Pestre.ro - Produse si Accesorii pentru Gradina si Ferma - Intoarce-te in magazin

Bio

Papadia tot ce trebuie sa stim

Publicat pe 20.07.2017 in Bio Papadia tot ce trebuie sa stim

Ce tip de planta este papadia

Papadia, banutul auriu cae face concurenta florilor cultivate este una din florile spontane ale primaverii. Considerata de unii o buruiana, papadia este una din florile care pot decora primavara devreme gradinile cu un farmec natural exceptional.

Planta este insa clasificata, oficial undeva la limita intre plantele benefice si daunatoare si face parte din clasa dicotiledonatelor, iar in timp ce unii gradinari cauta sa ii vina de hac, medicina naturista o exploateaza si o lauda. Papadia face o combinatie excelenta cu zonele de gazon, este nelipsita in zonele cu iarba spontana si trebuie admirata pentru rezistenta, ambitia si strategia ei de a prolifera. Oricum primavara papadia este admirata si infumuseteaza gradinile mai ales cele rustice si zonele lasate in grija naturii. Oficial papadia este o buruiana, dar primavara cucereste ochii si sufletul, iar aspectul sau placut si culoarea aprinsa o salveaza.

Papadia

Papadia face parte din flora spontana, este una din primele surse de hrana ale albinelor, primavara si iubita pentru beneficiile ei ca planta medicinala. Creste spontan in orice zona, din zona litorala, pana pe crestele muntilor, dar prefera zonele insorite sau partial umbrite, fiind abundenta in zona de campie, de deal si submontana.

O mica istorie a papadiei

Papadia

Papadia a fost mentionata ca și medicament in lucrarile medicilor arabe din secolele X și XI, care vorbeau despre ea ca despre un soi de andive, cu denumirea de Taraxcacon. In Tara Galilor este mentionata in scrieri medicale ce dateaza din secolul XIII. In antichidate, radacinile si frunzele de papadie erau folosite pentru a trata afectiunile ficatului. Nativii americani fierbeau planta si beau continutul pentru a trata bolile de rinichi, hematoamele, boli de piele, arsurile si deranjamentele stomacului. Chinezii foloseaua papadia pentru tratarea problemelor stomacale, apendicita, precum si pentru probleme ale sanilor, cum ar fi inflamatiile sau lipsa laptelui. In Europa era folosita pentru tratarea febrei, problemelor oculare, diabet si diaree.

Biologia papadiei

Papadia (Taraxacum officinale) este o planta perena, dar si un ingredient gustos al salatelor, sanndwich-urilor si ceaiurilor. Radacinile de papadie sunt folosite la producerea unor substituienti ai cafelei, iar florile la producerea unor vinuri.
Papadia se regaseste in regiunile temperate ale Europei, Asiei si Americii de Nord.
Planta este cultivata la scara larga in India, fiind folosita pentru afectiunile ficatului.

Papadia este remarcabila prin rezistenta sa si se poate adapta la toate tipurile de sol.  Se extinde agresiv cu ajutorul rizomilor verticali si se fixeaza cu o radacina pivotanta ce poate depasi 15 centimetri in adancimea solului. Tulpina este cilindrica si goala interior, iar frunzele au forma de lance. Florile galbene si mari pot fi grupate in grupuri de zeci de flori, spre bucuria ochiului primavara. Floarea se deschide dimineata si se inchide seara.

O solutie pentru limitarea extinderii este smulgerea florilor (excelente pentru a fi uscate si folosite ca ceai medicinal), pentru a elimina semintele usoare (frumoase de altfel), sunt foarte usor purtate de vant pot hiberna pentru mai multe sezoane.

In mod particular iubeste gazonul fiind una din buruienile cele mai agresive ale gazonului nobil. O singura floare poate contamina tot gazonul. Solutia sigura pentru eliminarea ei este tratarea zonelor atacate cu erbicid selectiv, mai ales pe paturile de gazon.

Calitati terapeutice ale papadiei

Calitatile sale terapeutice o recomanda pentru multitudinea de beneficii. Toate partile plantei pot fi exploatate, in primavara este consumata sub forma de salata, ceai sau infuzie, iar florile pot fi murate pentru perioada de iarna. In zonele de faneata este binevenita, planta fiind un remediu pentru oameni cat si pentru animale, tratand afectiuni interne sau externe.

Papadia calitati terapeutice

Frunzele ei actioneaza ca diuretic, marind cantitatea de urina produsa de corp. Acestea sunt folosite si pentru stimularea apetitului si ajutarea digestiei.
Unele studii preliminare efectuate pe animale sugereaza ca papadia poate normaliza nivelul de zahar din sange si scade colesterolul si trigliceridele, in timp ce ridica nivelul de HDL (colesterolul ”bun”) in cobaii cu diabet.
De asemenea, s-a observat ca papadia poate ajuta in tratamentul inflamatiilor.
Aceasta planta are calitati nutritive iesite din comun. Frunzele ei contin niveluri substanțiale de vitamina A, C, D si B, precum si fier, magneziu, zinc, potasiu, mangan, cupru, calciu, colina, bor si siliciu.
Cei mai activi compusi din papadie se pare ca sunt eudesmanolidele si germacranolidele, substante caracteristice numai acestei plante. Alti compuși includ taraxol, taraxerol, taraxasterol, impreuna cu stigmasterol, beta-sitosterol, acid cafeic si acid p-droxifenilacetic.

Papadia se foloseste in tratarea bolilor biliare si hepatice, a gastritelor, reumatismului, aterosclerozei si varicelor. Printre altele, ceaiurile de papadie si-au aratat eficienta in combaterea obezitatii, a tulburarilor intestinale si a eliminarii toxinelor din sange. In plus, frunzele de papadie sunt delicioase in salate.

Cele mai bune frunze sunt cele tinere, care se recolteaza primavara, imediat cand apare planta, sau toamna tarziu, cand apar frunzele noi; sunt mai apreciate frunzele cele mai mici si tinere, pentru ca in scurt timp vor deveni amare, mai ales dupa ce papadia infloreste. Frunzele amare nu sunt nesanatoase, insa nu sunt pe placul oricui. Se aleg cele mai late frunze, care se taie exact sub mijlocul rozetei cu un cutit curat.

Florile de papadie se rup cu mana si se aleg numai cele foarte intens colorate, pentru ca acestea sunt cele mai proaspete si gustoase; recoltarea florilor se face tot primavara, imediat ce apar plantele. Sepalele se inlatura cu un cutit, pentru ca sunt amare.

Papadia

Radacinile de papadie se recolteaza cu ajutorul unei lopeti sau cu mana. In general, recoltarea se face mai bine dupa perioadele ploioase, de pe terenuri fara pietre.

Papadia in cosmetica

Cand frunzele si florile de papadie sunt introduse intr-o punga de hartie impreuna cu alte fructe necoapte, acestea elimina gas etilen care ajuta la maturarea rapida a celorlalte fructe. Din frunze si radacini se poate obtine, de asemenea, un lichid alimentar natural.
O lotiune cosmetica pentru piele se obtine prin distilarea frunzelor de papadie in apa si este utilizata pentru a curata pielea, fiind eficienta in indepartarea pistruilor.

Cum se prepara ceaiul de papadie

Papadia - cum preparam ceaiul?

Pentru uz terapeutic sunt folosite atat frunzele cat si radacinile de papadie. Daca doriti mai mult un diuretic folositi mai degraba frunzele, dar daca doriti sa tratati afectiunile hepatice folositi radacinile.
Infuzia din frunze de papadie: infuzati 4 pana la 10 g de frunze uscate in 150 ml de apa fierbinte timp de 5 -10 minute. Consumati ceaiul de 3 ori pe zi.
Decoctul din radacini de papadie: fiebeti 3 -5 g de radacina intr-o cana de apa timp de 5 – 10 minute. Consumati decoctul de 3 ori pe zi.

Despre autor

Otilia Dovancescu

Agronom, cu experienta de 20 ani in tratamente fitosanitare, in pomicultura, cultura mare, viticultura.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Plantele sunt organisme vii care in cursul vietii pot suferi tulburari in func...

Citeste tot articolul
pestre

Capusele au aparut cu 90 de milioane de ani in urma, iar, in prezent, pe intre...

Citeste tot articolul