Masini si unelte

Tipuri de mori si batoze in functie de cerealele prelucrate

Autor: Ilona Baicu | Publicat pe 18.08.2021, actualizat la 06.10.2021, in Masini si unelte Tipuri de mori si batoze in functie de cerealele prelucrate

Cauti mori si batoze cu care sa macini cerealele potrivite fiecarui tip de animal din gospodarie? Afla in continuare ce trebuie sa ai in vedere!

Morile si batozele au devenit utilaje importante in cresterea animalelor. Daca locuiesti la tara sau ai o mica ferma de animale, sigur iti doresti cea mai buna, rapida si sigura metoda de hranire a acestora.

Diferenta dintre moara si batoza

Pentru a avea animale cat mai productive si mai sanatoase, pentru a le mentine starea si aspectul viguros cat mai mult timp, acestea au nevoie de furaje de calitate si de o hrana cat mai variata si nutritiva. Cunoasterea caracteristicilor nutritive si a necesarului de hrana in functie de rasa, varsta si starea de sanatate a animalului sunt aspecte importante de care trebuie sa tii cont.

Timpul s-a schimbat, inainte bunicii nostri duceau cerealele la moara satului pentru a face faina si malaiul pentru alimentatia lor, dar si a animalelor. In vremurile noastre, acest lucru s-a schimbat, putem sa ne pregatim singuri aceste furaje chiar din propria gospodarie, sigur si ecologic, tot ce trebuie sa facem este sa inevestim intr-o moara sau o batoza de calitate.

In functie de nevoile fiecaruia si de numarul de animale detinute exista destule modele din care sa alegi cea mai potrivita moara sau batoza pentru tine.

Diferente dintre moara si batoza

Atunci cand hotarasti sa investesti intr-un utilaj de genul acesta, trebuie sa fii sigur ce cumperi. Exista o oarecare confunzie intre moara si batoza si multe persoane inca nu cunosc pentru ce se utilizeaza.

Moara foloseste aceelasi concept pe care stramosii nostri il foloseau, acela de a maruntii boabele de porumb sau alte cereale intr-o pulbere fina si comestibila.

Batozele au fost create pentru a ne scapa de stresul desfacutului boabelor de pe stiulete folosind miscarea circulara a scripetilor si curelelor.

Tipuri de mori si batoze

Cand alegem tipurile de mori sau batoze, trebuie sa avem grija si sa fim atenti la ce ne dorim, care sunt asteptarile noastre si pentru ce utilizam utilajul. In functie de necesitatile noastre, cele mai importante aspecte de luat in calcul sunt:

  • Puterea motorului
  • Capacitatea de maruntire
  • Modul de functionare
  • Numarul accesoriilor

Puterea motorului, consta in raportul dintre lucrul mecanic realizat de propulsor si viteza unghiulara, fiind calculate in kilowati sau cai putere. Morile de cereale functioneaza electric sau manual, acestea pot genera o putere intre 1.1 kW si 3500 W in functie de acest aspect puteti alege moara de care aveti nevoie.

Este cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont atunci cand investim intr-o moara, cu cat motorul este mai puternic cu atat cresc performantele utilajului, de asemenea un factor important este si numarul de turatii pe minut al motorului care atunci cand este mai mare creste si capacitatea de macinare in kg/h a cerealelor procesate, ciocanelele vor avea un impact mai mare si vor marunti mai repede si mult mai fin.

Tipuri de mori si batoze in functie de cerealele prelucrate

Pentru a face alegerea cea mai buna, terebuie sa tii cont de numarul de animale din gospodarie, pentru gospodariile si fermele mici cu un numar redus de animale, o moara cu un motor de 750 W este cea mai potrivita, nu consuma mult si este usor de manevrat, dar pentru fermele de mari dimensiuni, cu productie extinsa este recomandat un motor incepand de la 1700 W care sa aiba, aproximativ, o turatie de 3000 rpm.

Capacitatea de maruntire consta in competenta utilajului de a produce uruiala, exista utilaje cu capacitate redusa pentru gospodarii mici sau utilaje cu o capapcitate mare de productie pentru fermele mai mari sau pentru prelucrari industriale. Morile incep de la o capacitate de 150 kg/h si ajung pana la 3000 kg/h, in functie de nevoile tale alegi moara potrivita.

Capacitatea de proceasre sau de maruntire este un factor important de luat in calcul, trebuie sa indentifici care sunt nevoile tale si care este cantitatea de cereale pe care moara o poate macina pe ora. O moara cu ciocanele 3 in 1 poate marunti orice fel de boabe, poate toca fan sau lucerna si poate avea si functie de razatoare pentru radacinoase, fructe sau legume. In functie de acest aspect si de modul de folosire un motor de 4 kW are o putere de maruntire de pana la 400 kg/ h a cerealelor boabe, dar scade la 200 kg/h pentru stiuleti iar pentru lucerna sau fan, productivitatea sa ajunge la 100 de kg pe ora.

Modul de functionare este dat de principiul de fiabilitate al utilajelor, exista mori cu ciocanele, granulatore, batoze care functioneaza electric sau manual.

Numarul accesoriilor este foarte important, cu cat mai multe accesorii are un utilaj cu atat mult avantajele acestuia cresc. De aceea, sitele de calitate, cutite puternice, cuva generoasa fac din utilajul tau o alegere perfecta.

Sitele ajuta la realizarea produsului finit, pot oferi o maruntire grosiera, mijlocie sau fina in functie de preferinte si de alimentatia animalelor. Sitele sunt pozitionate in fata gurii de desertare si au orificii de diferite dimensiuni pentru diferite grade de maruntire, cele mai comune dimensiuni sunt de 2 mm, 3 mm, 4 mm si 5 mm.

Moara cu ciocanele

Moara cu ciocanele este cea mai cunoscuta si cea mai utilizata in procesul de tehnologizare a hranei animalelor si nu numai. Foloseste un mecanism destul de simplu de functionare, dispune de o o carcasa, un element rotativ ce este situat orizontal si pe care sunt montate ciocanelele. Acestea au diferite stiluri sau forme, sunt turnate sau forjate.

In functie de modelul pe care doresti sa-l achizitionezi sau pe care deja il ai, este foarte important sa stii ca hrana animalelor trebuie sa fie bine maruntita pentru ca acestea sa aiba o digestie corecta iar nutrientii sa fie abosrbiti complet.

Majoritatea morilor din comert toaca aproximativ toate tipurile de cereale: porumb, grau, orz, ovaz, secara, leguminoase chiar si lucerna sau paie. Moara cu ciocanele, este un utilaj extrem de folositor, aceasta toaca cele mai comune cereale si reprezinta o solutie foarte convenabila, deoarece procesul de prelucrare este controlat chiar de tine si astfel poti sa ajustezi sau sa modifici cat de fin sau grosier vrei sa faci cerealele in functie de animalele pe care le ai.

In functie de moara pe care o alegi, acestea pot avea intre 16 sau 24 de ciocanele, au cel putin 2 cutite simple, moara electrica poate fi alimentata la priza normala si de obicei nu au un consum de energie exagerat.

Unele mori dispun de elemente de fixare, altele au o constructie stationara, principiul de functionare al morilor este destul de simplu, cerealele trebuie puse in fanta de alimentare, acestea coboara in camera de macinare unde sunt zdrobite de ciocanele. Ciocanelele zdrobesc gradual cerealele si sunt impinse catre sita cu diferite deschizaturi in functie de granulatia pe care o vrei, dupa ce cerealele au ajuns la nivelul de maruntire optim, folosind forta gravitatioanala acestea vor cadea in recipientul de colectare.

Morile cu ciocanelele se folosesc de obicei pentru uzul casnic, pot macina diferite tipuri de cereale pana la o anumita granulatie in functie de sita folosita. In majoritatea cazurilor, morile sunt actionate de un motor electric iar cu cat motorul este mai puternic cu atat cresc performantele utilajului.

Batozele

Batozele merg pe principiul separarii cerealelor de stiulete, pastaie sau de spic, se folosesc cel mai mult in fermele mari sau medii dar si in propria gospodarie. Ajuta foarte mult in procesul de morarit, te scapa de o munca obositoare, dar necesara. Batozele sunt utilaje stabile, puternice si rapide, pentru a investi intr-un astfel de utilaj trebuie sa stabilesti de la inceput pentru ce cantitate de cereale doresti sa o utilizezi si cat de des vrei sa o utilizezi, cu cat motorul este mai puternic cu atat poate face fata cu brio unei cantitati mari de productie, de aceea un motor puternic este egal cu o productie mai mare.

Granulatorul de furaje

Este un utilaj de uz gospodaresc si se foloseste pentru procesarea furajelor de cereale: grau, secara, porumb, seminte olaginoase, orz, fasole, fan etc in granule de dimensiuni mici, denumite pelete ce se foloseste pentru hranirea pasarilor, ovinelor, iepurilor, porcilor si chiar si a pestilor.

Pentru o functionalitate in parametii optimi se recomnada ca cerealele sa fie macinate in prealabil pentru a nu exista pierderi de produs.

Garanulatoarele de furaje au un design ergonomic pentru a putea fi manipulate usor, dispun de matrite care au rolul de a regla granulatia dorita si sunt actionate de motoare electrice sau alte tipuri de motoare in functie de modelul ales.

Cele mai cautate modele de mori, batoze sau granulatoare in ultima perioada sunt cele motorizate, adica cele actionate de un motor electric, in majoritatea cazurilor, deoarce au o performanta mai ridicata, ofera o rapiditate mai mare de procesare si un minimum de efort din partea utilizatorului, cu toate acestea, mai exista pe piata si mori actionate manual dar au o capacitate redusa de procesare si se folosesc mai mult pentru fructe, legume sau cereale mai moi, sunt mai greu de utilizat dar cel mai mare avantaj este ca cerealele isi pastreaza caracetristicile, deoarce toate partile nutritive din acestea nu se distrug prin procesul de macinare.

Conlcuzii

Timpul s-a schimbat, noi am evoluat la fel si procesul de hranire al animalelor, exista acum diferite metode si utilaje care sa ne usureze efortul depus in pregatirea furajelor pentru animale. Tot procesul s-a fluidizat, datorita performantelor ridicate pe care utilajele ni le ofera, acum putem macina multe tipuri de cereale, leguminoase, fan sau lucerna chiar la noi in gospodarie folosind aceelasi tip de utilaj pentru toate acestea. Morile si batozele sunt usor de folosit si manevrat, au o capacitate de procesare destul de mare si vin dotate cu motoare puternice si performante, tocmai pentru a ne scapa de grija alergatului in stanga si dreapta in cautarea celei mai bune mori.

Despre autor

Ilona Baicu

Sunt o persoana calma, meticuloasa, iubesc natura si animalele. Imi place sa scriu si ma regasesc cel mai bine cand imi astern gandurile pe hartie. Imi plac provocarile si consider ca situatiile noi creeaza noi perspective in evolutia noastra personala si profesionala.

Sunt 2 comentarii la acest articol

Multumim frumos!

Scris de Silviana Matei pe 02.03.2022

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
pestre

Ai defectiuni la masina de tuns iarba pe benzina? Gasesti in continuare ...

Citeste tot articolul
X