Casa si gradina

Porumbul dulce zaharat – de la cultivare pana la recoltare si depozitare

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 10.07.2018, actualizat la 19.07.2019, in Casa si gradina Porumbul dulce zaharat – de la cultivare pana la recoltare si depozitare

Chiar daca si-a facut aparitia relativ recent printre culturile romanesti, porumbul dulce zaharat este tot mai preferat de fermieri datorita cererii mari si pretului bun la care poate fi vandut. In continuare, vei afla tot ce trebuie sa stii despre cultivarea acestui tip de cereale.

Diferenta dintre porumbul dulce zaharat si cel conventional

Atat porumbul dulce, cat si cel conventional apartin speciei Zea mays, ele fiind varietati diferite ale aceleiasi plante. Diferenta tine in primul rand de aspect, stiuletele porumbului dulce e mai mic decat al celui conventional. Desi ambele varietati au o culoare galben-aurie asemanatoare, boabele porumbului dulce au un aspect mai sticlos.

Diferenta cea mai mare sta in felul in care aceste cereale sunt intrebuintate. In timp ce asa-numitul porumb conventional este cultivat in scopuri furajere, porumbul dulce zaharat este destinat consumului alimentar.

Gustul dulceag al boabelor face acest tip de porumb o gustare preferata a romanilor; cele mai populare moduri de preparare sunt fierberea si coacerea, insa boabele de porumb pot fi gasite si la conserva si folosite in diferite retete.

Cand se infiinteaza cultura de porumb dulce?

Plantarea are de obicei loc dupa mijlocul primaverii, odata ce temperatura din sol ajunge la 9o C, la o adancime de 10o C. Data limita pana la care poti planta cultura este de 25 aprilie, dar poate fi prelungita pana la 5 mai, in cazul terenurilor aflate in zona nordica a tarii.

In functie de sol, adancimea de plantare variaza intre 5 si 8 cm, iar cultivarea se poate realiza prin semanare sau prin rasaduri. Intre randuri, ar trebui sa existe o distanta de 70 cm. Atunci cand plantezi pe suprafete mari, densitatea pe care o poti obtine este de 50.000 – 60.000 plante pe hectar.

Factori ecologici

Datorita randamentului mai mare al productiei, dar si a cresterii mai rapide, tot mai multi agricultori incearca sa cultive porumbul dulce. Totusi, trebuie spus inca de pe acum ca planta are anumite pretentii in privinta factorilor de mediu si ca este important sa-i oferi conditiile optime de crestere ca sa te bucuri de o cultura bogata.

  • Temperatura – Semintele de porumb dulce vor germina in aproximativ 21 zile, avand nevoie de o temperatura cel putin 16o C la sol pentru a incolti corespunzator. In timpul ce se dezvolta, planta are nevoie de caldura, cele mai bune rezultate se obtin la  24-30o C. Pragul de inghet al porumbului este de -4o C, in timp ce de la 4o C in jos, planta refuza sa mai creasca.
  • Lumina – Fiind o planta cu temperament de lumina, porumbul dulce se va dezvolta cel mai bine in zonele insorite.
  • Umiditatea – Porumbul dulce are nevoie de multa umiditate in timpul cresterii, preferand solurile reavene. Mai ales in lunile iulie si august trebuie sa acorzi o deosebita atentie irigatiilor. Ele pot fi facute fie prin picurare, fie prin stropire.
  • Solul – Acest factor este poate singurul in privinta caruia porumbul dulce nu este deosebit de pretentios. Planta se poate dezvolta pe o varietate mare de soluri, de la cele lutoase, pana la cele nisipoase. Important este insa ca solul sa fie fertil, bine afanat si, asa cum am mentionat deja, bogat in umezeala. Pentru porumbul dulce, nivelul optim al pH-ului este intre 5,8 si 7.

Hibrizi de porumb dulce

Printre cei mai populari hibrizi de porumb dulce zaharat se numara:

  • Spirit F1 – este printre cei mai cultivati hibrizi de porumb dulce, datorita continutului moderat de zahar, dar si al faptului ca este bun pentru consum imediat dupa recoltare. Are o perioada de vegetatie de 65 de zile.
  • Starshine F1 – are nevoie de 70 de zile pentru a se dezvolta complet si stiuletii de calitate pe care ii produce au o culoare intensa de galben.
  • GSS5649 F1 – ajunge la maturitate in 75 de zile, iar stiuletii sai pot ajunge chiar si la 22 cm. Este apreciat si deoarece perioada sa de pastrare este mai mare decat in cazul altor hibrizi de porumb dulce.
  • Sweet Nugget F1 – un hibrid timpuriu, cu o perioada de vegetatie de 75 de zile. Stiuletii au o culoare aurie, iar boabele lor sunt foarte dulci.
  • Sweet Surprise F1 – este un hibrid foarte productiv, care iese in evidenta prin dulceata boabelor, cu o concentratie intre 8 si 12% zahar.

Hibrizii de porumb dulce pot fi grupati si dupa procentul de zahar continut, care se resimte in dulceata boabelor. La noi in tara, se cultiva mai ales hibrizii standard datorita obiceiurilor de consum ale romanilor; porumbul fiert sau copt se garniseste de obicei cu multa sare, ceea ce ar crea un gust neplacut in combinatie cu un hibrid cu boabe foarte dulci.

Cum fertilizezi culturile de porumb dulce

Fertilizarea de baza se face primavara, inainte de semanare, ca parte a lucrarilor de pregatire a patului germinativ. Recomadat este sa folosesti ingrasaminte organice, aproximativ o tona pe hectar. Pana la semanare, mentine solul aerisit si curat de buruieni prin operatiunea de scarificare.

Procesul fertilizarii poate continua chiar dupa prima lucrare de prasire. Pentru a ajuta plantele sa se dezvolte,  poti aplica ingrasaminte foliare sau stimulenti de crestere care ii vor oferi porumbului substantele de care duce lipsa.

Cele mai bune culturi premergatoare

Desi monoculturile sunt relativ comune, planta poate deveni mai sensibila la actiunile daunatorilor. De aceea, porumbul dulce zaharat ar trebui sa fie cultivat prin rotatie, atat pentru a proteja sanatatea recoltei, cat si pentru a reduce costurile tratamentelor.

Cele mai bune culturi premergatoare porumbului dulce sunt cerealele paioase, cartofii, inul, fasolea si mazarea, dar poti obtine rezultate satisfacatoare si cu sfecla de zahar si floarea soarelui.

Boli si daunatori comuni

Printre cele mai comune boli ale porumbului zaharat se numara:

  • fuzarioza
  • putregaiul
  • caderea plantutelor
  • taciunele comun al porumbului
  • patarea cenusie

Printre insectele daunatoare care pot provoca pagube serioase culturii se afla:

  • viermii sarma
  • gargarita frunzelor
  • sfredelitorul porumbului
  • coropisnita
  • paduchele verde al porumbului
  • carabusul de mai

Pe langa diversele insecticide si fungicide pe care le poti folosi, o metoda buna de a preveni aparitia bolilor si daunatorilor este rotatia culturilor. In cazul frunzelor plantelor ofilite, acestea trebuie indepartate cat mai repede din cultura, pentru a opri raspandirea bolii.

Produse recomandate

Solutii pentru erbicidare

In general, sunt preferate metodele clasice de indepartare a buruienilor, precum prasitul si (in toamna, inainte de plantare) aratul adanc al terenului, deoarece multe erbicide pot ingreuna dezvoltarea plantelor. Totusi, daca buruienile ameninta recolta, poti aplica unul din urmatoarele erbicide:

  • Cerlit – erbicid postemergent folosit la combaterea buruienilor dicotiledonate din culturi;
  • Zeagran 340 SE – se aplica in postemergenta, cand porumbul are 4-6 frunze;
  • Crew ACE – actioneaza eficient asupra buruienilor monocotiledonate anuale si costreiului din cultura de porumb;
  • Merlin Duo – se aplica preemergent si postemergent timpuriu, pana in faza de 3-4 frunze a porumbului, avand o buna selectivitate pentru hibrizi;
  • Dicopur D – aplicarea se face primavara, cand plantele de porumb au 4-6 frunze, iar buruienile sunt in faza de rozeta.

Aplica aceste substante conform instructiunilor pentru a nu vatama in vreun fel culturile pe care incerci sa le protejezi.

Recoltarea porumbului zaharat

Porumbul zaharat este de obicei recoltat in lunile iulie-august, in functie de perioada de vegetatie a hibridului cultivat. Faza de maturitate a stiuletilor este cunoscuta si ca faza „de lapte” si poate fi recunoscuta dupa culoarea maronie a matasii si culoarea galben-aurie a boabelor.

Retine ca porumbul dulce nu rezista mult in stare proaspata, asa ca trebuie sa il culegi cu grija, dar si sa fii atent la felul in care il depozitezi. Nu pune mai mult de 50 de stiuleti intr-un sac si nici nu pune sacii unii peste altii. Porumbul dulce trebuie depozitat in camere frigorifice, la temperaturi de 4-5o C si nu mai mult de 2-3 zile.

In schimb, stiuletii vor rezista cel putin 10 zile daca ramane pe planta, din momentul in care este gata de cules. Astfel, daca ai cultivat porumb zaharat pe suprafete mari, nu il culege pe tot odata, ci doar cantitatea pe care stii ca o poti vinde imediat. Altfel, risti ca recolta sa se strice si sa nu mai poata fi comercializata.

Bibliografie

  • Beattie J., 1930, Growing Sweet Corn for the Cannery, U.S. Department of Agriculture
    Buttala L. A., S. Siegel, 2015, The Seed Garden: The Art and Practice of Seed Saving, Editura Seed Savers Exchange
  • Diffley A., 2012, Turn Here Sweet Corn: Organic Farming Works, Editura Minesota
  • Mangelsdorf P., 1934, Growing Sweet Corn in Texas, Editura Texas Agricultural Experiment Station
  • Sursa foto: Shutterstock.com

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Este un comentariu la acest articol

ft util articolul.Eu am insamantat anul acesta seminte tratate in jur de 12 mai,pt consum propriu, in zona Urlati,sper sa nu fie tarziu…nu erbicidez si nu vreau sa fertilizez cu produse chimice..ce altceva as putea folosi,de genul compost, zeama de urzici?ms

Scris de aura pe 16.05.2019

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Soarecii si sobolanii sunt daunatori frecvent intalniti in randul oameni...

Citeste tot articolul
pestre

Tacamurile au o istorie bogata ce dateaza de secole. Prima aparitie a ta...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.