Casa si gradina

Plante la ghiveci – tot ce trebuie sa stii

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 20.11.2017, actualizat la 16.06.2020, in Casa si gradina Plante la ghiveci – tot ce trebuie sa stii

Plante la ghiveci – Generalitati

  1. Istoria plantelor la ghiveci
  2. Tipul de sol pentru plantele la ghiveci
  3. Udarea plantelor la ghiveci
  4. Lumina necesara plantelor la ghiveci
  5. Fertilizarea plantelor la ghiveci
  6. Tipuri de ghivece pentru plante

Plante de gradina la ghiveci

  1. Trandafiri la ghiveci
  2. Hortensie la ghiveci
  3. Muscate la ghiveci
  4. Crizanteme la ghiveci
  5. Azalee la ghiveci
  6. Primule la ghiveci
  7. Flori de primavara la ghiveci
  8. Sporul casei la ghiveci
  9. Echinacee la ghiveci
  10. Lavanda la ghiveci
  11. Crini la ghiveci
  12. Craite la ghiveci

Plante la ghiveci – Generalitati

Plantele la ghiveci sunt elemente importante care ne decoreaza locuinta si ne ajuta sa ne relaxam si sa facem fata provocarilor zilnice. Plantele la ghiveci nu formeaza un grup omogen, acestea pot fi plante autohtone sau exotice.

Plantele la ghiveci au fost folosite inca din antichitate pentru decorarea interioarelor, fapt demonstrat de scrierile si documentele arheologice descoperite.

Istoria plantelor la ghiveci

Plantele de interior de cele mai multe ori erau foarte pretioase si ridicate la rang de divinitate.

Acum 5000 de ani in urma, chinezii cultivau plante la ghiveci pentru a decora interioarele. Procesul de cultivare a plantelor era considerat un lux, fiind un simbol al bogatiei.

In Japonia, plantele la ghiveci erau considerate elemente ale Zeitei sau Printesei Luminii.

De altfel, plantele la ghiveci au fost ridicate la nivel de arta prin taieri fiind prezente in faimoasele gradini suspendate ale Semiramidei din Babilon. Solomon, regele Israelului era considerat un bun gradinar, priceput in cultivarea si inmultirea plantelor. Acesta a cerut decorarea cu plante decorative a Templului din Ierusalim.

plante la ghiveci

Egiptul este considerat leaganul civilizatiei, de aici, datand si primul basorelief cu plante la ghiveci, situat in templul de la Deir el Bahri de langa Teba, realizat in timpul reginei Hatshepsut.

Un alt popor care a acordat o atentie deosebita plantelor la ghiveci este cel indian. Indienii aveau chiar o lege care pedepsea aspru pe cei care nu cultivau flori.  Incalcarea legii era considerata o ofensa si era pedepsita pe masura.

In Grecia Antica, plantele erau cultivate in ghivece conform cerintelor speciei.

Aceasta regula de atunci, s-a transformat in traditie acum, iar plantele decoreaza si astazi scarile, ferestrele si gradinile interioare in tarile mediteraneene.

In Romania, cultura plantelor la ghiveci apare mult mai tarziu. Romanii decoreaza spatiul limitat, rezervat gradinilor cu plante la ghiveci, acestia construind pentru prima data acele Viridarii sau locuri cu verdeata, amplasate pe acoperisul caselor.

Ostenii si negustorii duceau cu ei in calatorii nenumarate plante utilizate si in alte scopuri, medicinale sau culinare.

Acesta este momentul in care are loc cruciada speciilor. Ambasadorii si misionarii crestini sunt cei care au contribuit esential la transferul plantelor si aclimatizarea acestora.

De ezemplu, in Europa Evului Mediu, calugarii erau principalii cultivatori si cercetatori ai tainelor plantelor si insusirilor medicinale ale acestora.

In principiile calugarilor partea ornamentala era pe locul doi, punand accent pe scopul terapeutic al plantei.

Se poate spune astfel, ca in aceasta perioada plantele decorative inregistreaza un regres fiind cultivate doar cele cu caracteristici medicinale sau culinare.

Insa, odata cu renasterea si aparitia culturii europene s-a produs un reviriment al plantelor decorative.

Aceasta perioada este folosita pentru redescoperirea splendorilor antichitatii si reinvierea plantelor utilizate in scop decorativ. Plantele decorative printre care amintim mirtul, iedera, impodobeau gradinile si locuintele caselor regale si aristocratice.

O data cu descoperirile geografice si explorarea Lumii Noi creste si interesul pentru noi specii de plante decorative incluse in expozitii de catre oamenii bogati.

plante la ghiveci

Dorinta oamenilor de cultivare si aclimatizare a plantelor era asa de mare incat s-a ajuns la distrugerea unor adevarate comori vegetale care au murit in drumul lor catre destinatie.

Problema mare a plantelor era capacitatea de aclimatizare a speciilor aduse si perpetuarea acestora.

Astfel ca, pentru a nu se distruge atat de multe plante in drumul lor pe vapor horticultorul englez Hatjaniel Ward a creat o cutie speciala din geamuri, ca o sera protective, unde plantele erau cultivate pe un substrat de muschi usor umezit. Plantele astfel depozitate si transportate utilizau si reciclau apa prin transpiratie.

Prin aceasta metoda au fost transportate orhideele si plantele tropicale. Aceste cutii au condus la aparitia gradinilor miniaturale cu plante exotice.

O data cu aparitia speciilor de plante si cunoasterea metodei de aclimatizare si inmultire cultivarea plantelor de apartament a devenit una dintre pasiunile cele mai raspandite.

Daca la inceput cultivarea plantelor la ghiveci era doar apanajul oamenilor bogati acum metoda este accesibila tuturor.

Tipul de sol pentru plantele la ghiveci

Plantele la ghiveci au nevoie de conditii speciale pentru a se dezvolta. Aceste conditii trebuie sa fie cat mai aproape de cele din mediul inconjurator.

Solul in care plantele sunt cultivate trebuie sa imite conditiile naturale si sa tina cont de cerintele speciei plantate.

Insa, sunt cateva reguli generale care trebuie respectate in cazul oricarei specii de plante cultivate la ghiveci.

 • Solul trebuie sa fie destul de solid pentru a sustine planta.
 • Solul trebuie sa aiba capacitatea de a retine apa in mod corespunzator, prea putina sau prea multa apa conduce la deteriorarea plantei.
 • Solul trebuie sa fie aerat si sa aiba o consistenta buna.

Exista mai multe tipuri de pamant pentru specii cu cerinte diferite.

 • Pamant de gradina, cu o compozitie de 60% nisip, 25% argila, 10% calcar si 5% humus. Procentele variaza in functie de zona geografica. Pamantul de gradina nu este bun pentru plantele la ghiveci deoarece acesta este predispus la tasare in timp, care poate avea efecte negative asupra plantei.  Insa, acest tip de pamant, de gradina poate fi utilizat in vasul plantelor de dimensiuni mari cu ghivece pe masura.

plante la ghiveci

 • Mranita este rezultatul descompunerii unei materii prime. Aceasta poate fi obtinuta din: gunoi de grajd, frunze, scoarta de copac sau turba. Mranita de buna calitate se obtine intr-un timp indelungat, de aprozimativ 10 ani. Aceasta este bine echilibrata chimic. Mranita nu se folosete ca atare in plantarea florilor la ghiveci. Se utilizeaza in amestec cu diferite tipuri de pamant.

In ajutorul omului modern au fost create amestecuri pentru diferite specii de plante.

De ezxemplu, amestec pentru plante verzi, format din nisip, turba, pamant de gradina; amestec pentru cactusi si plante suculente, format din turba si puzzolane cu rol in aerare; amestec pentru citrice, alcatuit din pamant argilos, turba si scoarta de copac; amestec pentru orhidee, care contine scoarta de copac, muschi si bile de polistiren.

Pentru un substrat corect se recomanda respectarea straturilor de elemente. Astfel, se pune la baza ghiveciului, inainte de nisip sau pietricele pentru drenaj, doua-trei hartii de filtru pentru cafea. Acest gen de hartie este foarte rezistenta, permite lichidului sa treaca si intr-un sens si in altul dar nu permite pamantului din vas sa mai treaca in farfuria de scurgere. Astfel, farfuria de scurgere ramane fara impuritati si mucegaiuri.

Apoi se adauga nisip si pietricele pentru drenaj, urmand ca ultimul strat sa fie de pamant special pentru fiecare planta in parte.

Udarea plantelor la ghiveci

Plantele la ghiveci trebuie udate constant, pentru ca unele sunt foarte sensibile, daca nu primesc apa, atunci cand au nevoie. Solutia este sa se puna in solul din ghiveci o sticla de plastic cu apa, cu fundul in sus. Planta va consuma cata apa are nevoie. Solutia este eficienta pentru perioada de absenta de circa trei-patru zile, in cazul plantelor iubitoare de apa.

plante la ghiveci

Pentru cele rezistente, cada se poate transforma intr-un terariu. Ghivecele se pun in apa, atat cat sa ajunga pana la doua degete mai sus de baza vasului. Acestea se aseaza pe o pietricica sau pe o bucatica de lemn, pentru ca apa sa ajunga la orificiul de la baza vasului.

De asemenea, se poate pune la baza unui ghiveci tot continutul unui filtru de cafea. Acesta este un excelent ingrasamant, formeaza un strat foarte bun pentru scurgerea apei si previne unele boli ale plantelor de apartament.

Un alt truc pentru mentinerea umiditatii consta in punerea la baza ghiveciului, a unei bucati de burete. Acesta inlocuieste foarte bine nisipul de drenare, pietrisul sau hartia de filtru. In plus buretele are capacitatea de a absorbi excesul de apa si de a pastra umezeala din sol. Un burete pus in ghiveci imbunatateste viata plantelor din ghiveci si usureaza pocesele de ingrijire.

Conurile de brad uscate reprezinta o alta modalitate de prelungire a vietii plantelor din ghiveci. Acestea sunt excelente pentru temelia din interiorul unui ghiveci. Se aleg conuri uscate, se scutura de seminte si se maruntesc cu un cutit. Conurile se vor epuiza in timp, dar vor reprezenta o buna sursa de minerale pentru planta, un element de drenaj al apei si vor preveni formarea mucegaiurilor in interiorul ghiveciului, pe exterior si in farfuria de scurgere.

6 sfaturi de a mentine umiditatea plantelor in ghiveci in timpul concediului

1. Plantele se uda bine inainte de plecare
Inainte de a parasi locuinta plantele se uda foarte bine, astfel ca, acestea nu vor avea nevoie de apa timp de 4-5 zile. Apa trebuie aplicata treptat pentru ca plantele sa nu aiba de suferit.

2. Se recomanda ca farfuria ghiveciului sa contina apa
In cazul in care plecarea este spontana si deja plantele au fost udate acum 2- 3 zile, pentru a nu le uda din nou si a le afecta nivelul de umezeala din sol, apa poate fi pusa in farfuria de scurgere.

In acest fel, planta isi va lua suficienta apa, atunci cand va avea nevoie. Daca se observa o absorbtie rapida a apei de catre planta, se verifica umiditatea solului si se mai adauga apa.

3. Udarea cu ajutorul fitilului
O metoda ingenioasa de a asigura apa atat timp cat esti plecat, consta in inmuierea unui dres si pozitionarea unui capat al acestuia in pamantul din ghiveci si a celuilalt capat intr-un borcan cu apa. Astfel, de fiecare data cand planta va avea nevoie isi va lua singura apa necesara.
In general un recipient cu 250 de ml, va ajunge pentru cel mult 10 zile, dar pentru a scapa de griji, ar fi bine sa se opteze pentru un recipient mai mare.

plante la ghiveci

4. Udarea prin efectul de sera
O alta metoda de a asigura cantitatea de apa necesara unei plante atat timp cat esti plecat, consta in acoperirea acesteia cu o punga din plastic sau un borcan. Planta va fi protejata si isi va mentine umiditatea indifferent de temperatura de afara.

Dar pentru a asigura oxigen se gaureste punga in 5-7 locuri cu un ac.

5. Udarea cu ajutorul globurilor de apa

O alta varianta este utilizarea accesoriilor numite globuri de apa. Acestea sunt dispozitive rotunde prevazute cu o tija prin care apa picura in interiorul ghiveciului, udand plantele treptat.

plante la ghiveci

6. Udarea cu caramizi
Metoda presupune asezarea ghiveciului cu plante pe doua caramizi invelite in prosoape si asezate intr-un lighean cu apa. In acest mod planta va avea mereu acces la apa.

Lumina necesara plantelor la ghiveci

Lumina este esentiala in procesul de fotosinteza. Metabolismul plantei presupune capacitatea acesteia de a hiberna. Aceasta actiune a plantelor este determinata de succesiunea anotimpurilor si de ciclul zi-noapte.

Plantele la ghiveci au nevoie de o lumina potrivita in functie de cerintele speciei. Lumina naturala daca nu poate fi realizata, se inlocuieste cu lumina artificiala. Totusi, exista o difernta intre cele doua tipuri de lumina.

plante la ghiveci

Lumina naturala vs lumina artificiala

Lumina naturala contine radiatii electromagnetice, care contribuie intr-o mai mare masura la dezvoltarea plantelor.

Spre deosebire de lumina naturala, cea artificiala prezenta in casa nu contine elementele luminii naturale care contribuie la o buna dezvoltare a plantelor. Lumina arficiala trebuie sa suplineasca si lumina naturala, in cazul in care aceasta nu poate fi realizata.

Se pare ca pentru unele plante este mai buna lumina artificiala decat cea naturala, in acest caz lumina naturala este inlocuita cu cea artificiala.

In aceasta situatie becul incandescent trebuie situat cel mai aproape la 30 cm de planta, daca are 25 de wati si la 91 de cm, daca becul are 150 wati.

Luminarea cu lumina artificiala este foarte des intalnita in horticultura, in regiunile cu nopti polare.

De asemenea, lumina artificiala este folosita si la altitudini mai joase pentru a stimula inflorirea plantelor in afara perioadei de gratie. De aici, provin plantele si florile precum, crizantemele, lalelele si narcisele inflorite, pe care le oferim in dar in miezul iernii.

Fertilizarea plantelor la ghiveci

Plantele la ghiveci, din cauza faptului ca nu sunt in mediul lor natural au nevoie de ajutor pentru a supravietui. Astfel, este necesara o fertilizare a plantelor cu substante organice sau anorganice.

plante la ghiveci

In continuare prezentam 11 metode de ingrasaminte naturale:

 • Con de brad

Conurile de brad uscate reprezinta o modalitate de prelungire a vietii plantelor din ghiveci. Acestea sunt excelente pentru temelia din interiorul unui ghiveci. Se aleg conuri uscate, se scutura de seminte si se maruntesc cu un cutit. Conurile se vor epuiza in timp, dar vor reprezenta o buna sursa de minerale pentru planta, un element de drenaj al apei si vor preveni formarea mucegaiurilor in interiorul ghiveciului, pe exterior si in farfuria de scurgere.

plante la ghiveci

 • Zahar

Zaharul este un fertilizant eficient care poate fi utilizat o data pe saptamana dar nu mai des de 2, 3 ori, deoarece, excesul are repercursiuni asupra plantei.

Acesta se poate dilua in apa sau se poate aplica direct in ghiveci. De asemenea, plantele pot fi fertilizate si cu glucoza. Aceasta se dilueaza intr-un litru de apa si solutia se pulverizeaza pe plantele bolnave pentru a le vindeca.

 • Zat de cafea

Zatul de cafea are o multitudine de intrebuintari printre care si ingrasamant excelent pentru flori.

plante la ghiveci

Zatul de cafea se aseaza la baza plantei pentru a creste aciditatea solului.

Plantele la ghiveci se pot fertiliza si cu pliculetele de ceai, dar se recomanda folosirea cu grija, pentru a nu favoriza aparitia musculitelor negre.

 • Citrice si alte fructe

Cojile de banana, de portocale sau de mandarine reprezinta ingrasaminte naturale pentru plantele la ghiveci.

Pentru a le transforma in fertilizant viabil cojile se depoziteaza intr-un recipient peste care se adauga apa clocotita. Amestecul se tine la macerat 24 de ore. Dupa aceasta perioada cojile se scot si se mai adauga apa curata in recipient. Cu solutia obtinuta se uda florile si se sporeste ramificarea si cresterea acestora.

plante la ghiveci

 • Cenusa

Cenusa este un alt ingredient care poate fi folosit ca ingrasamant natural. Cenusa contine sulf, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Pentru fertilizare cenusa se amesteca cu pamant la transplantarea plantelor.

Prin aceasta metoda, se va dezinfecta substratul si acesta va deveni mai hranitor.

 • Drojdia

Drojdia este un stimulator de crestere si ofera o multime de nutrienti.

Microorganismele pot fi amplificate prin udarea substratului cu solutie obtnuta din drojdie. De asemenea, se intensifica eliberarea dioxidului de carbon, avand loc o mineralizare rapida a materiei organice cu eliberarea de fosfor si azot.

O infuzie de drojdie de 1% adaugata in pamant, echivaleaza cu adaugarea unei doze de sezon plina de ingrasaminte.

plante la ghiveci

Pentru aceasta metoda se poate folosi drojdie conventionala sau drojdie uscata, dizolvata in apa (10l apa si 10 grame de drojdie uscata si 3 linguri de zahar).

Solutia realizata in raport de 1:5 se infuzeaza timp de 2 ore si se aplica pe plante.

 • Cocktail de ceapa

Cockteiul de ceapa este alcatuit din coaja de ceapa peste care se adauga 2l de apa calda. Amestecul se mentine timp de 3 ore. Dupa ce acesta s-a racit, se strecoara si se pulverizeaza plantele.

Solutia contine microelemente care au impact pozitiv asupra cresterii plantelor.

 • Compost

Compostul este un element benefic atat plantelor de gradina cat si plantelor de apartament. Acesta se foloseste la transplantare si are rolul de imbunatatire a caracteristicilor substratului.

Pamantul din ghivecele plantelor poate fi fertilizat si cu mranita. Aceasta se obtine din descompunerea a 100g de gunoi de grajd in 10l de apa.

 • Apa de acvariu

Ingrasamintele din comert pot fi inlocuite cu apa din acvariu. Aceasta contine multe substante ce contribuie la cresterea si dezvoltarea plantelor.

Se recomada o utilizare precauta a apei de acvariu, maxim o data pe luna.

 • Acid SUCCINIC

Acidul succinic are o multime de proprietati de aceea este foarte indicat in fertilizarea plantelor de apartament. Se prepara o solutie din 5l de apa si 1g de acid succinic. Amestecul obtinut se foloseste la udarea plantelor.

 • Apa rezultata din spalarea cerealelor

Apa rezultata din spalatul cerealelor inainte de gatire poate fi un ingrasamant foarte bun pentru plantele la ghiveci. De asemenea, se poate folosi apa de la legume sau carne.

 • Cojile de oua

Cojile de oua sunt un bun ingrasamant pentru plantele de apartament si pentru gradina. Acestea contin carbonat de calciu, fosfor si azot. Ingrasamantul contine coji de ou uscate si pisate. Cea mai indicata este pulberea din coji de ou care, pentru plantele de apartament, va fi folosita in cantitati mici, o data la 2 luni deoarece se descompune destul de greu. Horticultorii o recomanda la plantarea rasadurilor de rosii, vinete etc.

plante la ghiveci

Inainte de utilizarea ingrasamintelor organice se realizeaza o expertiza a starii de sanatate a plantelor.

Daca plantele sunt bogate se foloseste o cantitate mica de fertilizant

 • Inainte de folosirea fertilizantului se toarna apa in sol pentru a se evita distrugerea plantei.
 • Ingrasamantul natural poate fi folosit simultan cu cel anorganic

Tipuri de ghivece pentru plante

In prezent exista ghivece din diverse materiale, marimi si culori.
Ghivecele pentru plante pot fi  din plastic, ceramica sau fibra de sticla, mai inalte, mai joase, rotunde, ovoide, suspendate, cu sistem de iluminare.

Indiferent de felul in care arata este importanta cunoasterea celor mai rezistente si recomandate ghivece pentru plante. Ghivecele sunt realizate dintr-o multitudine de materiale, plastic ceramica sau rasini sintetice. Cele mai populare sunt ghivecele din plastic si din teracota.

plante la ghiveci

Cele mai cunoscute materiale pentru vasele de plantare

 • Ghivece din plastic

Ghivecele din plastic sunt cele mai des intalnite si cele mai populare, deoarece sunt usoare, se pot muta cu usurinta dintr-un loc in altul, nu se sparg (devin casabile abia dupa o perioada indelungata de folosire, daca sunt tinute prea mult in lumina solara directa sau daca materialul este de proasta calitate). Singurul dezavantaj este ca acestea retin umezeala in mai mare masura, de aceea, sunt recomandate pentru plante care tolereaza excesul de apa.

plante la ghiveci

 • Ghivece din ceramica/teracota

Ghivecele din ceramic/ teracota sunt ghivece clasice, foarte frumoase si sanatoase pentru plante. Acestea se gasesc in diverse marimi si culori.

Ghivecele de teracota pot fi lasate sa imbatraneasca – pe masura ce timpul va trece, sarurile alcaline vor pata partea exterioara a vasului si daca este lasat in gradina, pe acesta va putea creste muschi. In aceasta maniera, durata de viata a vasului va fi una relativ scurta, in jur de 3-4 ani, dar decorul din gradina va fi unul deosebit.

plante la ghiveci

Pentru a creste durata de viata a ghiveciului din teracota se aplica pe partea exterioara a ghiveciului un spay care nu lasa sarurile alcaline sa se depuna pe suprafata exterioara.

 • Ghivece din spuma

Ghivecele din spuma sunt disponibile, intr-o mare varietate de forme, culori si dimensiuni, fiind si foarte usoare.

Singurul dezavantaj este acela ca acest tip de ghiveci nu este prea rezistent, se fisureaza la o simpla lovitura.

plante la ghiveci

 • Ghivece din fibra de sticla

Ghivecele din fibra de sticla sunt usoare, durabile si foarte rezistente la actiunea apei si a intemperiilor, au design modern, forme, dimensiuni si culori la fel de diversificate, precum alte tipuri de vase. Dezavantajul principal este acela ca sunt mai scumpe decat cele facute din alte materiale.

 • Ghivece din lemn

Ghivecele din lemn pot fi sub forma unor cutii patrate, cilindrice, semi-sferice. Cele mai populare sunt cele de forma butoaielor de whisky, taiate la jumatate. Dezavantajele acestui tip de ghiveci sunt multiple – au greutate mare, se manipuleaza dificil, iar daca sunt pozitionate direct pe sol sau pe ciment, pot putrezi usor. Pentru a le creste durata de viata, acestea se aseaza pe un suport care sa le ridice putin de la nivelul solului.

plante la ghiveci

 • Ghivece din otel inoxidabil, cu role

Ghivecele din otel inoxidabile sunt suprarealiste (unele au sistem de irigare propriu) si se integreaza minunat in interioare moderne, cu mobilier predominant din metal si sticla. Acestea pot fi intretinute cu usurinta si au durata de viata nelimitata. Se recomanda, mai ales, pentru plantele de dimensiuni mai mari, pentru ca rolele fac posibil orice amplasament, cu efort minim. Sistemul de autoirigare, cu indicator al nivelului apei, se ataseaza ghiveciului si planta isi poate lua singura necesarul de apa.

plante la ghiveci

 • Ghivece cu iluminare

Ghivecele cu iluminare au peretii dublii si lampa incorporata, cu consum redus de energie. Lampile se pot schimba dupa utilizare.

plante la ghiveci

Atentie

Ghivecele pot pata covoarele, parchetul sau terasa, mai ales daca sunt pozitionate direct pe sol. Pentru a preveni astfel de evenimente, complet neplacute, acestea se pot inalta cu ajutorul unor suporturi speciale, care vor permite circularea aerului pe sub vasul de plantare. In acest fel, apa in exces se va evapora mult mai usor, eliminand condensul.

Plante de gradina la ghiveci

Trandafiri la ghiveci

Trandafirul si-a castigat popularitatea in anii 80 in momentul in care s-au obtinut soiuri speciale care sa reziste in ghiveci. In aceasta perioada au fost creati trandafirii pitici, cu ramuri si lastari de mici dimensiuni de culori si forme diferite.

Florile si frunzle trandafirilor pitici sunt mult mai mici decat a celor de gradina iar florile au un timp redus de inflroire.

Conditiile de mediu pentru trandafirii la ghiveci trebuie respectate dupa iesirea lor din pepiniera. Astfel, de cele mai multe ori acesti trandafiri au de suferit din cauza conditiilor de mediu precare din apartament, temperatura mare si umiditate zero.

trandafiri la ghiveci

Plantarea trandafirilor la ghiveci

Inainte de plantare radacinile trandafirului se pun intr-un vas cu apa si se lasa asa peste noapte
In dimineata urmatoare se sapa groapa pentru plantare astfel incat sa fie suficient de mare si trandafirul sa-si poata intinde radacinile:

 • Trandafirul se planteaza astfel incat, punctul de altoire sa fie cu 5 cm deasupra solului (umflatura de la baza crengilor).
 • Solul scos din groapa de plantare se amesteca cu compost sau ingrasamant natural si se completeaza spatiile printre radacini. Se preseaza ferm de jur imprejur astfel incat, radacinile sa ia contact cu pamantul;
 • Planta se uda abundent;

Tipul de sol pentru trandafirii la ghiveci

Deoarece planta este la ghiveci stratul de sol trebuie sa fie de buna calitate, cu un drenaj eficient care sa ramana timp indelungat umed. Ghivecele pot fi de diferite materiale dar se recomanda ghiveciul din plastic care este usor, nu se pierde apa prin peretii sai, dar nu protejeaza planta in cazul unor variatii de temperatura. O alta varianta sunt ghivecele din ceramica, insa acestea sunt grele, predispuse la spargere, se pierde foarte usor apa din peretii lor, pamantul se usuca foarte repede si poate proteja planta pe o perioada scuta de timp.

Udarea trandafirilor la ghiveci

Udarea trandafirilor la ghiveci se face treptat astfel incat, apa sa nu balteasca la baza plantei sau in farfurie. Excesul de apa conduce la deteriorarea radacinilor si ulterior pierderea plantei.

Pe de alta parte lipsa apei conduce la ofilirea si vestejirea frunzelor si lastarilor; florile vor cadea iar in scurt timp planta va muri.

Lumina si temperatura la trandafirii la ghiveci

Se recomanda pozitionarea trandafirilor intr-o camera unde temperaturile nu scad cu mult sub 10-12 grade C. in perioada rece a anului iar umiditatea se situeaza in jur de 60%.

Trandafirii la ghiveci au nevoie de o aerisire abundenta, lipsa acesteia conducand la putrezirea plantei.

Ingrasamint si fertilizant pentru trandafirii la ghiveci

Trandafirii la ghiveci sunt plante care au nevoie de ingrasaminte speciale. Acestea trebuie sa contina azot, fosfor, potasiu in cantitati egale. Ingrasamantul se aplica in perioada de maxima dezvoltare, de primavara pana toamna. Iarna nu se aplica ingrasamant la trandafirii la ghiveci.

Inmultirea trandafirilor la ghiveci

Trandafirii la ghiveci se inmultesc prin butasi care se pot inradacina in cuburi de turba.

Pentru protectia pe timp de iarna trandafirii la ghiveci se aseaza intr-un container cu paie sau frunze.

Boli si daunatori la trandafirii la ghiveci

In casul trandafirilor la ghiveci bolile si daunatorii pot aparea, desi acestia sunt crescuti in medii controlate. Dintre boli si daunatori amintim fainarea, puricii, paianjenii, mucegaiurile.

Fainarea

Pentru a preveni fainarea si aparitia acesteia se recomanda, aerisirea corespunzatoare a spatiului. Fainarea poate fi foarte usor depistata, pe lastari, tulpina, flori prin aparitia unui praf alb. Acesta poate fi combatut cu fungicide.

Pentru a evita raspandirea bolii si pe alti lastari, cei bolnavi se suprima si se arunca.

Puricii

Puricii apar pe boboci si ramificatii tinere. Acestia se combat cu insecticide, precum Mospilan.

Paianjeni

Paianjenii fac panze printre trandafiri, slabesc rezistenta plantei si ii confera un aspect inestetic. Pentru a combate paianjenii se poate folosi Mitac.

Mucegaiuri

Mucegaiurile pot fi prevenite foarte usor prin udarea corespunzatoare. In cazul in care acestea apar, se recomanda indepartarea pamantului afectat si inlocuirea acestuia cu unul proaspat.

Hortensie la ghiveci

Hortensia este un fel de trandafir care poate fi cultivat in gradina sau in ghiveci pentru decorul terasei si al balconului.

Atunci cand Hortensia este cultivata in ghiveci acesta are nevoie de o perioada de iernat. Pentru intrarea in repaus vegetativ Hortensia trebuie depozitata intr-o zona cu temperaturi reduse, 10-12 grade in sere, solarii, garaje, balcoane.

hortensie la ghiveci

Plantarea hortensiei la ghiveci

 • Hortensia se planteaza intr-un pamant de buna calitate, turba imbogatita cu macroelemente sau pamant de padure si 10-15% nisip.
 • Ghiveciul trebuie sa asigure o drenare perfecta, pentru a evita putrezirea radacinilor hortensiei. Ghiveciul trebuie sa asigure o termorezistenta la frig cat si la caldura. Ghivecele de plastic pot sa supra-incalzeasca, radacinile plantei. Perfecte sunt ghivecele de ceramica, groase.
 • Hortensia se aseaza intr-o zona luminoasa in care sa beneficieze de cat mai mult soare, se evita contactul plantei cu soarele in orele de amiaza.
 • Transplantarea si schimbarea substratului se face cand planta este in repaus vegetativ.

Tipul de sol pentru hortensie la ghiveci

Hortensia poate trece de la culoarea roz la culoarea albastra (violaceu), si invers. Insa, procesul dureaza cateva saptamani, chiar si doua luni.

Secretul in schimbarea culorilor este Ph-ul (aciditatea) pamantului sau al turbei in care este plantata floarea.

Un Ph scazut, 5,5 – 6, va face ca hortensia sa infloreasca in nuanta albastra.

Cu cat Ph-ul creste, culoarea trece prin zona de alb si se transforma in culoarea roza, chiar rosu deschis. Pentru aceasta este nevoie de Ph in jurul valorii de 7-7,5.

Udarea hortensiei la ghiveci

Cerintele hortensiei fata de apa sunt ridicate, mai ales in faza in care radacinile nu sunt foarte dezvoltate. Planta se uda cel putin odata pe saptamana, mai ales in timpul zilelor calduroase.

Inmultire hortensie la ghiveci

Inmultirea hortensiei se face asemanator cu cea a trandafirilor. Prin butasi, toamna.

 • Se alege o ramura tanara, lipsita de flori sau muguri de floare. Se taie 12-15 cm din varful acesteia, chiar sub un nod.
 • Se elimina frunzele de pe butasul astfel obtinut si se lasa doar doua frunze in varf.
 • Se alege un ghiveci cu diametrul de minim 12 cm si se umple cu turba de calitate, cu Ph putin mai mare (6,5 ideal).
 • Ideal ar fi sa se inmoaie capatul taiat al butasului, intr-o substanta de inradacinare. Se uda turba din ghiveci, abundent si se ingroapa butasul pana la jumatate. Se presara si se asigura ca a facut priza suficient de bine si s-au eliminat golurile de aer.
 • Butasul se acopera cu un pahar de plastic transparent si se aseaza la o fereastra unde poate primi multa lumina de la soare, insa nu directa.

Noul butas de hortensie va deveni o noua planta in aproximativ 4-6 saptamani.

Boli si daunatori la hortensie la ghiveci

Hortensia este in fapt o floare usor de intretinut. Atacul “ciupercilor”, fungilor, se datoreaza in general umiditatii prea mari si a lipsei de ventilatie corespunzatoare.

Hortensia poate fi atacata de melci, afide, paianjeni, etc. Lipsa de macroelemente poate decolora frunzele, iar lipsa de apa poate usca si deforma, precum atacul unei ciuperci. Toate se pot corecta usor daca carenta pe care o are floarea este sesizata la timp.

Muscate la ghiveci

Muscatele sunt flori de apartament sau de gradina. Acestea sunt plante care abunda de flori si inveselesc atmosfera oriunde ar fi, curte, apartament sau balcon.

Muscatele sunt de diferite forme: curgatoare, englezesti, cu flori simple sau batute, cu miros excelent si rezistenta mare la soare si ger.

Pentru a avea flori si plante sanatoase este importanta achizitionarea plantelor din locuri specializate.

plante la ghiveci

Tipul de sol pentru muscatele la ghiveci

Muscatele au nevoie de un substrat alcatuit din nisip si turba care sa reziste la scurgerea apei.

Daca se observa radacini iesite din ghiveci se recomanda transplantarea imediata. De asemenea, tulpinile florilor batrane se taie pentru a favoriza cresterea de noi lastari.

Muscatele au nevoie de ghivece cu scurgere buna. Muscatele sunt sensibile la excesul de apa, de aceea acestea trebuie plantate in ghivece incapatoare ca sa se poata dezvolta.

Muscatele au nevoie de curatenie frecventa.

Curatenia presupune eliminarea frunzelor si florilor ofilite si ingalbenite. Aceasta previne aparitia ciupercilor si moartea plantelor.

Udarea muscatelor la ghiveci

Se va evita udarea pe frunze sau flori, aceasta distruge planta.

Cele mai rezistente muscate la soarele canicular se uda zilnic iar cele mai putin rezistente de 2-3 ori pe saptamana.

Pentru o udare adecvata se recomanda folosirea, in cazul udarii, de apa fiarta si racita in prealabil pentru eliminarea excesului de floruri.

Udarea muscatelor se face dimineata sau seara cu apa de ploaie. Pentru flori toata primavara muscatele se uda la 2 saptamani cu ingrasamant solubil din aprilie pana in septembrie.

Lumina si temperatura la muscatele la ghiveci

Muscatele nu se lasa niciodata la umbra deoarece vor avea mai multe cresteri vegetative decat florifere.

De retinut ca muscatele nu se tin in soare direct mai ales in caz de canicula.

In cazul muscatelor parfumate, acestea au nevoie de soare direct pentru o dezvoltare optima. Muscatele parfumate sunt recomandate a fi amplasate in mijlocul gradinii sau intr-un balcon insorit.

Muscatele curgatoare sunt perfecte pentru ghivece suspendate sau la balcoane. In mijlocul verii muscatele au nevoie de un repaus de 5-6 saptamani in care se uda mai rar si nu se aplica ingrasamant.

De asemenea, muscatele se feresc de curentii de aer si se mentin la temperaturile ideale de 18-21 grade ziua si 12 grade noaptea.

Boli si daunatori la muscatele la ghiveci

Daunatorii se combat cu insecticide iar bolile cu fungicide, care se gasec la magazinele specializte.

Crizanteme la ghiveci

Crizantemele sunt simbolul toamnei. Acestea pot fi plantate atat in ghiveci cat si in gradina. Crizantemele sunt plante originare din zonele inalte ale Asiei, sensibile la lumina si umezeala.

plante la ghiveci

Tipul de sol pentru crizantele la ghiveci

Solul propice pentru dezvoltarea crizantemelor este bine drenat si hranitor. Transplantarea crizantemelor se va face in lunile februarie-martie ale anului viitor. Se recomanda ca ghiveciul sa fie asezat pe un strat de pietris fin iar planta sa fie udata moderat.

Udarea crizantemelor la ghiveci

 Atentie!

Crizantemele au radacini sensibile care putrezesc rapid daca sunt udate abundent. 

Lumina si temperatura la crizantemele la ghiveci

In cazul in care floarea este amplasata in apartament, se recomanda asezarea acesteia langa o fereasta orientata spre sud, sau intr-un balcon adapostit de curenti.

Lipsa luminii este fatala pentru crizantema, aceasta se usaca.

Dupa inflorire crengutele se taie si se curata funzele ingalbenite ramase. Pentru iarna ghiveciul cu crizanteme se aseaza intr-un spatiu cu putina lumina si se uda mai rar pentru a favoriza intrarea plantei in repaus vegetativ.

Pentru a intra in vegetatie planta se muta intr-un loc insorit si se uda mai des.

Azalee la ghiveci

Azaleele la ghiveci pot fi de doua feluri: azalee Indiana, cea mai populara si azalee japoneza, mai putin intalnita. Ambele soiuri de azalee sunt tufe pitice care ajung la inaltimi maxime de 30-45 cm.

Azaleele indiene se cumpara in perioada dinaintea Craciunului, acestea fiind folosite pentru decoratiuni.

Un sfat important pentru a avea flori cat mai mult timp este mentinerea compostului umed, la racoare si la lumina puternica. Azaleea Indiana se gaseste in numeroase culori roz, alba, rosie sau purpurie.

Florile azaleei japoneze sunt mai mici si au nevoie de ingrijiri speciale.

plante la ghiveci

Lumina si temperaturala la azalee la ghiveci

Azaleele se pozitioneaza intr-un loc luminos dar nu in bataia directa a soarelui. Compostul se mentine umed folosind apa de ploaie sau fiarta si racita in prealabil, iar umiditatea aerului se pastreaza in limite normale prin pulverizarea frunzelor zilnic in perioada de inflroire.

Dupa terminarea perioadei de inflorire azalea se muta intr-o camera racaroasa, se fertilizeaza, se uda si se pulverizeaza pana toamna devreme.

Boli si daunatori la azalee la ghiveci

In cazul frunzelor arse, azalea se uda abundant timp de cateva ori pe saptamana.

Daca perioada de inflrorie se reduce considerabil inseamana ca, aerul din camera este cald, uscat. In acest caz se tine ghiveciul departe de calorifer si se pulverizeaza zilnic frunzele. Daca frunzele s-au ingalbenit se aplica Multitonic si apa filtrata.

Primule la ghiveci

Primula este o floare nepretentioasa, usor de cultivat, ingrijit si inmultit, care ofera o varietate incantatoare de combinatii de culori.

Primula este o planta de gradina care poate fi cultivata ca si planta la ghiveci. Aceasta are o arie mare de raspandire.

Primula este originara din zonele alpine ale Europei, zonele cu clima temperata ale Asiei si Americii de Nord. Aceasta nu creste mult in inaltime (maxim 25 cm) iar florile apar in buchetele pe tulpini. Primula se gaseste in diverse variatiuni de culori si forme, cu flori de la alb la violet inchis.

Florile au aproximativ 5-6 centimetri si intre 5 si 8 petale dantelate iar frunzele, pot fi de forma ovala alungita, acoperite de perisori fini, sau cu marginile foarte dantelate, asemanatoare cu frunza de muscata.

Primula infloreste in martie – mai si intra in repaus vegetativ pe parcusrul sezonului friguros, moment in care tulpina aeriana si frunzele se usuca. In acest caz, primula nu are nevoie de o ingrijire speciala ci doar de un strat de mulci pentru a mentine tenmperatura optima in sol.

plante la ghiveci

Tipul de sol pentru primula la ghiveci

Primula prefera un sol fertil si cu un drenaj bun (afanat). Pentru a realiza un mix adecvat pentru aceasta, pamantul din gradina se va amesteca cu turba.

Udarea primulei la ghiveci

Primula iubeste apa dar pentru a indeplini aceasta conditie solul trebuie sa aiba o compozitie adecvata, sa fie afanat si sa asigure un drenaj corespunzator.

Apa stagnanta din ghiveci poate duce in timp la aparitia mucegaiului, unul dintre daunatorii principali ai primulei.

Din acest motiv trebuie acordata o atentie foarte mare plantelor tinute in ghiveci in apartament. Ideal ar fie puse in ghivece suspendate care sa permita scurgerea apei in exces.

Lumina si temperatura la primula la ghiveci

Pentru a avea primule sanatoase si care sa inflroreasca abundent de la an la an trebuie sa fie pozitionate intr-un loc bine ventilat.

Astfel, daca primulele sunt tinute mult timp in interior, in ghiveci, aerul uscat si inchis le predispune la invazia paianjenului rosu. Pe de alta parte, aerul cu un grad ridicat de umiditate poate provoca aparitia mucegaiului. De aceea, se recomanda plantarea primulelor in gradini, dupa inflorire intr-un spatiu generos si se raresc dupa transplantare.

Lumina este un factor care trebuie indeplinit pentru a avea flori mari de primula.

Din acest punct de vedere, exista diferente foarte mari de la soi la soi. De exemplu, Primula obconica nu trebuie expusa direct luminii solare, aceasta prefera o zona umbroasa. La polul opus se situeaza Primula malacoides, care se dezvolta si infloreste cel mai bine intr-un spatiu deschis si la soare.

Primula este foarte rezistenta la tenperaturi scazute, acestea fiind adaptate pentru zonele muntoase inalte.

In ce priveste soiurile pe care le regasim cel mai frecvent in florarii, acestea fac fata cu brio iernilor geroase, doar cu un strat de compost sau frunze uscate presarate pe deasupra. Nu se recomanda pastrarea radacinilor de primula in ghiveci pe timpul iernii. Prin lipsa frunzelor si florilor, nu se vor putea identifica daunatorii sau bolile realizate din cauza excesului de apa si a lipsei de ventilatie.

Ingrasamnt si fertilizant pentru primula la ghiveci

Primulele se fertilizarea numai in perioada de inflorire, de la inceputul lui martie, pana la inceputul lunii iunie. Se vor aplica de doua ori pe luna batoane fertilizante cu eliberare lenta pentru plante decorative.

In afara perioadei de inflorire, nu se vor aplica fertilizanti in sol.

Inmultirea primulei la ghiveci

Primulele se pot inmulti usor, fie prin separarea tulpinilor, fie prin seminte. De asemenea, prin plantarea alaturata a primulelor de culori diferite, prin polenizare, plantele din generatia urmatoare vor avea culori noi, surprinzatoare.

Inmultirea prin separarea tulpinilor

Procesul de separare al tulpinilor se face la sfarsitul primaverii sau toamna, dupa ce florile s-au ofilit. Nu este necesara asigurarea unor conditii speciale a tulpinilor separate, dar trebuie respectate cu strictete regulile generale de ingrijire, udare si ventilatie prezentate mai sus. Plantele rezultate din aceasta metoda de inmultire vor avea caracteristici identice cu planta mama.

Inmultirea prin seminte

Deoarece semintele de primula au dimensiuni foarte mici germinatia se va face pe un pat de pamant separat in perioada februarie-martie, la o temperatura intre 10 si 14 grade Celsius.

Semintele nu se vor acoperi cu pamant, ci se vor presara pe suprafata acestuia, deoarece au nevoie de lumina solara pentru a germina. Dupa o perioada cuprinsa intre 2 si 3 saptamani de la presararea semintelor, acestea vor germina. In tot acest timp trebuie sa se mentina un grad bun de umiditate a solului si sa se verifice temperatura pana cand lastarii sunt suficient de vigurosi pentru a fi transplantati, se mentine o temperatura ambientala pana in 18 grade Celsius.

La cateva saptamani de la transplantare, se verifica modul de adaptare al lastarilor si se raresc. Plantele de primula au nevoie de spatiu liber in jurul lor pentru a li se asigura o ventilatie adecvata. Lastarii subdezvoltati se vor indeparta, pentru a nu-i afecta si pe cei robusti din jurul lor.

In cazul inmultirii prin seminte, noua generatie de plante va avea caracteristici diferite fata de planta mama (coloritul florilor, forma frunzelor, etc.).

Boli si daunatori la primula la ghiveci

Primulele sunt plante rezistente dar pot fi afectate de Paianjenul rosu comun (Tethranicus urticae) – care ataca planta de primula daca aceasta nu beneficiaza de un grad adecvat de umiditate in aer.

Mucegaiul cenusiu (Botrytis spp.) – se instalaza in situatia in care pamantul retine apa in exces sau nu se asigura plantei o ventilatie adecvata. Prezenta mucegaiului este semnalata de aparitia unor dungi de culoare gri pe frunze sau pe flori. Daca planta nu este complet atacata, se vor indeparta partile bolnave si se va interveni pentru a asigura drenarea solului si ventilatia corecta.

Afidele – paduchele frunzei ataca foarte multe plante de apartament, iar primula nu este ferita de acest daunator. Prezenta acestui daunator este tradata de secretii lipicioase ale frunzelor si cresterea deformata a noilor lastari.

Toate aceste probleme sunt combatute cu succes prin utilizarea insecticidelor si fungicidelor din comert, dar mai ales prin asigurarea conditiilor ideale de viata pentru plantele de primula.

Flori de primavara la ghiveci

Florile de primavara sunt vestitoare ale primaverii, insa le poti avea in oricare anotimp.

Florile de primavara pot fi plantate in interiorul casei.

Pentru a te bucura de florile primaverii cand vrei tu, trebuie sa plantezi bulbii din timp. Pentru flori primavara devreme bulbii se planteaza in toamna, in perioada noiembrie- octormbrie. Pentru plantarea bulbilor de flori se foloseste un pamant de caliatte pe baza de turba si pamant de gradina. Turba va corecta aciditatea iar pamantul de gradina va asigura nivelul de nutieitni ceruti de planta.

plante la ghiveci

Plantarea bulbilor de flori de primavara

Bulbii de lalele, zambile sau narcise se planteaza in ghivece de dimensiuni diferite.  Pentru efecte puternice vizual, se recomanda plantarea in ghiveci a mai multor bulbi sau varietati.

Bulbii se vor planta aproape de suprafata pentru a porni mai repede in vegetatie.

Acestia se vor uda cu moderatie evitandu-se excesul de apa in substrat care va dauna plantei, bulbii fiind foarte sensibili la umiditate.

Dupa realizarea procesului de plantare recipientele cu bulbi se aseaza intr-un loc cu lumina intensa, cu temperaturi ce nu coboara sub 10 grade Celsius. Pe parcursul germinarii bulbii se uda foarte putin doar in cazul in care pamantul este uscat pe o adnacime de 2-3 centimetri.

Pentru a spori cresterea se aduaga in apa de uadare un fertilizant la interval de 2 saptamani dar numai dupa aparitia tijelor florale.

Pentru a avea flori si la anul viitor fertilizantul se aplica pe o perioada de 30-40 zile dupa terminarea florilor.

Metode de prelungire a vietii plantelor la ghiveci

Florile cu bulbi se pastreaza la o temperatura mai mare decat cea a camerei pana cand isi termina ciclul de vegetatie, se ofilesc, iar dupa aceea se recupereaza bulbul.

Un bulb sanatos trebuie sa fie tare. In plus, pe perioada in care florile cu bulbi primite in ghiveci, gen, zambile, ghiocei, viorele, ghiocei galbeni sau narcise, sunt pastrate inca in casa se evita udarea lor excesiva.
Florilor nu le trebuie apa in aceasta perioada decat de doua ori pe saptamana. In plus florile se pastreaza la o temperatura mai mica decat cea din camera, undeva pe balcon.

Multi dintre cei care cumpara flori, fie la ghiveci fie taiate, le aduc din piata sau de la florărie unde temperaturile sunt scazute intr-un mediu cald. Florile sunt calite astfel incat, sa reziste la temperaturi scazute deci trecerea brusca nu este indicata.

Sporul casei la ghiveci

Sporul casei este o planta cunoscuta sub denumirea de Impatiens. Aceasta este o floare care aduce noroc, este usor de ingrijit si se adapteaza oricarui climat.

Sporul casei face parte dintr-o familie de circa 800 de specii originara din regiunile tropicale si temperate ale globului.

Planta infloreste de primavara pana toamna si iubeste locurile umbrite si cu umiditate crescuta.

Sporul casei este usor de crescut si intretinut fiind o planta foarte decorativa pentru balcoane si terase. Impatiens atinge o inaltime de 50-60 cm inaltime si infloreste intr-o varietate mare de culori de la alb la rosu si violet.

plante la ghiveci

Tipul de sol pentru sporul casei la ghiveci

Sporul casei prefera un substrat format din turba, humus, pamant de gradina, usor drenabil. Pamantul din jurul plantei trebuie afanat constant fara a rari radacinile, pentru ca planta prefera un sol cu drenaj bun si un ph de 6-6.5.

Un sfat important pentru ca floarea sa infloreasca constant este ciupirea varfurilor, care va stimula fomarea de boboci florali.

Udarea sporului casei la ghiveci

Udarea se realizeaza in mod constant astfel incat, pamantul sa fie mereu umed, fara a exagera insa pentru ca radacinile pot putrezi foarte usor.

Lumina si temperatura la sporul casei la ghiveci

Din punct de vedere al temperaturii sporul casei prefera temperaturi de 18-20 grade in timpul sezonului cald.

Acestea se pozitioneaza intr-un loc umbrit unde este soare doar cateva ore pe zi.

Iarna impatiens se tine in locuri cu lumina intensa, la temperaturi de 13-15 grade si se raresc udarile.

Inmultirea sporului casei la ghiveci

Planta de impatiens se inmulteste foarte usor prin butasi, obtinuti prin taierea varfurilor de lastari.

Acestia se lanteaza in cuburi de turba fina pentru a forma radacini. Dupa o perioada de 2 saptamani planta se ciupeste pentru ramificare.

Plantata in ghiveci aceasta poate fi pozitionata pe balcon si terasa si va poate bucura in fiecare dimineata.

Boli si daunatori la sporul casei la ghiveci

In sezonul cald pot aparea boli si daunatori care ataca si distrug planta. Dintre acestia enumeram acarieni care se combat cu solutii de la farmacia fitosanitara.

Echinacee la ghiveci

Echinaceea este o planta ornamentala perena, originara din America de Nord, apreciata pentru proprietati medicinale si decorative.

Aceasta planta face parte din familia Asteraceae cu o inatime de 150 cm, frunze ascutite la varf si dintate, dispuse solitar la varfurile tulpinii. Planta poate fi folosita in gradinile cu pietris si in ghivece.

Cultivata in ghivece planta poate fi poztionata pe terasa sau balcon. Prin culoarea intensa a florilor echinaceea este o planta foarte decorativa.

plante la ghiveci

Lumina si temperatura la echinaceea la ghiveci

Echinaceea este o planta nepretentioasa, ce prefera zonele in plin soare sau partial umbrite, soluri normale bine udate in perioada de crestere si mai putin in perioada de inflroire, aceasta avand o rezistenta buna la solurile uscate.

Inmultirea echinaceei la ghiveci

Planta se poate inmulti prin seminte direct in ghiveci sau gradina. Se realizeaza rarirea plantelor pentru o dezvoltare optima a celor ramase.

Boli si daunatori la echinacee la ghiveci

Echinaceea nu prezinta boli grave si nu este vulnerabila. Se recomanda pozitionarea plantei intr-o zona bine aerisita si se indeparteaza florile uscate.

Lavanda la ghiveci

Lavanda este o planta de gradina care se poate planta si in ghiveci pentru decorul teraselor, balcoanelor si curtii. Plantata in ghiveci conditiile de mediu pot fi mult mai usor controlate si corectate.

Arbustul de lavanda atinge o inaltime de 50 cm, are tulpini subtiri, frunze mici si flori intens colorate si parfumate.

plante la ghiveci

Plantarea lavandei la ghiveci

Lavanda se planteaza intr-un vas cu gura larga si o adancime de 40 cm. Este important sa se respecte adancimea de plantare deoarece lavanda prefera un substrat adang pentru o dezvolatre optima a sistemului radicular.

Radacina principala atinge dupa varsta de 3-4 ani, 2 metri, insa in vasul in care aceasta este, sistemul radicular este tuns si stimulat pentru o acoperire uniforma a spatiului din vasul de plantare.

Cultivata in ghiveci lavanda formeaza o tufa sferica cu ramificatii lungi de pana la 25-35 cm.

Atentie!

Inflorescentele lavandei se taie cu foarfeca nu se rup!

Lavanda este o planta vesnic verde, care isi schimba frunzele treptat in timpul perioadei de repaus vegetativ, cand o parte din frunzele batrane se usuca si cad.

Tipul de sol pentru lavanda la ghiveci

Solul din ghiveci trebuie sa fie sarac si uscat, specific plantelor din zona colinar- muntoasa, solul, acesta trebuie sa fie unul alcalin, cu un pH de 7-8. Un rezultat eficient se obtine in cazul in care lavanda se cultiva intr-un sol bogat in calcar si permeabil.

Lavanda nu suporta solurile nisipoase grele si umede. Pentru plante sanatoase se fertilizeaza cu produse pe baza de azot.

Udarea lavandei la ghiveci

Lavanda se pozitioneaza intr-un loc insorit. Aceasta se uda in perioada de nflorire si mai putin in rest deoarece lavanda sufera daca este udata in exces fiindu-i afectate ireversibil radacinile.

Plantata la ghiveci lavanda are nevoie de un sistem de drenare functional. Pentru indeplinirea acestei cerinte este bine ca pe fundul ghiveciului sa se aseze un strat de pietris si sa se ude in farfurie, fara ca apa sa ajunga la radacini.

Lumina si temperatura lavandei la ghiveci

Lavanda are nevoie de temperaturi de peste 10 grade C si rasare la temperaturi de peste 15 grade, daca se respecta nivelul de umiditate.

Lavanda este foarte rezistenta la ger, aceasta suporta o temperatura de -15 grade C fara a fi acoperita si -30 grade C daca este acoperita cu frunze sau alte materiale de protectie.

Curenti de aer

Tufa de lavanda nu suporta curentii de aer. Se recomanda pozitionarea acesteia in locuri ferite pe terase sau balcoane.

Plantata la ghiveci, lavanda infloreste mai des decat cea plantata in gradina, tocmai pentru ca beneficiaza de un climat protejat.

Important!

Dupa inflorire se taie ramurile. Ideal este sa fie suprimate ramurile partial inflorite. Acestea se pot usca si pastra pentru aromatizarea incaperilor. Lavanda este un inamic important al tantarilor.

Inmultirea lavandei la ghiveci

Lavanda se poate inmulti prn seminte sau butasi. Momentul optim pentru inmultirea prin seminte trebuie sa fie primavara la o temperatura de 14 -15 grade.

Pentru a incolti semintele de lavanda se amesteca cu nisip de rau, umed si se tin afara pana incoltesc. Acestea se amesteca periodic si se uda des pentru a nu mucegai.

Imediat dupa incoltire semintele se seamana in sol cald, iar pamantul de deasupra nu se preseaza pentru a se evita vatamarea lastarului.

Inmultirea prin butasi este mai rapida si pastreaza caracterele speciei mame. Este indicata pentru obtinerea de plante mai mari care infloresc mai des.

Crini la ghiveci

Crinii sunt plante cu un aspect exotic, originari din Africa de sud, cu flori mari in forma de trompeta, de culori variate.

Cea mai populara specie de crin este Amaryllis, care plantata in ghiveci are un aspect exotic şi se ingrijeste usor.

Acest crin este originar din zona tropicala si are flori de culori variante, de la alb, la rosu intens.

Amaryllis este o planta de interior, care pe timpul verii poate fi pastrata si afara, in ghiveci sau chiar poate fi plantata in gradina. Pe tija groasa, vizibila, planta poate avea intre doua si cinci flori mari.

plante la ghiveci

Plantarea bulbului de amaryllis

 • Se alege un bulb care are cateva radacini la baza si un ghiveci cu diametrul de 12-17 cm
 • 3. Se umple ghiveciul pe jumatate cu amestecul de pamant si se aseaza bulbul in asa fel incat 1/3 din el sa ramana in afara dupa ce se umple tot ghiveciul cu pamant.
 • Se infige un bat langa bulb, pentru ca atunci cand va fi nevoie sa se poata sprijini tija de acesta; florile de amaryllis sunt dectul de grele
 • se uda bine
 • Se aseaza ghiveciul langa o sursa puternica de lumina indirecta si se uda in permanenta
 • tija se dezvolta in cateva saptamani, dupa care se vor forma si frunzele pe masura ce tulpina se dezvolta.
 • Ghiveciul se roteste la cateva zile, pentru ca tija florii sa fie expusa egal la lumina si sa creasca drept.
 • Amaryllis se poate trata la 2-3 saptamani cu o substanta fertilizatoare solubila
 • Dupa ce florile s-au ofilit, tija se taie pana deasupra bulbului si se uda in continuare, pana toamna, cand planta intra in perioada de repaus; vara ghiveciul cu amaryllis se scoate afara, intr-un loc cu umbra partiala.

Tipul de sol pentru crinul la ghiveci

Crinul are nevoie de un drenaj bun al apei, de aceea acesta se planteaza intr-un ghiveci cu mai multe gauri pentru scurgerea apei. Circumferinta ghiveciului trebuie sa fie suficient de mare incat de la marginea bulbului la cea a ghiveciului sa ramana un spatiu de 5 centimetri, in medie.

Crinii nu sunt pretentiosi fata de sol. Acestia se dezvolta bine si in pamanul universal de flori. Insa, solul ales trebuie sa fie de calitate, sa-i asigure suficiente substante nutritive. Se recomanda, schimbarea solului o data la 2 ani.

Udarea crinului la ghiveci

Amaryllis este o floare care nu are nevoie de multa apa. Udata in exces, ea poate avea de suferit, fiindca exista riscul ca bulbul sa putrezeasca.

Lumina si temperatura pentru crinul la ghiveci

Crinii au nevoie de lumina dar se dezvolta bine si la semiumbra. Acestia nu prefera lumina directa de la soare.

In perioada de inflorire crinul se pozitioneaza intr-o camera incalzita la 20-26 de grade Celsius. Dupa ce isi deschide toate florile, crinul poate fi mutat intr-o incapere mai racoroasa si chiar este recomandat acest lucru, pentru ca florile sa se pastreze mai mult timp.

Ingrasamant si fertilizant pentru crin la ghiveci

Crinii se pot fertiliza de primavara pana toamna, o data pe saptamana. Cel mai indicat este ingrasamantul pentru plante ornamentale cu flori.

Dupa inflorire

Dupa trecerea florilor, crinii trebuie ingrijiti in continuare, deoarece frunzele ramase hranesc bulbul si il mentin in viata pentru perioada urmatoare de inflroire. De asemenea, se taie tijele florilor trecute.

„Hibernarea“

Crinul ca orice planta are nevoie de perioada de repaus vegetativ situat in perioada august-noiembrie, cand frunzele se usuca.

Aceasta va fi perioada de „hibernare“ a plantei, in care ramane doar bulbul din pamant si ghiveciul trebuie mutat intr-o camera racoroasa (8-10 grade Celsius, asfel incat sa nu inghete), la intuneric.

După cel putin 8 saptamani, planta se readuce la viata: ghiveciul se aduce la lumina si caldura si se incepe udarea plantei, din ce in ce mai mult. In cateva saptamani, din bulb va iesi un mugure verde care va creste pana cand va forma din nou tija si floare.

Cum se poate forta un bulb de amaryllis sa infloreasca de sarbatori

 • Se taie tija plantei dupa ce aceasta nu mai face flori, dar se lasa frunzele sa creasca in continuare.
 • Se mentine pamantul mereu umed
 • Se stopeaza fertilizarea plantei incepand cu luna august.
 • Cand temperaturile de afara scad, ghiveciul se muta intr-un loc racoros si uscat si se stopeaza udarea. In acest moment, foliajul este deja uscat. Pentru inflorirea crinului in perioada sarbatorilor de iarna, se incepe udarea cu 10-12 saptamani inainte de acest moment.
 • Lipsa foliajului si a apei va forta planta sa dea alta tulpina. Se incepe udarea amaryllisul imediat ce apare noua tija si se muta ghiveciul intr-un loc cald si luminos; in curand vor aparea si frunzele.
 • Dupa ce florile se ofilesc, se reiau pasii descrisi pana acum

Craite la ghiveci

Craita este o planta anuala ce infloreste din abundenta din aprilie pana la primul inghet. Aceasta nu are nevoie de ingrijiri speciale ci doar de indepartarea florilor ofilite, astfel, stimulandu-se aparitia unor noi boboci.

Se spune ca inainte de a le cultiva, astecii culegeau aceste plante din salbaticie si le foloseau in scopuri medicale, ceremoniale sau decorative.

plante la ghiveci

Tipul de sol pentru craite la ghiveci

Planta de craita iubeste solul nisipos si sarac. Soiurile pitice de craite sunt perfecte pentru ghiveci.

Planta se cultiva in ghivece de 7x7x8 cm si se fertilizeaza lunar.  Craitele cresc bine in soluri sarace dar pentru o inflorire mai abundenta se adauga pamant de frunze la plantare.

Udarea craitelor la ghiveci

Craitele se uda mai des in primele 10-12 zile de la plantare, dupa care se pot uda doar cand pamantul este uscat (aproximativ o data pe saptamana). Prea multa apa poate cauza putrezirea radacinii.

Lumina si temperatura pentru craite la ghiveci

Craitele se potrivesc in locuri insorite dar nu in locuri fierbinti.

Ingrasamint si fertilizant pentru craite la ghiveci

In cazul in care se administreaza prea mult ingrasamant planta va avea multe frunze si putine flori.

Inmultirea craitelor la ghiveci

Craitele se pot cultiva prin seminte sau prin butasi.
Prin seminte: insamantarea in sera se face cu 4-6 saptamani inainte de transplantarea in gradina. Semintele se acopera cu un strat subtire de pamant si se mentine solul moderat umed.

Germinarea dureaza 5-14 zile la 21-24C. Plantele formate pot fi insamantate direct in gradina spre sfarsitul primaverii, la o adancime de 6 mm, intr-un pamant bine greblat.

Plantele formate se transplanteaza la 2 saptamani dupa data medie a ultimului inghet din primavara, la o distanta de 15-20 cm intre ele. Rasadurile se aclimatizeaza pe o perioada de 10-15 zile inainte de a le transplanta.

Conditii de iernare:
Craitele nu sunt rezistente la inghet.

Boli si daunatori la craite la ghiveci

In general plantele de craite sunt rezistente dar pot fi afectate de fainarea si patarea frunzelor. Preventiv se lasa suficient spatiu intre ele pentru a permite o buna circulatie a aerului si se evita udarea frunzelor. Se indeparteaza frunzele infectate cat de repede posibil.
In special in verile ploioase, ca urmare a infectiei cu Botritis florile pot fi maronii si pot degenera. Mucegaiul gri poate aparea pe florile ofilite. Pentru combatere florile infectate se rup si se ard.

Frunzele au un miros stringent de lamaie care se spune ca indeparteaza insectele. Craitele sunt o alegere buna pentru balcoanele insorite. ‘Lemon Gem’ este o varietate potrivita pentru jardiniere.

Speciile pitice sunt cultivate in ghivece si jardiniere, in combinatie cu alte plante anuale.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Este un comentariu la acest articol

BRAVO

Scris de Marian pe 12.09.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X