Casa si gradina

Sofran – tot ce trebuie sa stii

Publicat pe 14.03.2017 in Casa si gradina Sofran – tot ce trebuie sa stii

Sofran, cel mai scump condiment din lume a carui cultivare reprezinta la ora actuala o idee inspirata de afacere. Sofranul de buna calitate vine din Iran (Poshal) sau Mancha (Spania). Sofranul excelent este Sargolul Iranian, Coup Spaniol si Stigmata Grecesc.

Aici gasiti seminte de sofran care vor rodi garantat!

Sofranul, valoros in categoria sa datorita gustului intens, aromei aparte dar si culorii ce o confera mancarurilor, firicelele de sofran sunt de fapt stigmatele florii Crocus sativus, o floare delicata de culoare mov originara din Grecia si zona sud-estica, respectiv sud-vestica a Asiei. Iranul, cu o traditie in cultivarea acestei plante veche de 3.000 de ani se mandreste astazi cu titlul de cel mai mare producator de sofran din lume, tara asigurand peste 90% din productia mondiala. Avand in vedere rabdarea si munca intensa pe care procesul de recoltare il presupun, condimentul este supranumit aurul rosu al gastronomiei.

sofran

Sofranul, Crocus sativus, planta care produce stigmatele parfumate este produsul civilizatiei cretane, care trasforma aceasta floare intr-o planta sacra, simbol al fertilitatii si al cunosterii.

Se presupune ca preotesele cretane au incercat sa tina secreta arta cultivarii sofranului, dar inventia a facut ca aceasta planta sa ajunga pana in China, Iranul si India de azi. O civilizatie eminamente feminina, civilizatia cretana a adus, asadar, prima planta inventata de om in bucatariile noastre.

sofran

Aroma, textura si mai ales culoarea, de la galben pal la rosu, acest spectru al sofranului vorbeste despre, zeita zorilor la greci si la romani, reprezentata mai tot timpul luptandu-se cu noaptea si deci cu ignoranta, pana la rosul aprins, care o reprezinta pe zeita atotdistrugatoare din panteonul indian.

Sofran – cum se cultiva?

Cultivarea sofranului nu difera cu nimic fata de cel specific altor culturi insa, pentru obtinerea celor mai bune rezultate, respectarea anumitor reguli este esentiala in acest sens. Nu uita, calitatea condimentului este cea care dicteaza pretul de vanzare al acestuia. Pentru a cultiva sofran, in primul rand ai nevoie de bulbi de Crocus sativus si o portiune de teren cu sol argilos sau silicos. Foarte importante sunt si conditiile climatice specifice zonei alese; sofranul este o planta iubitoare de caldura, careia nu-i prieste racoarea si umiditatea excesiva care poate cauza fenomenul de putrezire al bulbilor.

In schimb, trebuie sa acorzi o atentie deosebita irigării, iar in cazul in care traversam perioade mai secetoase, sa asiguri culturii necesarul de apa.

sofran - cum se cultiva?

In solul argilos sau silicos se sapa mici santuri la o adancime de 10 cm. Ca distanta intre randuri 15 cm, in timp ce distanta intre bulbi trebuie sa fie una relativ mare. De asemenea, inainte de saparea randurilor asigura-te ca solul este umed; in acest fel radacinile se vor prinde mai repede si mai bine.

Cea mai buna perioada de plantare a bulbilor este toamna, mai exact jumatatea lunii august, sfârsitul lui septembrie. Florile infloresc o singura data pe an si doar pentru scurt timp (aproximativ 2 saptamani), culegerea acestora fiind realizata in perioada cuprinsa intre jumatatea lunii octombrie si începutul lunii noiembrie. Intrucat sunt firave si se ofilesc repede, se culeg inainte de rasarit, la primele ore ale diminetii.

sofran - cum se cultiva?

Dupa culegerea florilor, urmeaza extragerea manuala a stigmatelor (firicelele de sofran), fiecare in parte avand 3 astfel de filamente. Datorita continutului de apa pe care il au, ulterior sunt uscate in cuptor sau chiar si la soare, rezultand astfel forma finala a condimentului. Asa cum am precizat la inceput, recoltarea sofranului este un proces migalos care necesita multa munca, in final insa eforturile fiind pe deplin rasplatite.

sofran

Sofran – Cum se pastreaza?

Sofranul trebuie tinut departe de lumina si temperaturi extreme, bine inchis, de preferinta intr-un recipient din sticla.

Sofran – Cum se foloseste?

Pe cat posibil acesta se adauga spre sfarsitul perioadei de preparare pentru a evita distrugerea aromei.

sofran

Mirosul sofranului aduce a pamant proaspat, insotit de o adiere placuta si racoritoare. Staminele sunt late la baza si ascutite la varf atunci cand sunt uscate.

Sofran – INTENSITATEA PIGMENTULUI

Organizatia Internationala pentru standardizare, impune parametrii ce masoara intensitatea pigmentului filamentelor: cu cat mai intens, cu atat mai valoros. Scara valorica este demna de luat in seama mai ales cand metodele de falsificare sunt atat de vaste.

Sofranul consta in cele trei pistiluri ale crocusului. Acestea sunt delicate, asemanatoare unor filamente, fiecare in lungime de 2,5 – 4 cm. Au culoare portocaliu-roscat, intensa, care la sofranul de buna calitate este uniforma. Sofranul cu dungi albe sau pete decolorate este de calitate inferioara, iar atunci cand in pudra de sofran apar fire albe, acest este semn de contrafacere. Aroma este puternica, asemanatoare cu cea a mierii iar gustul este puternic, mieriu, usor amarui.

sofran

Sofranul este cel mai scump condiment din lume, un kilogram costand in jur de 4.000 de euro. Pentru a colecta un kilogram de sofran uscat sunt necesare aproximativ 150.000 de flori. Mirodenia de lux contine fier, uleiuri volatile, proteine, sodiu, potasiu, vitaminele B1 si B2, fitohormoni. Iata cateva dintre beneficiile sofranului:

1. Distruge celulele canceroase
Conform The Telegraph, mai multe substante care se gasesc in mod natural in sofran au proprietati anti-cancer – inhiba cresterea celulelor canceroase.

2. Inhiba depunerile de grasime si scade colesterolul
Tot curcumina poate opri extinderea celulelor grase in organism.

3. Ajuta inima si neuronii
Adaugat in mancare, sofranul are efect tonic asupra inmii.

4. Previne orbirea la batranete
Mai multe cercetari au aratat ca sofranul imbunatateste vederea si previne degenerescenta maculara, cea mai comuna cauza a orbirii, mai ales in cazul varstnicilor.

5. Trateaza depresia
Ceaiul din sofran se foloseste de multa vreme pentru a trata depresia.

6. Imbunatateste circulatia sangelui si regenereaza pielea
In medicina chineza, sofranul este folosit pentru imbunatatirea circulatiei sangelui.

7. Ajuta digestia
Infuzia de sofran usureaza digestia si este un remediu naturist bun pentru cei care sufera de balonare sau constipatie.

8. Leac in disfunctiile erectile
Grecii si arabii foloseau sofranul ca afrodiziac pentru ca are proprietati asemanatoare hormonilor.

9. Leac anti-betie
10-15 g de pistiluri de sofran, macerate 3-4 ore in alcool (50 ml) si administrate pe stomacul gol inainte de o petrecere previn instalarea starii de betie si pot induce repulsia la abuzul de alcool.

sofran

Contraindicatii
Nu consuma mai mult de doua grame de sofran pe zi. De asemdnea, sofranul poate provoca avortul, de aceea trebuie evitat de gravide

Bibliografie

  • Kafi, A. Koocheki, M.H. Rashed, M. Nassiri, 2006, Saffron (Crocus Sativus): Production and Processing, Editura Science publishers, India
  • Negbi M., 2005, Saffron: Crocus sativus L., Editura Harwood academic
    Singh D., J. Davidson, 2015, The Magic of Saffron – For Beauty and to Heal
  • Willard P., 2002, Secrets of Saffron: The Vagabond Life of the World’s Most Seductive Spice, Editura Beacon

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 5 comentarii la acest articol

Asi vrea sa stiu de unde se pot procura bulbii de sofran.
multumesc

Scris de Donos Aurelia pe 09.01.2018

Cum poti stii daca pamintul e bun pentru a planta sofranul.si care zona de relief este buna pentru el.

Scris de Aurica pe 12.05.2018

Se mai poate cultiva sofran prin bulbi in perioada asta? In a 2-a saptamana din octombrie?

Scris de Popa Tiberiu pe 09.10.2018

    Da se mai poate planta sofran in aceasta perioada, sofranul se planteaza toamna si primavara.

    Scris de Dana Lazareanu pe 09.10.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare