Masini si unelte

Stabilizatoare de tensiune si UPS-uri – cum le alegi si utilizezi corect?

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 12.12.2018, actualizat la 01.07.2019, in Masini si unelte Stabilizatoare de tensiune si UPS-uri – cum le alegi si utilizezi corect?

Scopul unui stabilizator de tensiune este de a mentine tensiunea dintr-un circuit cat mai aproape de valoarea dorita. Numite si regulatoare de tensiune, acestea se afla printre cele mai comune componente electronice, deoarece sursa de alimentare produce frecvent curent brut, care deterioreaza produsul. Stabilizatoarele se impart in mai multe categorii, printre care si stabilizatoarele cu relee si stabilizatoare le cu servo motor.

UPS-ul (sursa de alimentare neintreruptibila) este un dispozitiv care permite unui calculator sa continue sa functioneze atunci cand sursa principala de alimentare este intrerupta. De asemenea, ofera protectie impotriva supratensiunilor.

Ce sunt stabilizatoarele de tensiune si UPS-urile

Un stabilizator de tensiune este un dispozitiv proiectat sa regleze automat tensiunea – adica ia un nivel de tensiune fluctuant si il transforma intr-un nivel de tensiune constant. Stabilizatoarele de tensiune se folosesc pentru gadgeturi actuale de tensiune curenta, cum ar fi aparatele de aer conditionat si calculatoarele.

Acestea functioneaza pe principiul unui transformator, atunci cand exista o scadere a tensiunii de intrare, stabilizatoarele de tensiune activeaza releele electromagnetice care adauga un numar mai mare de ture in bobina secundara, dand astfel o tensiune mai mare care compenseaza pierderea tensiunii de iesire. Atunci cand creste tensiunea de intrare, se produce reversul si astfel tensiunea la iesire ramane aproape neschimbata.

UPS – ul este prescurtarea de la Uninterruptible Power Supply (alimentare neintrerupta) este cunoscut si sub denumirea de baterie de rezerva. UPS-urile ofera energie de rezerva atunci cand sursa de curent obisnuita esueaza sau tensiunea scade la un nivel inacceptabil. Un UPS permite o inchidere sigura, ordonata a unui computer sau a unui echipament conectat la o sursa de energie.

Cum si cand se utilizeaza stabilizatoarele de tensiune

Multi factori contribuie la necesitatea unui regulator de tensiune. Cu toate acestea, motivul final pentru utilizarea unui stabilizator de tensiune este cel financiar – pentru a evita costurile associate cu deteriorarea echipamentului si a perioadelor de nefunctionalitate cauzate de nivelurile de tensiune scazuta.

Oricine primeste energie elctrica de la o unitate electrica va vedea ca nivelul nominal de tensiune de intrare (de exemplu, de 120V) se schimba pe parcursul unei zile intr-un grad mai mic sau mai mare. Exista multi factori care contribuie la fluctuatia nivelului de tensiune observata, incluzand: localizarea pe linia de distributie locala, apropierea de consumatorii mari de energie electrica, apropierea de echipamentele de reglare a tensiunii de utilitate, factorul de incarcare pe sistemul de transport si distributie local si asa mai departe.

regulator tensiune

Orice echipament electric va functiona intre anumite nivele de tensiune, dar nu neaparat la o performanta optima. Cand nivelul de tensiune scade in afara domeniului sau de functionare, este posibil ca dispozitivul sa nu mai poata porni sau poate functiona defectuos.

Un dispozitiv care va functiona intr-un interval de +/- 10% din tensiunea nominala este considerat a avea o sensibilitate relativ scazuta la nivelul tensiunii sau la fluctuatiile de tensiune. Un dispozitiv care functioneaza corect numai atunci cand nivelul de tensiune se situeaza cu +/- 5% (sau mai putin) de tensiune nominala este considerat a fi sensibil la nivelul tensiunii sau fluctuatiilor.

Trebuie constientizat ca nivelurile de tensiune sunt foarte dinamice si cu siguranta se vor schimba in timp – in mai bine sau in mai rau. Problema este ca nu exista niciun avertisment cu privire  la momentul sau modalitatea in care se vor schimba. Cu toate acestea, avem putin control asupra cantitatii de energie electrica ce poate fi solicitata in orice moment.

Adauga si faptul ca este in crestere utilizarea aparatelor electronice relative sensibile in aproximativ toate domeniile de afacere si industrie, ceea ce face ca nevoia de un stabilizator de tensiune sa fie din ce in ce mai clara.

In intreaga lume, vanzarile de stabilizatoare de tensiune de toate tipurile cumuleaza aproximativ 500 milioane de dolari pe an, iar vanzarile cresc cu aproape 10% in fiecare an. Unii dintre factorii care contribuie la acest lucru sunt:

 • Cresterea utilizarii produselor electronice sensibile in domeniile industriei si ale comertului
 • Accelerarea industrializarii
 • Cresterea cererii de energie electrica

Tensiunea prea mare poate provoca defectarea prematura a componentelor electrice si electronice (de exemplu a circuitelor) din cauza supraincalzirii. Daunele cauzate de supraincalzire sunt cumulative si ireversibile. Episoadele frecvente de supraincalzire usoara pot duce la aceeasi cantitate de deteriorare a componentelor ca la cateva episoade de supraincalzire severa.

Pastrarea componentelor electrice si electronice reci asigura longevitatea lor. Reducerea usoara a nivelelor de tensiune poate permite mai multor produse electronice sa functioneze perfect in timp ce isi minimalizeaza temperatura. Desigur, nu este valabil acelasi lucru si pentru cele cu motor.

Asa cum temperaturile mari pot ajuta la reducerea temperaturii de functionare a motorului, tensiunea joasa este o cauza majora de supraincalzire a motorului si de defectare prematura. O tensiune joasa forteaza un motor sa extraga curent suplimentar pentru a furniza puterea asteptata de la acesta, astfel supraincalzind motorul.

Regula de baza a motoarelor este ca pentru fiecare 10 grade C cu care un motor este actionat peste temperatura nominala, durata de viata a motorului va scadea cu 50%.

Putini proprietari pot justifica costul unui stabilizator de tensiune pentru intreaga casa. Cu exceptia celor care traiesc in zone indepartate sau izolate, unde tensiunea furnizata de companiile locale este de obicei adecvata in intregime pentru aparatele de uz casnic si electronice obisnuite.

Chiar daca nivelurile de tensiune sunt oprite cu pana la 5% sau mai mult, majoritatea dispozitivelor de uz casnic vor functiona in mod satisfacator si vor avea o durata mai rezonabila. Cei care locuiesc in zone izolate vor gasi de obicei, compania dispusa sa faca tot ce poate pentru a furniza o tensiune adecvata.

Se pare ca exista un numar din ce in ce mai mare de regulatoare de tensiune de mici dimensiuni, pentru a fi utilizate in case pentru echipamente de genul home theater sau audio. Aceste dispozitive sunt destul de ieftine comparativ cu omologii lor industriali/comerciali si nu ofera performante si capacitati adecvate pentru electrocasnice.

Comparativ cu uzul personal, intreprinderile nu isi pot permite sa nu detina un stabilizator de tensiune. Impactul problemelor legate de tensiune variaza. In inteprinderile medii si mari costurile pot fi de zeci de mii pana la milioane de dolari pe ora. In companiile mici comerciale si industriale, sumele nu sunt atat de dramatice, dar impactul poate fi la fel de devastator:

 • Pierderea productiei si a veniturilor
 • Cresterea costurilor de reparatii
 • Cresterea fortei de munca sau a orelor suplimentare
 • Cresterea problemelor de calitate
 • Livrari tarzii sau ratate
 • Cresterea problemelor de siguranta si a mediului inconjurator

Concluzia este ca problemele de fluctuatie a tensiunii influenteaza cu adevarat o afacere prin cresterea costurilor si prin reducerea productivitatii. Fiecare afacere trebuie sa isi evalueze propria situatie si sa decida cat de mult poate economisi prin aplicarea unui stabilizator de tensiune.

Cum si cand se utilizeaza un UPS

Pierderea brusca a tensiunii de alimentare sau intreruperea curentului sunt doua dintre principalele cauze ale deteriorarii computerelor si a altor sisteme electronice sensibile. Pentru a-ti proteja calculatorul impotriva intreruperilor sursei de alimentare, ai nevoie de o baterie de rezerva.

Unitatile UPS sunt precum un cablu de alimentare care contin o baterie mare inauntru, ce mentine functionarea computerelor pentru o anumita perioada atunci cand a fost intrerupta sursa de energie electrica. Aceasta amortizare poate varia de la cateva minute la o ora sau mai mult, in functie de dimensiunea unitatii.

ups

O modalitate simpla de a te gandi la o unitate UPS este sa iti imaginezi ca lucrezi la un laptop. Esti acasa, laptopul este conectat la o priza in timp ce lucrezi. O  furtuna declanseaza intreruperea electricitatii si desi luminile se sting, laptopul inca functioneaza deoarece a trecut la alimentarea pe baterie fara probleme atunci cand fluxul de energie electrica din cablul de alimentare a disparut. Acum ai destul timp pentru a -ti salva munca si pentru a inchide laptopul.

Piata UPS- urilor este foarte diversificata. Poti gasi mici unitati de birou menite sa pastreze lejer un computer sa functioneze 10 minute sau unitati mari, instalate in centre de date pentru a pastra o intreaga banca de servere care ruleaza chiar si in timpul unei furtuni. Cea mai importanta etapa a procesului de selectie si de cumparare a UPS-ului este sa stii ce nevoi ai, inainte de a cheltui banii pe unelte care sunt depasite sau mai rau, care nu fac fata situatiei.

Trebuie luat in calcul toate sistemele din casa sau din birou care au nevoie de protectia extinsa furnizata de o unitate UPS, care sa ramana online in caz de intrerupere a alimentarii. Cel mai evident sistem ar fi computerul desktop de acasa sau de la birou.

Mai putin evidente, dar totusi importante sunt sistemele secundare de computere, cum ar fi un server media sau un dispozitiv de stocare atasat la retea, utilizat pentru copiile de rezerva locale. Pe langa computerele primare si cele auxiliare, exista alte dispozitive electronice care trebuie protejate de exemplu, un modem, router, Wi-Fi.

Daca unitatea UPS nu este destul de puternica pentru a functiona din momentul in care alimentarea este intrerupta pana in momentul in care aparatura poate fi oprita cu succes, risti deterioarea aparatului si pierderea de date. Deci, cum poti calcula de cata energie are nevoie un sistem? Primul pas este examinarea sistemului central si a perifericelor pe care doresti sa le pastrezi in caz de pierdere a energiei.

Intretinerea si utilizarea stabilizatoarelor de tensiune si a UPS-urilor

UPS-ul si stabilizatoarele de tensiune sunt centrele de aparare a datelor impotriva fluctuatiilor de tensiune. Deoarece echipamentele IT depind de o sursa de alimentare, nu iti poti permite sa astepti aparitia unor probleme in sistem. Intretinerea preventiva este esentiala pentru functionarea si protectia electronicelor sensibile.

utilizarea stabilizatoarelor de tensiune

Aproximativ doua treimi din evenimentele de nefunctionare pot fi prevenite, intretinerea insuficienta fiind una dintre cauzele principale. Este posibil sa nu poti face prea multe in ceea ce priveste esecurile din partea furnizorilor de servicii, dar poti lua masuri pentru a evita unele evenimente potentiale. Fiecare sistem are propriile nevoi de intretinere, insa iata cateva sfaturi pentru a te asigura ca echipamentul nu va fi amenintat:

1. Pune-ti sguranta inainte de toate

Cand ai de-a face cu energia electrica, esti intotdeauna la un pas de a te rani. Prin urmare, atunci cand ai de-a face cu orice sistem electric, asigura-te ca siguranta este o prioritate maxima: aceasta include respectarea recomandarilor producatorului, acordand atentie detaliilor specifice implementarii in cadrul instalatiei si respectand indicatiile standard de siguranta. Daca nu esti sigur despre un aspect al sistemului sau despre cum se inchide sau cum se intretine, suna un prfesionist.

2.Tine evidente detaliate

Pe langa planificarea intretinerii, ar trebui sa pastrezi evidente privind tipurile de intretinere efectuate (de exemplu, curatarea, repararea sau inlocuirea anumitor componente) si starea echipamentului in timpul inspectiei. Scrie o lista de verificare a sarcinilor, cum ar fi inspectarea bateriilor pentru coroziune, cautarea cuplului excesiv la conectarea cablurilor si asa mai departe. Pe langa acestea, echipamentele trebuie pastrate intr-o locatie accesibila.

3. Efectueaza inspectii regulate

Verifica vizual zona din jurul echipamentului si a bateriei pentru racire corespunzatoare. Verifica daca apar anomalii sau avertismente de operare, precum suprasarcina sau baterie descarcata. Verifica bateriile pentru semne de coroziune sau alte defecte.

4.Sa stii la cine sa apelezi atunci cand ai nevoie de intretinere neasteptata. In timpul inspectiilor zilnice sau saptamanale, pot aparea probleme care ar putea sa nu poata astepta pana in ziua urmatoare. In aceste cazuri, sa stii pe cine sa chemi te poate salva de mult stres.

Intrebari frecvente

 1. Ce tip de stabilizator sa cumpar, cu releu sau servo motor

Stabilizatoarele cu relee se potrivesc pentru electrocasnice (calculator, televizor, radio etc.), sunt ieftine si rapide si au dimensiuni mici. Acestea sunt mai putin eficiente decat cele cu servo motor, pentru ca nu functioneaza bine cu echipamentele cu motor si sunt galagioase.

Stabilizatoarele cu servo motor se potrivesc pentru orice sarcina, au eficienta de peste 98% si sunt relativ silentioase.

Ce stabilizator este necesar pentru toata casa

Selectarea unui stabilizator potrivit pentru casa este critica. Cele mai importante aspecte care trebuie avute in vedere atunci cand faci alegerea sunt urmatoarele: rata consumului de energie din casa, nivelul fluctuatiilor de tensiune din zona in care locuiesti.

Trebuie sa cunosti consumul echipamentului care trebuie protejat (in general sunt notate in KW sau in amperi in manualele de utilizare sau pe spatele gadgetului).

Recomandarile noastre

Stabilizatoarele de tensiune cu servo motor Well 1000VA, cu releu WELL 1000VA si Well 500 WA sunt dispozitive care mentin valori constante ale tensiunii electrice pe un element de circuit. Toate produsele au protectie la supratensiune, protectie la supraincalzire si protectie la scurtcircuit.

Modul lor de utilizare. Puterea unui stabilizator de tensiune nu trebuie sa fie mai mica decat puterea de consum totala a consumatorilor care se doresc a fi conectati la acel stabilizator de tensiune deorece se risca integritatea consumatorilor. De asemenea, nu trebuie conectat niciodata un stabilizator de tensiune la consumatori cu o putere totala mai mare decat puterea maxima a stabilizatorului, in acest caz existand riscul de suprasolicitare si defectare.

I) Stabilizator automat de tensiune cu servo motor Well 1000VA, AVR-SRV-SPRY1000WE-WL

Date tehnice:

 • putere: 1000VA/600W
 • tensiune de intrare AC: 150V – 250V
 • frecventa de intrare: 45Hz – 65Hz
 • ensiune de iesire AC: 220V ±3%
 • frecventa de iesire: Sincronizat cu reteaua
 • factor de putere: 0.6
 • eficienta >0.95
 • temperatura de operare: -10°C – 40°C
 • umiditate de operare: 0 – 90% (fara condens)
 • timp de intarziere: 6 secunde sau 180 secunde selectabile
 • reutate: 2 kg

II) Stabilizator automat de tensiune cu releu Well 1000 VA, AVR-REL-SLIMPOWER1000-WL

Date tehnice:

 • regulator Automat de Tensiune- 1000VA
 • tensiune de intrare : 150-260V AC
 • frecventa de intrare: 45Hz~65Hz
 • tensiune de iesire : 230V AC
 • frecventa de iesire: Sincronizat cu reteaua
 • precizia de iesire : +4% -8% (fara sarcina)
 • factorul de putere: 0.6
 • eficienta: >0.95
 • temperatura de operare: -10°C~40°C
 • umiditate de operare: 0~90% (fara condensare)
 • nivel Zgomot: =56dB (incarcare maxima, distanta de la 1 metru)
 • timp de intarziere: 6/180 secunde selectabil
 • clasa de protectie: I; IP20
 • greutate: 3 kg

III) Stabilizator automat de tensiune cu servo motor WELL 500VA, 300 W, AVR-SRV-CONSTANT500-WL 

Date tehnice:

 • tensiune de intrare AC: 140 – 250 V
 • frecventa de intrare: 50/60 Hz
 • tensiune de iesire AC: 230 V +/- 3%
 • putere nominala: 300 W
 • frecventa de iesire: 50/60 Hz
 • factor de putere: 0.6
 • eficienta: > 95%
 • timp de intarziere: 6s /240s selectabill
 • clasa de protectie: I;IP20
 • zgomot: =50dB
 • greutate: 3.8 kg

Sursa neintreruptibila UPS pentru centrale termice Steady, Well UPS-HEATST-STEADY800VA-WL, 140 V, 800 VA, 50 Hz

Sursa neintreruptibila UPS pentru centrale termice Steady Well UPS-HEATST-STEADY800VA-WL asigura functionarea centralei termice chiar daca ramai fara curent. Functioneaza in parametrii normali la toate centralele pe lemne la diferite pompe, iar la centralele termice pe gaze functioneaza doar la cele la care nu este nevoie in mod obligatoriu de polaritate faza – nul.

Aceste UPS-uri WELL pot alimenta consumatori de pana la 300W. Autonomia de functionare este intre 2 si 24 ore in functie de capacitatea acumulatorilor folositi si puterea consumatorului.

Date tehnice:

 • Capacitate: 800 VA/480W
 •  Tensiune baterie: 12 V DC
 • Dimensiune (LxlxH): 300x130x273.5 mm
 • Tensiune de intrare: 140-270 V AC
 • Frecventa de intrare: 50 Hz
 • Tensiune iesire: 220 VAC
 • Precizie tensiune iesire :
 • Mod baterii: ±5%
 • Mod retea: -13% ; +10%
 • Frecventa iesire:
 • Mod baterii 50/60 Hz +/- 1%
 • Mod retea: sincronizat cu frecventa de intrare
 • Unda iesire: Unda sinusoidala pura

Bibliografie

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X