Casa si gradina

Tava de copt – sfaturi si recomandari

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 27.01.2020, actualizat la 27.01.2020, in Casa si gradina Tava de copt – sfaturi si recomandari

Tava de copt face parte din ustensilele esentiale intr-o bucatarie. Aceasta este folosita pentru prepararea prajiturilor, pestelui, fripturii, legumelor sau altor alimente care necesita folosirea cuptorului.

In multe cazuri tipul de tava folosit la gatire determina rezultatul gatitului, de exemplu, o tava cu calitati slabe poate sa arda prajitura in partea inferioara.

Unele tavi nu conduc foarte bine caldura, ceea ce face ca produsul gatit intr-o tava cu asemenea proprietati sa aiba culori diferite. In general retetele de gatit mentioneaza si tipul de tava recomandat, si materialul din care trebuie sa fie realizata tava: aluminiu, sticla, otel, ceramica, silicon termorezistent etc.

Insa, in lipsa acestor informatii este indicat sa cunosti diferentele dintre diferitele tipuri de tavi astfel incat, sa faci alegerea cea mai buna pentru ceea ce urmeaza sa gatesti.

Caracteristici tava de copt

Sursa de caldura

Cuptoarele functioneaza cu ajutorul a doua surse de alimentare: gaz si electric. Marea majoritate a tavilor pot fi folosite fara probleme la ambele tipuri.

Dimensiuni/capacitate

Dimensiunile tavii de copt influenteaza cantitatea de mancare ce poate fi gatita. In cazul unei familii numeroase, opteaza pentru dimensiuni mai generoase (ex. 30 x 40 cm). Pentru doua persoane, alege tavi de copt mai mici (ex. 20 x 30 cm).

Inaltimea tavilor de copt este stabilita in functie de preparate. Pentru pizza, de exemplu, sau copt legume, exista tavi speciale care au mai putin de 1 cm. Pentru prepararea unui blat de tort, a unei fripturi sau paste, ia in calcul achizitionarea unor modele care au o inaltime de cel putin 4-5 cm.

Utilizare

Tava de copt se alege in functie de mancarea ce se va gati in aceasta.
Pentru pizza, de exemplu, cumpara un model intins, sub forma de platou, pentru blaturi de tort sau crema de zahar ars, alege o tava in forma rotunda.

Pentru a prepara legume, carne sau prajituri, opteaza pentru o tava dreptungiulara sau patrata, deoarece aceasta va fi mai incapatoare (bineinteles, depinde si de dimensiuni).

Totodata, pe piata se gasesc si modele speciale, facute pentru a prepara anumite deserturi, cum ar fi cele de chec/cozonac, briose sau eclere.

Design

Designul unei tavi de copt se refera in mare parte la forma tavii.
Astfel ca, acestea pot fi: patrate, rotunde, dreptunghiulare, ovale, in forma de inima, hexagonale, etc. Acest detaliu se alege in functie de ce anume vrei sa gatesti.

Un alt element ce tine de design este culoarea, aceasta se alege de obicei dupa preferinte si usurinta de curatare. Daca optezi pentru un model alb, galben, sau in alte nuante deschise, trebuie sa fii constient/a de faptul ca orice pata se va cunoaste foarte bine si ca unele ingrediente pot patrunde in material.

CTipuri de tavi de copt in fcuntie de material

Aluminiu

Aluminiul este un material foarte bun pentru fabricarea tavilor de gatit deoarece, are o capacitate mare de a conduce foarte bine caldura pe toata suprafata tavii, oferind astfel o coacere uniforma.

In general materialele lucioase, precum aluminiul, reflecta caldura prevind arderea produselor aflate la coacere. In schimb metalele inchise la culoare absorb caldura si o retin, in acest caz temperatura din cuptor, trebuie redusa cu 10 °C – 15 °C.

Dezavantajul major al tavilor din aluminiu este suprafata lucioasa care nu permite rumenirea mancarii. Tavile fabricate din aluminiu rezista foarte bine in timp si nu ruginesc. Pentru rezultate excelente, alege o tava de copt din aluminiu cu peretii grosi.

Tavile din aluminiu cu peretii subtiri au preturi mici, dar la temperaturi mai inalte incep sa se deformeze ceea ce favorizeaza o coacere neuniforma.

Atentie, tavile din aluminiu pur nu se utilizeaza la prepararea alimentelor foarte acide, precum mancarurile ce contin rosii sau pasta de rosii, deoarece aluminiul si acidul din mancare produc o reactie care schimba gustul mancarii.

Pentru prepararea in siguranta a mancarurilor acide utilizeaza tavi din aluminiu anodizat.

Ce este recomandat sa se coaca in tava de aluminiu

Tava din aluminiu este ideala pentru a coace prajituri, paine, prajiturele sau tarta, deoarece acestea au nevoie de o perioada scurta de coacere.

In cazul prajiturilor care necesita o perioada mai indelungata de coacere trebuie utilizata o tava din aluminiu cu peretii mai grosi, in caz contrar prajitura va fi uscata existand riscul sa se si arda.

In cazul tavilor de aluminiu, produsele preparate nu se aseaza direct pe tava, ci se foloseste hartie de copt.

Intretinerea tavilor din aluminiu

Tavile de aluminiu se curata cu apa calda si detergent pentru vase. Daca depunerile de pe tava de aluminiu nu se elimina doar cu apa calda si detergent de vase, tava se lasa la inmuiat.

Aluminiu anodizat

Anodizarea este un proces prin care pe un material din aluminiu se depune un strat de oxid de aluminiu, care creste durata de viata a materialului.

Acest proces ofera aluminiului un strat antiaderent si protector, o rezistenta la zgarieturi si la prepararea mancarurilor acide. Aluminiul acoperit cu un strat protector isi pastreaza proprietatea de a conduce foarte bine caldura asigurand distribuirea uniforma a caldurii.

Inainte de utilizarea tavilor din aluminiu anodizat este indicat ca la inceput sa verifici mai des produsul pus la copt, deoarece exista sanse destul de mari sa trebuiasca sa folosesti un timp de coacere mai mic, decat cel indicat in reteta. Acest lucru apare din cauza ca stratul protector care are o culoare inchisa absoarbe caldura.

Chiar daca tavile din aluminiu anodizat sunt foarte rezistente la zgarieturi este recomandat sa nu folosesti cutite ascutite pentru a taia produsele preparate in aceste tavi.

Intretinerea tavilor din aluminiu anodizat

Tavile realizate din aluminiu anodizat nu necesita o atentie deosebita, se curata foarte usor cu apa si detergent, fiind usor de curatat si nu ruginesc. Nu se recomanda spalarea acestora in masina de spalat vase.

Folie de aluminiu

Tavile realizate din folie de aluminiu sunt utilizate de obicei la transportul mancarurilor. IIn general tavile din folie de aluminiu sunt considerate a fi de unica folosinta, dar datorita faptului ca sunt destul de rezistente pot fi reutilizate, daca sunt curatate dupa fiecare utilizare.

Intretinerea tavilor din folie de aluminiu

Tavile din folie de aluminiu se pot curata cu apa calda si detergent, cu atentie deosebita la manipulare, deoarece se pot deforma foarte usor. Se pot curata si in masina de spalat vase, dar trebuie pozitionate astfel incat sa nu apese pe acestea alte vase care sa le deformeze.

Email

Emailul protejeaza tavile realizate din fier, insa rugineste si afecteaza calitatea mancarurilor. Din pacate stratul de email nu este unul foarte rezistent, de aceea nu se recomanda taierea mancarurilor direct in tava de copt. Tava emailata nu este foarte calitativa din cauza faptului ca nu conduce caldura foarte bine.

Intretinerea tavilor din email

Tavile cu un strat protector de email se curata foarte usor cu ajutorul apei calde si a detergentului de vase, iar daca pe tava exista depuneri mai persistente atunci tava se lasa la inmuiat.

Sticla termorezistenta

Tava din sticla este realizata dintr-o sticla termorezistenta care asigura o distribuire uniforma a caldurii si o rumenire buna a preparatului din tava.

Tava din sticla termorezistenta se curata foarte usor, nu raman urme de pete pe aceasta si nu reactioneaza cu mancarurile acide. Tavile de sticla fierbinti scoase dintr-un cuptor fierbinte nu se introduc intr-un congelator, deoarece tava retine foarte multa caldura care poate conduce la deteriorarea congelatorului.

Cand este scoasa dintr-un cuptor fierbinte tava trebuie lasata sa se raceasca pana la temperatura camerei. Deoarece tava din sticla se incalzeste repede si absoarbe mai multa caldura ca si o tava din metal, temperatura din cuptor trebuie redusa cu 15 °C – 25 °C fata de recomandarea de pe reteta.

Intretinerea tavilor din sticla termorezistenta

Curatarea tavii din sticla se face dupa ce aceasta a ajuns la temperatura camerei, cu apa calda si detergent de vase. Nu este indicata folosirea detergentilor abrazivi.

Strat antiaderent

Tavile cu strat antiaderent realizate din aluminiu, nu produc lipirea mancarii de tava. Cele mai bune rezultate la coacere intr-o tava cu strat antiaderent se obtin in cazul preparatelor care trebuie scoase din tava in momentul cand sunt gata, de exemplu, briosele sau prajiturelele mici.

Stratul antiaderent are de obicei o culoare mai inchisa care absoarbe caldura mai repede decat suprafetele deschise la culoare, acest lucru poate crea o problema, si anume produsele preparate pot fi arse. Pentru evitarea acestui lucru trebuie ajustat timpul de coacere.

Intretinerea tavilor cu strat antiaderent

Tavile cu strat antiaderent se curata cu grija fara a zgaria stratul antiaderent. Ca si solutie de curatat rezultate bune se obtin cu apa calda si detergent de vase.

Silicon

Tavile din silicon au fost introduse de putin timp si sunt folosite in principal pentru briose. Siliconul folosit pentru construirea acestor tavi este moale, flexibil si antiaderent, fiind potrivit pentru folosirea in congelator sau cuptor.

Siliconul nu absoarbe caldura ca si alte materiale, dar permite transferul in mod uniform a caldurii la produsul care trebuie preparat. Rezista la temperaturi de -60 °C pana la 220 °C.

Intretinerea tavilor de silicon

Tavile de copt din silicon se curata foarte usor cu apa calda cu detergent.

Otel inoxidabil

Desi pe piata exista si tavi din otel inoxidabil nu se recomanda achizitionarea acestora deoarece transferul de caldura nu este foarte bun ceea ce face ca produsele gatite sa nu se coaca in mod uniform.

Curatarea tavilor din otel inoxidabil se poate face cu apa calda si detergent de vase. Petele pot fi eliminate cu solutii speciale pentru otel inxoidabil, care redau luciul tavii.

Piatra

Tavile de copt realizate din piatra absorb caldura din cuptor si o distribuie uniform intr-un mod in care se reduce posibilitatea de ardere a produsului din tava.

Tavile de piatra au nevoie de un timp destul de mare pentru a se incalzi, ceea ce face ca folosirea acestora sa nu fie recomandata in cazul preparatelor care au nevoie de un timp scurt de coacere. Majoritatea tavilor din piatra trebuie sterse cu ulei inainte de utilizare.

Intretinerea tavilor de piatra

Tavile de copt din piatra se sparg usor si de aceea trebuie manevrate cu grija, si curatate doar cu ajutorul unui burete de nylon si apa calda.

Fonta

Fonta este un material care conduce foarte bine caldura si o distribuie uniform in intreaga tava, fiind unul dintre tipurile de materiale preferate de bucatari.

Fonta are nevoie de un timp mai indelungat pentru a se incalzi si de ceea trebuie preincalzita inainte de folosire. De obicei tavile din fonta sunt acoperite cu un strat antiaderent (email) care are rolul de a proteja fonta si usura procesul de curatare.

Datorita faptului ca fonta si emailul se dilata si contracta la temperaturi diferite, exista riscul ca stratul de email sa se desprinda de tava daca aceasta este supusa la temperaturi foarte inalte.

Intretinerea tavilor de fonta

Datorita emailului protector aceste tavi din fonta se curata foarte usor cu apa calda si detergent de vase.

Lut

Folosite inca de la inceputurile civilizatiei, vasele din lut ars sunt printre cele mai bune tipuri de vase. Acestea pot fi utilizate in toate tipurile de cuptoare: electrice, gaz si microunde. Rezista foarte bine la temperaturi inalte putand fi introduse si in foc deschis.

Vasele din lut ars nu necesita straturi protectoare si pastreaza foarte bine gustul alimentelor.

Intretinerea tavilor de lut

Vasele din lut ars se curata cu apa calda si detergent, insa atentie la manipulare deoarece se sparg foarte usor.

Tipuri de tavi de copt in fucntie de mancarea gatita

Pe piata exista tavi de copt universale sau specializate prepararii unui anumit tip de mancare.

Tava universala

Tava universala este fabricata de obicei din tabla peste care s-a aplicat un strat de email. Tava de cuptor poate fi folosita la prepararea multor tipuri de mancaruri precum prajituri, fripturi, alimente congelate si produse de patiserie.

Impreuna cu un gratar din sarma poate fi folosita ca si tava pentru colectarea grasimii care curge din carnea plasata pe gratar.

Tava pentru friptura

Tava pentru friptura este cea mai utilizata si are de obicei o forma dreptunghiulara cu fundul plat, iar marginile laterale mai inalte. Tavile pentru friptura sunt disponibile in foarte multe dimensiuni, forme, suprafete si materiale.

Datorita stratului antiaderent sunt usor de curatat, iar unele modele se pot curata si in masina de spalat vase.

Tava adanca cu gratar din sarma

Aceasta combinatie de tava adanca impreuna cu gratarul din sarma este solutia ideala pentru a prepara friptura, gratar, pui sau mici. Gratarul de sarma este construit astfel incat intre partea inferioara a tavii si gratarul de sarma ramane un spatiu liber, pe unde se scurge grasimea in tava.

Tava pentru prajituri

Tavile pentru prajituri au de obicei forma rotunda si peretii inalti.
Peretii laterali inalti permit crearea de blaturi pufoase care pot fi umplute cu diverse creme.

Majoritatea tavilor pentru prajituri sunt realizate din aluminiu acoperit cu un strat antiaderent, astfel incat se asigura o distribuire uniforma a caldurii. Tava se curata foarte usor cu apa calda si detergent pentru vase.

Tava pentru briose

Tava pentru briose are de obicei 6 sau 12 zone rotunde, in care se plaseaza aluatul pentru briose. Pe langa aceste tavi de briose pe piata se mai gasesc si cupe individuale pentru briose realizate din hartie sau silicon.

Tava pentru paine si cozonac

Tavile pentru paine si cozonac au o forma dreptunghiulara, cu peretii laterali foarte inalti, sunt realizate din aluminiu, acoperit cu un strat antiaderent . Curatarea tavilor pentru paine sau cozonac se face cu apa calda si burete.

Tava pentru pizza

Blatul de pizza depinde foarte mult de tava in care a fost copt, iar cele mai apreciate blaturi de pizza sunt cele crocante si bine facute, care se pot obtine folosind o tava special creata pentru pizza si care arata precum imaginea alaturata.

Pentru a avea blatul crocant tavile pentru pizza au in partea inferioara o multime de orificii, care permit trecerea aerului cald. Stratul antiaderent al tavii pentru pizza face ca curatarea acesteia sa se faca usor, cu ajutorul apei calde si a detergentilor.

Tava pentru burgeri

Tava pentru burgeri se realizeaza de obicei dintr-un material ceramic si se poate amplasa in cuptor sau pe gratar. Tava pentru burgeri este formata din doua zone distincte, cea superioara dedicata prajirii chiflelor de burger, cea inferioara special creata pentru prajirea carnii sau a altor ingrediente care urmeaza a fi adaugate in burger.

Tava pentru peste

Tava pentru peste are forma unui peste si a fost conceputa special pentru a praji peste. Rezultate foarte bune se obtin cand tava pentru peste este realizata din fonta, care mentine foarte bine caldura.

Tavile din fonta necesita o atentie deosebita, dupa fiecare utilizare trebuie aplicat un strat de ulei pe peretii interiori ai tavii, in caz contrar exista riscul sa apara urme de rugina.

Tava pentru tort detasabila

Tava pentru tort detasabila are de obicei forma rotunda, iar partea inferioara este detasabila. Ca si strat de acoperire se aplica un strat antiaderent atat la interior cat si la exterior, care face ca tortul sa nu se lipeasca de peretii tavii.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Cazanele pe lemne reprezinta o sursa d...

Citeste tot articolul
pestre

LED sau Light Emitting Diode este o dioda emitatoare de lumina, dispozit...

Citeste tot articolul
pestre

Magazia pentru gradina este un spatiu de depozitare a diverselor lucruri...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.