Casa si gradina

Rubarba – cultivare, proprietati terapeutice

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 14.10.2020, actualizat la 15.10.2020, in Casa si gradina Rubarba – cultivare, proprietati terapeutice

Rubarba, populara in Marea Britanie, devine tot mai cunoscuta si in randul fermierilor romani, mai ales ca aceasta planta este deosebit de apreciata de persoanele care isi doresc sa aiba o viata sanatoasa.

Rubarba sau reventul cum este numita in mod popular este o leguma cunoscuta pentru aplicatiile sale medicinale si pentru gustul inedit oferit preparatelor culinare.

Rubarba isi are originea in Asia. Aceasta face parte din clasa de familie troscot (Polygonaceae) precum macrisul (Rumex acetosa). Rubarba este o leguma unica, cunoscuta mai ales pentru tulpinile ei acre. In unele zone, aceasta este incadrata la fructe, iar in Asia, radacinile de rubarba sunt folosite adeseori ca remediu naturist.

Rubarba are frunze mari, sustinute de tulpini (petioluri) carnoase, care se consuma. Desi frunzele plantei sunt toxice, tijele/tulpinile sunt folosite in prepararea placintelor, compoturilor si altor alimente, pentru aroma lor acra si intepatoare.

Datorita gustului acru, rubarba este o leguma de la care se consuma tijele sau tulpinile, care au nuante ce variaza de la rosu la roz si pana la un verde sters, cu o consistenta similara cu cea a tijelor de telina.

Ce nutrienti contine rubarba

Rubarba este o leguma cu un continut scazut de calorii, este o sursa foarte buna de vitamina K, asigurand intre 26-37% din necesarul zilnic recomandat la o portie de 100 de grame. Acest procent variaza, mai ales daca rubarba este preparata termic sau nu. La fel ca alte legume, rubarba este si foarte bogata in fibre, oferind cantitati similare cu cele pe care le au portocalele, merele sau telina.

rubarba

O portie de 100 de grame de rubarba fiarta, cu adaos de zahar, contine: 116 calorii, 31,2 grame carbohidrati, 2 grame de fibre, 0,4 grame de proteine, insa si cantitati importante de vitamina K1, calciu, vitamina C, potasiu, acid folic.

Aceasta leguma are un continut moderat de vitamina C, aceasta asigurand 6% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C, la o portie de 100 de grame.

CCe proprietati si beneficii are rubarba

Scade valoarea colesterolului – Tijele de rubarba sunt o sursa buna de fibre. In cadrul unui studiu controlat, barbatii cu valori mari ale colesterolului seric au mancat 27 de grame de fibre din tulpinile de rubarba, in fiecare zi, pe o perioada de o luna. Cercetatorii au descoperit ca acest consum de fibre din tulpini a redus colesterolul circulant al participantilor cu pana la 8% si a scazut si colesterolul LDL (rau) cu pana la 9%.

Sursa excelenta de antioxidanti – Un studiu sugereaza ca, de fapt, cantitatea totala de polifenoli a rubarbei este mai mare chiar si decat continutul de polifenoli din frunzele de kale. In plus, compusii antioxidanti din rubarba includ antocianine, care sunt responsabile de culoarea rosie a acestei legume si care contribuie la anumite beneficii pentru sanatate.

Rubarba mai contine si calciu, un nutrient esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor. 1 cana de rubarba asigura 105 mg de calciu, ceea ce inseamna cam 10% din cat au nevoie adultii in alimentatia lor zilnica. Rubarba mai este si o sursa buna de luteina, un compus care are grija de pielea si de ochii tai, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.

Rubarba descriere biologica

Frunzele de rubarba sunt afectate de temperaturile sub -15 grade C. Planta rezista peste iarna la temperaturi scazute prin organele subterane, rizomi. Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de -1 grad C.

Rubarba este o specie cu toleranta moderata la seceta, insa in exces aceasta poate afecta calitatea petiolului, care capata un gust amar fiind lipsit de suculenta, motiv pentru care se recomanda irigarea culturii. De asemenea, excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor de sol care afecteaza rizomii si radacina plantei.

rubarba beneficii

Planta de rubarba prefera solurile fertile si revene ce ii ofera conditii optime de crestere si dezvoltare a frunzelor. Planta vegeteaza pe soluri lutoase, luto-argiloase, argiloase, iar pe solurile usoare, nisipoase planta realizeaza productii mai mici si inferioare calitativ.

Reactia solului

Rubarba prefera un PH intre 5.5 si 6.8. Rubarba este o planta perena, cu pretentii moderate fata de lumina, vegetand atat in locuri insorite cat si in locuri cu semiumbra.

Cultura de revent se pastreaza si se mentine o perioada de 1-2 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren. Culturile premergatoare indicate sunt cele de cartofi, vinete, tomate, ardei, varza, conopida, mazare, fasole.

Cultura de rubarba se realizeaza folosind butasi de rizomi obtinuti prin despartirea tufei de rubarba sau la desfiintarea culturii. Cultura de revent se infiinteaza toamna, in septembrie-octombrie, sau primavara in martie- in sol desfundat, arat adanc.

Rizomii de rubarba se planteaza la distanta de 1,2 m intre randuri si 0,5 -1 m intre plante pe rand, la o adancime de 2,5-5 cm. Pentru combaterea buruienilor in cultura de rubarba se efectueaza prasile manuale mecanice, plivit.

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus se face din toamna cu 10-20 t/ha prin incorporare odata cu desfundatul. Fertilizarea faziala incepe din anul II de la plantare primavara si se aplica in sol.

Rubarba: cultivare, ingrijire, inmultire

De cate feluri este rubarba?

Exista mai multe varietati de rubarba. Mai jos sunt cateva care se dezvolta cel mai bine in climatul de la noi, fie ca sunt plantate toamna sau primavara:

  • Rubarba “Champagne” – o varietate care creste usor si produce tije lungi si subtiri. Pentru un rosu intens evita sa adaugi ingrasamant
  • Rubarba “Victoria” – rubarba are tije verde-roz care imbina perfect gustul dulce cu cel usor acidulat. Odata ce isi formeaza radacini, se va dezvolta armonios de la un an la altul.
  • Rubarba “Raspberry Red” – are tije in nuante de rosu intens si ofera un gust dulce daca o culegi la inceputul sezonului de recoltare
  • Rubarba “Giant Groveless Crimson” – se remarca printr-un numar mare de tije de culoare rosu aprins care au un gust usor acid
  • Rubarba “Thomson’s Terrifically Tasty” – produce tije de culoarea roz si este recoltata din martie pana in iulie, cu putin peste o luna fata de recolta obisnuita a rubarbei
  • Rubarba “Delight” – o varietate care se dezvolta armonios dupa primul an; este rezistenta la daunatori, iar tijele au nuante de verde-rosu
  • Rubarba “Fulton’s Strawberry Surprise” – se remarca datorita roșului intens al tijelor; este considerata una dintre cele mai aromate varietati de rubarba
  • Rubarba “Glaskin’s Perpetual” – produce tije voluminoase si suculente abia din al doilea an

Cum se cultiva rubarba?

Rubarba are nevoie de soare mai ales in prima parte a zilei, insa se adapteaza cu usurinta zonelor semiumbrite din gradina (excesul de caldura subtiaza tulpinile).

Planta necesita un sol lutos sau luto-argilos bine drenat, usor acid (5,5-6,8) bogat in substante nutritive. Rubarba se inmulteste mai ales prin seminte care pot fi plantate in ultima luna de toamna sau la mijlocul lui martie dupa ultimul ger. Inmultirea prin butasi este ceva mai rara, sadirea realizandu-se tot toamna sau la inceputul primaverii.

cultivare rubarba

Pentru a favoriza dezvoltarea armonioasa (planta creste mult in latime si inaltime) este recomandat sa plantezi semintele la 60-120 cm una de cealalta, la o adancime de 2,4-5 cm. Semintele germineaza la temperaturi de 2-3 grade Celsius, iar frunzele cresc la 4-10 grade Celsius.

Cum ai grija de rubarba?

Rubarba se maturizeaza dupa doi ani, iar cultura poate fi mentinuta timp de 8-15 ani. Planta trebuie prasita pentru a evita raspandirea buruienilor, iar udarea trebuie sa se faca prin picurare si doar atunci cand este nevoie. Excesul de apa atrage dupa sine aparitia putregaiului cenusiu la nivelul radacinii si compromiterea culturii.

Pentru fertilizare poti folosi gunoi de grajd o data pe an, la inceputul lunii martie, dupa ultimul inghet. Pentru a te bucura mai mult timp de cultura de rubarba, sapa si separa radacinile la fiecare 3-4 ani, la inceputul primaverii sau in mijlocul toamnei.

De asemenea, este recomandat sa indepartezi florile pe masura ce apar pentru ca energia plantei sa se redirectioneze asupra dezvoltarii tijelor ce urmeaza a fi recoltate. Odata cu uscarea plantei, la inceputul toamnei, indeparteaza frunzele uscate. Evita sa acoperi coroana plantei, deoarece acest lucru creste riscul de putrezire.

Cand se recolteaza rubarba?

Recoltarea rubarbei incepe cel mai devreme in anul al doilea de plantare. Recolteaza tijele pentru compot/dulceata atunci cand ajung la lungimi de 30-45 cm; daca tulpinile sunt mult prea subtiri amana un an recoltarea pentru a permite refacerea rezervelor de nutrienti.

Recoltarea este un proces destul de simplu si se poate realiza de la sfarsitul lui aprilie pana la inceputul lui iulie. Rasuceste tulpina usor sau taie direct de la baza. Asigura-te ca ai indepartat frunzele si ca ai lasat cel putin doua tije pentru continuarea productiei. Dupa inghetarea solului este bine sa prasesti solul din jur si sa plantezi compost, frunze uscate sau resturi de lemn pentru ca rubarba sa supravietuiasca iernii.

recoltare rubarba

Este bine de stiut ca doar tulpinile sunt bune pentru consumat; frunzele contin acid oxalic care poate fi toxic in cantitati mari.

Cum se inmulteste rubarba?

De cele mai multe ori, rubarba se inmulteste prin seminte. Acestea se planteaza toamna sau la inceputul lui martie, planta atingand maturitatea, deci putand fi recoltata abia dupa doi ani. Daca alegi inmultirea prin butasi este recomandat ca dupa plantarea din toamna sa pui la baza un amestec de resturi de frunze si gunoi de grajd pentru a permite hranirea rubarbei in sezonul geros.

Care sunt bolile si daunatorii asociati culturii de rubarba?

Rubarba nu necesita o atentie speciala alta decat udarea periodica, indepartarea frunzelor uscate si eliminarea buruienilor. De fapt, daca tii buruienile sub control reduci riscul de daunatori cu pana la 90%. Mai jos sunt principalele boli asociate culturii de rubarba:

  • rugina steviei si reventului
  • antracnoza
  • mana reventului
  • mana coletului
  • fainarea reventului
  • patarea alba a frunzelor
  • septorioza

Dintre daunatori se remarca putregaiul cenusiu al radacinii, mana de sol si putregaiul bacterian.  Acesti daunatori pot fi tinuti sub control usor daca indepartarea buruienile si daca udarile se realizeaza conform cerintelor plantei.

Daca pe textura tulpinii apar pete negre indeparteaza tulpina respectiva, deoarece a fost atacata de gandaci de gradina.

Cum alegi si cum pastrezi rubarba?

Atunci cand alegi tulpinile, secretul este sa te indrepti catre unele cu o culoare cat mai inchisa – sunt mai fragede si mai acrisoare. Poti pastra tulpinile proaspete in frigider pana la sapte zile, invelite in folie alimentara sau intr-o punga de plastic. La fel de bine le poti si congela (proaspete sau fierte, intregi sau deja maruntite) ca sa-ti fie usor sa le folosesti.

conservare rubarba

Exista mai multe tipuri de rubarba folosite atat in scop medicinal cat si pentru consum, in special la prepararea deserturilor.
Cele mai populare sunt compoturile, gemurile si placintele insa unii o folosesc si murata sau, intr-o varianta mai moderna, deshidratata si infuzata cu suc de capsuni.

In trecut, in Marea Britanie si Suedia, copiii primeau pe post de desert o tulpina de rubarba inmuiata in zahar. In Finlanda, Norvegia si Islanda, rubarba inca se mai consuma in acest fel.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Manusile de protectie sunt componente oblig...

Citeste tot articolul
pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.