Bio

Stresul termic la culturi

Autor: Otilia Dovancescu | Publicat pe 16.07.2017, actualizat la 17.05.2019, in Bio Stresul termic la culturi

In ultima perioada  se vorbeste tot mai mult de stresul termic la culturi, care este cauzat de schimbarile radicale ale climei.

Cum putem proteja plantele de cultura de valul de temperaturi ridicate care a pus stapanire pe intreaga tara? In urmatoarea perioada, in anumite zone ale tarii se vor inregistra temperaturi maxime de peste 35 grade iar temperaturile minime vor depasi 19-20 grade Celsius. Este foarte importanta durata acestor perioade cu temperaturi foarte ridicate, deoarece o perioada de peste doua saptamani reprezinta un STRESS TERMIC PUTERNIC pentru plantele de cultura.

Trebuie sa se intervina imediat pentru a preveni deshidratarea tesuturilor si transpiratia excesiva care provoaca:

  • Arsuri pe fructe
  • Scaderea vigorii si ca urmarea reducerea dimensiunii fructelor
  • Cresterea intensitatii reactiilor oxidative ce au drept consecinta pierderea consistentei si maturarea rapida a fructelor.

Din punct de vedere fiziologic, Calciul si Potasiul sunt elementele care au rolul de a regla presiunea osmotica si de a declansa inchiderea si deschiderea stomatelor. Calciul regleaza presiunea osmotica, creste retentia substantelor solubile in vacuolele celulare si ca urmare creste continutul de materie uscata. Potasiul regleaza procesul de inchidere si deschidere a stomatelor. El are o actiune directa asupra puntilor protoplasmatice, actionand ca un motor in procesele de schimb a solutiilor dintre celule si creste turgescenta.

Recomandarea noastra: 

Evitati aplicarea tratamentelor foliare cand temperaturile sunt foarte ridicate. Folositi presiune ridicata in timpul stropirii pentru a evita aparitia efectului de lupa pe suprafata foliara.

Produse care ajuta cu brio plantele pentu a parcurge aceasta perioada:

Terra sorb este un biostimulator de crestere si fructificare pe baza de aminoacizi esentiali.Contine toata gama de aminoacizi de care au nevoie plantele atunci cand nu-si pot sintetiza aceste elemente vitale,in procesele fiziologice.Se utilizeaza cu rezultate deosebite in cresterea rezistentei culturilor de toamna,rapita,grau,orz,la iernare. Asigura revigorarea culturilor vatamate de stresul cauzat de transplantare, temperaturi extreme, seceta, axfixia datorita baltirii, salinitate ridicata in sol, inghet, grindina, vant puternic, fitotoxicitate etc.

Terra Sorb  Radicular este recomandat pentru stimularea cresterii si dezvoltarii plantelor la toate speciile agricole si horticole. Mareste rezistenta plantelor la factorii de stress (seceta, inghet, grindina, fitotoxicitate),Se recomanda 2-4 stropiri in perioada de crestere activa a plantelor inaintea infloririi si in perioada acumularii productiei.

Biostimulatorul Delfan Plus este un bio-nutrient usor si rapid de la Tradecorp, asimilabil formulat cu o concentratie maxima de aminoacizi L-α activi fizic şi funcţional. Datorită procesului de hidroliză precis se obtine o cantitate mai mare de aminoacizi de tip L.

Ingrasamant biostimulator ELISE ITALPOLLINA este o publere micorizata cu Trichoderma atroviride si Glomus spp. cu actiune asupra stimularii cresterii si actiune antistres in culturile agricole. Imbunatateste fertilitatea solului;  produs  bogat in elemente nutritive; creste productivitatea plantelor.

Biostimulatorul natural de crestere Bio-Activate este biostimulator natural pentru stimularea cresterii plantelor produs de JH Biotech SUA. Se aplică atât la culturile de câmp cât și la cele horticole, culturile intensive fiind cele care răspund cel mai bine tratamentelor cu acest produs.

Ingrasamant biostimulator AEGIS SYM IRRIGA ITALPOLLINA este o substanta cu micorize indicata pentru sistemul de fertirigat si cu efect asupra sistemului radicular al plantei.  Produs bogat in elemente nutritive; esential pentru dezvoltarea optima a sistemului radicular; necesar pentru recolte de calitate.

Biostimulator cu Potasiu, ATLANTE, Atlantica Agricola 
Atlante
 este o formulare lichida cu fosfor si potasiu sub forma de fosfonat de potasiu. Completeaza fertilizarea si asigura o maxima absorbtie si translocare in legume. Poate fi inclus, de asemenea, intr-un program de combatere a bolilor pentru diferite culturi, datorita prezentei fosforului sub forma de ion fosfat, ce provine din fosfonatul de potasiu.

Auxim    este un compus din extracte vegetale naturale, capabil sa stimuleze dezvoltarea fiziologica a plantei intr-un mod optim. Auxim este cel mai eficient mod de obtinere de productii ideale din punct de vedere al calitatii si cantitatii. Este in acelasi timp un fitoregulator bogat in auxine, citochinine si gibereline. Auxim sporeste metabolismul, mareste divizarea celulelor, ajuta  la dezvoltarea plantelor, creste rezistenta plantei in conditii climatice nefavorabile si la boli. Garanteaza o activitate metabolica continua si de succes, permitand plantei sa fie in permanenta la capacitate maxima de productie.

Despre autor

Otilia Dovancescu

Agronom, cu experienta de 20 ani in tratamente fitosanitare, in pomicultura, cultura mare, viticultura.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.