Cum se face

Sfaturi pentru intretinerea masinii de tuns iarba

Publicat pe 29.05.2017 in Cum se face Sfaturi pentru intretinerea masinii de tuns iarba

Masina de tuns iarba – Intretinere

Tehnologia a avansat de-a lungul timpului astfel ca in zilele noastre orice persoana se poate bucura de lucrul cu o masina de tuns iarba. Indiferent de sex, experienta sau varsta produsele Hecht sunt proiectate sa satisfaca cele mai pretentioase cerinte in intretinerea gazonului.

In functie de necesitati poti opta pentru oricare dintre cele peste 60 de modele de masini de tuns iarba Hecht care transforma munca de taiere a ierbii intr-un moment de relaxare.

Hecht Cehia vine acum in intampinarea clientilor din Romania cu servicii complete de Service-are, Garantie 3 ani pentru toata gama de echipamente si Consultanta de specialitate.

Pentru ca experienta dumneavoastra in lucrul cu utilajele sa fie desavarsita trebuie sa le faceti o intretinere periodica.

La începutul sezonului, exista cateva directii principale pe care trebuie sa va concentrați atunci când vine vorba de intretinerea masinilor de tuns iarba:

Schimbul de ulei la motoarele termice

Masina de tuns iarba HECTH - schimbul de ulei

Uleiul din masina de tuns iarba trebuie schimbat la începutul fiecărui sezon sau la un interval mediu de 25 de ore de functionare in functie de specificatiile producatorului de motoare.

Pe parcursul efectuarii lucrarilor, murdăria și alte impurități se vor colecta în baia de ulei și acele lucruri vor distruge motorul.

Se recomanda ca uleiul sa se goleasca din motor cand acesta este cald – imediat dupa o functionare de cateva minute.Astfel curgerea este mai usoara si curatarea baii de ulei se face mai bine.

Golirea uleiului se poate realiza fie pe la buson (in functie de model poate fi: surub sau joja) fie cu ajutorul unei pompe de extractie a uleiului.

Dupa ce s-a scurs intreaga cantitate de ulei se infileteaza surubul de golire in cazul motoarelor echipate cu un astfel de sistem si apoi se completeaza cu ulei pentru motoare in 4 timpi pana la nivel.

Recomand citirea manualului de utilizare a motorului pentru o intretinere corecta.

Fiecare producator de motoare are propriile specificatii legat de capacitatea baii de ulei si tipul de ulei folosit. Hecht recomanda ulei Castrol 10W40.

Este important sa se verifice nivelului uleiului pe joja inainte de fiecare pornire. In situatia in care nivelul de ulei este sub limita se completeaza pana la nivel.

Pentru un schimb de ulei rapid recomandam pompa de extractie a uleiului Hecht.

Pompa aspirare ulei HECHT 54

Alimentarea cu benzina a motoarelor in 4 timpi

Canistra benzina HECHT 5 L

Calitatea combustibilului folosit la  masina de tuns iarba  este un element foarte important in intretinerea carburatorului, motiv pentru care trebuie sa tinem seama de doua lucruri de baza: benzina trebuie sa fie proaspata si depozitata intr-o canistra curata.

Motoarele in 4 timpi monocilindru cu racire pe aer ce se folosesc pentru masinile de taiat iarba au rezervoare de combustibil cu o capacitate medie de 1L.

Producatorul le dimensioneaza astfel, ca in momentul in care completam cu benzina sa lasam motorul oprit timp de 5-10 minute pentru o racire suplimentara.

Se recomanda ca la sfarsitul sezonului sa se goleasca rezervorul de combustibil. Benzina incepe sa isi piarda proprietatile daca este tinuta in rezervor pentru o perioada mai mare de 30 de zile.

Inlocuirea sau curatarea bujiei masinii de tuns iarba

Bujie masina de tuns iarba

In functie de modelul motorului care echipeaza masina de tuns iarba consultati specificatiile tehnice din manualul de utilizare legat de intretinerea bujiei.
Insa, deoarece costul unei bujii nu este mare recomand schimbarea acesteia la inceputul fiecarui sezon.

Va asigurati astfel ca veti avea o pornire usoara de fiecare data. Operatiunea este simpla si la indemana oricui.

Bujia este pozitionata in spatele fisei de la modulul de aprindere care arata ca o pipa cu un unghi de 90 de grade. Se trage fisa, iar apoi cu ajutorul cheii de bujii pe care o primiti la achizitionarea produsului desfaceti bujia si o inlocuiti cu una noua.

Bujia se desfileteaza si infileteaza ca un surub obisnuit. Nu trebuie fortat, este sufiecienta o strangere pana in momentul in care cheia opune rezistenta – link catre bujii – documentam si bujii – revin cu info in acest sens

Inlocuirea sau curatarea filtrului de aer

Filtru de aer masina de tuns iarba

Daca filtrul de aer de la masina de tuns gazon este de hartie, se scoate capacul filtrului si se sufla cu aer sub presiune. Dupa o vreme cand filtrul devine infundat si murdar se inlocuieste.

Daca filtrul este din burete se spala cu o solutie din apa si sapun, se lasa la uscat si apoi se aplica pe burete cateva picaturi de ulei.

Uleiul are rolul de a filtra particulele fine de praf. Acest tip de filtru de aer se schimba foarte rar, doar in situatia in care se rupe, altfel poate fi curatit in mod repetat.

Intretinerea lamei de taiere a masinii de tuns iarba

LAma de taiere masina de tuns iarba

Este important ca lama ce echipeaza masina de tuns iarba sa fie bine ascutita si curata. O lama neascutita nu taie iarba, o rupe, iarba va avea un aspect neingrijit iar varfurile se usuca.

Inainte de a detasa lama asigurati-va ca faceti acest lucru in conditii de siguranta. Pentru masinile echipate cu motor termic se indeparteaza fisa de la bujie pentru a evita o pornire accidentala.

In cazul masinilor de tuns iarba echipate cu motor electric, stecherul va fi scos din priza iar la modelele cu acumulator se scoate acumulatorul.

Inclinati masina de tuns iarba si utilizati o cheie pentru a slabi surubul care strange lama in sens invers acelor de ceasornic.

Atentie! Pentru masinile de tuns gazon cu motor termic, se goleste baia de ulei a motorului inainte de a inclina masina, urmand ca dupa aceasta operatiune uleiul sa se completeze in motor pana la nivel.

Ascutirea lamei se poate face cu o pila lata sau un polizor. Se pastreaza muchia existenta si se ascute catre partea activa a lamei.

Urmati sfaturile de mai sus si ve-ti avea un utilaj perfect functional iar lucrul cu acesta devine o reala placere.

Autor: Dan Mielcioiu, reprezentant autorizat Hecht in Romania

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, dar si cel mai expus la factori externi. Temperaturile oscila...

Citeste tot articolul
pestre

Solarul reprezinta o constructie de protectie a plantelor. Acesta este utilizat pentru a prelungi epoca de pro...

Citeste tot articolul
pestre Cand si cum plantam bulbii de toamna

Lucrarile de primavara incep inca din toamna, in gradina - mai exact, in perio...

Citeste tot articolul