Masini si unelte

Suflanta frunze – cum o alegi si utilizezi corect?

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 05.11.2020, actualizat la 05.11.2020, in Masini si unelte Suflanta frunze – cum o alegi si utilizezi corect?

Suflanta este un dispozitiv care poate avea deopotriva functie cu eliminare de aer sau cu aspirare, comportandu-se ca un aspirator de resturi vegetale. Dispozitivele din aceasta clasa sunt diverse construite, de la motor, alimentare la design si ergonomie.

Aspiratorul sau suflanta de frunze este un dispozitiv ce poate fi folosit si vara si iarna, pentru indepartarea rapida a zapezii si nisipului de pe caile de acces.

Suflanta este un aparat usor de folosit care curata repid o zona de frunze.  Un astfel de dispozitiv este mai eficient decat procesul de adunare a frunzelor cu o grebla, si mai usor de folosit. De asemenea, este si foarte confortabil.

Tipuri de aspirator/suflanta frunze

In functie de modul de manevrare, exista pe piata cel putin trei tipuri de suflante pentru frunze dintre care poti alege. Iata ce trebuie sa stii despre fiecare dintre acestea:

 • Suflanta frunze cu maner

Acest model este conceput pentru a fi utilizat cu o singura mana, oferind versatilitate la o putere moderata. Acestea sunt destul de puternice pentru a sufla frunze, zapada in strat subtire, praf si rumegus.

Modelele care functioneaza prin conectare la reteaua electrica au un timp de operare nelimitat, desi exista o limitare data de cablul de alimentare in ceea ce priveste zona in care suflanta se foloseste. Pe de alta parte, exista pe piata si aparate fara fir care pot fi lutilizate oriunde. De obicei acestea rezista suficient de mult pentru a permite curatarea intregii curti de frunze.

Suflanta frunze - cum o alegi si utilizezi corect?

Cel mai bun aspirator de frunze cu maner, are de obicei un maner aditional, situat strategic pentru a permite curatarea zonei cu ambele maini. Alegerea suflantei se va face in functie de greutate. In cazul persoanelor care au dificultate in a tine obiecte grele in mana se recomanda a se opta pentru modele cat mai usoare.

O functie foarte buna in cazul acestor modele este aceea de reducere a vibratiilor. Astfel, mana nu va amorti. Exista modele care functioneaza electric sau pe carburant. Cele electrice fac mai putin zgomot si nu au emisii de gaz.

In ceea ce priveste pretul, acesta este cel mai ieftin tip de suflanta pentru frunze de pe piata. Modelele de suflante cu fir tind sa fie mai ieftine decat cele pe baterie, in timp ce aparatele cu alimentare pe carburant se incadreaza undeva la mijloc.

 • Suflanta frunze tip rucsac

Acest tip de aspirator de frunze este menit a fi purtat in spate. De regula, aceste modele sunt si mai grele, depasind usor 7 kilograme, mai ales daca functioneaza cu carburant. Greutatea va fi suportata mai usor de catre spate si umeri. De asemenea, timpul de operare este mai mare.

Majoritatea modelelor de acest tip functioneaza cu carburant, ceea ce inseamna ca vor produce mai mult zgomot decat celelalte modele. Pe piata exista si versiuni mai grele, care depasesc 13 kg.

Suflanta frunze - cum o alegi si utilizezi corect?

Aceste modele, pe termen lung au un consum mai mic decat cele actionate pe carburant si sunt mai usor de intretinut. Atentie, aceste modele trebuie sa fie dotate cu un buton de oprire/pornire destul de mare si pozitionat ergonomic astfel incat sa poata fi actionat usor ducand mana la spate. Ideal este ca suflanta sa aiba si o optiune de control a vitezei sau a puterii de aspirare sau suflare.

Suflantele de acest tip sunt potrivite pentru curti mai mari sau pentru actiuni ce dureaza mai mult de o ora. Puterea acestora este suficient de mare pentru a permite nu doar colectarea frunzelor, ci si a zapezii de pe vehicule sau a gunoiului de pe strada sau trotuar.

 • Aspirator/suflanta frunze pe roti

Aceste modele de suflante sunt recomandate pentru locuinte cu teren foarte mare care are nevoie de curatare, de exemplu, un teren de fotbal.
Suflantele de frunze pe roti sunt aparate utilizate pentru munci grele, fiind usor de manevrat, dotate cu maner si roti. Mobilitatea acestora este redusa in comparatie cu modelele analizate mai sus, insa puterea acestora este mai mare, la fel si durata de utilizare.

Suflanta are o putere suficient de mare nu doar pentru a sufla frunze, dar si pentru a colecta gunoaie, de la carton la metal. Unele modele produc surprinzator de putin zgomot.

Poti opta pentru un model cu un rezervor pentru combustibil usor transparent, si cu o gaura larga, pentru a putea observa cand acesta este pe cale sa se termine pentru a putea fi reumplut usor.

In general aceste modele sunt mari, zgomotoase si foarte grele, cu o greutate de peste 45 kg. Insa, nu sunt potrivite pentru un teren in panta, sau porțiuni pavate ci pentru a fi folosite in parcuri, ferme sau pe stadioane.
Aspiratoarelr/suflantele de frunze pe roti sunt modele mai costisitoare care nu se recomanda a fi folosite in apropierea ferestrelor sau a masinii, deoarece modelul este destul de puternic pentru a sufla pietre mici.

Cum sa alegi o suflantă frunze potrivita pentru nevoile tale?

 • Pentru terenuri mici

Pentru o curte mica sau pentru a curata terasa, este suficient un aspirator de frunze cu maner. Acesta este usor de manevrat si de depozitat in garaj, fara a ocupa prea mult spatiu. Desi are o putere mai slaba, este potrivit pentru zone restranse.

 • Pentru terenuri medii

Pentru curti mai mari si nivel de munca mai mare, varianta tip rucsac este cea mai potrivita. Aceasta ofera mai mult timp de operare si o putere mai mare, in timp ce ramane usor de manevrat.

 • Terenuri foarte mari si utilizare la nivel profesional

Pentru astfel de zone este potrivita o suflanta de frunze pe roti. Daca faci aceasta activitate la nivel profesional, clar ai nevoie de un astfel de aparat.

Tipul de alimentare

Orice aspirator sau suflanta alegi va avea nevoie de o sursa de energie pentru a functiona. Exista trei tipuri de alimentare: cu fir, cu baterie sau cu combustibil. Fiecare are avantaje si dezavantaje.

 • Suflanta frunze cu accumulator sau aspirator frunze cu acumulator
  Acestea sunt usor de utilizat, fiind nevoie doar de o baterie incarcata.
  In plus, motorul este foarte trainic, ceea ce inseamna ca mentenanta va fi foarte usoara, sau chiar inexistenta. Singurul dezavantaj este ca aparatul poate fi folosit doar atata timp cat bateria este incarcata.

Suflanta frunze - cum o alegi si utilizezi corect?

 • Suflanta frunze electrica
  O alta varianta electrica sunt suflantele sau aspiratoarele de frunze cu fir. Acestea au nevoie de conectare la o sursa de electricitate pentru a putea functiona.

Acestea sunt o solutie de mijloc intre modelele pe baterie si cele cu combustibil.  Dezavantajul este chiar aspectul care face aparatul mai puternic, si anume cablul. Avand o greutate mica si fiind usor de manevrat, aparatul se poate prinde in cablu.

De asemenea, lungimea firului iti va limita mult raza in care vei putea folosi aparatul. Pentru curtile de dimensiuni medii, acest lucru nu este o problema, dar pentru zonele mai mari, vei avea nevoie de un alt tip de alimentare.

Desi acestea pot fi intimidante, sunt potrivite pentru utilizatorii avansati. Vei avea nevoie de combustibil si de ulei, folosit pentru a pastra motorul lubrifiat in timpul si dupa utilizare.

Cat ulei vei folosi depinde de capacitatea rezervorului pentru combustibil. Pe piata se gasesc modele cu combustibil pentru suflante sau aspiratoare de frunze care sunt deja amestecate cu ulei, astfel acesta nu va trebui adaugat suplimentar. Exista si modele care functioneaza fara ulei, doar cu carburant. Acestea sunt mai usor de folosit, deoarece au nevoie doar de benzina sau motorina si pornirea aparatului.

Aceste modele sunt mai zgomotoase, au nevoie de mai multa intretinere si va trebui sa ai in vedere mereu pretul carburantului care poate sa se schimbe foarte des. Cu alte cuvinte, va fi nevoie de cheltuieli extra cu un astfel de aparat.

Zgomot

Nivelul de zgomot este un alt criteriu important de care trebuie sa tii cont.
Pentru cazurile in care zgomotul este o reala problema, in acest caz fiind recomandat un model care face putin zgomot. Atentie, modelele cu carburant sunt cele mai zgomotoase si cele cu un motor mai mare inseamna mai multa galagie.

Functii si accesorii

 • Maner extra
 • Capat ingust
 • Control viteza
 • Buton oprire/pornire
 • Rezervor transparent

Functiile de baza trebuie sa ofere posibilitatea de reglare a intensitatii jetului de aer si/sau a vitezei de aspirare si garantarea prezentei optiunii on/off cu actionare rapida.

Pentru economie la combustibil sau energie consumata, este evident ca nu se va lucra mereu cu aceeasi viteza, necesitand jet de aer puternic la aglomerari dense de frunze si suflu mai temperat atunci cand se aduna toate resturile intr-un singur loc.

De altfel se va utiliza mai usor un aparat cu aprindere electronica, decat unul cu aprindere la sfoara, regula valabila cu precadere pentru modelele alimentate cu benzina si specificata de diverse pareri despre cele mai bune suflante de frunze.

Suflanta frunze - cum o alegi si utilizezi corect?

Particularitatile de design

 • Cumuleaza cateva aspecte ce fac din produsul respectiv o masina ergonomica si cu care se lucreaza cat mai usor: pozitia aerisirii pentru motor, forma manerului, maner suplimentar, curea pentru umar, forma duzei de aspirare/suflare si volumul de stocare al sacului colector.

Pe cat posibil, alege un model care are fantele de aerisire pozitionate in spate, opus duzei, deoarece prin cele laterale turatia motorului se va face simtita prin haine utilizatorului, aspirandu-le usor. E bine sa aiba un maner cu grip moale, cauciucat, iar unele versiuni ofera un maner principal si unul de control.

 • Pentru curatarea unei curti de diemnsiuni mari se recomanda ca suflanta sa fie dotata cu o curea cu care suflanta manuala se prinde de umar, redistribuind mai ergonomic din greutatea aparatului.

Exista doua tipuri de duze, circulare si fante. Interschimbabilele, sub forma de fanta sunt utile pentru a directiona mai precis fluxul de aer si frunzele, iar cea circulara asigura mai multa putere a jetului de aer si e intrebuintata cand vrei sa desprinzi resturile vegetale

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X