Climatizare si Sanitare

Sistemul de incalzire in pardoseala – cum il alegi?

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 24.04.2019, actualizat la 28.08.2019, in Climatizare si Sanitare Sistemul de incalzire in pardoseala – cum il alegi?

Sistemul de incalzire in pardoseala este o solutie eficienta si inovatoare, care contribuie la obtinerea unui mediu confortabil din punct de vedere termic pentru locuinte sau birouri. Acest sistem de incalzire devine o alegere din ce in ce mai intalnita in locuintele romanilor datorita avantajelor pe care le ofera.

Incalzirea in pardoseala reprezinta modul cel mai eficient din punct de vedere energetic de a distribui caldura in interiorul locuintelor, conferind libertate si efect estetic ridicat in alegerea stilului arhitectural.

Sistemul de incalzire prin pardoseala distribuie caldura uniform in toata locuinta si ofera eficienta maxima.

Desi pretul initial de investitie este mai ridicat decat in cazul altor sisteme de incalzire acesta va fi recuperat in timp prin obtinerea unui consum de energie redus.

Mod de functionare sistem de incalzire in pardoseala

Sistemele de incalzire in pardoseala sunt alcatuite dintr-o retea de conducte cu apa calda sau covor cu rezistente electrice montate pe sapa, sub pardoseala. Sistemul poate fi instalat oriunde in locuinta la parter sau la etajele superioare sau inferioare.

Avantajele sistemelor de incalzire in pardoseala

 • marirea spatiului prin eliminarea caloriferelor,
 • caldura uniforma,
 • economie de combustibil,
 • protectia contra alergenilor si acarienilor prin reducerea riscului de aparitie a mucegaiului,
 • posibilitatea de a fi instalata sub parchet, gresie, piatra (recomandata),
 • design mai placut.

Dezavantajele sistemelor de incalzire in pardoseala

 • Schimbarea greoaie a mobilierului
 • Izolarea perfecta a cladirii
 • Stabilirea finisajului pardoselii inainte de proiectare
 • Renuntarea la covoare
 • Investitiile initiale pot fi mai mari si necesita instalare de specialitate.

Tipuri de incalzire in pardoseala

Exista doua tipuri de incalzire in pardoseala, cu agent termic sau electrica.

 • Incalzire in pardoseala cu agent termic (cu apa) – agentul termic (apa) este incalzit la o temperatura in jur de 50 grade Celsius si transmis catre reteaua de tevi care a fost montata in sapa de beton din podea cu ajutorul unui distribuitor pentru incalzire. Sistemul poate incalzi suprafete intinse, distribuie caldura uniform si reprezinta o solutie eficienta si economica din punct de vedere al energiei consumate fata de sistemele de incalzire clasice. Incalzirea in pardoseala cu agent termic poate fi conectata si la un boiler, pompa de caldura sau sistem solar.
 • Incalzire in pardoseala electrica – acest sistem este sub forma unor covoare electrice, subtiri si usor de manevrat, care sunt rulate pe suprafata care se doreste incalzita. Spre deosebire de incalzirea cu agent termic, sistemul electric poate fi montat si pe suprafete mai mici sau doar in anumite zone.
 • Incalzirea cu aer cald – Sistemele de incalzire cu aer cald pompeaza aerul cald printr-o retea de conducte instalate sub pardoseala. Aceste sisteme sunt folosite foarte rar in spatii rezidentiale, fiind caracteristice spatiilor mari, industriale. 

incalzire in pardoseala

Incalzirea in pardoseala cu agent termic

Incalzirea prin pardoseala cu agent termic reprezinta o solutie eficienta, caldura fiind transmisa uniform prin tuburile montate in sapa de beton a pardoselii.

Sistemele de incalzire prin pardoseala care utilizeaza apa sunt mai economice din punct de vedere al energiei utilizate fata de un sistem clasic. Agentul termic este incalzit la o temperatura mai scazuta, decat in cazul sistemelor clasice de incalzire.

Incalzirea prin pardoseala cu agent termic poate fi deservita si de boilere, pompe de caldura si partial, chiar de sisteme solare.

Incalzirea in pardoseala pe curent electric

Incalzirea in pardoseala pe baza de covor electric este mai rapida decat cea cu apa. Acest sistem se monteaza mai repede si este mai ieftin.
Incalzirea cu covorase este mai eficienta deoarece acestea sunt mai subtiri si mai usor de manevrat decat sistemele cu apa.

Vrei sa nu mai simti gresia rece sub picioare? Alege incalzirea in pardoseala, economica si eficienta.

Sistemele electrice sunt sub forma unui covor ce se ruleaza pentru a acoperi o suprafata mai mare sau pentru spatii mai inguste. Acestea au fire mai libere si mai flexibile ce se taie pe dimensiuni pentru a acoperi o zona cat mai mare din pardoseala.

Sistemele electrice de incalzire in pardoseala sunt utilizate cu precadere la case, mai ales la constructiile noi. In aceste cazuri se va lua in calcul inca de la inceput montarea unui sistem electric de mare putere care sa poata sustina cu succes un astfel de sistem de incalzire.

Cum se comporta lemnul cand incalzirea este in pardoseala?

Incalzirea in pardoseala functioneaza la cote maxime atunci cand suprafetele sunt acoperite cu gresie sau cu piatra naturala. Pentru eficienta maxima este recomandata utilizarea unei pardoseli din parchet stratificat, placaj, materiale care au variatii dimensionale foarte mici.

Parchetul laminat poate fi montat fara probleme deoarece acesta este o hartie imprimata acoperita cu rasini.

In cazul incalzirii electrice nu se recomanda montarea parchetului direct pe covorul electric, ci o montare flotanta, cu spatiu sub parchet. Daca incalzirea este cu apa, parchetul poate fi montat (lipit) direct pe sapa.
Unde poate fi montat un sistem de incalzire in pardoseala

Sistemul de incalzire prin pardoseala se adapteaza oricarui spatiu putand fi montat sub diferite tipuri de materiale precum gresia, parchetul, piatra, marmura sau betonul, fara sa le afecteze in timp.

Sistemul de incalzire in pardoseala poate fi combinat cu un alt sistem de incalzire.

Montarea sistemului de incalzire in pardoseala

Iniante de instalarea sistemului de incalzire in pardoseala trebuie verificati peretii si tamplaria, compartimentarile interioare, marimea camerelor. Ulterior se monteaza casetele pentru distribuitor.

Cutiile de distribuitor se amplaseaza obligatoriu mai sus decat teava din pardoseala, aceasta permitand evacuarea aerului din tuburi. Dupa pregatirea suportului, se monteaza serpentinele de incalzire.

Aceasta operatiune se executa respectand intocmai traseul din proiect, pasul intre tevi, lungimea fiecarui circuit, locul si raza de curbura pentru fiecare schimbare de directie a tevii. Indiferent de tipul de teava folosita, serpentinele se realizeaza dintr-o singura bucata.

montarea incalzirii in pardoseala

Dupa montarea tevilor se umple instalatia si se efectueaza proba de presiune. Aceasta etapa este esentiala deoarece instalatia va fi ascunsa in pardoseala si nu se va putea interveni rapid in cazul unor nereguli. Se realizeaza ultimele modificari inainte de turnarea si intarirea sapei de beton.

Se finiseaza pardoseala, operatiune care se executa numai dupa punerea in functiune a instalatiei de incalzire, atunci cand sapa este perfect intarita si uscata.

Cum functioneaza sistemul de incalzire in pardoseala

Principiul de baza al incalzirii in pardoseala transforma podeaua intr-un element radiant si astfel caldura se propaga de jos in sus pe o suprafata mai mare spre deosebire de radiatoarele unui sistem clasic de incalzire.
Incalzirea prin pardoseala nu produce discomfort, cresterea temperaturii pardoselii la contactul cu talpa piciorului fiind  insesizabila.

Sistemul de incalzire in pardoseala este eficient deoarece suprafata incalzita este mult mai mare decat cea incalzita de un calorifer.

Cum se intretine si se monteaza un sistem de incalzire in pardoseala?

Sistemul de incalzire in pardoseala este foarte rezistent, acesta poate lucra la capacitate maxima timp de zeci de ani.

Reparatiile sau eventualele probleme ce pot aparea nu necesita scoaterea pardoselii pentru ca, acest tip de sistem se defecteaza foarte greu, iar dauna se poate localiza cu mare precizie.

Astfel ca, se repara si se inlocuieste piesa, urmand ca sistemul sa fie repus imediat in functiune.

Avantajele sistemului de incalzire in pardoseala

 • confortul sporit
 • durata de viata mare
 • eficienta mai buna si pastrarea caldurii mai mult timp in locuinta
 • economii semnificative de energie
 • efect benefic asupra persoanelor care sufera de alergii
 • nu fac zgomot in timpul functionarii indiferent de tipul de pardoseli sub care este montat

Beneficiile sistemului de incalzire in pardoseala pentru sanatate

Incalzirea prin pardoseala are efecte benefice asupra corpului uman. In primul rand sistemul stimuleaza circulatia sangelui la hipotensivi, nu produce alergii deoarece nu exista o circulatie a aerului in camera. In plus, reduce cantitatea de bacterii, ciuperci si acarieni de la nivelul pardoselii. O astfel de incalzire nu usuca aerul fapt care ofera garantia sanatatii pentru utilizatori.

Dezavantajele sistemului de incalzire in pardoseala

 • trebuie sa stiti inca din faza de proiectare care va fi amplasarea mobilierului.
 • nu este recomandat ca sistemul sa fie pozitionat direct sub mobila deoarece isi va pierde din eficienta.
 • Este bine ca mobilierul sa dispuna de picioare pentru a nu fi in contact direct cu pardoseala mai ales in zona unde este pozitionat sistemul de incalzire.
 • poate ridica praful din camera, datorita faptului ca incalzeste o mare parte a pardoselii. Acesta este motivul pentru care majoritatea prefera sa utilizeze doar incaperile cu umiditate ridicata cu un astfel de sistem.
 • Daca pardoseala locuintei este din piatra naturala sau pavele ceramice trebuie sa stii ca acestea se incalzesc mai greu. Acest dezavantaj este contracarat insa tot de aceste materiale, ele reusind, odata incalzite, sa pastreze caldura o perioada mai mare de timp.
 • costuri initiale, mai ridicate fata de clasicul sistem de incalzire cu radiatoare.

incalzire in pardoseala

Restrictii in mobilarea unei incaperi cu incalzire in pardoseala

Pentru ca incalzirea prin pardoseala sa fie eficienta si durabila trebuie sa se tina cont de anumite reguli. Se evita supra incalzirea pardoselii in zonele pe care aceasta va fi pozitionata si se elimina posibilatea defectarii in timp.

Reducerea inaltimii camerei prin ridicarea planseului la montarea sistemului de incalzire in pardoseala

Daca se opteaza pentru un sistem de incalzire cu tevi inglobate intr-o sapa subtire se reduce inaltimea camerei doar cu 3 – 5 cm peste partea superioara a tevilor. Mai mult, se obtine o camera mai mare pe orizontala, disparand caloriferele si tevile care le alimentau.

Bibliografie

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Convectorul este un dispozitiv care asigura incalzirea spatiilor care nu...

Citeste tot articolul
pestre

Monilierul de baie se alege in functie de obiectele sanitare instalate i...

Citeste tot articolul
pestre

In fiecare casa exista o baie dotata cu minimul necesar, un

Citeste tot articolul
X