Masini si unelte

Piese de schimb pentru motociclete, ATV -uri, scutere

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 23.02.2021, actualizat la 23.06.2021, in Masini si unelte Piese de schimb pentru motociclete, ATV -uri, scutere

Motocicletele, ATV-urile si scuterele nu au fost, in trecut, atat de populare pentru multi romani, dar ele reprezinta un trend ce se afla intr-o continua crestere de cativa ani, mai ales de cand pandemia a pus stapanire pe intreaga lume. De la inceputul anului 2020, vanzarile de motociclete ATV si scutere au explodat in Romania, unul dintre motive fiind acela ca unele persoane nu mai doresc sa foloseasca transportul in comun. De exemplu, in anul 2020, intre lunile Ianuarie si Iulie s-au inregistrat 2705 de inmatriculari in aceasta nisa, din care 1031 au fost motociclete, 1219 au fost ATV-uri si 185 au fost scutere.

Dar nu in toate lunile a avut loc o crestere, datorita nesigurantei cauzate de virusul ce ne-a modelat viata. Astfel, putem observa ca in februarie piata a crescut cu aproximativ 63%, in aprilie a scazut cu 59%, iar in iunie a crescut iarasi cu 33%. Desi vanzsrile de motociclete si scutere a scazut in medie, cea de ATV-uri a crescut indeajuns de mult pentru a asigura o crestere a intregii industrii moto.

Dar este un lucru pe care oamenii omit sa il admita: necesitatea unei mentenante. Oricare dintre produsele din industria moto au nevoie de acelasi nivel de mentenanta precum o masina. Fie ca vorbim despre releu pornire ATV, electromotor, filtru benzina universal pentru scuter si altele, exista anumite piese ce se uzeaza odFiltru benzina universal pentru scuter

Bec farta cu trecere timpului si necesita sa fie schimbate. In acest articol vom mai vorbi despre ce este un magnetou pentru scuter, despre uzarea ambreiajului, cand trebuie schimbat un soc electric scuter, despre functionalitatea unui kit cilindru pentru scuter, despre filtru benzina universal pentru scuter, dar si de ce sa inlocuiti un bec far sau diferite garnituri.

Pentru cine sunt destinate ATV-urile

Atunci cand ne gandim la ATV-uri, primul gand este acela ca ele sunt galagioase si ca sunt utilizate doar pentru petrecerea timpului liber. Dar acest lucru nu poate fi mai departe de adevar. Multe persoane au nevoie sa foloseasca un ATV pentru a se putea deplasa cu usurinta peste terenurile accidentate, in ferme, in padure si asa mai departe.

Piese de schimb pentru motociclete, ATV -uri, scutere

Desigur, el poate fi utilizat si de cei care sunt in cautare de adrenalina, dar ele nu sunt pentru toate tipurile de buzunar si majoritatea romanilor se gandesc mult inainte de a isi investi banii, mai ales daca nu pot folosi bunul achizitionat intr-un mod practic. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija la uzarea anumitor piese de schimb, cele mai des intalnite probleme fiind cele legate de releu pornire ATV, de bec far, garnituri si electromotor.

Pentru cine sunt destinate motocicletele si scuterele

Motocicletele si scuterele sunt folosite, de cele mai multe ori, pentru a putea calatori cu usurinta in orasele care se afla intr-o continua dezvoltare, unde traficul este adeseori infernal, iar masina personala nu mai reprezinta o modalitate de a ajunge rapid la destinatie. Desi exista un haos controlat pe strazile noastre, vedem din ce in ce mai multe motociclete si scutere pe strazile noastre. Bucurestiul este, fara nici o indoiala, pe primul loc in topul celor mai multe astfel de mijloace de transport. Dar acest fapt nu este de mirare, deoarece adeseori intersectiile sunt blocate, iar singurele care reusesc sa scape de infern sunt motocicletele si scuterele. Dar din cauza ca ele sunt utilizate zilnic, sunt necesare sa fie verificate si, uneori, schimbate anumite piese de schimb. Cea mai des intalnita problema este legata de magnetou pentru scuter, ambreiaj si soc electric scuter.

Principalele tipuri de piese de schimb pentru motociclete, ATV-uri si scutere

Aceste mijloace de transport contin piese care nu pot rezista si functiona pentru intotdeauna. Desi exista service-uri autorizate care sa va ajute cu orice problema, toate aceste piese de schimb pot fi inlocuite in garajul de acasa, daca aveti cunostintele necesare.

Releu pornire ATV

 Un releu pornire ATV este, de fapt, un solenoid sau un tip de electromagnet, care faciliteaza trecerea curentului electric prin crearea unui camp electromagnetic. Atunci cand un releu pornire ATV este deschis, bobina acestuia primeste initial un val mare de curent, care scade odata cu acceleratia. In timp, acesta isi pierde calitatea de a scade in intensitate, ceea ce inseamna ca bobina se poate supraancalzi si, ca urmare, ea va arde. Este destul de usor sa realizati acest lucru daca verificati culoarea bobinei.

Sistemul de pornire al ATV-ului este compus din patru componente, iar ele sunt urmatoarele:

  • Bateria
  • Demarorul (electromotor)
  • Releu pornire ATV (solenoid)
  • Comutatorul demaroului (comutatorul de aprindere)

In functie de modelul pe care il aveti, puteti inlocui un releu pornire ATV. Dar, de cele mai multe ori, acesta se afla sub intregul sistem de pornire al motorului, fiind necesara inlaturarea tuturor componentelor acestuia pentru a ajunge la solenoid. El practic transporta curentul electric intre demarou si comutatorul demaroului (comutatorul de aprindere). Prin urmare, daca schimbati solenoidul, este recomandat sa schimbati toate componentele sistemului de pornire.

Piese de schimb pentru motociclete, ATV -uri, scutere

Electromotor

Electromotorul este folosit pentru a putea transforma energia electrica in energie mecanica, cu ajutorul undelor electromagnetice. Daca exista si cea mai mica problema legata de electromotor, atunci motorul nu va putea efectua arderea interna necesara functionarii acestuia.

Exista mai multe probleme ce pot fi cauzate de electromotor. Daca apare fum cand incercam sa aprindem electromotorul, e posibil ca acesta sa aiba un scurtcircuit. Atunci cand electromotorul nu faciliteaza trecerea curentului, putem vedea fum gri sau negru. Dar pot exista si mai multe cauze, cum ar fi unele zgomote pe care nu le puteti explica. Un electromotor este conectat de volant prin mai multe componente care se uzeaza in timp. Totodata, daca acesta nu functioneaza cum trebuie, e posibil ca motocicleta, ATV-ul sau scuterul sa nu porneasca pur si simplu.

Pentru a inlocui electromotorul, va trebui sa mergeti la un service, deoarece el este atasat de langa volant, direct pe corpul motorului. Aveti nevoie de un profesionist pentru a va putea rezolva aceasta problema.

Filtru benzina universal pentru scuter

Acesta este probabil cel mai usor de inlocuit in garajul vostru. Dar el nu trebuie intotdeauna inlocuit, uneori el trebuie doar sa fie curatat, in functie de modelul pe care il alegeti. Totusi, daca sunteti in dubii, este recomandat sa cumparati un filtru benzina universal pentru scuter, inlocuirea lui fiind extrem de usoara. Actiunea este destul de directa si nu necesita studii in domeniu.

Magnetou pentru scuter

Un magnetou pentru scuter este practic un generator electric de mici dimensiuni, care foloseste magneti pentru a genera curent alternativ. Acesta ajuta la pornirea motorului cu ajutorul bujiilor, prin a se invarti la viteze mari in apropierea unei bobine. Una dintre problemele cele mai des intalnite este cea in care un magnetou pentru scuter nu atinge magnetul volantului, fiind astfel imposibila aparitia unei scantei.

Este destul de dificil pentru cineva care nu are studii sau experienta in domeniu sa schimbe un magnetou pentru scuter, dar nu imposibil. Trebuie scoase bujiile, dupa aceea partea superioara a motorului, trebuie rotit volantul pana cand magnetii se afla in partea opusa a acestuia. Astfel veti avea acces la magnetou.

Ambreiaj

Ambreiajul este un dispozitiv mecanic care are rolul de a transfera puterea de rotatie din motor. Cu alte cuvinte, functia lui este de a transmite si transfera cuplul motorului catre transmisie.

Unul dintre efectele unui ambreiaj defect este legat de eficienta curelei de distributie. Daca exista vreo problema cu un ambreiaj, cureaua va fi fie prea stramta, fie prea larga. Daca e prea stramta, cureaua se poate rupe, iar daca e prea larga, eficienta motorului va fi una extrem de scazuta, deoarece se pierde transferul de cuplu.

Nu este atat de grea inlocuirea unui ambreiaj. Dar exista multi pasi care trebuie urmati pentru a inlatura anumite componente cheie ale motorului, pentru a ajunge la ambreiaj. Exista multe tutoriale in mediul online care va pot asista in acest proces.

Piese de schimb pentru motociclete, ATV -uri, scutere

Soc electric scuter

Nu toate scuterele electrice au un soc electric pentru carburator, cele in cauza folosind curent continuu. Dar rolul lui este acela de a restrictiona fluxul de aer, pentru a pastra o calitate buna a benzinei.

Este destul de usor sa il scoateti din motor si nu necesita prea multe cunostinte. Totusi, pentru a verifica daca acesta functioneaza, puteti efectua un test simplu. Porniti scuterul si dupa 5 minute il opriti. Dupa aceea scoateți dispozitivul si verificati daca este cald spre fierbinte. Daca, totusi, el este cald, puteti sa mai efectuati o verificare. Conectati-l la o baterie prin mufa socului si, mai apoi, la curent. Daca socul functioneaza, atunci varful acestuia se va misca, tija practic lungindu-se.

Kit cilindru pentru scuter

Un kit cilindru pentru scuter este adeseori din metal si este sigilat, din jur imprejur. Acesta contine un piston care se misca in doua directii, pentru a presa benzina, lucru ce duce la aprinderea acesteia si, ulterior, la procesul de combustie.

Procesul de inlocuire a unui kit cilindru pentru scuter este destul de usor, in teorie. Va trebui sa se inlature sistemul de evacuare, apoi carburatorul, apoi, in functie de motor, ar trebui sa fie usor procesul de scoatere a cilindrului.

Bec far

Un bec far al unei motociclete sau al unui scuter se poate arde oricand. De aceea este bine de stiut ca este destul de usor sa il inlocuiti, daca nu vreti sa mergeti la un service. Practic, procesul este similar cu cel al masinilor vechi. Pur si simplu scoateti becul ars, introduceti-l pe cel nou si sunteti gata de plecare.

Garnituri

Acestea sunt, probabil, accesoriile care necesita sa fie schimbate cel mai rar. Prin garnituri putem intelege puntea de legatura dintre blocul motor si cilindrii. Ele au rolul de a izola si de a elimina posibilitatea unor scurgeri, cum ar fi cel de ulei, antigel, si asa mai departe. Orice conexiune dintre doua componente ale motorului sunt despartite de garnituri, iar majoritatea au o durata de viata ce poate ajunge si la 300.000 de kilometri.

Desi nu este greu sa inlocuiti o garnitura, e posibil ca problema ce a cauzat ca aceasta reparatie sa fi provocat si alte daune asupra motorului. Prin urmare, daca observati ca o garnitura s-a ars, de exemplu, este recomandat sa mergeti la un service auto.

Concluzii

Intr-o lume in care oamenii sunt din ce in ce mai sceptici sa foloseasca transportul in comun si in care aglomeratia din orase devine din ce in ce mai mare, este de la sine inteles de ce o motocicleta, un ATV sau un scuter reprezinta o solutie practica. Pe langa faptul ca acestea sunt mai agile in trafic, ele consuma mai puțin combustibil fata de masini, iar amprenta asupra climei este una minima. Mai mult decat atat, atunci cand aveti una sau mai multe probleme legate de o piesa de schimb, de la un simplu releu pornire ATV sau filtru benzina universal pentru scuter, pana la electromotor sau kit cilindru pentru scuter, pretul reparatiilor va fi mult mai mic fata de ce sunteti obisnuit cu mașina personala.

Iar costurile mici nu se opresc doar la piese de schimb, e vorba si de asigurare si inmatriculare. Costurile legate de aceste doua procese obligatorii prin lege sunt foarte mici, ele fiind extrem de accesibile pentru orice roman. Iar, totodata, depinde si de experienta pe care o aveți in industria mecanicii auto. Multe piese de schimb pot fi gasite online si majoritatea dintre ele pot fi schimbate cu usurinta, mai ales cu ajutorul unor tutoriale gasite pe Internet.

Sau, in cealalta latura, poate doriti sa va imbogatiti cunostintele legate de procesul de reparare al unui motor. Puteti achizitiona o motocicleta care are motorul nefunctional, unde aveti șansa de a invata cum sa schimbati un ambreiaj, un magnetou pentru scuter, un soc electric pentru scuter, si multe altele.

Indiferent de motivul pe care il aveți pentru a cumpăra un astfel de mijloc de transport, fiți sigur că sunteți echipat cu toate informațiile posibile și că folosiți un site care oferă siguranță pentru dumneavoastră, atunci când veți avea nevoie de orice piesă de schimb.

Bibliografie

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X