Casa si gradina

Tot ce trebuie sa stii despre macese

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 24.06.2017, actualizat la 23.06.2020, in Casa si gradina Tot ce trebuie sa stii despre macese

Macresul este un arbust care face parte din familia trandafirilor. Numele stiintific, Rosa canina, a fost dat plantei datorita reputatiei sale de a vindeca muscaturile de caine turbat.

Macesul este un arbust acoperit de spini, care face fructe rosii. Acesta este originar din regiunile temperate si este folosit din cele mai vechi timpuri in medicina traditionala. Macesele contin vitamina C, vitaminele A, P, K, B1 si B2, zaharuri, acid citric, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu si antoxidanti.

Macesul este raspandit prin campii, pe dealuri si la munte, macesul este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali din tara noastra. Ajunge la inaltimi, de 1-3 m. Acesta este acoperit cu ghimpi, cu tulpini alungite, grupate in tufa. Macesul are flori roz sau albe, mari, care cresc fie solitare, fie grupate cate doua sau trei.

Florile si frunzele se culeg in lunile mai – iunie, in faza de inflorire deplina, iar fructele, macesele, se recolteaza manual in perioada august – octombrie in functie de specie si de altitudine. Trebuie culese cand sunt in parg si perfect tari, in orice caz inainte de caderea brumei, deoarece fructele brumate se inmoaie si pierd o parte din vitamina C. Dupa recoltare, macesele trebuie uscate cat mai repede, pentru a nu pierde substantele active. De asemenea, trebuie ferite de soare pentru ca se incing foarte usor si fermenteaza. Corecta este uscarea cu aer cald la o temperatura de 85-105 grade Celsius pana ce macesele devin tari si friabile.

Macesele contin o cantitate mare de vitamina C si de aceea, specialistii le recomanda ca fiind un medicament revigorant, care alunga oboseala intensa. Totodata, in compozitia acestor fructe exista si alte substante active importante precum vitaminele A, D, E, B1(vitamina bunei dispoziţii), B2 (susţine organismul in actiunile solicitante), K (implicata in procesele de coagulare a sangelui), minerale si acizi grasi, care ajuta la regenerarea pielii.

Fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice remarcabile.

In China, fructele macesului erau indicate in tratarea afectiunilor digestive; romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar in tarile Americii de Sud, macesele erau un leac sigur pentru afectiunile musculare, la concurenta cu ghimbirul. In timp, numarul afectiunilor tratate cu macese a sporit considerabil pana la 100.

Cum se pot consuma macesele?

Macesele se pot consuma chiar crude in salate sau sub forma de ceai, tinctura sau chiar vin de macese.

Ceaiul de macese este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Prin continutul lor de proteine vegetale si vitamine macesele intaresc imunitatea si confera rezistenta in fata infectiilor, fiind utile si copiilor care au un sistem imunitar sensibil insuficient dezvoltat. Se recomanda fie sa consumati 5-10 macese crude o data la cateva zile, fie sa preparati ceai de macese.


Indicatii terapeutice

1. Stimularea proceselor metabolice. 
Continutul ridicat de acid ascorbic si dehidroascorbic, de vitamina C, joaca un rol deosebit de important in procesele de oxidoreducere si in respiratia celulara. Macesele stimuleaza functionarea tuturor celulelor organismului, jucand un rol important in procesele metabolice fundamentale.

2. Alergii. 
O cura de 45 de zile, cu o jumatate de litru de infuzie combinata de macese pe zi, face minuni in prevenirea alergiilor de primavara.

3. Vitaminizant.
Macesele contin vitamine care ajuta si la asimilarea vitaminelor si mineralelor din alte surse. Curele de vitaminizare cu produse pe baza de macese sunt importante in special in sezonul rece, la efort fizic sau intelectual, in caz de anemii, convalescenta, raceli, febra, in cazul gravidelor sau dupa nastere sau in cazul altor afectiuni care slabesc organismul.

4. Sistemul nervos 
Cura cu macese ajuta organismul sa se adapteze mai bine la conditiile de stres, la suprasolicitare, sa reziste mai bine in fata emotiilor negative, sa faca fata furiei, frustrarilor, enervarilor. De asemenea, macesele combat insomniile, dar si somnolenta, migrenele, asteniile, amneziile, nevrozele, anxietatea, oboseala, starea de confuzie mentala si se pare ca sunt de folos chiar si in cazul sclerozei multiple in placi.

5. Diabet. 
Contintul crescut de antociani, recomanda macesele in tratarea diabetului de tip 2. Ele au un efect antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei.

6. Obezitate 
Medicii japonezi au evidentiat in urma mai multor studii ca macesele reprezinta o arma eficace impotriva obezitatii. Deja dupa o cura de doua saptamani s-a constatat o reducere a colesterolului si a zaharului din sange, precum si o inhibare a procesului de depunere a tesutului adipos.

7. Boli cardiovasculare. 
Vitamina C, bioflavonoidele si vitaminele din complexul B previn ateroscleroza, ajuta la adaptarea aparatului cardiovascular la conditiile de stres, macesele previn puseele de hipertensiune. Datorita continutului de acizi organici pectici regleaza nivelul colesterolului, iar datorita continutului de bioflavonoide si de vitamina C si P, macesele sunt eficiente in combaterea fragilitatii capilare, intarind peretii vaselor de sange, imbunatatind permeabilitatea si elasticitatea acestora si imbunatatind circulatia periferica deficitara. Astfel, dispar si efectele de maini si picioare reci.

8. Boli gastrointestinale.
In primul rand, stimuleaza pofta de mancare si digestia. Apoi prezinta proprietati astringente, antidiaretice, diuretice, dar si usor laxative, fiind un excelent regulator al digestiei.

Macesele sunt recomandate in caz de gastrite si chiar hemoragii digestive, crampe, senzatie de voma, intoxicatii, enterocolite, de inflamatie intestinala, dar si pentru eliminarea viermilor intestinali, precum oxiuri, ascaroizi.

Contra colicilor abdominali se iau 2 lingurite cu pulbere de macese pe zi, iar contra constipatiei si hemoroizilor se beau cate 2 cani de infuzie din flori de macese pe zi.

9. Boli hepatobiliare 
Macesele au capacitatea de a mari secretia biliara si au o actiune benefica in cazul diferitelor afectiuni hepatice, in cazul litiazei si infectiilor biliare, in cazul colecistitelor si a dischineziei biliare.

10. Boli renale si urinare 
Macesele au un pronuntat efect diuretic, antiinflamator si calmant asupra mucoaselor tractului urinar, fiind utile in cazul inflamarii cailor renale, in cazul insuficientei renale, a edemelor renale, in cazul pierderii involuntare de urina, in caz de cistite, pielonefrite, in cazul formarii calculilor la nivelul rinichilor si a vezicii urinare.

11. Aparatul genital 
Macesele sunt utile si pentru oprirea hemoragiilor uterine, in caz de leucoree, gonoree, dismenoree, recomandandu-se utilizarea infuziei sau tincturii de macese.

12. Articulatii 
Cele mai spectaculoase rezultate ale marilor centre de cercetare privesc actiunea maceselor asupra articulatiilor. Astfel, in tari precum Germania, Marea Britanie, Danemarca, Franta, macesele devin treptat o optiune de tratament, ajungandu-se chiar la inlocuirea antiinflamatoarelor de sinteza.

Macesele contin substante antioxidante si antiinflamatoare, care impiedica degradarea cartilagiilor din articulatii, ajuta la mentinerea elasticitatii membrelor si a coloanei vertebrale, cresc rezistenta organismului la frig si impiedica aparitia crizelor de reumatism.

13. Bolile respiratorii 
Macesele sunt folosite cu succes si in cazul bolilor respiratorii. In primul rand, trebuie subliniat efectul pulberii de macese in cazul febrei, pe care nu o scade, dar ajuta sistemul cardiovascular si pe cel nervos sa reziste mai bine si accelereaza vindecarea, asigurand totodata si eliminarea unor toxine din corp. Infuziile, decocturile si tincturile si-au demonstrat eficacitatea in cazul gripelor, al racelilor, raguselii, rinosinuzitei, faringitei, astmului bronsic, pneumoniei si chiar a tuberculozei.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 2 comentarii la acest articol

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Manusile de protectie sunt componente oblig...

Citeste tot articolul
pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.