Amenajari gradini

Secrete pentru o gradina de legume perfecta

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 11.07.2016, actualizat la 06.11.2019, in Amenajari gradini Secrete pentru o gradina de legume perfecta

Secretele supraproductivitatii in gradina presupun planuri strategice personalizate. In continuare vom prezenta 7 strategii de planificare a unei gradini perfecte.

1. Creati singuri substratul

Expertii sunt de parere ca substratul personalizat este cel mai important factor al unei productivitati marite. Un sol bogat in nutrienti va asigura cresterea optima a vegetalelor si o productie pe masura.

ingrasamant natural(mranita)

Rezultatele vor fi extra plante si extra productie.

Primul pas consta in crearea paturilor vegetale. Acestea asigura un spatiu mai mare destinat dezvoltarii plantelor decat zonele obisnuite de cultivare.

Paturile vegetale micsoreaza timpul petrecut pentru ingrijirea plantelor. S-a estimat ca din mai pana in octombrie este nevoie doar de 27 de ore pentru mentenanta gradinii.

2. Forma paturilor vegetale

Forma paturilor vegetale poate face diferenta. Paturile vegetale sunt mai eficiente in ceea ce priveste spatiul. Acesta poate fi marit prin utilizarea unor paturi vegetale la extrremitati care sa formeze un arc de cerc.

3. Spatierea inteligenta

Pentru a obtine paturi vegetale fezabile si eficiente, ai grija cum iti aranjezi plantele.  Evita plantarea in modele patrate sau in randuri, si planteaza in triunghiuri. Astfel, vei avea loc de mai multe plante.  Ai grija de asemenea, sa nu plantezi prea aproape sau la o distanta prea mare.  Plantarea la distante mici poate stresa plantele iar cea la distante mari nu este eficienta.

Raised-bed-garden

4. Extindere pe verticala

Oricat de mica este gradina ta, nu uita, te poti extinde si pe verticala.  Cresterea plantelor vertical economisete din timpul petrecut in gradina, mentenanta este mai rapida, iar plantele pot fi mai rar atacate de boli fungige, datorita circulatiei aerului.

 new-concept-vertical-vegetable-garden

5. Mixuri de plante

Combina plantele compatibile pentru a economisi spatiu. Ca de exemplu, combinatia bame, porumb, bostanel este combinatia perfecta. Aceste plante se sustin una pe alta economisind spatiu.

Porumbul sustine bamele iar bostanelul creste la baza, in voie, acoperind solul.

Alte combinatii eficiente includ rosii, busuioc si ceapa; cartofi, ceapa si ridichii.

6. Succesiunea plantelor pe sezoane

Plantarea pe sezoane asigura o productie diversificata. De exemplu, o zona cu laptuci poate fi inlocuita cu porumb cu coacere rapida, urmat ulterior de usturoi care se matureaza toamna tarziu.

gradina de legume

article-0-1DE791D800000578-912_634x421
Combinatii Legume – flori

7

Aceste combinatii asigura o productie diversificata si o crestere a productivitatii.

7. Prelungirea sezoanelor

Adaugand cateva saptamani pentru fiecare ciclu de plante iti poti asigura suficient timp pentru a creste o alta cultura. Acest lucru se poate realiza prin pastrarea aerului cald in jurul plantelor chiar si atunci cand vremea este rece, utilizand mulci, sticla sau plastic pentru acoperire.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Trandafirul este considerat o planta speciala, simbol al dragostei si iubirii,...

Citeste tot articolul
pestre

Bujorii de gradina, vedetele lunii mai, sunt colorati, simpatici, parfumati si...

Citeste tot articolul
X