Pestre Blog

Tipuri de polonic in functie de mancarea servita

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 29.05.2020, actualizat la 29.05.2020, in Pestre Blog Tipuri de polonic in functie de mancarea servita

Polonicul este un tacam folosit pentru turnarea mancarurilor lichide sau semilichide dintr-un vas mare in recipiente mai mici. Un polonic are forma unei linguri mai mari cu maner mai lung. Acestea sunt realizate de obicei din metal, lemn sau material plastic.

Polonicul are o istorie vaga si controversata, anumiti specialisti considerand ca la aparitia primelor grupari umane a fost folosita aceasta ustensila ca unitate de masura pentru impartirea hranei sau altor produse de stricta necesitate. Astfel se „mentinea” echilibrul partilor prin prevenirea nemultumirilor, conflictelor sau revoltelor intre oameni.

O perioada lunga de timp ciorba si supa erau mancaruri de baza, o fiertura din mei sau faina de grau cu tarate, fierte in apa sau in lapte; la care se adauga, dupa gust si dupa posibilitati: oua, branza, miere, condiment, diferite bucati de carne sau maruntaie.

Armatele marilor imperii au dus lupte in cele mai indepartate colturi ale imparatiilor, iar logistica militara era obligata – pe langa echipare, se asigura norma de apa si hranirea zilnica a luptatorilor: 3 mese pe zi incadrate intr-un barem de timp (ce au dus la o serie de optimizari organizatorice si tehnice prin cresterea maestriei, capacitatii de conducere si organizare a comandantilor).

Astfel ca polonicul era o unealta care asigura o modalitate usoara de impartire a hranei.

Tipuri de polonic

Polonicul a fost gasit in aumite morminte, fiind folosit inca de la inceput pentru portionarea si distribuirea rapida a hranei si apei precum si ca unitate de masura de catre vechii greci (kochliarion – κοχλιάριον = 4.5 ml = 1 polonic). Primele polonice erau confectionate din lemn de esenta moale si se foloseau pentru troc sau distribuirea apei sau hranei.

In prezent polonicul este indispensabil in bucatarie, acesta avand un rol diversificat intrucat pe piata se gasesc mai multe tipuri pentru diferite lichide dar si intrebuintari.

  • polonicul pentru supa si ciorba: este intalnit in toate bucatariile, acesta are o coada lunga specifica nestandardizata si o capacitate de 100 – 250 ml, se foloseste pentru servirea mancarurilor lichide fierbinti;
    Manerul polonicului pentru supa atinge lungimi extinse, pentru a putea fi apucat in siguranta si a lucra cu lichide fierbinti, fara ca aburii sa produca arsuri ale mainii sau disconfort.
  • polonicul pentru apa: istoric ocupa locul intai in top. Primele polonice au fost confectionate din lemn de esenta moale existent in zona locuita. Forma polonicului depindea de cerintele cumparatorilor si maestria meseriasilor. Polonicul pentru apa era la inceput multifunctional, fiind folosit pentru distribuirea, vanzarea apei, hranei dar si a altor produse masurabile (- κοχλιάριον = 4.5 ml = 1 polonic). Aceste tipuri de polonice erau pretentioase la spalat dar foarte sanatoase, inodore – nu prindeau si nu lasau miros in contact cu mancarea. In prezent acesta semana cu un ibric, format din maner si caus cu o capacitate mare;

De multe ori, recipientul are forma cilindrica, iar manerul este atasat in paralel cu planul bazei, pentru a oferi o buna manevrabilitate la umplerea din lateral.

  • polonicul cu strecuratoare: este folosit pentru a scoate din supe, ciorbe, borsuri s.a. carnea si legumele. Acesta are coada asemanatoare polonicului pentru supa si bolul mai mare dar cu strecuratoare;
    Perforatiile pot fi circulare si dese, in cazul polonicelor de paste, sau sub forma de fante, in cazul obiectelor care separa fructe si legume din amestecuri care includ si lichid.
  • Polonicul pentru sos este o varianta mai scurta a celui pentru supa. Poate fi modelat similar sau poate avea un picurator lateral, ce permite nu numai dozajul, ci si turnarea sosurilor cu mai multa precizie.
  • Polonicul pentru dressing este derivat din cel pentru sos si are o forma usor alungita, care formeaza un canal de directioare perpendicular pe axa manerului. Practic, causul este modelat ca o para, astfel incat sosul de dressing sa poata fi adaugat fara risc de picurare.
  • Polonicul pentru punci are causul de dimensiuni reduse si un maner foarte lung, aproape disproportionat. Acest polonic este de obicei decorat in diverse nuante, accentul cazand pe aspect, intrucat decoreaza o masa pentru o petrecere campeneasca.
    Alte doua variante de polonic folosite des si la noi sunt polonicul pentru umplut borcane si cel sita. Primul are un maner foarte scurt si o cupa de forma ergonomic alungita pentru a incapea in interiorul borcanelor si recipientelor cu buza ingustata. Se foloseste la umplerea sau golirea acestora.
  • alte tipuri: polonicul cu margine antipicurare, polonicul oala.

Caracteristici de selectie a polonicului

Polonicul este un instrument de bucatarie care face parte din gama de ustensile indispensabile in bucatarie. Pe langa paleta pentru sote, tel si lingura pentru paste, polonicul intregeste lista celor mai utilizate obiecte, in scopuri culinare.

Pe langa material si dimensiuni, exista produse cu design specific, ce au functionalitate diferita si se recomanda spre utilizare numai pentru portionarea unor anumite tipuri de alimente. Astfel, de la simplul model pentru umplerea farfuriilor cu ciorba si pana la cele mai sofisticate alternative pentru dressing, iata ce trebuie sa cunosti despre aceasta categorie de obiecte.

Utilitatea unui polonic

Polonicele se clasifica in functie de utilitatea acestora in 5 mari categorii: polonice pentru apa, modele pentru supe si ciorbe, variante pentru dressing, polonice pentru sos si ustensile cu care se toarna punci. Iar in functie de specialitatile preparate in cadrul fiecarei bucatarii (asiatica, mediteraneana etc), mai pot exista variatiuni ale temei de design.

Materialul

Exista cateva optiuni foarte cunoscute: inoxul, plasticul, siliconul si bambusul, argintul pentru colectionari. De asemenea, multi utilizeaza un polonic de sticla pentru a turna bauturile, deci atentie cum accesorizezi vasul de limonada sau punci.

Polonicul din inox este o varianta populara pentru accesorizarea bucatariilor romanesti, robusta si igienica, se curata facil, se poate spala in masina de vase, iar temperaturile pe care le suporta sunt extreme, putand fi mutat din apa calda, in apa rece, fara sa crape sau sa se deterioreze foarte rapid. Singurul inconvenient este schimbarea aspectului in timp mai ales in cazul inoxului oglinda, ce se zgarie usor, toate defectele devenind usor vizibile.

In plus, piesa va fi foarte grea, si nu se va controla foarte bine.
Polonicele din plastic sau din silicon sunt variante moderne, apreciate pentru greutatea redusa si pentru o buna durabilitate a materialului. Totusi, au restrictii de temperatura (in genere maxim 200 de grade Celsius) si nu se vor lasa in apropierea arzatoarelor deschise, putand fi topite si astfel deteriorate iremediabil.

Polonicul realizat din plastic dur nu transmite caldura si se racesceste relativ rapid. Doar unele modele se pot spala in masina pentru vase, iar in acest scop trebuie respectate cu strictete indicatiile producatorului. Polonicul din silicon trebui tratat cu mai multa grija, dar poate fi util in cazul oalelor care au teflon pe interior, pentru ca nu risca sa-l zgarie.

Piesele facute din bambus sau chiar lemn sunt, de regula, polonice pentru apa (modele japoneze) sau modele de supa si sos. Acestea se utilizeaza pentru ca nu prezinta niciun risc alergenic si sunt prietenoase cu natura. De asemenea, nu pot emana substante nocive la temperaturi inalte, cum se intampla cu unele modele din plastic teflonat.

Aceste tipuri de polonice se ingrijesc cu mai multa atentie, necesitand spalare separata, cu apa calduta si ingrijire cu ulei special de bambus; au un aspect exotic si nu pot influenta chimic alimentele preparate, caci nu formeaza puncte fierbinti ca inoxul.

Dimensiuni

Caracteristicile esentiale ale unui polonic sunt capacitatea causului, lungimea manerului si greutatea totala a piesei. Modelele din plastic si din bambus sunt mai usoare si deci mai facil de manevrat.

Ca lungime, polonicul de supa va avea lungimi de 35 – 40 cm. Cele pentru sos si dressing de salate au dimensiuni de aproximativ 12 – 30 cm. Intre 12 si 20 cm va masura destul de frecvent manerul unui model pentru umplerea borcanelor.

In functie de ce cantitate de lichid poti lua la o singura portionare, produsul poate fi mai lung sau mai scurt (manerul fiind proportionat in raport cu volumul recipientului). Pentru mai multa precizie, opteaza pentru modele cu capacitate de incarcare de 50 ml. Pentru supa se recomanda variante de 100 ml, 120 ml, adica echivalentul unei jumatati de cana.

Designul

In afara de forma si dimensiuni, un aspect important este si culoarea sau finisajele. Bineinteles, chiar si inoxul poate fi decorat si modelat in stil retro, insa printre cele mai maleabile materiale la acest capitol se identifica sticla, siliconul si plasticul.

Piesele fabricate pot fi transparente, colorate sau imprimate cu diverse motive decorative. In functie de specificul mesei poate fi ales un polonic mai sobru si mai simplu, sau unul cu design nonconformist, spre distractia copiilor (cum sunt cele care imita animale).

In general se recomanda variante clasice, confectionate din inox oglinda, in cazul evenimentelor oficiale. Modelele din plastic si silicon de o singura culoare se potrivesc cu precadere meselor in familie. Pentru punci si picnic sau masa luata in gradina ai libertatea de a alege piese multicolore decorate sau trasparente.

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Iubitorii de animale inteleg comportamentul si nevoile animalelor de com...

Citeste tot articolul
pestre

Cantarul este un instrument pentru determinarea masei corpurilor. Acesta...

Citeste tot articolul
pestre

Oala sub presiune ofera siguranta in desfasurarea mai rapida a procesulu...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.