Casa si gradina

Porumb – hibrizi noi, ingrijire si erbicidare

Autor: Silviana Matei | Publicat pe 28.05.2017, actualizat la 31.01.2020, in Casa si gradina Porumb – hibrizi noi, ingrijire si erbicidare

Porumbul este cultivat ca planta alimentara, industriala si furajera. Cultura de porumb realizeaza cea mai mare productie totala de pe mapamond. Prin usurinta cu care este produs, recoltat si depozitat, porumbul a devenit de-a lungul timpului un reper in agricultura mondiala.

Caractere biologice

Porumbul este o cereala originara din America de Sud, cultivata si la noi ca planta alimentara, furajera si industriala.

Porumbul este o planta cu rezistenta buna la seceta si caldura, specie premergatoare pentru multe plante.

Soiuri de porumb profitabile pentru recolte bogate

Semintele de porumb CERA, PIONEER, OLT sunt foarte apreciate de fermieri, fiind caracterizate de rezistenta la boli si daunatori si toleranta crescuta la seceta. Hibridul este sticlos sau dentat, cu calitate Semolina (excelenta pentru morarit si panificatie), potrivit pentru boabe, furaj, siloz sau biomasa.

Produse recomandate

Porumbul Olt se caracterizeaza printr-o perioada de vegetatie de 135 – 138 de zile, la 1368 de unitati termice active. Planta prezinta o inaltime totala de 244 cm si nu lastareste. Pe tulpina, se gasesc 18 frunze erecte.

porumb olt

Stiuletele porumbului Olt prezinta bob dentat, prismatic, de culoare galben-portocaliu. Masa a 1000 de boabe = 399,9 grame.

Porumbul Olt se caracterizeaza prin buna rezistenta la seceta, arsita, fuzarioza stiuletilor si tulpinilor, helmitosporioza si caderea si frangerea tulpinilor la maturitate.

Porumb CERA

Samanta de porumb CERA 391 QTEK (grupa FAO 390) este un hibrid de porumb simplu, mijlociu, semitimpuriu.

Samanta porumb CERA 391 Q-tek se recomanda in zonele de campie cu favorabilitate I si II pentru cultura porumbului.

Soiul este rezistent la temperaturi scazute la germinare, porneste rapid in vegetatie. Acesta are bobul semidentat, cu pierdere rapida a apei din bob la maturitate

porumb cera 391

Se poate folosi in SISTEMUL Q-TEK pentru combaterea unor buruieni monocotiledonate greu de combatut prin tehnologia clasica.

Porumb KWS KAMELIAS

KWS KAMELIAS, FAO 340, este un hibrid timpuriu, FAO 340 (107 – 112 zile), are o productivitate buna, stabilitate excelenta si productie ridicata.

KWS KAMELIAS, FAO 340, este recomandat pentru toate zonele de cultura ale porumbului.

Planta este de vigoare medie; cu insertie medie-inalta a stiuletelui; stiuleti medii, conici si bob dentat.

Porumb KWS KAMELIAS

Hibridul KWS KAMELIAS, FAO 340, este rezistent la taciunele comun si taciunele inflorescentelor, la frangere si cadere, pierde rapid apa la maturitate si este tolerant la seceta.

Produse recomandate

Porumb KWS KORNELIUS

KWS KORNELIUS, FAO 400, este un hibrid semitardiv, FAO 400 (120-126 zile), are o productivitate buna.

Acesta este rezistent la principalele boli ale porumbului, la frangere si cadere, pierde rapid apa la maturitate si este tolerant la seceta.

Porumb KWS KORNELIUS

Porumb Pioneer, AQUA MAX P9903

Pioneer, AQUA MAX P9903, FAO 360  este un hibrid semitimpuriu, cu capacitate de productie ridicata si cu o deosebita adaptabilitate in conditii de clima excesiv continentala.

Acesta are o perioada de inflorire timpurie. Cu un stiulete foarte compact cu bob dentat.

Porumb Pioneer, AQUA MAX P9903

Soiul este rezistent la principalele boli ale porumbului, pierde apa rapid la maturitate si are o toleranta exceptionala la seceta si arsita.

Porumb KWS 2370, FAO 430

KWS 2370, FAO 430, este un hibrid simplu, timpuriu, cu o productivitate foarte buna.

Este recomandat pentru toate zonele de cultura fiind rezistent la principalele boli, la frangere si cadere, pierde rapid apa la maturitate si este tolerant la seceta si arsita.

Hibridul are efect impotriva stresului, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are efect asupra functionarii sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. 150 grame de porumb acopera aproximativ 25% din cantitatea necesara de vitamina B1 pentru un adult.

Porumb KWS 2370, FAO 430

Acesta contine de asemenea, antioxidanti si vitamina E, care protejeaza impotriva artritei.

Soiul are o rezistenta buna la seceta si caldura, numar relativ redus de boli si daunatori, adaptabilitate la conditii diferite de clima, lasa terenul curat de buruieni, constituie o buna planta premergatoare pentru multe plante.

Hibridul este utilizat in hrana animalelor ca nutret concentrat (boabe), porumb masa verde (insilozat), tulpini (coceni) in amestec cu uree si melasa, insilozati (nutret suculent).

Porumb Pioneer, AQUA MAX P9911

Pioneer, AQUA MAX P9911, FAO 410 este un hibrid semitardiv, cu o excelenta capacitate de productie si adaptare la stres hidric si termic.

Planta este inalta, cu insertie medie a stiuletelui, bob dentat. Hibridul este rezistent la putregaiul tulpinilor si stiuletilor, toleranta crescuta la seceta.

Porumb Pioneer, AQUA MAX P9911

Porumb Pioneer, Grupa III PR38A24, FAO 350

Pioneer, Grupa III PR38A24, FAO 350 este un hibrid semitimpuriu, cu capacitate de productie buna si toleranta la seceta.

Planta este medie, cu insertie medie-inalta a stiuletelui, bob dentat, rezistenta crescuta la frangere si cadere, pierd apa rapid la maturitate si prezinta caracterul “stay green”.

Porumb Pioneer, Grupa III PR38A24, FAO 350

Porumb KWS KARNEVALIS, FAO 260

KWS KARNEVALIS, FAO 260, este un hibrid simplu, timpuriu, FAO 260 (96-101 zile), cu o productivitate buna. Acesta este recomandat pentru cultura de boabe extratimpurie si in cultura dubla.

Porumb KWS KARNEVALIS, FAO 260

KWS KARNEVALIS, FAO 260, este recomandat pentru toate zonele de deal si podis din Transilvania si din jumatatea nordica a Moldovei, dar si in zonele de campie, datorita rezistentei la seceta si arsita.

Hibrizi noi de porumb

Pentru a obtine hibrizi valorosi de porumb, in campul de hibridare, plantele de porumb se impart in plante-mama si plante-tata. Porumbul este singura planta de cultura care are atat organe mascule (panicul), cat și organe femele (matase).

Deoarece porumbul are ambele inflorescente pe acelasi individ se face aceasta distributie respectiv paniculul (reprezinta partea mascula) si matasea (reprezinta partea femela).

Dupa ce s-a realizat fecundarea si pe fiecare matase a ajuns cel putin un grauncior de polen, sunt eliminate din camp, randurile de tata. Hibridul bun se recolteaza numai de pe plantele mama. Va fi necesar eliminarea randurilor din cultura a plantelor mascul.

porumb

Obtinerea materialului semincer presupune ca, intr-un camp sa existe doi genitori cu caracteristici diferite care sa se polenizeze impreuna si generatia rezultata din acest proces sa ofere hibrizi care au un potential de cultura deosebit, caracteristici pe care si le mentin doar un singur an. Daca anul urmator se semana din porumbul cultivat initial, acea samanta degenereaza, iar porumbul are polenizare libera, fapt ce cauzeaza pierderea caracteristicilor.

Lucrarile ce se efectueaza in acest lot sunt autopolenizarea plantelor tipice. Pentru efectuarea acestei operatii inainte de inflorit se aleg plante tipice, sanatoase, fara defecte clorofiliene, cu paniculul bogat in ramificatii si sistem radicular foarte bine dezvoltat.

Aceste plante se supun autofecundarii sub izolator. La maturitate se recolteaza stiuletii tipici autopolenizati, se face o triere si se retin stiuletii care corespund din punct de vedere al tipicitatii si al starii fitosanitare.

Centrul de inmultire izolat in spatiu, are drept scop obtinerea unei cantitati de samanta mai mari din fiecare lot de cultura, precum si mentinerea puritatii biologice de 100%.

In timpul perioadei de vegetatie se elimina plantele netipice si bolnave, cele heterozigote, se pastreaza puritatea 100%. Polenizarea se face liber in camp. In aceasta veriga se produce samanta o data pentru 2-3 ani.

In acest camp pe 2 loturi separat se obtin hibrizi mama si hibrizi tata. Loturile de hibridare se amplaseaza pe terenuri plane, fertile, lipsite de buruieni si cu posibilitate de irigare, distanta de izolare fata de alte culturi de porumb de min. 500 m. Schema de semanat: 80 cm intre randuri si 12,5 cm intre pl/rand. Raportul este 4 randuri mama la 2 randuri tata sau 2 randuri mama la 1 rand tata.

porumb

Scopul acestui camp este de a mari vigoarea plantelor, vigoare care se pierde in procesul de ameliorare prin consangvinizare. La maturitate se recolteaza separat plantele de pe randul 1 si de pe randul 3.

Autofecundarea se face sub izolator. La maturitate, recoltarea se face astfel: fiecare rand separat si se retin stiuletii tipici si sanatosi.

Lucrari speciale ce se efectueaza pentru optinerea de hibrizi noi de porumb:

 • Copilitul – aceasta lucrare consta in indepartarea copililor odata cu ultima prasila manuala. Aceasta se efectueaza numai pe randurile mama.
 • Purificarea biologica – se efectueaza pe randurile mama si pe randurile tata. Se indeparteaza plantele heterozigote, cu port inalt, cu foliaj bogat si intens colorat, se mai elimina plantele netipice si bolnave. Purificarea se face incepand cu faza de 8-10 frunze pana la inflorit.
 • Recoltarea – se recolteaza mai intai plantele de pe randurile tata si apoi cele de pe randurile mama.

Principalele boli ale porumbului

Mozaicul european al frunzelor

porumb

Mozaicul european al frunzelor este o boala transmisa cel mai adesea cu ajutorul unei plante gazda intalnita in cultura porumbului – costreiul, dar si prin insecte – afide. Boala se instaleaza pe frunzele tinere sub forma unor pete mici, rotunde, de culoare verde-deschis, care, cu timpul se coloreaza in alb-galbui sau grena-cafeniu, formand mici santuri pe supratata frunzelor, ducand la ofilirea plantei.

Masuri de prevenire si combatere

Costreiul se combate in preemergenta sau postemergenta cu: Erbicid  Adengo 465 SC, Erbicid  Merlin DuoErbicid RadialErbicid Titus Plus.

Afidele se combat cu urmatoarele insecticide: Actara 25 WG ( 0.7 kg/ha), Kaiso Sorbie 5  EG (0.15 kg/ha), Mavrik 2 F (0.2 l/ha), Insecticid Nuprid AL 200 SC (0.225 l/ha 0).

Putregaiul moale

Putregaiul moale al tulpinilor de porumb este o boala provocata de ciuperca Erwinia ce se instaleaza in faza de 7-8 frunze ale porumbului. Boala se manifesta prin inmuierea tulpinii, distrugerea tesuturilor, putrezirea tulpinii, din care se emana un miros specific de acid butiric, frunzele se usuca in surt timp, radacinile se inrosesc, plantele nu leaga.

porumb

Masuri de prevenire si combatere:

Patarea cenusie

Patarea cenusie a frunzelor este produsa de ciuperca Helmithosporium. Boala se instaleaza pe frunzele inferioare sub forma unor leziuni gri – verzui, acestea in timpul evolutiei bolii se usuca, se sfasie, iar boabele raman mici, se vestejesc.

porumb

Masuri de prevenire si combatere:

 • culrivarea de soiuri si hibrizi rezistenti, rotatia culturilor
 • combatere cu fungicidul Opera (1 l/ha).

Taciunele comun al porumbului este produs de ciuperca Ustilago maydis. Boala se instaleaza pe toate organelle plantei sub forma unor tumori de culoare argintiu-albicioasa sau cenusie, pe parcursul evolutiei capatand o culoare negricioasa.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de hibrizi rezistenti
 • rotata culturilor
 • evitarea ranilor mecanice in timpul lucrarilor.

Combaterea daunatorilor

Gargarita frunzelor

porumb

Gargarita frunzelor de porumb sau ratisoara, este o gargarita de 6-8 mm lungime, ce apare inca din perioada semanatului, se hraneste cu plantele tinere, si la un atac puternic duce la compromiterea culturii.

Masuri de combatere:

Se aplica tratamente cu: Mospilan 20 SG (0.1 kg/ha), Imidan 50 WP (1.5 Kg /ha), Calypso 40 SC  (0.1 l/ha), Decis Mega  50 EW (0.15 l/ha), Insecticid Proteus 110 OD (0.4 l/ha), Actara 25 WG (0.2 kg/ha) in faza de 3-4 frunze ale purumbului.

Gandacul pamantiu este adesea intalnit in sudul si estul tarii.  Adultii ataca plantele in faza de rasarire, rod sau reteaza frunzele abia formate, ceea ce duce la uscarea plantelor. Larvele ataca sub acceasi forma ca si viermii sarma (gandaci pocnitori),  se hranesc cu bobele  abia insamantate, producand pagube in general reduse.

Gandacul pamantiu/viermi sarma

Masuri de combatere

 • tratarea semintei cu Nuprid AL 600 FS, Gaucho 600 FS, Cruiser 350 FS, Poncho 600 FS, Seedoprid 600 FS.
 • combaterea in vegetatie cu Actara 25 WG (0.2 kg/ha) in faza de 3-4 frunze ale purumbului.

Erbicidarea porumbului

Erbicidarea porumbului permite combaterea unui numar mare de buruieni, eliminand concurenta lor  pentru a avea o dezvoltare buna a culturii de baza si posibilitatea ca productia sa  atinga potentialul maxim stabilit pentru soiurile si hibrizii cultivati.

ERBICIDAREA PORUMBULUI se efectueaza in doua faze:

 • preemergenta, inainte de semanat (ppi) dupa ce patul germinativ a fost pregatit Daca solul este uscat efectul erbicidului este mult mai diminuat.
 • postemergenta, timpurie (pre) intre semanat si rasarit, cand porumbul are maxim 3 frunze se efectuează de obicei cu un erbicid antigramineic. Dupa rasarirea culturi (post) cand porumbul are 4-7 frunze si buruienile graminee perene (costrei, pir ) 20 cm,  cu un erbicid ce combate buruienile cu frunza lata anuale si perene, cand acestea au  au 2-4 frunze.

Dupa efectuarea erbicidarii nu se efectueaza lucrari agricole timp de 21 zile.

ERBICIDE RECOMANDATE PREEMERGENT IN CULTURA PORUMBULUI:

porumb

DUAL GOLD 960 EC este un erbicid preemergent ce asigura o combatere de lunga durata a gramineelor dar si a unor buruieni cu frunza lata.

Se administreaza ppi – inainte de semanat cu incorporare, in conditii de seceta. Incorporarea se va efectua superficial (cu combinatorul), nu mai adanc de 3-4 cm, sau preemergent – imediat dupa semanat, inainte de rasarirea culturii si a buruienilor.

ADENGO 465 SC (erbidid obtinut cu tennologia Merlinului Duo) este un erbicid destinat combaterii buruienilor dicotiledonate si monocotiledonate anuale din cultura porumbului, folosit in preemergenta si postemergenta timpurie.

Tratamentul cu ADENGO 465 SC se va efectua pana cel tarziu in faza de 3 frunze ale porumbului si buruieni in faza incipienta de crestere (2-3 frunze).

ErbiciduADENGO 465 SC permite mentinerea solului curat in prima parte a perioadei de vegetatie, buruienile sunt distruse chiar dupa rasarire.

MERLIN DUO, un erbicid cu aceeasi eficacitate si tehnologie de aplicare ca si ADENGO 465 SC.

ERBICIDE RECOMANDATE POSTEMERGENT IN CULTURA PORUMBULUI

porumb

TITUS PLUS este un erbicid destinat combaterii buruienilor cu frunza lata si graminee din cultura de porumb.

TITUS PLUS are spectrul cel mai larg de buruieni combatute, avand doua substante active. Datorita actiunii reziduale de scurta durata in sol (40 zile), nu exista restrictii de rotatia culturilor dupa recoltarea porumbului. Erbicidul se administreaza impreuna cu adjuvantul Trend 90 EC (200 ml/ha) si 4-5 kg azot/ha.

Erbicidul TITUS PLUS avand actiune sistemica este absorbit rapid de foliajul si radacinile buruienilor, inhiband cresterea la scurt timp dupa aplicare, prevenind competitia cu plantele de cultura.  Buruienile se ingalbenesc in 3-10 zile de la aplicare, dar moartea lor survine dupa 3-4 saptamani de la erbicidare

TITUS PLUS  combate cu eficacitate: costreiul din rizomi,  pir tarator,  coada vulpii, iarba barboasa,  iarba vantului, mei, mohor, meisor,  odos, iarba rosie, floarea soarelui samulastra, musetel, palamida, volbura,  stir, ciumafaie (mediu combatuta), corneci,  loboda, mustar, susai.

TITUS 25 DF  este erbicid sistemic pentru combaterea gramincelor anuale si perene si a majoritatii buruienilor cu frunza lata rasarite in momentui tratamentului la porumb, aplicat la 2-7 frunze ale porumbului si 2-4 frunze buruieni cu frunza lata, 20 cm pir,10-20 cm costrei.Se admimisreaza  impreuna cu adjuvantul TREND 90 EC (200 ml/ha).

PRINCIPAL este un erbicid selectiv aplicat in postemergenta la porumb pentru combaterea buruienilor graminee anuale si perene si a unor buruieni cu frunza lata. Erbicidul PRINCIPAL se administreaza impreuna cu adjuvantul Trend 90 EC (250 ml/ha).

EQUIP este un erbicid  folosi cu bune rezultate pentru combaterea buruienilor mono- si dicotiledonate anuale si perene din culturile de porumb, pentru combaterea costreiului din rizomi, se recomanda administrarea cand plantele de porumb au 6-8 frunze iar costreiul are 15-20 cm inaltime; pentru combaterea pirului tarator se recomanda administrarea cand  plantele de porumb au  6-8 frunze iar pirul are  pana la 10 cm inaltime si  infestarile sunt moderate.

RADIAL CREW ACE sunt erbicide sistemice destinate culturii de porumb cu actiune eficienta impotriva buruienilor monocotiledonate anuale si perene (mohor, iarba barboasa,costrei din samanta si din rizomi) fiind absorbite in 2-3 ore de la administrare.

Ploaia cazuta dupa acest interval nu influenteaza erbicidarea porumbului. Primele simtome ale ingalbenirii buruienilor se observa in 2-3 zile, iar dupa 15 zile se ofilesc in totalitate.

DICOPUR TOP 464 SL este un erbicid selectiv si sistemic cu doua substante active administrat postemergent in cultura de porumb, actionand la nivelul frunzelor cat si la nivel radicular, asupra buruienilor cu frunza lata anuale si perene  din cultura porumbului, momentul optim de aplicare fiind la 4-6 frunze ale porumbului si buruianul in faza de rozeta.

MUSTANG este un erbicid sistemic postemergent destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din culturile de porumb.

MUSTANG este selectiv pentru hibrizii de porumb. Se aplica in stadiul de 4-6 frunze. Produsul nu se aplica la cultura de porumb daca s-au facut tratamente cu insecticide organofosforice.

BASIS 70 DF este un erbicid sistemic cu spectru larg de combatere a buruienilor dicotiledonate si a celor monocotiledonate anuale, rasarite in momentul tratamentului. El este absorbit mai ales prin frunze si translocat in tesuturile de crestere ale plantei, unde inhiba diviziunea celulara actionand asupra enzimei acetolactat sintaza.

Despre autor

Silviana Matei

Experienta de aproximativ 20 ani in cresterea si protectia plantelor, tratamente fitosanitare, solutii combatere daunatori si boli. Pasionata de cele mai noi tehnologii in agricultura.

Produse recomandate

Este un comentariu la acest articol

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X