clienti si esti in cautarea unei betoniere potrivite pentru nevoile tale?

Indiferent ca vrei sa achizitionezi o betoniera pentru uz propriu sau pentru uz profesional, calitatea acesteia va influenta in mod direct rezultatul final, precum si rapiditatea de finalizare a proiectelor.

Lucrarile de calitate se realizeaza doar cu betoniere alese in functie de tipul lucrarii. Afla in continuare de ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi o betoniera.

Tipuri de betoniere

Betoniera este printre cele mai utile unelte folosite in executarea lucrailor de constructii. Pe piata exista trei modele: profesionale, semi – profesionale sau conventionale.

Betoniera care este supusa la o activitate intensa, trebuie sa fie:

 • Rezistenta in timp
 • Eficienta
 • Usor de folosit
 • Usor de transportat

Indiferent de marimea santierului, exista cateva aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o betoniera de calitate.
Citeste mai departe si afla care sunt criteriile pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vrei sa cumperi o betoniera.

Criterii de selectie a betonierei

Regimul de utilizare a betonierei

Regimul de utilizare caracteristic unei betoniere poate fi conventional, semi-profesional sau industrial. Acest criteriu face referire la intensitatea si gradul de utilizare al betonierei si ce posibilitati de lucru ofera.

Betoniera simpla este utila in cadrul santierelor mici, unde cerintele de lucru sunt limitate unde nu este nevoie de prepararea unei cantitati ridicate de amestecuri. Acest model de betoniera are capacitate limitata si un volum redus de incarcare.

Cu ajutorul acesteia vei putea sa torni o sapa in constructia unei case sau chiar a unui apartament si vei amesteca cateva materiale esentiale (in jur de 3).

Betoniera profesionala este o varianta imbunatatita a celei conventionale, care permite amestecul mai multor tipuri de materiale.

Betoniera profesionala poate fi portabila sau exclusiv stationara, aceasta avand un spcetru larg de activitate fiind utilizata atat pe santier, cat si in constructii la drumuri si pavaje.

Pentru a satisface complet cerintele ai nevoie de un produs in principal durabil si rezistent la uzura frecventa si suprasolicitare.

Betoniera industriala poate fi utilizata zilnic, in regim intensiv, de exploatare si este dedicata prepararii unei cantitati mari de produs.

Aceasta poate fi tractabila sau sub forma de autobetoniera.
Betoniera industriala este folosita in realizarea proiectelor de amploare si in cazul in care constructia trebuie sa fie finalizata rapid. Aceasta este recomandata firmelor care se implica in constructia de drumuri si a spatiilor rezidentiale cu suprafete extinse.

Tipologia unei betoniere

In functie de tipologie betonierele se impart in modele stationare sau mobile. Betonierele conventionale si profesionale sunt in mare parte variante fixe, care se transporta pe santier si raman acolo pana la finalizarea sarcinilor.

In cazul acestui tip de betoniera trebuie sa tii cont si de alti factori precum alimentarea si greutatea totala a dispozitivelor. In acest mod vei putea selecta tipul de vehicule ce trebuie folosite pentru aducerea acestora rapid si fara complicatii pe situl de constructie.

O betoniera conventioanla este un echipament de mici dimensiuni, care poate prepara cantitati mai reduse de material. De regula, un astfel de model este utilizat in cazul construirii unei case sau modernizarii unei locuinte.

O betoniera profesionala reprezinta un dispozitiv imbunatatit, specific pentru santierele de constructii, drumuri, poduri si transporturi. Autobetonierele sunt, in mod evident, cele mai usor de transportat, fiind foarte versatile la capitolul deplasare.

De multe ori, autobetonierele sunt folosite si la transportarea materialelor pe distante extinse, urmand a le amesteca la destinatie. De asemenea, si modelele cu capacitate redusa pot fi portabile, daca sunt echipate cu roti pentru mutarea dintr-un loc intr-altul. In general pentru un santier de mari dimensiuni se recomanda utilizarea unei betoniere mobile de dimensiuni limitate in situatiile in care muncitorii trebuie sa se miste rapid si sa aplice mai usor stratul de beton.

Motor

Alegerea unei betoniere de calitate are la baza puterea motorului. Trebuie retinut faptul ca motoarele mai puternice iti pot oferi posibilitatea de a lucra mai mult, dar in acelasi timp, acestea vor avea si un consum mai mare de energie si o greutate impresionanta.

Astfel, pentru o executie reusita si pentru o capacitate de 120 – 140 litri, este suficient un motor cu o putere de 600-700 W. In procesul de realizare a proiectului este importanta evitarea supra incalzirii prin supra utilizare.

Daca betoniera functioneaza continuu timp de 12 ore sau mai mult, puterea sa trebuie sa fie de 1000 W. Daca durata functionarii dispozitivului este mai mica de 12 ore, puterea de 700 – 800 W poate fi considerata suficienta.
Sistemul de alimentare

In functie de sistemul de alimentare betonierele se impart in:
betoniera electrica, diesel sau alimentata cu benzina. Betoniera electrica are urmatoarele avantaje: se gaseste si sub forma modelelor portabile si stationare (care pot fi tractate), este mai ieftina, deci se cumpara facil si se foloseste usor, se adapteaza in functie de necesitatile de voltaj, poate functiona cu optiuni duble de alimentare, se preteaza cel mai bine pentru utilizare conventionala, chiar si casnica, iar, sub aspect ecologic, nu polueaza.

In ceea ce priveste dezajantajele amintim: necesita o sursa de energie electrica in imediata apropiere, riscul de electrocutare nu este complet eliminat (mai ales in conditii in care se lucreaza cu materiale umede si apa), iar totalul de putere oferit este, in mare parte din cazuri, mai redus decat cel al motoarelor pe combustibil, de aici rezultand si o capacitate de incarcare limitata.

Betoniera diesel se remarca prin faptul ca: este o versiune robusta, durabila si fiabila, constituie o solutie mai economica decat cea pe benzina (cost de exploatare), se preteaza pentru activitati de amploare, intrucat are capacitate mare de mixaj, motorul diesel este foarte puternic, garantand un amestec omogen si un coeficient de aerare ridicat al amestecului si nu in ultimul rand, combustibilul diesel este mai usor de depozitat in siguranta, avand risc mai mic de explozie sau de incendiu.

Dezavantaje: gabaritul mare si portabilitatea redusa (trebuie tractate), riscul mai mare de accidente, daca nu sunt folosite de personal specializat, comenzile si manevrarea unui astfel de dispozitiv necesita utilizarea fortei fizice, motorul produce noxe si nu se recomanda utilizarea in spatii inchise, iar in conditii de temperaturi scazute pornirea poate deveni problematica.

Betoniera cu benzina prezinta urmatoarele avantaje: va fi mai usoara decat una diesel, ofera o putere de amestec aproape la fel de mare; se intalneste atat sub forma modelelor stationare, cat si in forma portabila si chiar ultra-portabila; intre cele electrice si cele diesel, aceasta versiune este situata la mijloc in clasamentul costurilor de achizitie, deci nu este nici cea mai costisitoare.

Dezavantaje: benzina este puternic inflamabila, deci necesita precautii suplimentare cand o depozitezi, motorul necesita o atentie mare si conditii de mentenanta pretentioase, consumul poate determina cheltuieli extinse de operare, iar noxele rezultate sunt periculoase in spatii neventilate.

Volumul de mixare

Volumul de mixare al unei betoniere sau capacitatea sa variaza intre 0.1 metru cub si circa 9 mc, insemnand ca minima o poate reprezenta o betoniera de 100 l, iar maxima una de 9000 l.

O betoniera mica va avea capacitatea de incarcare cuprinsa intre 100 – 300 l, facand parte destul de frecvent din gama celor cu utilizare conventionala. Nivelul de incarcare este specificat de producator astfel incat, betonul sa nu curga din cuva in timp ce este amestecat.

Modelele de dimensiuni moderate au capacitatea de 350 – 1000 l si pot constitui variante profesionale. Aceste modele se recomanda atunci cand se toarna zilnic cantitati corespunzatoare de ciment. Atentie, nu este indicat sa alegi o betoniera mai mare decat este necesarul de lucru, intrucat in caz contrar vei risipi materiale.

Betoniera mare va depasi 1000 l ca volum de incarcare si poate fi integrata in gama celor tractabile sau poate fi prezentata sub forma de autobetoniera, cu subdiviziunile aferente. Din aceasta categorie, modelele cu capactiate mica asigura prepararea a maxim 4 mc de beton, iar cele medii garanteaza pana la 6 mc. In cazul unui volum mai mare de material se recomanda betoniere cu capacitati de incarcare de 8.5 mc sau chiar mai extinse.

Performanta

Performanta unei lucrari depinde in mare masura de cantitatea de beton care trebuie produsa. In consecinta, performanta betonierei trebuie sa fie in raport cu calitatea materialelor. Aceasta caracteristica este inscrisa in pasaportul instalatiei, distingandu-se urmatoarele tipuri de betoniere:

 • Betoniera de pana la 100 l. Aplicabila pentru constructia de cladiri mici precum garaje, chioscuri, optional pentru uz casnic. Acest model de betoniera este rentabila pentru munca unei persoane. Greutatea unei astfel de instalatii este de obicei de aproximativ 20 kg.
 • Betoniera de pana la 150 l. Acest model este potrivit pentru construirea de cladiri cu un singur etaj. Cele mai populare pentru astfel de lucrari, sunt betonierele cu o capacitate de 130 de litri. Greutatea aproximativa a unitatii este de 40 kg.
 • Betoniera de pana la 300 l. Acest tip de betoniera se utilizeaza pe santierele mari, pentru cladiri cu trei etaje. Greutatea instalatiei este mai mare de 50 kg.
 • Betoniera cu un volum de lucru mai mare de 300 de l. Aceasta este utilizata pe scara larga de catre echipele profesionale in constructia de cladiri cu mai multe etaje si alte structuri. Greutatea unitatii este de 160 kg si mai mult. Cu cat performanta este mai mare, cu atat este mai mare si greutatea dispozitivului.

Materialele de fabricatie

Tinand cont de materialele utilizate betonierele se impart in:
Betoniere ce pot fi mixate si cele din care a fost confectionata piesa respectiva. Orice model de betoniera indiferent de complexitatea acesteia trebuie sa asigure posibilitatea de a amesteca apa, ciment, pietris si nisip.

Cele profesionale vor oferi si posibilitatea de a lucra cu var sau de a incarca balast, un amestec de nisip cu pietris, cel mai des utilizat in constructia drumurilor si soselelor.

Din punct de vedere al conformatiei, pe piata se gasesc doua variante principale: betoniere din otel sau din polimer.

Astfel, cuva de amestecare este pentru modelele de capacitate moderata si mare, realizata din otel.

Iar pentru o betoniera foarte usoara si ultra-portabila, cu capabilitati limitate se recomanda alternativa cu un compartiment din plastic solid, imuna la rugina si mult mai usoara.

Alte caracteristici ale betonierei

La un nivel de exploatare profesional si industrial este foarte util sa cumperi o betoniera cu pompa si reductor. Pe piata exista produse ce pot avea mai multe reductoare, de pilda, unul conectat la motor pentru rotire, iar altul pentru basculare. In ceea ce priveste ridicarea si golirea cuvei, poti alege intre eliminarea mixului prin lateral, sau in capat (frontal), pentru turnare de precizie. In cazul modelelor electrice, se verifica posibilitatile de alimentare si voltajul de intrare.

Conditiile de mentenanta si de depozitare reprezinta aspecte importante pe care nu trebuie sa le ignori.

Preparare beton la betoniera

Construirea unei locuinte necesita folosirea de beton preparat local cu betoniera, din balast („balastru” sau sorturi) + ciment + apa.

Avantajele prepararii de beton la betoniera:

 • costuri mai mici cu circa 25 – 40% al betonului preparat la betoniera fata de betonul din statia de betoane
 • posibilitatea prepararii unor cantitati mici de beton, in special la lucrarile mici, sau lucrarile de consolidare unde sunt necesare cantitati mici in decursul unei zile.
 • controlul direct asupra clasei de beton preparat

Ca principal dezavantaj, in ceea ce priveste prepararea betonului la betoniera este randamentul scazut, dictat de capacitatea redusa a betonierei.

Insa, pentru realizarea unei structuri de rezistenta la o cladire inalta, unde cantitatea necesara de beton este de sute de metri cubi, se opteaza pentru beton obtinut de la statia de betoane cea mai apropiata, care sa aibe si pompa de betoane.

Pentru o casa Parter, sau P+1, se foloseste betoniera de 130 – 140 litri.
La prepararea betonului intra ciment, apa si balastul sau sorturile. Pentru aceasta trebuiesc cunoscute mai multe unitati de masura si conversia intre ele iar reteta trebuie data in lopeti sau galeti.

 •  1 metru cub = 1000 litri , deci se poate face dozarea materialelor granulare (balast, nisip, pietris) cu o galeata de 10 litri.
 • 1 galeata de 10 litri = 3 lopeti de material granular.
 • 1 lopata medie = 3.33 litri
 • 1 roaba medie = 24 lopeti
 • 1 roaba = 8 galeti de 10 litri (= 80 litri)
 • 1 betoniera de 130 litri = maxim 16 lopeti de material granular + maxim 6 lopeti de ciment + 1 galeata apa de 10 litri.

In functie de aceste cantitati se realizeaza o cantitate de beton care sa reziste cat mai mult in timp.

Bibliografie:

https://mammut.at/uploads/media/Betonmischer_Englisch_2015_03.pdf
https://www.ajer.org/papers/Vol-7-issue-5/H07056068.pdf

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Ciocanele rotopercutoare sunt o combinatie perfecta intre ciocanele demo...

Citeste tot articolul
pestre

Calitatea betonului se bazeaza in mare masura pe cantitatea de apa sau l...

Citeste tot articolul
pestre

In Romania exista numerosi proprietari de plantatii de vita de vie care ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.