Casa si gradina

Paulownia, copacul minune de care ai tot auzit

Autor: Adrian Dogaru | Publicat pe 07.05.2016, actualizat la 20.07.2020, in Casa si gradina Paulownia, copacul minune de care ai tot auzit

Paulownia – Istorie

Paulownia a devenit o veritabilă vedetă în ultima vreme. Pe numele oficial Paulownia Tomentosa, este un arbore decorativ, originar din China unde se cultivă de circa 2000 de ani pentru producția de lemn.

Ceea ce este mereu asociat de acest arbore este creșterea excepțional de rapidă a acestuia. Unii spun că arborele atinge maturitatea în trei ani, alții în 20….

La originea sa arborele este unul care are o viteză de vreștere mare.

Adus în Europa acum circa 200 de ani, Paulownia a fost mult ameliorată genetic iar rezultatele au fost cu adevărat interesante, unii din hibrizi având o rată de creștere impresionantă.

Paulownia – Caracteristici

Hibrizii Paulownia Tomentosa, ca urmare a îmbunătățirilor genetice au cea mai bună rata de creștere dintre toate soiurile de Paulownia și o mai mare adaptabilitate la o gamă mare de tipuri de soluri și de climă.

Paulownia este foarte popular în Asta și mai ales în China, fiind folosit pentru reîmpăduriri, plantarea pe marginea drumului și ca arbore ornamental.

Lemnul are o granulație specială, fină, care îl face bun penru lazi, ambajaje, instrumente muzicale, plcă de surf.

Pe de altă parte lemnul este foarte atractiv pentru insectele de lemn.

Speciile de paulownia sunt, de asemenea, utilizate ca plante alimentare de larvele unor specii de lepidoptere, inclusiv Endoclita excrescens.

paulownia

Nu este bun pentru construcții, are putere calorică mică și utilizări limitate ca și combustibil.

Paulownia pierde frunzele toamna. Frunzele sunt mari sub formă de inimă, cu diametrul de 15–40 centimetri.

Florile sunt produse primăvara devreme în buchete lungi de 10–30 centimetrim, cu o corola tubulară de culoare albă sau violetă ce seamănă cu floarea de degețel roșu.

Fructul este o capsulă uscată, ce conține mii de semințe foarte mici. Arborele se înmulțese bine prin semințe, care se pun la geminat în apă. Încolțesc în 10-12 zile.

Paulownia – Plantarea

Trebuie transferate în sol fin, steril, unde vor crește în următoarele 2-3 luni, până ce pot fi mutate în pepiniere sau ăn solul din grădină.

Transplantarea în grădină se face primăvara. În primul an de viață, când ritmul de creștere este foarte mare și poate să ajungă chiar și la 4-6 metri înălțime, trebuie protejat de îngheț.

Paulownia crește foarte repede, dar numai în primii ani de viață, când poate avea un ritm de sase metri pe an, în înălțime.

Unele specii de paulownia de plantație pot fi recoltate pentru a face cherestea destinată scopurilor menționate mai sus, la cinci-șase ani de la plantare.

În plus, în primii ani de viață, după ce copacii sunt recoltați, se regenerează din rădăcinile existente.

Dacă vei alege un Paulownia pentru grădină, plantează-l într-un loc izolat unde să aibă spațiu fiind necesar de luat în calcul și creșterea rapidă și dimensiunile plantei, poate atinge chiar și 20 de metri înălțime, cu un diametru al coroanei de 8-10 metri.

Acest fapt le-a adus supranumele de “copaci Phoenix”. La vârstă de 25 de ani plantă atinge dimensiunile și formă maximă.

Un mare merit pentru acesti copaci este capacitatea lor de a susține fixarea solurilor degradate și de a recupera relativ repede loturile de teren afectate ecologic.

Formă coroanei este de cele mai multe ori neregulată, mai degrabă aducand cu o cupolă largă și profil sinuos.

Trunchiul principal și menține continuitatea și verticalitatea pâna unde începe coroană, de aici încep ramurile principale ce pot fi la unele specii deformate, în direcții diferite și cu traiectorii de creștere curbate dând impresia unui arboredin stampele orientale.

Ramurile secundare nu sunt numeroase, dar faptul că frunzele sunt de dimensiuni mari crează impresia unei coroane continue.

La vârstă de 25 de ani planta atinge dimensiunile și formă maximă.

În ciuda unor opinii ale cultivatorilor, Paulownia nu rezistă în zonele de deal și subalpine, iar la câmpie are nevoie de un sol bun, bine drenat fără contact cu zone freatice.

Are nevoie de apa, în mod constant, arborele trebuie udat vara și protejat iarna.

În plus solul trebuie fertilizat în primii ani de creștere, de mai multe pe an, iar apoi an de an, toată viața.

paulownia

Paulownia are nevoie de lumina buna pentru a crește, iar în plantații, arborii trebuie așezați la distanță.

Nu suportă bine zonele cu vânt puternic și nici temperaturi sub -20 de grade Celsius.

Paulownia suportă greu tunderile și tăierile și poate afecta înflorirea de primăvară, punctul forțe al plantei.

Plantele tunse au întotdeauna o creștere mai slabă și mai puțin decorativă față de cele lăsate să crească liber.

Plantele tunse au ramuri tinere cu tendința de frunze mai mari, iar cele netunse sunt caracterizate printr-o nflorire mai abundenta pe ramurile mai batrne dar cu frunziș mai puțin.

Eventualele tăieri se fac întotdeauna după înflorire, tăierile stimulând creșterea frunzelor.

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X