Pestre Blog

Solarul – cum il construiesti si intretii?

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 02.02.2018, actualizat la 29.08.2019, in Pestre Blog Solarul – cum il construiesti si intretii?

Solarul reprezinta o constructie de protectie a plantelor. Acesta este utilizat pentru a prelungi epoca de producere a legumelor, fructelor si florilor.

Solariile profesionale pentru legume si flori sunt constructii speciale care au ca scop crearea de conditii optime de vegetatie pe tot parcursul anului, indiferent de fenomenele meteorologice de afara.

solarul

Avantajele unui solar

In solar se obtin culturi cu productii de legume proaspete in extrasezon, cu pana la 3-5 saptamani mai devreme fata de cutlura in camp, mai ales la speciile pretentioase fata de temperatura cum sunt: tomate, ardei, vinete, pepeni galbeni, fasole etc.

Consumul de legume in sezonul rece asigura o alimentatie  mai bogata in vitamine si saruri minerale.

Culturile infiintate in solarii sunt ferite de intemperii, sunt esalonate pe o perioada mai mare de timp, terenul este folosit intensiv prin culturi succesive si asociate.

Cultura legumelor in solarii se practica atat toamna cat si primavara. Toamna se cultiva salata, spanac, ceapa verde iar primavara se continua cu specii termofile cum sunt  tomate, ardei, vinete si castraveti.

Materiale folosite in constructia solarului:

  • arce metalice cu aerisiri pentru capete
  • arcade metalice cu dubla ramforsare
  • ramforsari metalice  pentru laterale si coama
  • picioare metalice  de sustinere
  • folie triplu stratificata cu protectie UV
  • clipsuri speciale pentru fixarea foliei
  • sarma zincata

Instalatie de picurare formata din:

solarul

In viziunea multor oameni o sera sau un solar este o constructie destinata doar productiei agricole sau micilor producatori care vor sa faca bani din cultivarea legumelor sau florilor.

solarul

Insa, de cele mai multe ori, nu este deloc vorba de asa ceva: construirea unei sere sau solar “de productie” implica multe cheltuieli si munca dedicata si este recomandata doar celor care pot aloca mult timp si cunostinte de specialitate unei astfel de investitii.

In mare masura solariile reprezinta un avantaj pentru gospodariile particulare. Dincolo de activitatea periodica petrecuta in compania plantelor, acestea sunt o metoda de a asigura legume si verdeturi sanatoase intregii familii.

Un mic solar pe langa casa e suficient pentru cultivarea rasadurilor de ridichi, salata, rosii, ardei si vinete cu gust, care asigura un necesar de legume pentru o familie.

Locul si dimensiunile solarului

Rolul unui solar este de a asigura plantelor o temperatura constanta si o lumina buna pe tot parcursul anului, indiferent de vremea de afara, permitand cultivarea timpurie  a diverselor soiuri de plante de consum. Cum marea majoritate a planelor de consum sunt oricum anuale, solarul  va fi mai putin folosit peste iarna.

solarul

Sera este in general o constructie mai rezistenta si este destinata unor plante perene, care au nevoie si iarna de temperaturi ridicate. De asemenea, exista nenumarate variante de a crea o sera, chiar si ca o constructie separata, lipita de casa, cu pereti din sticla, care sa ne bucure si iarna privirea cu verdeata plantelor. In acest articol vom detalia solarul si modul acestuia de functionare.

Pentru un solar mai mic poate fi suficient si un spatiu de cca 6 metri patrati, dar acesta se poate extinde in functie de suprafata pusa la dispozitie si de planurile de cultivare initiate pentru consumul casnic. In functie si de nevoile fiecaruia, estimativ unei familii de patru persoane ii ajunge un perimetru de cca 15 mp pentru a-si asigura propria sursa de legume proapste pe parcursul unui an.

Solarul se va pozitiona intr-o zona luminoasa, ideal lipsita de copaci care sa umbreasca ferestrele si acoperisul (desi acestia ar putea reprezenta o protectie suplimentara pentru sera in sine in fata vanturilor sau ploilor); pe un teren cu o umiditate scazuta pe perioada iernii si protejat de vanturi puternice (poate nu departe de peretele unei case sau al unei alte dependinte, ori la suficienta distanta de niste copaci).

Terenul pe care se va construi solarul trebuie sa aiba o panta lina, care sa ajute la scurgerea mai usoara a apei.

De asemenea, substratul trebuie sa fie din pamant fertil, bine drenat, nisipos si cu concentratii mici de sare, in caz contrar pamantul se sapa cu cazmaua pe o adancime necesara dezvoltarii radacinilor plantelor si se inlocuieste cu pamant nisipos, mranita sau pamant de padure (elementele nutritive din sol sunt absorbite de fiecare cultura anuala, iar solul este saracit de acesti nutrienti an de an).

Pentru culturile ecologice, se va alege un pamant fertil si nu se vor aplica ingrasaminte chimice.

Terenul cel mai potrivit este unul care beneficiaza de lumina solara din plin, dar este ferit de vanturi.

Un sol nisipos, bine drenat este potrivit pentru majoritatea legumelor si plantelor.

solarul

Construirea solarului in apropierea unei constructii asigura protectia acestuia impotriva vanturilor puternice.

Pentru cei care isi doresc o “minisera de legume”, adica un solar si sunt dispusi sa lucreze singuri, cu ce au la indemana, cumparand doar strictul necesar, costurile se pot reduce semnificativ.

Totusi, atentie, pentru ca un solar minimal, facut cu propriile mijloace va trebui reconditionat frecvent, de aceea, acest tip de constructie trebuie gandit din start ca o constructie periodica, ce anul urmator poate fi mutata, largita sau micsorata in functie de experientele si reusitele din anul precedent.

La scara larga constructia unui solar depinde in mare masura de doi factori perimetrul constructiei si costurile alocate unei astfel de constructii.

Tipuri de solar

In prezent pe piata exista o gama larga de materiale necesare constuirii unui solar. Multi producatori ofera profile pentru sere modulare, folii de protectie pentru invelitori, placi de policarbonat sau de fibra de sticla, sisteme de prindere etc.

Produse recomandate

Mai jos ne vom opri la doua dintre cele mai simple sisteme de constructie a unui solar de la zero.

Unul dintre cei mai importanti factori ai solarului il reprezinta structura: aceasta trebuie sa fie usoara, rezistenta, dar sa se desfasoare pe arii minime, in asa fel incat sa permita patrunderea a cat mai multa lumina inauntru.

De asemenea, trebuie sa poata fi bine ancorata in pamant, pentru a nu fi smulsa de vant. Pe al doilea plan vine folia transparenta, dar protectoare la intemperii. Aceasta trebuie sa nu se ingalbeneasca de la lumina solara, dar sa lase lumina sa patrunda in proportie cat mai mare, sa nu se rupa usor si sa pastreze caldura la interior.

Folia are avantajele costului redus si ale faptului ca se poate mula usor pe aproape orice structura.

solarul

a) Solar tip tunel, pe structura metalica

Un solar cu costuri mici, usor de realizat, dar care trebuie reconditionat periodic este cel alcatuit din bare otel in forma de arc, montate cu un sistem de prindere de obicei oferit tot de producator si acoperite cu folii de calitate.

Acestui gen de solar i se spune tip tunel si singura problema o poate alcatui ventilarea, in cazul in care acesta este prea lung. Unul scurt insa, nu va avea probleme, ventilarea si racirea spatiului se va face prin ridicarea foliilor din cele doua capete. O astfel de constructie cu acoperis rotund are avantajul ca permite o scurgere rapida a apelor de pe invelitoare.

O supafata de 6 m x 8 m poate fi rezolvata cu doar patru arce de solar, facute din tevi de otel cu diametrul de 16 mm, de 6 m latime si 2,5 m inaltime. Pentru o rezistenta sporita la vant, daca zona este expusa acestuia, arcele se incastreaza in fundatii tip pahar, realizate din stalpisori din beton-armat. Pentru o zona mai protejata de vanturi, prinderea arcelor de sol se poate realiza si prin intermediul unor tarusi de lemn sau metal.

Pe cele trei arce se creeaza apoi o retea din sarma galvanizata, de 2 mm diametru, distantata la cca 35 cm, care va avea rolul de a ajuta folia sa nu faca “burti”. Invelitoarea din folie de polietilena nu se leaga si nu se prinde niciodata cu sfoara sau sarma – sunt preferate chingile din material textil, late, care sa nu o afecteze.

Pentru a se intinde bine, se sapa pe laturile solarului un sant, in care vor fi introduse capetele foliei si apoi acoperite cu pamant. Rezistenta si durabilitatea foliei este conditionata intr-o masura insemnata de modul de asezare si prindere de elementele de sustinere, dar desigur cea mai importanta este calitatea produsului.

Tot in aceasta etapa, se sapa si un sant de garda, care se scurge intr-un sant colector si care va avea rolul de a prelua apa scursa de pe invelitoare.

b) Solar cu acoperis in doua pante, pe structura de lemn sau metal

Pentru structura unui solar se pot folosi grinzi din lemn de salcam, stejar, chiar ulm sau fag, mai putin din lemn de esenta tare precum cel de brad, de preferat rotunde, cu diametrul de cel putin 10 cm.

Se pot folosi bulumaci gata cumparati si prelucrati sau, daca se foloseste lemn natur, acesta se curata de coaja si i se indeparteaza cioturile sau alte denivelari, pentru ca acestea sa nu rupa folia de protectie folosita.

Pentru a proteja lemnul de coroziune si a face constructia mai durabila, partea care se baga in pamant a acestor grinzi se arde, pana se obtine un strat de cca 5 mm de carbune.

Constructia structurii in sine se realizeaza in mare la fel ca aceea a unei case, cu coama si capriori, luandu-se in consideratie panta acoperisului in asa fel incat, sa permita scurgerea rapida a apei de ploaie si patrunderea luminii intr-un unghi favorabil pentru plante.

Daca ulterior se va veni cu folie, dupa finalizarea structurii se creeaza pe acoperis o retea din sarma galvanizata sau din sipci subtiri, de 2 mm diametru, distantate la cca 35 cm, care vor avea rolul crearii unei retele care sa ajute folia sa nu faca “burti”.

Pentru montarea cat mai buna a foliei, se poate lucra fixand-o cu sipci suprapuse peste ea sau printr-un sistem cu grinzi si pane, care sa prinda intre ele marginile foliei. In acest caz, se va tine cont de faptul ca folia de pe acoperis trebuie sa fie mai groasa si mai putin transparenta, cu protectie UV, pe cand cea de pe laturi trebuie sa fie transparenta, pentru a asigura plantelor o iluminare cat mai naturala.

Folia va trebui in general reconditionata an de an, pe cand lemnul structurii va avea nevoie de reconditionari o data la cativa ani.

Desi structura de lemn poate fi mai ieftina la prima vadere si mai trainica la vanturile puternice, o structura cu profile din metal este mai profitabila pe termen lung.solarul

Pentru o constructie durabila, care sa fie trainica si iarna si sa permita cat mai putine pierderi de caldura la exterior, pe o structura de lemn se pot monta placi de policarbonat, sticla sau fibra de sticla, costurile de productie crescand in functie de materiale, dar si de manopera.

In acest caz va fi nevoie de o constructie mai solida, care are nevoie de fundatie si de o structura puternica pentru a sustine greutatea constructiei.

Pentru cei care vor o sera in adevaratul sens al cuvantului, care sa functioneze pe tot parcursul anului acesta trebuie sa fie dotata cu centrala termica, sistem de ventilare, rafturi si grinzi pentru suspendarea plantelor etc.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Produse recomandate

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X

Pestre.ro – Motocositori pentru toate tipurile de iarba! Intra aici