Masini si unelte

Semanatoare manuala sau automata? Tu ce alegi?

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 11.03.2021, actualizat la 11.03.2021, in Masini si unelte Semanatoare manuala sau automata? Tu ce alegi?

Semanatoarea este una dintre masinile agricole de baza din intreaga lume. Se foloseste, asa cum sugereaza si numele, pentru insamantarea semintelor de cereale si a plantelor alimentare si industriale. Aceasta a contribuit semnificativ la imbunatatirea productiei agricole pe scara larga. Astazi este greu sa iti imaginezi culturile de toamna si primavara fara utilizarea acestei semanatori agricole. 

Semanatoarele de cereale sunt instrumente agricole fara de care nu poate exista o ferma axata pe productia de plante. Sarcina lor este insamantarea eficienta a semintelor in sol. Semanatoarele sunt utilizate nu numai pentru semanatul cerealelor, ci si pentru ierburi, rapita, porumb, floarea soarelui, sfecla rosie si chiar usturoi. Aceste instrumente livreaza o cantitate predeterminata de seminte catre o anumita zona cultivata si le distribuie uniform.

Arunca o privire mai atenta asupra istoriei, constructiei si tipurilor de semanatoare agricole.

Ce este o semanatoare si cum se foloseste?

Semanatoarea a fost inventata in epoca baroca, la inceputul secolului al XVIII-lea sau mai precis in 1701. A fost construita de un fermier englez, agronom si precursor al dezvoltarii masinilor agricole, Jethro Tull. Astfel, a contribuit la imbunatatirea productiei agricole prin popularizarea si promovarea utilajelor agricole ca dispozitive care amelioreaza munca fermierilor.

Semanatoarea era deja utilizata in secolul al II-lea i.Hr. Cu aceasta masinarie se presupunea ca se pot semana pana la 7 hectare pe zi. Insa primele semanatori, asa cum le stii tu astazi , au fost construite in mijlocul secolului al XIX – lea . Acestea au fost primele semanatoare fiabile din punct de vedere economic.

O semanatoare agricola este echipata cu brazdare. Partile de tragere sunt mici pluguri care ara pamantul. Arand pamantul, se creeaza mici brazde in care sunt asezate semintele. Brazda este apoi inchisa din nou printr-o grapa montata in spatele brazdarelor.

O semanatoare este un dispozitiv pentru semanat de seminte  pe suprafete mari. Semanatoarea efectueaza mai multe etape de lucru intr-o singura operatie. Trage randuri, depune semintele in adancime si le acopera cu pamant.

Semanatoare manuala sau automata? Tu ce alegi?

Semanatoarea este un accesoriu pentru tractor. De obicei, este alcatuit dintr-un recipient pentru seminte in forma de palnie, roti de alimentare, brazdare de seminte si o brazdara. In partea inferioara a buncarului pentru seminte, semintele sunt preluate de rotile transportoare si alimentate uniform catre conductele de foraj. Acestea ghideaza semintele catre brazdarele de foraj. Brazdarele de seminte trag randurile din sol si depun semintele in acesta, apoi imping pamantul in canelura si acopera semintele cu el.

Semanatoarele pot fi utilizate pentru diferite tipuri de seminte. Pot fi ajustate la diferite dimensiuni de seminte si rate de insamantare. Semanatoarele sunt disponibile in diferite modele si cu latimi de lucru diferite.

Avantajele semanatorilor:

 • ajustarea usoara a semanatului cerealelor
 • posibilitatea de a schimba latimea intre randuri,
 • mentinerea spatiului randului prestabilit in timpul functionarii,
 • se mentine o adancime constanta de semanat
 • independenta operatiei de semanat fata de panta si viteza de lucru.

Tipuri de semanatori

In primul rand, este important sa iei in considerare ce fel de cultivare faci: semanatori mecanice, semanatori pneumatice si semanatori manuale. O semanatoare manuala este cea mai utila pentru gradinarit la domiciliu. Este mica si iti permite sa semeni eficient suprafete mici pentru cultivarea personala cu seminte de legume sau ierburi.

Semanatoarele pneumatice si mecanice sunt proiectate pentru insamantarea unor suprafete mai mari pentru cultivarea cerealelor, a porumbului si a altor plante. Acestea sunt potrivite si pentru gradinile de legume putin mai mari, ale caror proprietari se concentreaza pe comoditate si pe insamantarea mai rapida si mai precisa a pamantului.

Pretul semanatorilor este un alt criteriu demn de luat in considerare. In cazul semanatorilor de mana, este, desigur, mic. Preturile semanatorilor pneumatice si mecanice sunt mult mai mari, mai ales atunci cand vine vorba de prima.

Aici, alegerea revine cumparatorului. Semanatoarea pneumatica se caracterizeaza printr-o eficienta mai buna a muncii si o calitate a insamantarii, dar datorita tehnologiilor utilizate in aceasta, luand decizia asupra unui astfel de model, trebuie sa bagi mana mai adanc in buzunar. Semanatoarele mecanice, pe de alta parte, sunt de o calitate putin mai proasta, dar sunt mai ieftine decat predecesorii lor. 

Merita adaugat ca, in timp ce la semanatoarele mecanice si manuale poti fi capabil sa repari singur unele defecte, deteriorarea semanatorului pneumatic va necesita o vizita la un specialist.

· Semanatoare de porumb

Cultivarea porumbului este rareori concentrata pe o scara mica de acasa. Este adevarat ca exista pe piata semanatori manuale destinate, printre altele, la insamantarea porumbului, dar sunt confectionate din materiale mai delicate si de calitate inferioara. Sunt potrivite numai pentru solul fara pietre, al unei gradini din curtea din spate. In solurile usor „inferioare”, acestea pot fi deteriorate si nu pot semana corespunzator.

Semanatoare manuala sau automata? Tu ce alegi?

Masinile dedicate cultivarii porumbului sunt:; semanatoare porumb 2 randuri, pneumatice si mecanice mai mari, conectate la tractor si permit semanarea mai rapida si mai precisa a zonei. Semanatul cu acest echipament, de asemenea, nu deterioreaza dispozitivele de insamantare.

· Semanatoare de iarba

Toata lumea vrea ca peluza lor sa arate cat mai bine. Un dispozitiv de imprastiere manual al gazonului necesita mult efort si timp, iar covorul de verdeata rezultat nu este intotdeauna egal, ceea ce afecteaza aspectul zonei din jurul casei tale.

Masinile de gradina, cum ar fi semanatoarele manuale, pot fi utilizate pentru a semana iarba pe suprafete mici din jurul casei. Aceste dispozitive, desi mici, iti vor imbunatati munca si iti vor permite sa creezi o peluza care sa placa ochilor. Avantajul lor este dimensiunea redusa, usurinta de utilizare si nu este nevoie sa folosesti masini suplimentare in utilizarea lor. 

De asemenea, este multifunctionala, deoarece semanatoarea clasica de iarba poate fi folosita pentru imprastierea sarii sau a nisipului in timpul iernii, precum si pentru plantarea de legume si ierburi in alte perioade ale anului. Este potrivita si ca burghiu pentru ingrasaminte.

O chestiune usor diferita este sa semene zone verzi mai mari, cum ar fi terenuri de golf sau peluze mari. In acest scop, trebuie sa te echipezi cu o semanatoare mecanica. Semanatoarele mecanice sunt utilizate de companiile care amenajeaza spatii verzi – aici, cel mai important lucru este cresterea eficientei insamantarii si posibilitatea utilizarii echipamentelor pe scara larga. Acestea pot fi conectate la vehicule sau pot fi un dispozitiv de insamantat independent cu actionare incorporata.

· Semanatoare pentru ingrasaminte

Fertilizarea pamantului este un lucru cheie in cultivare. Datorita ingrasamintelor, culturile tale produc culturi de calitate mai buna, iar cantitatea lor este mai mare. Metodele traditionale de fertilizare (inca folosite ici si colo) sunt obositoare si necesita mult timp, asa ca merita sa mergi cu vremurile si sa te echipezi cu o semanatoare care sa iti usureze aceasta sarcina.

Semanatoarele de ingrasaminte utilizate pentru cultivarea la scara mai mare sunt de obicei sub forma de aplicatoare de ingrasaminte montate ca echipamente suplimentare in echipamentele standard de insamantare. Distribuitoarele de ingrasaminte, care sunt proiectate in acest scop, dar au capacitati limitate, sunt potrivite doar pentru un singur lucru, sunt utilizate mai mult.

Semanatoare manuala sau automata? Tu ce alegi?

Avand o semanatoare cu un aplicator, te poti bucura de mai multe functii.
Gradinile si curtile de acasa au mai putine cerinte, care pot fi tratate numai de o semanatoare manuala. Cu ajutorul sau, poti imprastia ingrasamantul rapid si convenabil. Multe tipuri de semanatori manuale pot fi utilizate in gradini de legume, in timp ce un semanator cu doua roti va functiona bine pentru fertilizarea peluzelor sau a gradinilor.

· Semanatoare cu disc

Semanatoarele cu discuri pot fi utilizate pentru a semana orice tip de cultura. Sunt pastrate foarte curate in timpul functionarii. Datorita discurilor potrivite, semanatul este uniform si foarte rapid.

Semanatoarele pe disc sunt perfecte atat pentru solurile usoare, cat si pentru cele dificil de cultivat. Semanatoarele de acest tip controleaza perfect adancimea insamantarii semintelor, iar solutiile tehnologice moderne utilizate la semanatoarele cu discuri permit curatarea continua a discurilor. Pentru semanatoarele cu discuri, merita sa cumperi o roata de presare, cu ajutorul careia poti controla mai bine adancimea de insamantare.

· Semanatoare pentru sfecla si legume

Semanatoarele mecanice sau pneumatice de precizie sunt utilizate pentru sfecla rosie si alte legume. Acestea permit calibrarea corecta pentru culturi specifice. Cel mai adesea permit semanatul pe un singur rand, doua randuri si trei randuri. In semanatoarele de precizie, poti regla si spatiul randurilor, distanta semintelor pe rand sau adancimea semanatului.

Semanatoare manuala sau automata? Tu ce alegi?

· Semanatoare manuala

Semanatoarele manuale sunt utilizate la o scara mai mica in orice moment al anului. Cel mai adesea, semanatoarele manuale sunt folosite pentru imprastierea sarii pe drum sau a nisipului in timpul iernii sau pentru insamantarea ierbii si a gunoiului de grajd in gradina. Poti alege intre diferitele capacitati ale semanatorilor manuale.

Cum utilizezi si intretii corect semanatorile?

Semanatoarea mecanica de cereale, care este inca cea mai populara in multe ferme, este o masina relativ simpla si, prin urmare, setarea corecta nu ar trebui sa fie o problema. Merita sa cheltuiesti cateva zeci de minute pentru a pregati corect dispozitivul pentru lucru, deoarece greselile facute in timpul insamantarii nu pot fi corectate ulterior.

Cel mai important lucru, desigur, este sa determini cantitatea de seminte pe care intentionezi sa o semeni pe hectar. Pentru a o defini corespunzator, ar trebui sa iei in considerare, printre altele, tipul de samanta si parametrii exacti ai acesteia, adica MTN (greutate la mii de seminte sau altfel: MTZ – greutate la mie de boabe), densitate si data semanatului.

Un alt lucru este sa faci un test. Ar trebui sa fie o activitate obligatorie, deoarece datele date in tabelele de insamantare sunt doar orientative. Materialul de samanta al aceleiasi specii poate diferi semnificativ unul de celalalt si, prin urmare, diferentele in rata de insamantare pot fi semnificative.

Semanatoare manuala sau automata? Tu ce alegi?

De asemenea, ar fi cel mai bine sa efectuezi un test de infasurare pe teren parcurgand distanta corespunzatoare, deoarece acest lucru ar lua deja in considerare alunecarea rotii motrice. Cu toate acestea, in practica, fermierii efectueaza foarte rar aceasta activitate, asa ca la cantitatea „rasucita” de cereale ar trebui sa adaugi intotdeauna aproximativ 5 %, ceea ce va tine cont de derapajul rotii in camp. 

Sfaturi si recomandari

In acest moment, merita sa iti amintesti ca, de fiecare data cand modifici doza de insamantare, ar trebui sa „resetezi” angrenajul, adica sa muti maneta reglabila in pozitia zero pe scara de insamantare si abia apoi sa setezi doza dorita.

De asemenea, nu trebuie sa uiti de presiunea adecvata a rotilor semanatorului, deoarece acestea sunt sursa de actionare pentru dispozitivele de insamantare. Presiunea corecta iti va permite sa limitezi alunecarea si sa mentii doza de insamantare presupusa – de asemenea, deoarece roata va avea diametrul potrivit.

Nivelul de ulei din cutia de viteze (cutii variabile continuu) si toate punctele de lubrifiere trebuie, de asemenea, verificate, astfel incat mecanismele de gaurire sa functioneze cu precizie.

De asemenea, trebuie sa verifici starea elementelor de lucru, adica brazdare si discuri, pentru uzura, deoarece in acest caz nu vor oferi adancimea de lucru adecvata.

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X