Bio

Top plante care previn si combat diabetul

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 31.10.2017, actualizat la 20.05.2019, in Bio Top plante care previn si combat diabetul

Diabetul – Generalitati

      1. Valorile normale ale glicemiei
    1. Care sunt tipurile de diabet?

Principalele plante care lupta contra diabetului

      1. Legume permise in dieta diabeticilor
      1. Verdeturi permise in dieta diabeticilor
    1. Fructe permise in dieta diabeticilor

Retete pentru diabetici

    1. Dieta saptamanala pentru diabetici

Diabetul – Generalitati

Diabetul este o tulburare a metabolismului in care nivelul glicemiei depaseste valoarea maxima. Glicemia este influentata de alimentele pe care organismul le descompune si pe care le transfomra in glucoza.

Aceasta este principala sursa de energie pentru organism. Organul responsabil pentru pastarrea echilibrului glucozei in sange este pancreasul.

La persoanele cu diabet, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc, fie celulele nu raspund in mod adecvat la insulina care este secretata. In acest fel, organismul pierde principala sa sursa de energie.

Valorile normale ale glicemiei

Conform cercetarilor americane, valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse intre 80 si 140 mg/dl. Insa, valoarea limita a glicemiei variaza in functie de tara si de laborator. La noi, in Romania, limita este de 115mg/dl. Depasirea acestei valori inseamna hiperglicemie si trage un semnal de alarma ca pancreasul nu functioneaza corect.

Care sunt tipurile de diabet?

Cele trei tipuri de diabet sunt:

  • diabetul de tip 1
  • diabetul de tip 2
  • Diabet de tip 3
  • Diabetul gestational (de sarcina)
  • Ore-diabet

diabetul

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. Acesta apare atunci cand sistemul imunitar se intoarce impotriva unei parti a organismului. In cazul diabetului, sistemul imun ataca si distruge celulele beta producatoare de insulina, situate in pancreas. Astfel, se produce un dezechilibru, pancreasul produce insulina in cantitati mici sau deloc.

O persoana care sufera de diabet tip 1 pentru a supravietui trebuie sa urmeze tratament cu insulina in fiecare zi.

Din nefericire nu se cunoaste cauza exacta care face ca sistemul imun al organismului sa atace celule beta, dar se crede ca in realizarea acestui fenomen sunt implicati factori genetici, autoimuni si de mediu.

Diabetul de tip 1 apare in cele mai multe cazuri la copii si adolescentii iar simptomele includ cresterea senzatiei de sete si a mictiunilor, senzatie de foame permanenta, pierdere in greutate, tulburarea vederii si oboseala extrema.

Se recomanda tratarea la timp a diabetului pentru a nu se pune in pericol viata pacientului.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 se regaseste la 90-95% din totalul persoanelor cu diabet. Acest tip de diabet se asociaza cu varsta inaintata, factori genetici, inactivitate fizica si etnie. Statisticile arata ca aproximativ 80% din persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderale.

Diabetul de tip 2 debuteaza treptat iar simptomele includ oboseala sau greturi, mictiuni frecvente, sete neobisnuita, pierdere in greutate, tulburari de vedere, infectii frecvente si vindecari lente ale ranilor sau plagilor, insa unele persoane nu au nici un simptom.

In cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce suficienta insulina numai ca aceasta nu este eficient folosita de organism. Ulterior productia de insulina scade iar cantitatea de glucoza din snage creste iar organismul este incapabil sa o foloseasca.

Diabetul de tip 3

Diabetul de tip 3, recent descoperit, are efecte dramatice asupra creierului. In cazul acestui tip de diabet creierul este supus unei cantitati mari de insulina fiind afectate memoria si capacitatea cognitiva a persoanei. Acest diabet, in timp, conduce la aparitia maladiei Alzheimer.

Diabetul gestational

Diabetul gestational apare in timpul sarcinii si este mai frecvent la americani, africani, indieni, hispanici si la femeile cu antecedente familiale de diabet. Femeile care au avut diabet gestational au un risc de 20 pana la 50 % de a dezvolta diabet de tip 2 in urmatorii 5-10 ani.

Pre-diabet

Persoanele cu pre-diabet sunt cele care au un risc crescut de a face diabet, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale.

Exista doua forme de pre-diabet:

1. Tulburarea metabolizarii glucozei dupa o perioada de nemancare. Acest nivel al glicemiei este mai mare decat normal dar mai mic decat cel ce indica un diagnostic de diabet.
2. Toleranta alterata la glucoza

In acest caz glucoza din sange la testul oral de toleranta la glucoza este mai mare decat cel normal dar nu suficient de mare pentru a se pune diagnosticul de diabet cu glicemie cuprinsa intre 140 si 199 mg/dL la 2 ore dupa ce persoana respectiva ingera un lichid ce contine 75 grame de glucoza.

Principalele plante care lupta contra diabetului

Stim cu totii ca un nivel mare al glicemiei in sange conduce la multiple dezechilibre in organism ce pot contribui la aparitia unor afectiuni precum diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare.

Legume permise in dieta diabeticilor

In dieta persoanelor cu diabet se recomanda consumul legumelor si fructelor proaspete.

Iata care sunt cele mai recomandate legume pentru diabetici:

Morcovi

Morcovul are efect vitaminizant, tonifiant, analgezic, bactericid, antiseptic, calmant, cicatrizant, emolient, rubefiant, regenerator al pielii, tonic cutanat, ajuta in lupta cu cancerul, este un bun antioxidant, reduce colesterolul, stimuleaza functia hepatica, hipoglicemiant in diabet, reda pofta de mancare, regleaza tulburarile metabolismului, elimina acidul uric, intareste capacitatea de aparare a organismului, antianemic, sporeste numarul de globule rosii si hemoglobina, cicatrizant gastric, creste acuitatea vizuala, dilata vasele coronare.

diabetul

Morcovul lupta impotriva diabetului. Zaharul pe care acesta il contine nu este nociv pentru diabetici, are multiple beneficii si intern si extern, intinerind tesuturile si pielea.

Cum se planteaza morcovul

diabetul

Morcovul este o planta bienala care se seamana incepand cu luna martie pana la inceputul lunii august.

Semintele de morcov se planteaza in pamant maruntit la o adancme de 2-3 cm, si la o distanta de 2-3 cm una de alta. Acestea se acopera cu pamant si se uda cu stropitoare incet, fara a scoate smintele din pamant. Se pot acoperi cu un ziar ud pentru a mentine umezeala si climatul propice germinarii.

Semintele de morcov plantate se uda in prima perioada mai des iar in 4 saptamani se recolteaza.

Telina

Telina este una dn cruciferele, verdeturile care sunt recomandate in dieta diabeticilor. Aceasta contine nutrienti ce pot tine diabetul si hipertensiunea arteriala la distanta.

Telina protejeaza pancreasul, ajuta la controlul tensiunii arteriale si a nivelului de grasimi din sange, tine astfel la distanta diabetul.

Vitamina K din telina imbunatateste metabolismul glucozei, reduce sensibilitatea la insulina.

diabetul

Cercetarile au demonstrat ca persoanele care au in organism nivel mare de vitamin K, au un risc mai mic de a face diabet de tip 2.

De asemenea, un studiu recent a aratat ca prezenta bacteriei Heliobacter in organism creste aparitia diabetului de tip 2. Cercetatorii sustin ca telina poate combate dezvoltarea acestei bacterii.

De altfel, medicina chineza recomanda telina pentru prevenirea sau tratarea diabetului. O modalitate rapida de a introduce telina in alimentatie o constituie salatele si sucurile. Sucul se consuma inainte de masa cu 30 de minute, pentru reglarea nivelui de zahar din sange.

Cum se planteaza telina

Telina se planteaza in aprilie sau la sfrasitul lunii mai. Rasadurile obtinute din semintele de telina se planteaza in randuri echidistante la 50X25 cm.

Dupa rasarirea plantelor se face bilonarea acestora pentru asigurarea prinderii.

diabetul

Pentru a obtine telina sanatoasa se asigura o ingrijire corecta: udare, indepartare frunze imbatranite, combatere agenti patogeni si daunatori.

Telina se recolteaza in august- septembrie, pentru utilizare imediata si in octombrie- noiembrie pentru pastrare pe timp de iarna.

Radacinoase albe

Radacinoase albe (radacina de patrunjel, radacina de pastranac);
Radacinoasele sunt esentiale in mentinerea unei stari de sanatate ridicata. Astfel, se pot consuma in salate, sucuri, amestecate cu un sfert de suc de cartofi, bulion sau zeama de lamiae.

diabetul

Patrunjelul si pastarnacul se seamana in ladite in spatii protejate sau direct in gradina. Randurile se formeaza la distante de 30-40 cm. Dupa rasarire plantele se raresc pentru o dezvoltare corecta. La patrunjel lastarii se taie constant pentru a se asigura o ramificare abundenta si continua.

Pastarnacul se recolteaza si se pastreaza in spatii curate si aerisite.

Castraveti

Castravetii sunt recomandati in dieta persoanelor ce sufera de diabet. Exista de altfel un soi special de castraveti care produce insulina vegetala cu efecte benefice asupra diabetului si a altor boli.

Castravetele amar sau Momordica este o liana, foarte bogata in insulina, ce face parte din familia bostanoaselor. Conditiile de crestere si ingrijire sunt identice cu cele ale castravetilor si bostaneilor. Castravetele amar se dezvolta bine in sere, vara pe terasa, balcon sau in apartament. Planta este foarte productiva. In tratamentele naturiste se folosesc atat fructele cat si frunzele si lastarii tineri in salate sau supe.

diabetul

Din cele mai vechi timpuri, momordica a fost folosita in prepararea tratamentelor naturiste. De exemplu, in China aceasta planta era rezervata doar regelui si familiei sale.

Cum se cultiva castravetele amar

In Romania semintele de castravete amar se gasesc la producatori autohtoni. Acestea se planteaza in ghiveci sau direct in sol, afara. O planta produce 20 de castraveti amari.

Castravetele amar se adaptaeaza foarte bine solului si climatului din tara noastra. Momordica se planteaza in luna aprilie in partea de sud a tarii si in luna mai in partea de nord, rezistand la temperaturi de pana la 14 grade.

Pentru coacere are nevoie de caldura, pana la 32 de grade. Este foarte rezistenta la seceta, nu necesita irigare si nu are nici daunatori naturali.

diabetul

Fructele de momordica se pot pastra in stare proaspata pana la doua saptamani in frigider sau se pot mura.

O alta modalitate de procesare a castravetilor amari consta in uscarea acestora si maruntirea cu o rasnita de cafea. Praful obtinut se consuma de catre diabetici, cate un vraf de cutit inainte de masa. Se gasesc si capsule cu acest praf de castravete amar care vin in ajutorul persoanelor cu diabet.

Beneficii pentru sanatate

In combinatie cu miscarea si efortul fizic castravetele amar este un remediu eficient impotriva diabetului.

De asemenea, cercetatorii americani au demonstrat si alte efecte benefice ale castravetelui amar, acesta intrerupe alimentarea tumorilor, ajuta pancreasul, ficatul si fierea.

Rosii

Rosiile au un gust bun, se pot combina cu numeroase preparate si sunt extrem de benefice pentru sanatate, au un continut ridicat de vitamine si antioxidanti.

Rosiile sunt bogate in vitamina A, C, K, fibre, carbohidrati, potasiu, fier, licopen, fosfor si sulf. Consumul de rosii are efecte benefice asupra vederii, hipertensiunii, diabetului, tenului si tractului urinar.

Rosiile au un continut ridicat in antioxidanti, vitamine si minerale, lupta impotriva cancerului si protejeaza inima.

diabetul

Rosiile sunt benefice in lupta contra colesterolului. Rosiile consumate regulat reduc colesterolul din sange si protejeaza impotriva oxidarii.

Deoarece rosiile sunt bogate in crom acestea ajuta la mentinera sub control a nivelului de zahar din sange. Persoanelor care sufera de diabet le este rcomandat sucul de rosii.

Cum se planteaza rosiile

Rosiile pot fi obtinute din seminte sau direct din rasad. Indiferent de metoda aleasa plantele se uda constant si se fertilizeaza daca este necesar.

diabetul

Astfel, fiecare portie de legume cu frunze verzi pe zi scade riscul de aparitie a diabetului de tip 2 cu 14%. Antioxidantii din verdeturi ajuta organismul sa lupte cu boala, mai ales cand exista predispozitie catre aparitia ei.

Cu o almentatie pe baza de legume poate fi redusa aparitia diabetului, cancerului si altor boli ale inimii.

Ceapa

Ceapa este una dintre cele mai populare legume si poate fi rosie sau alba. Ceapa rosie este mai dulce si mai putin iute ca cea alba, contine de 2 ori mai multi antioxidanti si fier.

Sulfidele produse de ceapa au o mare capacitate de a fluitifica sangele, previn formarea trombilor si  reduc nivelul colesterolului rau si a trigliceridelor.

Ceapa rosie contine flavonide, polifenoli, antioxidanti care previn degradarea celulara, combat formarea tumorilor si reduc procesele inflamatorii.

Lipsa cromului in organism la persoanele care utilizeaza mancare procesata conduce la aparitia diabetului.

diabetul

In acest caz ceapa rosie este esentiala pentru refacerea cantitatii de crom din organism, ceapa rosie fiind o sursa fantastica de crom, care scade nivelul zaharurilor din sange si sporeste sensibilitatea la insulina.
Majoritatea vitaminelor se gasesc in primele foi, pe care le puteti utiliza pentru ceaiuri.

Ceapa rosie se planteaza pe teren discuit si arat in prealabil. Daca se alege infiintarea culturii de ceapa prin seminte se va face in perioada septembrie- martie. Samanta nu va fi ingropata mai adanc de 2-5 cm, distanta intre randuri va fi in jur de 25-30 cm iar distanta intre plante pe rand in jur de 5 cm.

diabetul

Pentru cultura de mici dimensiuni in gradina personala se alege arpagicul care poate fi plantat atat toamna cat si primavara.

Arpagicul trebuie sa fie sanatos, sa nu prezinte urma de leziuni pentru a asigura o siguranta a culturilor. Cultura de ceapa se va uda constant, iar obtional se va trata cu insecticide sau fertilizanti.

Usturoi

Usturoiul este un aliment care previne si combate diabetul. Multe popoare au constientizat deja importanta condimentelor precum ghimbirul, scortisoara, usturoiul si tumericul in tratarea eficienta a anumitor boli precum diabetul.

Studiul realizat la Universitatea King Faisal din Arabia Saudita, a demonstrat ca usturoiul este cel mai eficient condiment cand vine vorba de tratarea diabetului.

diabetul

Studiul a prevazut o dieta cu usturoi prin care oamenii de stiinta au putut masura eficacitatea usturoiului in lupta cu diabetul. Concluziile studiului au fost urmatoarele:

  • usturoiul a scazut glicemia
  • prductia de insulina a crescut cu 37%
  • simunitatea a crescut cu 52%

Cum se planteaza usturoiul

Usturoiul se planteaza la o adancime de 5-8 cm, si la o distamta de 4-10 cm. Dupa rasarire usturoiul se uda de cateva ori pe perioada primaverii, daca nu sunt ploi.

Pentru a tine la distanta daunatorii si pentru a feri cateii de usturoi de boli, acestia, inainte de pantare se tin in solutie de bicarbonat de sodiu realizata astfel; o lingura de bicarbonate la un litru de apa.

diabetul

Usturoiul se poate cultiva primavara pentru consum in stare proaspata sau toamna panetru pastarre pe timp de iarna. Se recomanda, folosirea de soiuri de usturoi care nu fac tulpina florifera la rasadurile de primavara.

Napi

Consumul de napi are beneficii importante in starea de sanatate a pancreasului, responsabil de productia optima de insulina in corp.

Persoanele neafectate de diabet pot preveni aparitia bolii prin consumul periodic (sezonul rece) de napi, aproximativ, 100-200 gr/zi, iar persoanele ce au in familie bolnavi de diabet vor putea evita contactarea unei forme de boala diabetica.

diabetul

Pentru cultura de toamna napii se planteaza la mihlocul verii intr-un loc insorit si ferit de vant, iar pentru cultura de iarna napii se planteaza in luna octombrie. Napii se planteaza la distante de 12 cm intre ei.

Planta are un ritm de crestere rapid, de aproximativ 60 de zile. Se recomanda scoaterea napilor din paamnt la venirea iernii deoarece gerul ii poate compromite.

In iernile geroase napii se protejeaza cu un start de mulci, din paie, scoarta de copac, ace de pin sau furnze.

Varza si alte crucifere: broccoli, conopida, gulie

Varza si-a dovedit atributele de panaceu, putand adesea inlocui cu succes multe medicamente.

Cruciferele sunt alcalinizanti nutritivi, energetici, remineralizanti si tonifianti, cu beneficii de netagaduit in prevenirea diabetului

Pentru diabetici, varza este „medicamentul” minune, deoarece contribuie la reglarea valorii glicemiei.

Diabeticilor le este recomandat sa bea jumătate de pahar de suc de varza dimineata si la pranz. In acest fel valorile glicemiei se vor stabiliza.

diabetul

Cum se planteaza cruciferele?

Cruciferele au nevoie de un sol nisipos bogat in substante nutritive. Acestea au nevoie de udare cosntanta, solul trebuie sa fie in permanenta umed.

Germeni de legume sau cereale

Germenii de legume si cerealele contin fibre solubile care incetinesc absorbtia glucozei din alimente, scad necesarul de insulina si micsoreaza nivelul colesterolului din sange.

diabetul

Dovlecei

Dovleacul regleaza glicemia, scade colesterolul si trigliceridele si poate fi un leac natural pentru diabet. Iata cum se poate folosi:

Suc de dovleac
1. Se curata de coaja120 de grame de dovleac crud si se taie in bucati potrivite.
2. Se pune dovleacul taiat cu putina apa si se mixeaza pana se obtine un amestec omogen.

diabetul

Bautura se consuma regulat, timp de o luna, zilnic, cu 20 de minute inainte de micul dejun.

Cercetatorii chinezi Tao Xia (Universitatea Normal, China de Est) si Qin Wanng (Universitatea Shanghai Jiaotong, China) au aratat ca prin hranirea unor soareci diabetici cu extras de dovleac se obtine o regenerare a celulelor beta-pancreatice si o crestere a nivelului de insulina din sange.

Cum se planteaza doveacul?

Dovleacul se cultiva in ultima decada a lunii aprilie, la o adancime de 3-4 cm,. Planta rasarita se uda si se praseste la baza pentru afanarea solului. Recoltarea fructelor de dovleac se face cand frunzele au ajuns la maturitate.

Verdeturi permise in dieta diabeticilor

Verdeata de orice fel: marar, patrunjel, rozmarin, busuioc verde, busuioc rosu, cimbru etc. Verdeturile sunt un aliat important in lupta cu diabetul, astfel ca, se recomanda consumul zilnic de rozmarin, patrunjel, busuioc, cimbru.

Un studiu recent demonstreaza eficaciatea verdeturilor in combaterea si prevenierea diabetului.

Urzica

Urzica este o planta foarte buna pentru diabetici. Aceasta scade nivelul glicemiei si este bogata in antioxidanti.

Urzica se consuma sub forma de infuzie. Se recomanda consumul a 2 cani pe zi.

diabetul

Papadia

Papadia este o planta care regleaza nivelul glicemiei. Aceasta contine o substanta numita insulina, un fel de zahar care nu stimuleaza secretia de insulina din pancreas.

Papadia poate fi consumata in salata, ceai sub forma de infuzie, care se consuma timp de o luna cate o cana pe zi.

Cicoarea

Cicoarea este o planta care stimuleaza secretia de insulina din celulele pancreatice si reduce producerea glucozei la nivel hepatic.

Cercetatorii au descoperit ca tratamentul cu cicoare echilibreaza glicemia si colesterolul din organism. De aceea, medicii o recomanda in lupta cu diabetul.

Pentru a obtine rezultate vizibile se bea infuzie de cicoare realizata din doua linguri de planta uscata fiarta intr-un litru de apa. Se consuma regulat dupa fiecare masa.

Anghinarea

La fel ca si papadia, anghinarea contine insulina. Infuzia de anghinare se prepara dintr-o lingurita de planta uscata la o cana cu apa. Se consuma de doua ori pe zi, timp de o luna.

diabetul

Aloe vera

Aloe vera este o planta ce reduce nivelul de glicemie din organism. Aceasta contine o multitudine de minerale si vitamine ce ajuta la reglarea nivelului glicemic din organism. Aloe vera se consuma sub forma de gel sau suc de aleo vera.

Frunze de nuc

Frunzele de nuc sunt folosite in scaderea glicemiei. O infuzie preparata dintr-o lingurita de frunze de nuc la o cana de apa consumata de 2 ori pe zi, echilibreaza glicemia din organism.

Tratamentul poate contine aceste plante utilizate separat sau intr-un ceai complex cu efecte rapide cum ar fi Ceai pentru scaderea glicemiei, Glicemonorm, Dacia Plant, 50 g.

Mod de administrare: 

  • dozele se stabilesc in functie de valoarea glicemiei (cantitate x 2, x3, x4, x5) si se administreaza inainte cu jumatate de ora de mesele principale ale zilei.
  • Glicemie 120-150 o cana pe zi, dimineata inainte de masa;
  • Glicemie 150-180 doua cani pe zi dimineata si seara inaintea meselor;
  • Glicemie de 180 la 250, trei cani pe zi inainte de principalele mese;
  • Glicemie peste 250, patru-cinci cani pe zi inainte si intre principalele mese .

Durata unei cure obisnuite este de 2-4 luni pana la 8-10 luni, in raport de gravitatea si vechimea afectiunilor, doua luni urmate de doua saptamani pauza, continuand apoi 2-4 luni neintrerupt.

Ghimbir

Ghimbirul are valoare terapeutica mare fiind util in peste 170 de afectiuni de sanatate diferite si are peste 50 de efecte benefice asupra organismului uman.

Un studiu recent demonstreaza efectul terapeutic pe care il are ghimbirul asupra diabetului de tip 2.

diabetul

S-a demonstrat ca o doza modesta de ghimbir imbunatateste 8 indicatori ai diabetului de tip 2.

  • Glucoza plasmatica bazala
  • Hemoglobina glicata
  • Insulina
  • Homa
  • Trigliceridele
  • Colesterolul
  • Proteina C reactiva
  • Prostaglandina

Ghimbirul reduce nivelul de zahar din sange stresul oxidativ, inflamatia, nivelul cronic ridicat de insulina.

Se recomanda, un sfert de lingurita pe zi pentru diabetici. Se poate prepara astfel: se fierbe o lingurita de ghimbir tocat in 250 ml de apa. Se lasa la racit, se strecoara si se consuma caldut, cate o cana in fiecare dimineata inainte de micul dejun.

Fructe permise in dieta diabeticilor

Persoanele care sufera de diabet au nevoie de o dieta echilibrata in care predomina alimentele proaspete. Fructele sunt unele dintre principale surse de vitamine si minerale care contribuie la mentinerea unui organism sanatos.

Mere

Merele atat de cunoscute si utilizate contin fibre solubile, vitamina C si antioxidanti care reduc nivelul de zahar din organism.

De asemenea, merele contin o cantitate mare de pectina care ajuta la detoxifiera organismului si echilibreaza productia de insulina.

diabetul

Recomandarea medicilor este de a consuma un mar mediu pe zi, pentru a preveni atacul de cord, riscul de cancer si pierderea vederii.

Prune

Prunele sunt fructe esentiale in dieta unui diabetic. Acestea contin antocianine, care controleaza transformarea carbohidratilor in zahar. Portia recomandata pe zi este de o jumatate de cana de fructe.

Pere

Perele sunt bogate in vitamine, fibre si regleaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, perele intaresc sistemul imunitar, sunt recomandate celor care lupta cu diabetul de tip 2.

Se recomanda, inlocuirea dulciurilor cu o jumatate de para de 2 ori pe zi. In cantitati exagerate perele pot crea probleme mari persoanelor cu diabet.

Cirese

Ciresele contin atioxidanti, betacaroten, vitamina A si C, potasiu, magneziu, fier, fibre. Ciresele ajuta la cresterea insulinei cu pana la 50%, lupta impotriva bolilor de inima si a cancerului.

Retete pentru diabetici

Exemple de meniuri zilnice in regimul pentru diabet!

Atentie!

La masa se va consuma doar un fel de mancare astfel se realizeaza o suprasolicitare a functiilor pancreasului.

In acest sens pentru a compensa se sonsuma 5-7 mese mici pe zi in locul celor 3 principale.

diabetul

La micul dejun se poate consuma, la alegere intre: Branza cu ardei si rosii ori branza cu castraveti sau alte legume. Fara paine; Un pahar de lapte; Un pahar de iaurt cu fulgi de orz si ovaz; Un ou cu legume crude – oul fiert si NU prajit. Un fruct; Un gratar (carne pe gratar cu aburi sau grill si NU gratar cu lemne) cu legume proaspete; Masline cu branza si legume proaspete; Peste marinat; O salata de cruditati cu seminte, cu branza sau peste, fructe de mare, eventual acrita cu lamaie.

Se poate bea o cafea neindulcita, un ceai neindulcit sau apa, bauturi probiotice: kefir, kombucha, socata, zeama de muraturi, iaurt de baut, lapte batut etc..
O gustare: Fie cateva seminte, fie un iart sau o salata

Masa de pranz: Fie o portie mare de ciroba de legume sau supa (fara taitei, cartofi, orez, gis); Sau un gratar cu salata de cruditati; Ciuperci umplute cu branza, coapte pe gratar sau la cuptor; Ardei copti cu usturoi si un gratar; Vinete coapte pe grill – nu salata de vinete, care contine ulei; Humus (cu seminte, dar fara ulei); Mancare de ciuperci (nu ciulama, care contine faina); Supa crema de ciuperci sau de legume, supa de ceapa etc. Mancare de broccoli, de conopida, de varza – fara ulei!

Gustare: Un fruct sau o legume cruda sau o salata, un iaurt, o lingura de seminte curde etc.

Cina: se prefera preparate calde si usoare, cum sunt supele/ciorbele sau mancarurile calde. Puteti alege si un preparat din lista celor indicate la masa de pranz.

Dieta saptamanala pentru diabetici

LUNI

Dimineata: 200g lapte, 15g unt, 30g paine intermediara
Gustare ora 10: 200g iaurt
Pranz: supa de rosii (50g suc de rosii, 1/2 ou, frunze de patrunjel), mancare de castraveti cu carne (75g carne, 200g castraveti murati, 250g ulei,150g supa deoase, 25g smantana), 200g mere, 60g paine intermediara
Seara: piure de cartofi cu carne inabusita (200g cartofi,10g smantana, 75g carne, 25g ulei), salta de varza alba (250g varza rasa, 5g ulei), sufleu de branza de vaci cu zaharina (150g branza, ½ou, 5g unt, zaharina), 30g paine intermediara

MARTI

Dimineata: 250g ceai de macese cu zaharina,150g branza, 15g unt, 30g paine intermediara
Gustare ora 1: 200ml lapte cu zaharina, 20 g paine intermediara
Pranz: supa de dovlecei cu omleta (100g dovlecei, 10g ulei, 10g smantana, 1/2 ou, frunze depatrunjel), budinca de cartofi cu carne (200 g carne, 5g unt, 10g smantana, 75 g carne,1/2ou,10g ulei), 100g salata verde ,  compot de visine (200g visine cu zaharina), 30g paine intermediara
Seara: mancare de fasole verde cu carne (300g fasole verde, 75 g carne, 30g ulei, 15g smantana), 20g paine intermediara, mamaliga cu lapte (200g lapte, 100g mamaliga in loc de 40g paine)

diabetul

MIERCURI

Dimineata: cafea cu lapte cu zaharina (200g lapte, 50g cafea surogat), 15g unt, 30g paine intermediara
Gustare ora 10: 50g cascaval, 100g rosii, 20g paine intermediara
Pranz: ciorba de perisoare (250g supa de oase, 50g bors, 50g carne,1/2 ou, 5 g unt, frunze de  patrunjel), mancare de vinete cu carne (100g vinete, 150g carne, 25g ulei, 100g suc de rosii, 20g smantana, frunze de patrunjel), 200g mere coapte, 60 g paine intermediara
Seara: cartofi umpluti cu branza de vaci si sos tomat (200g cartofi, 100g branza, 20g ulei, 1/2ou, 15 g smantana,100g suc de rosii, frunze de patrunjel), cafea cu lapte (200g lapte, 50 g surogat de cafea), 20g paine integrala

JOI

Dimineata: 200g lapte, 20g unt, 30g paine intermediara
Gustare ora 10: 200g iaurt, 20g paine intermediara
Pranz: supa de conopida (300g  supa de zarzavat, 200g conopida, 10g ulei, 10g smantana, frunze de patrunjel), musaca de cartofi cu carne (200g cartofi, 75g carne, 20g ulei, 15g smantana, frunze de patrunjel), crema de branza de vaci (150g branza de vaci, un galbenusde ou, o lingura de lapte), 30g paine intermediara
Seara: chiftele prajite cu sote de dovlecei (75g carne, 25g ulei, 1 albus de ou, 15g smantana, 300g dovlecei), 200g mere rase, ceai de menta cu zaharina, 60g paine intermediara

VINERI

Dimineata: cafea cu lapte cu zaharina (200ml lapte, 50g surogat de cafea), 20g unt, 30g paine
Gustare ora 10: 150g branza, 30g paine intermediara
Pranz: supa de fasole verde cu fulgi de ou (100g fasole verde, 1/2 ou, 5g ulei, 25g bulion, 200g supa de oase), varza a la cluj (100g varza, 75 g carne, 25g ceapa, 50g  suc de rosii, 20g ulei), mere prajite in aluat (200g mere, 10g gris, 10g ulei, 1 ou), 60g paine intermediara
Seara: mancare de spanac cu friptura inabusita (75g carne, 200g spanac, 20g ulei, 15g smantana),  cartofi copti cu chimion (200g cartofi, 10g chimion), 20g paine intermediara

SAMBATA

Dimineata: 200g lapte, 15g unt, 30g paine
Gustare ora 10: 150g iaurt, 20g paine
Pranz: supa de rosii ( 200g supa de carne,1 ou, 100g  suc de rosii, frunze de patrunjel), sarmale in foi de vita cu iaurt (75g carne, 4 foi de vita, 50g iaurt, 20g ulei, 20g ceapa, 100mlbors), piure de mere cu frisca (200g mere), 60g paine interme diara
Seara: cartofi sote cu chiftelute (200g cartofi, 5g unt, 75g carne, 5g smantana, 30g ulei, 20gceapa, frunze de patrunjel , salata de varza (200g varza , 5g ulei),  gelatina de branza de vaci (150g branza, 1.5 foi de gelatina, o tableta zaharina), 30g paine intermediara.

diabetul

DUMINICA

Dimineata: ceai de macese cu zaharina, 15g unt, 100g branza de vaci, 30g paine intermediara
Gustare ora 10: 200g lapte , 30g paine intermediara
Pranz: supa de galuste cu branza ( 300g supa de oase,  50g branza, 1/2 ou, 5g unt, frunze  de patrunjel ), piure de cartofi cu snitele umplute cu castraveti (200g cartofi, 75g carne, 30g ulei,100g castraveti, 15g  smantana), salata de praz (100g praz, 5g ulei, o lingurita de otet,  frunze depatrunjel), lapte de pasare (200g lapte , ½ ou, o tableta zaharina), 30g paine intermediara
Seara: musaca de dovlecei cu carne (400g dovlecei, 75g carne, 20g ulei, 20g smantana),  compot de mere cu zaharina  (200g mere, 1tableta zaharina), 60g paine intermediara

Desert pentru diabetici

Deserturile pentru diabetici sunt bogate in carbohidrati, de aceea, se recomanda consumul echilibrat si redus.

Este indicat ca desertul recomandat pentru persoanele cu diabet sa fie consumat in timpul sau imediat dupa masa pentru a incetini viteza de crestere a nivelului de zahar din sange.

Cercetarile au demonstrat ca nivelurile de glucoza din sange sunt afectate mai degraba de cantitatea carbohidratilor consumati de persoana care sufera de diabet, decat de tipul acestora.

diabetul

Majoritatea tipurilor de indulcitori sunt bogati atat in calorii, cat si in carbohidrati. Printre acestia se numara:

  • zaharul alb
  • zaharul brut
  • siropul de trestie de zahar
  • sfecla de zahar
  • mierea
  • zaharul brun
  • melasa
  •  fructoza
  • siropul de artar
  • siropul de porumb bogat in fructoza
  • siropul de orez.

Secretul pentru mentinerea nivelului de glucoza din sange normal, atunci cand consumati dulciuri, este sa inlocuiti alimentele bogate in carbohidrati cu portii mici de dulciuri. Printre alimentele si bauturile care contin multi carbohidrati si pe care ii puteti exclude din dieta atunci cand alegeti sa savurati dulciuri s-ar putea numara:

  • painea
  • malaiul
  • orezul
  • biscuitii
  • cerealele
  • fructele
  • sucurile dulci
  • laptele
  • iaurtul
  • cartofii
  • porumbul
  •  mazarea

Deserturile care nu depasesc 45-60 de grame pot fi consumate in siguranta de multe persoane.

diabetul

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.