Pestre Blog

Principalele tipuri de cutite necesare in bucatarie

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 12.12.2019, actualizat la 03.01.2020, in Pestre Blog Principalele tipuri de cutite necesare in bucatarie

Cutitul de bucatarie ramane unul dintre cele mai importante elemente. Acesta ajuta la executarea si desfasurarea optima a activitatilor in bucatarie.

Prepararea alimentelor va fi mult mai rapuda daca folosesti un cutit suficient de ascutit si care are greutatea si echilibrul corect.

Universal valabil este faptul ca orice bucatarie trebuie echipata cu cel putin un cutit de calitate. Acest instrument foarte versatil este poate cel mai folosit in bucatarie. Asa ca, atunci cand cauti un cutit de bucatarie, tine cont de rezistenta, confort si durabilitate.

Criterii de selectie a cutitelor de bucatarie

O mancare nu se poate gati fara un cutit bun, profesional. Si, dupa cum stii, o singura astfel de ustensila nu este de ajuns pentru a realiza optim orice operatie ce tine de prepararea alimentelor, mai ales daca te numeri printre cei care iubesc sa gateasca.

Astfel, indiferent de talentul tau culinar, se impune sa alegi cel putin un cutit care sa fie eficient in realizarea majoritatii operatiilor din bucatarie. Pentru a alege un cutit potrivit nevoilor tale tine cont de tip, material, lama, mentenanta, maner, etc.

Tipul cutitului

Pe piata exista o gama variata de cutite fiecare dedicate unei anumite activitati. Totusi, daca posibilitatile financiare iti permit sa cumperi doar unul, atunci acesta este in mod imperativ cel numit al bucatarului. Are, de regula, o lama de 20 cm, dura si putin curbata, pentru a putea realiza o miscare de balans eficienta in ceea ce priveste tocarea. Acest cutit este cel mai utilizat in indeplinirea majoritatii sarcinilor: de la a curata legume pana la a taia painea.

Daca iti permiti un set, din acesta nu trebuie sa lipseasca un model universal, unul pentru paine si optional: pentru decojit, pentru filetat, pentru dezosat, pentru transat, de macelarie (satarul), spatula si zimtat.

Cel utilitar este o versiune mai mica decat cel al bucatarului, intrucat are lama de 10-15 cm, si poate fi folosit, de asemenea, intr-o multime de scopuri. Cutitul pentru paine tot mai popular in bucatariile moderne, este utilizat pentru taierea preparatele coapte sau care prezinta o suprafata tare. Lama sa masoara 20-25 cm si poseda zimti.

Mentenanta

Mentenanta unui cutit urmareste trei aspecte importante: curatare, pastrare si ascutire. Spalarea cutitelor se realizeaza manual cu apa si detergent lichid, urmata de uscarea cu ajutorul unui prosop.

Cutittele nu se lasa la inmuiat in solutii chimice, deoarece astfel sa slabeste rezistenta la rugina. In ceea ce priveste pastrarea, locul ideal este un stativ din lemn. Pastrarea cutitelor la gramada intr-un sertat la un loc cu altele, conduce la deterioarea taisului, atat de important pentru realizarea activitailor din bucatarie.

Se recomanda ca un cutit sa fie ascutit la fiecare cinci utilizari, si nu doar atunci cand se observa ca taisul este tocit.

Lama

Lama reprezinta partea responsabila de taiere, drept pentru care este foarte important sa verifici specificatiile pe care le furnizeaza producatorul.

Materialul de fabricare al lamei indica ce proprietati detine, cutitul si anume: cat de des trebuie ascutita lama, cat de usor se poate face acest lucru si ce rezistenta la rugina poseda.

In principiu cutitele au lama din ceramica sau otel. Cutitele cu lama din ceramica sunt ideale pentru cei care nu doresc sa ascuta cutitul, intrucat taisul nu se deterioreaza in timp.

Insa are dezavantajul de a se fisura sau chiar sparge in cazul in care este scapat pe jos. Lamele din otel pot fi de mai multe tipuri si anume: inoxidabil (necesita ascutire la intervale regulate de timp si costa mai putin), cel in a carui compozitie intra si carbonul (dur, rezistent la uzura si rugina) si otel forjat dupa metoda Damasc (recunoscut drept cel mai bun si cu cea mai mare durata de viata).

Cele mai populare cutite sunt cele cu lama germana sau japoneza (Santoku).

  • Cutit de bucatarie cu lama germana

Cutitele cu lama germana au un profil simetric, fiind potrivite atat pentru dreptaci, cat si pentru stangaci. Unghiul marginii este intre 15o si 20o.

Oțelul folosit pentru fabricarea acestora este mai moale si de cele mai multe ori, este inoxidabil. Asta il face sa necesite mai putina intretinere. De asemenea, acest tip de cutit are un risc de ciobire mai redus.

  • Cutit de bucatarie cu lama japoneza

Cutitul de bucatarie cu lama japoneza este de regula mai usor si are o lama mai subtire decat cea germana. Astfel acest cutit este foarte usor de manevrat si potrivit pentru felierea fina. De asemenea, deoarece are o lama mai subtire, tinde sa fie si mai ascutit.

Insa acest cutit nu se recomanda pentru portionarea unui pui, deoarece ii lipseste o portiune mai dura care este perfecta pentru aceste operatiuni. Deoarece marginea cutitului tinde sa aiba un profil mai drept, mai putin curbat, acesta nu taie atat de curat uneori.

Lama cutitului este realizata din otelul mai dur si mai ascutit, ceea ce necesita mai multa intretinere. Multe modele sunt dotate cu alveole pe suprafata lamei avand rolul de a pastra lama curata atunci cand se lucreaza cu alimente lipicioase.

Lama unui cutit poate fi realizata din:

  • Otel inoxidabil

Cutitele din otel inoxidabil sunt rezistente la coroziune. Aceste cutite sunt optiuni foarte bune pentru un utilizator conventional. Acesta este dur, durabil si usor de ascutit.

Aceste cutite nu au un tais fenomenal, ceea ce ar putea fi un mare impediment pentru un profesionist.

  • Otel carbonat

Cutitele de inalta calitate sunt fabricate din otel carbonat. Acest tip de otel este mai dur si mai trainic, dar mai putin durabil. Aceste cutite pot rugini si face pete daca nu sunt prompt curatate si uscate dupa fiecare utilizare.

Cutitele cu lama din otel carbonat pot fi ascutite mai tare, insa daca nu sunt folosite corespunzator, se pot ciobi. Asadar, este recomandat doar bucatarilor profesionisti.

Aspectul este un alt detaliu apreciat la acest material. In timp, dezvolta o patina deosebita care este foarte apreciata in lumea bucatarilor. Totusi, materialul este mai greu de ascutit.

  •  Otel laminat

Acesta este o combinatie intre cele doua materiale prezentate mai sus. Cele doua materiale dispuse in forma de sandvis, creeaza un cutit care are o un tais foarte ascutit, mai rezistent decat cutitele din otel carbonat care necesita o intretinere mai putin riguroasa.

  • Ceramica

Cutitele din ceramica sunt din ce in ce mai prezente pe piata. Acestea sunt foarte ascutite, fiind totodata mai usoare decat variantele din metal.

Isi pastreaza ascutisul pentru perioade indelungate, dar atunci cand acesta este tocit, sunt mai greu de ascutit, fiind necesara apelarea la un profesionist. Sunt si mai casante decat variantele din metal.

Modul de fabricare a lamei de cutit

  •  Lama forjata

O astfel de lama este obtinuta in urma unui proces de incalzire a metalului, modelare prin ciocan, si ascutire atunci cand metalul este rece. Sunt considerate mai rezistente, deoarece lama este prelungita in maner, manerul imbracand partea alungita a lamei.

  • Lama prin matritare

Se utilizeaza o foaie de otel racit care este taiat potrivit unei matrite. Abia apoi lama este supusa unui tratament termic cu rolul de a-i creste rezistenta. Ulterior este ascutita, urmand sa treaca si printr-un proces de polizare ceea ce ii ofera un aspect mai atractiv.

Manerul

Manerul cutitului contribuie, de asemenea, la eficienta cutitului, acesta permite strangerea ferma a uneltei in timpul folosirii, astfel incat taierea sa fie precisa. Insa pentru a te bucura de o astfel de performanta, trebuie sa alegi cu atentie materialele din care este fabricat bratul.

Acestea pot varia mult: de la metal pana la plastic si lemn. Un maner metalic este rezistent, dar nu beneficiaza de un bun grip, ceea ce inseamna ca, in cazul in care ai mainile umede, poti scapa cutitul.

Unul fabricat din lemn reprezinta solutia ideala pentru cei care isi doresc eleganta si randament, pe cand unul din material plastic se remarca printr-o durata mare de viata si o prindere superioara.

Accesoriile

Accesoriile sunt toate acele ustensile care vin incluse in pretul afisat si au un aport considerabil in realizarea sarcinilor, dar si in pastrarea cutitului/ cutitelor achizitionate.

Cele mai intalnite sunt: stativul (util in depozitarea ustensilelor), curatatorul pentru legume si fructe, teaca pentru lama (in cazul modelelor ceramice), furculita pentru gratar si foarfecele de bucatarie.

Brandul

Pentru multi cumparatori avizati brandul este un important criteriu de selectie. Astfel, unelte superioare calitativ se gasesc la: Tefal, Victorinox, Solingen, Heinner, Fiskars, Carl Schmidt Sohn, Borner.

Tipuri de cutite de bucatarie

Fiecare cutit este conceput sa realizeze un anumit tip de activitate. Un cutit mare te poate incurca complet daca incerci sa-l folosesti pentru ceva ce nu e potrivit.

Pentru a cumpara cutitele potrivite primul pas este sa stii care sunt tipurile disponibile si pe care dintre ele este cel mai important sa le adaugi la colectie.

Cutitul bucatarului

Cutitul bucatarului este cel mai important cutit pentru majoritatea bucatarilor. Acesta este cutitul utilizat cel mai frecvent pentru a taia legume si cele mai multe tipuri de preparate din carne. Cutitul bucatarului are o lama mare, neteda, care poate fi folosita pentru zdrobirea obiectelor atunci cand este necesar (cum ar fi usturoiul si maslinele), precum si la felierea si taierea tuturor produselor in bucatarie.

Cutitul de legume si fructe

Cutitele de legume si fructe au dimensiuni mici, fiind mai scurte decat cutitele bucatarului si fac mai usoara si mai sigura efectuarea unor sarcini mai delicate de taiere pe care le necesita produsele alimentare mai mici.

Aceste cutite sunt utilizate de regula pentru taierea fructelor si a legumelor mici, precum si pentru orice operatiuni de decojire (desi adesea un decojitor adecvat functioneaza mai bine pentru aceasta activitate).

Cutitul zimtat

Cutitele zimtate sunt al treilea tip de cutit pe care majoritatea bucatarilor il vor considera esential. Acestea au lame lungi si subtiri, zimtate pe toata lungimea lamei, pentru a usura taierea painii. Un cutit zimtat va elimina posibilitatea ruperii sau turtirii painii in timp ce o tai si este adesea cea mai buna alegere pentru fructele si legumele mai moi, cum ar fi rosiile.

Aceasta categorie de cutite este destul de accesibila si de multe ori nu merita sa cheltuiesti mai mult pentru o calitate superioara, deoarece lamele nu pot fi ascutite cu usurinta si trebuie ascutite cel mai probabil inlocuite atunci cand lama isi pierde ascutimea.

Cutitul Santoku

Un cutit Santoku este folosit pentru aceleasi tipuri de sarcini ca si un cutit al bucatarului, dar are un design usor diferit. Lama este mai larga si mai dreapta, iar unii bucatari o prefera pentru a taia legume si pentru a marunti ierburi. Designul cutitului permite obtinerea mai usoara a unor felii subtiri de legume.

Cutit pentru feliat

Cutitul de feliat are o lama lunga si subtire, cu varful ascutit. Acest cutit variaza de la 20-40 cm lungime, permite taierea cu usurinta a bucatilor mari de carne in bucati inguste mai mici, care sunt mai usor de servit.

Cutitul de feliat este un tip de cutit special conceput pentru aceasta sarcina specifica. Cu toate acestea, daca descoperi ca faci des fripturi atunci acest cutit poate fi cu adevarat util. Daca vrei sa cumperi un cutit de feliat, alegi cea mai lunga versiune.

Cutitul de dezosat

Acesta este un alt cutit de specialitate pe care doar cativa bucatari vor simti nevoia sa-l aiba. Daca esti vanator sau vrei sa economisesti bani achizitionand carne care mai are nevoie de transare, acesta este un cutit care se poate ocupa cat mai usor posibil de indepartarea oaselor si curatarea tendoanelor si ligamentelor.

Acestea au de obicei o lama de aproximativ 11 pana la 16 centimetri in lungime. O caracteristica unica a acestui tip de cutit este ca acestea sunt disponibile in grade diferite de flexibilitate. Daca ai de pregatit o cantitate mare de carne si bucati cu oase mari, lungi, atunci vei dori o lama mai rigida. Daca pregatesti mai mult carne din bucati delicate si oase mai complicat de curatat, atunci un cutit de dezosare care este mai flexibil poate fi cea mai buna alegere pentru tine.

Cutitul de filetat

Un cutit de filetat este un tip de cutit de dezosare, care este o alegere buna pentru oricine gateste des peste. Acesta este un alt cutit de bucatarie considerat a fi optional. In timp ce este foarte asemanator cu un cutit de dezosare, cutitul de filetat va avea o lama mai lunga, mai subtire, mai ascutita si mai flexibila pentru a permite o performanta mai buna la filetarea pestelui.

Satarul

Satarul este un tip de cutit cu lama lata, solida si dreptunghiulara, folosit pentru taierea oaselor in macelarie.
Lungimea lamei are intre 12 si 18 cm.

Spatula

Spatula are marginea fie dreapta fie zimtata. Lama este intotdeauna flexibila si rotunjita la varf.

Se foloseste la ornarea prajiturilor, intoarcerea preparatelor in timpul gatitului (file-uri de peste sau la clatite), la modelarea si netezirea preparatelor, la transare (doar cele zimtate). Lungimea lamei este intre 10 si 22 cm.

Cutitele cu lama alveolara

Denumirea nu se refera la taisul acestora ci la alveolele (scobiturile ovale) fasonate pe una sau ambele parti ale lamei, chiar deasupra taisului.

Aceste alveole sunt concepute pentru a preveni lipirea alimentelor de lama, permitand cutitului sa taie mai eficient. Alveolarea este foarte des intalnita la cutitele Santoku si la unele cutite pentru feliat.

Ascutirea Cutitelor

Ascutirea cutitelor se poate face in mai multe moduri. Cand se alege un dispozitiv de ascutit cutite, este neaparat necesar sa se ia in considerare tipul de cutit care trebuie ascutit.

Principalele variante de dispozitive de ascutit cutite sunt urmatoarele:

  • Ascutirea cutitelor cu Masaturile reprezinta metoda traditionala de ascutit cutite.

Folosite de catre macelari si bucatari deopotriva, masaturile sunt simple, rapide si eficiente. Este totusi nevoie de o anumita indemanare.

Masaturile pot fi din metal diamantat sau din ceramica. Cele ceramice sunt cele mai recomandabile pentru ca, pe termen lung, nu deterioreaza lama cutitului.

  • Dispozitivele de ascutit cutite cu role ceramice sunt usor de folosit si foarte eficiente.

Atentie ca dispozitivul de ascutit sa se potriveasca tipului de cutit pe care vrei sa-l ascuti deoarece ele pot fi foarte diferite.

  • Pietrele pentru ascutit cutite dau cele mai bune rezultate pentru majoritatea cutitelor, dar este o metoda care cere timp si experienta practica pentru a realiza o ascutire adecvata si eficienta.

Pietrele pentru ascutit cutite pot fi realizate din piatra, ceramica sau materiale diamantate.

  • Dispozitivele electrice pentru ascutit cutite sunt disponibile intr-o gama larga de modele diferite.
    Sunt foarte folositoare, fiind atat eficiente cat si rapide si comode.

Pietrele de ascutit cutite sunt de mai multe feluri:

  •  pietre grosiere (ara-to): granulatie 120 – 1000;
  • pietre medii (naka-to): granulatie 1500 – 3000 (se pot folosi si pentru uz casnic);
  • pietre fine (shiage-to): granulatie 5000 – 10 000.

In mod normal, se poate incepe ascutirea cu piatra medie, dar daca taisul este tocit sau avariat se incepe cu piatra grosiera. Piatra fina se foloseste numai la finisare.

Dupa ascutire, intotdeauna cutitele se curata pentru a inlatura impuritatile ramase pe lama.

Foaia de ziar este cea mai recomandata pentru aceasta curatire deoarece ajuta la indepartarea particulelor ramase pe lama.

Tot foaia de ziar se preteaza cel mai bine pentru impachetarea cutitelor pentru depozitarea pe termen lung deoarece substantele chimice din cerneala previn ruginirea.

Cea mai sigura metoda de testare a ascutimii unui cutit este taierea unei rosii coapte – un cutit ascutit va felia usor fara a fi nevoie de multa presiune.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Oala sub presiune ofera siguranta in desfasurarea mai rapida a procesulu...

Citeste tot articolul
pestre

Vasele termorezistente devenite in ultima perioada din...

Citeste tot articolul
pestre

Plantele au nevoi diferite, de aceea pentru fiecare exista un anumit tip...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.