Animale

Principalele activitati din ferma la sfarsit de Februarie

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 25.02.2021, actualizat la 20.08.2021, in Animale Principalele activitati din ferma la sfarsit de Februarie

La ferma, toate animalele si utilajele folosite, au nevoie de o intretinere mult mai atenta. Temperaturile scazute si conditiile meteo fac dificila hranirea, adaparea sau ingrijirea animalelor si bineinteles, a aparaturii.

Fiecare tip de animal are nevoile sale specifice, iar activitatile din momentele geroase ale anului, sunt diverse. Este necesara buna cunoastere a fiecarei specii si a necesitatilor ei, precum si modul in care poate sa fie ajutata sa aiba confortul de care are nevoie. Luna februarie tinde sa fie foarte geroasa.

Temperaturile foarte mici si excesul de zapada sunt aspecte care trebuie sa fie luate in calcul pentru rutina de ingrijire a animalelor prezente in ferma. De asemenea, februarie este ultima luna de iarna. Asadar, este important sa fie pregatite din timp si schimbarile necesare pentru trecerea la alt anotimp si la o posibila alta temperatura.

Exista multiple activitati intalnite in cadrul fermelor. Ele tin de tipul de animale prezente in cadrul fermei si de marimea acesteia. De asemenea, sunt importante spatiile de depozitare si de trai pentru animale, precum si utilajele folosite pentru reducerea timpului de lucru al oamenilor, pentru o eficienta financiara sau pentru a ajuta animalele sa se hraneasca sau sa primeasca ingrijire intr-un mod corect.

Utilajele si aparatele folosite trebuie sa fie de calitate si permanent verificate. Ele sunt foarte utile pentru a reduce timpul necesar de munca pentru oameni. De multe ori reusesc ssa indeplineasca operatiuni complexe si care se desfasurau pe o durata mare a zilei. Astfel, un aparat precum cele folosite pentru ingrijirea vacilor, poate sa ajute foarte mult oamenii care sunt angajati ca lucratori in cadrul fermei.

Un exemplu poate sa fie cel legat de mulgatori si tancuri de racire. Mulgatorile pot sa aiba o foarte mare eficienta si sa mulga rapid laptele de la animalele prezente. Totul este mult mai curat, iar riscul de contaminare este foarte redus.

Exista anumite tehnici de protectie care trebuie sa fie luate in calcul si aplicate de fiecare data, inainte de a porni aparatul de muls. Astfel, ugerul trebuie sa fie spalat, iar primele picaturi de lapte trebuie aruncate. In acest mod se asigura o calitate buna a laptelui si se evita contaminarea lui. Se pot descoperi imediat anumite probleme daca totul este realizat conform instructiunilor aparatelor.

Principalele activitati din ferma la sfarsit de Februarie

La ferma masina de muls vaci este solutia pentru a obtihne mult lapte, pentru a mulge toate vacile in timp scurt si a avea posibilitatea de a prelucra laptele cat se poate de rapid, in functie de necesitatile afacerii respective.

Principalele activitati in ferma la sfrasit de Februarie

Hranirea corecta a animalelor

Fiecare specie de animale are cerintele ei de hrana. In timpul iernii, si mai cu precadere in luna februarie, care este o luna geroasa, nevoile de hrana sunt mai deosebite. Animalele au nevoie de o atentie speciala, pornind de la mediul in care sunt tinute, si pana la hrana.

Este importanta rasa animalului, stadiul lactatiei animalului respectiv, precum si cantitatea de grasime subcutanata. Daca aceste aspecte sunt luate in considerare, atunci hrana trebuie sa fie in relatie cu informatiile obtinute. Pentru a putea face totul mai eficient, exista posibilitatea de a cumpara hranitoare porci sau hranitoare pasari, precum si pentru orice alta specie de animale.

Astfel, cantitatea de hrana este masurata, iar animalele au aportul corect de nutrienti in corp. Pot sa fie hranite de mai multe ori pe zi decat in alte perioade, cu anumite cantitati special masurate pentru a ajunge la rezultatele dorite si pentru a avea un aport corect pe perioada rece.

Un exemplu poate sa fie hranirea pasarilor in timpul iernii. Pasarile pot sa fie crescute iarna cu nutreturi combinate, cu amestec de concentrat de cereale PVM sau chiar cu furaj de ferma. Dar iarna, in mod special, pot primi anumite suplimente. Acestea pot sa fie de tipul morcovului ras, a frunzelor de lucerna, ovaz cu coltul alb si orice tip de sursa de calciu specifica lor.

Pasarile au nevoie sa fie crescute cu nutreturi care sa aiba uleiuri si grasimi, de doua ori pe zi. Aceste momente sunt alese sa fie dimineata si seara, cand ele cauta in mod activ mancare. Astfel, pasarile sunt bine ingrijite si trec cu bine o luna geroasa de iarna.

Este important sa existe si apa suficienta si permanent la indemana. Acest lucru poate sa fie obtinut rapid cu ajutorul unor adapatoare pui. In cadrul schimbarii zilnice a apei pentru pasari, in timpul iernii, sa se utilizeze apa cu o temperatura mai mare, de pana la 60 de grade Celsius. Astfel se evita inghetarea acesteia.

Oile sunt mai usor de intretinut in perioadele de iarna intensa, pentru ca rezista bine la temperaturi scazute. Astfel, ele pot sa fie hranite la inceputul iernii cu fan si cu ceea ce mananca in mod normal. Pe masura ce se intra in iarna, este important ca ele sa primeasca blocuri de lins. Acestea contin microelemente, sare si calciu si vitamine.

Toate acestea sunt necesare pentru oi, mai ales pentru cele gestante. Ele au nevoie de ingrijire speciala pe perioada lunilor cu frig si trebuie sa aiba temperatura mai ridicata. Altfel, nu pot rezista. Oile nu au voie sa manance furaje inghetate sau mucegaite. Ele trebuie sa fie bine intretinute si pastrate in conditiile corecte. Oile gestante au nevoie in ultima perioada a gestatiei lor, de suplimente din morcovi, melasa si sfecla, pentru a putea duce totul la final intr-un mod optim.

Respectarea temperaturilor, mediului si conditiilor necesare pentru animale, in functie de fiecare specie. In timpul iernii, animalele au nevoie de o crestere a temperaturii, fata de cea de afara. De aceea, este important sa fie create anumite conditii ale locului unde sunt tinute. Fermele au anumite reglementari si trebuie sa indeplineasca anumite cerinte pentru a putea functiona din punct de vedere legal.

Exista multe activitati ce tin de crearea conditiilor mediului ambiental pentru fiecare specie in parte. Fermierii si angajatii lor pregatesc din timp schimbarea de temperatura si se asigura ca toate aparatele functioneaza corect.

Pasarile au nevoie de minim 10-12 grade Celsius in adapostul pentru iarna. Ele nu au voie sa stea la o temperatura mai scazuta si de aceea, se recurge la izolarea foarte minutioasa a deschiderilor posibile, precum usile, ferestrele sau alte goluri existente in cadrul constructiei.

In luna februarie gainile primesc lumina mai multa cu 3 ore fata de apusul ssoarelui, prin intermediul unui bec sau a unei instalatii artificiale. Astfel, in martie vor mai avea acest aport de inca 2 ore, iar din iunie traiesc doar cu o lumina a soarelui, care este suficienta pentru pasari in acea perioada. Se folosesc incubatoare si sisteme de incalzire pentru a avea mediul perfect pentru dezvoltare pe perioadele intregului an.

Locul in care traiesc pasarile trebuie sa fie incalzit si ele nu este bine sa iasa afara pentru a nu aduce umezeala prin intermediul mizeriilor luate din exteriorul adapostului. Umezeala trebuie evitata pe tot parcursul iernii pentru a avea un climat bun. Angajatii verifica in mod constant podeaua pasarilor si restul instalatiilor pentru a avea mediul uscat. Se aeriseste constant in timpul iernii datorita aportului de gaze nocive produse in interior. Trebuie intotdeauna o sursa de aerisire folosita in fiecare zi pentru a avea oxigen.

Principalele activitati din ferma la sfarsit de Februarie

Pentru vaci, este important de stiut faptul ca ele au o corelatie intre temperatura si cantitatea de mancare ingerata de-a lungul anului. In perioadele de frig, au nevoie de mai multa hrana pentru a se mentine la aceeasi greutate. Vacile pot suferi de stres datorat frigului. Ele au nevoie de anumite suplimente de hrana sau de combinatii nutritionale pentru a nu avea probleme in perioada de ger intens.

Vacile nu trebuie sa aiba curent si nici umiditate prea mare in adapost. Ele trebuie sa aiba ventilatie, iar cei care se ocupa de cresterea vacilor stiu ca ele au nevoie de aerisire permanenta. Se tine cont de vremea de afara si nu se desschid usitele sau geamurile prevazute in constructie, atunci cand este prea frig sau cand umezeala trece de un anumit nivel.

Vacile pot rezista bine chiar si la -10 sau -15 grade Celsius, insa au nevoie de un adapost care sa le protejeze la temperatura mai ridicata. Este foarte bine pentru ele sa aiba in interior 10-16 grade Celsius. Astfel, se poate usor mentine o stare de sanatate buna pentru animale.

Intretinerea utilajelor folosite

Exista multiple utilaje folosite pentru a intretine sistemele de protectie ale animalelor, pentru a le putea curata sau ingriji din orice punct de vedere. Se pot folosi aparate de tesalat, ori o masina de tuns si periat pentru a ingriji blana atat din punct de vedere estetic, cat si pentru sanatatea animalelor sau pentru productiile specifice fermei. Despre toate acestea, se pot gasi informatii accesand link-ul urmator:

Se ingrijesc sistemele de protectie si de grija pentru animale, precum gardurile simple sau unele garduri electrice. Acestea se pot defecta sau au nevoie de verificario constante pe perioada de inghet si umezeala, datorata anotimpului rece. Tot pentru protectie si detectarea diverselor animale, se folosesc adeseori si clopote si talangi. Pentru a putea prinde usor animalele se cumpara zgarzi hamuri de calitate, care ssa reziste bine in timp.

Tratarea dejectiilor din grajd, pe perioada lunilor de iarna, se face cu ajutorul unor instalatii si utilaje. Se pot folosi pluguri, ori benzi si separatoare, pentru a putea avea un mediu corect de adapostire pe parcursul iernii.

Daca in ferma exista purcei care sunt proaspat fatati, atunci este necesara existenta unor cabluri si instalatii care sa dea caldura prin pardoseala. In primele zile de la momentul conceperii, au nevoie de o temperatura mare, de chiar 30 de grade Celsius. Apoi, aceasta se reduce pana la 18 grade Celsius.

Si la fermele de pui pot sa fie instalate si utilizate pe timpul iernii, aceste sisteme de incalzire prin pardoseala, mai ales in luna cea mai geroasa, care de obicei , este februarie. Daca puii sunt astfel incalziti, ei cresc repede si frumos si au o stare de sanatate buna. Productia este mai mare atunci cand exista instalatiile de incalzire.

Sfaturi utile pentru ferme la sfarsit de iarna

Este important de stiut ca animalele au nevoie de suplimente de hrana in perioada iernii si ca munca fermierilor este destul de importanta in aceasta perioada. Ei mentin in conditii bune toate instalatiile de hrana si de ingrijire. De asemenea, au grija sa ventileze corect spatiul, conform indicatiilor fiecarei specii in parte.

Principalele activitati din ferma la sfarsit de Februarie

Este necesara o buna atentie asupra frigului si temperaturii din interior. Toate animalele se simt mai bine la o anumita temperatura, care trebuie creata in mod constant. Puii au nevoie de temperaturi mari si uneori, sunt necesare achizitiile unor sisteme de incalzire prin pardoseala pentru a avea pui sanatosi.

Este bine sa existe o atentie sporita pentru:

  • Temperatura din interiorul adapostului
  • Hrana si suplimentele de hrana cu nutrienti specifici
  • Eliminarea umezelii sau a nutretului care este umezit
  • Podele care sa fie uscate
  • Eliminarea dejecţiilor in timp util
  • Cresterea si mentinerea in viata a puilor din diverse specii, care au nevoie de ingrijire suplimentara
  • Ustensilele de ingrijire care trebuie să fie bine verificate in mod constant
  • Pentru gardurile si reparatiile care trebuie realizate inainte de venirea iernii
  • Pentru accesoriile de care se folosesc fermierii pentru animale
  • Aerisirea constanta, realizată la momentul potrivit.

Ingrijirea unei ferme se realizeaza cu multa implicare pentru a avea productie mare si succes.

Astfel, animalele trebuie sa primeasca ingrijire permanenta si sa li se asigure hrana corespunzatoare pentru fiecare anotimp. Ele au nevoie de spatiu corect dimensionat si de multe alte elemente bune pentru dezvoltarea lor. Fermierii care sunt atent implicati in a oferi calitate de nivel superior, investesc mereu in noi aparaturi si ustensile pentru buna gestionare a situatiilor aparute sau pentru a avea productie realizata simplu si usor. Grija si implicarea se pot observa in rezultatele obtinute.

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X