Climatizare si Sanitare

Panouri solare – investitie pe termen lung

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 07.03.2019, actualizat la 26.05.2021, in Climatizare si Sanitare Panouri solare – investitie pe termen lung

Un panou solar furnizeaza o energie alternativa, transformata in sursa de electricitate, caldura, apa calda, chiar si aer conditionat, cu un consum optimizat care nu afecteaza mediului inconjurator.

Panoul solar iti ofera posibilitatea utilizarii unei energii puternice si libere provenita de la soare. Pe parcursul unei ore soarele trimite catre pamant o cantitate de energie care acopera necesarul pentru un an.

In forma incipienta, panoul solar a fost inventat de catre fizicianul scotian James Dewar si prevedea un tub cu pereti dubli cu vid intre cei doi pereti, in 1893.

In 1909, Emmet a inventat tubul vidat bazat pe principiul termosului pentru a transforma energia solara, inventie patentata si folosita pentru cele mai avansate tuburi vidate construite in prezent.

Tipuri panouri solare

Panourilor solare pot reduce amprenta de dioxid de carbon a gospodariei cu echivalentul a 88 de copaci plantati in fiecare an. Acestea sunt mai eficiente daca sunt amplasate cu fata direct catre soare, la un unghi optim. Insa, eficienta acestora depinde si de zona in care locuiesti si de conditiile meteo.

In functie de gradul de intretinere panourile solare pot fi fotovoltaice si termice, iar dupa modul de cosntructie, se impart in monocristaline, policristaline si amorfe pentru cele fotovoltaice si plane sau cu tuburi vidate pentru cele termice.

Panouri solare fotovoltaice

Panourile solare fotovoltaice sunt compuse din celule solare ce transforma energia solara in energie electrica, absorband particulele de lumina ajunse pe suprafata acestora.

Cantitatea de energie produsa de fotoni trece printr-un cablu de consum unde este utilizata sau stocata. Efectul fotovoltaic se aplica anumitor materiale care pot produce electricitate atunci cand sunt expuse razelor solare.

ouri solare fotovoltaice

In acest mod, panourile solare transforma energia luminoasa in curent electric continuu. Care este transformat de catre un invertor in curent alternativ care poate fi folosit in propria casa.

Excesul de energie electrica acumulat este stocat separat intr-o baterie de stocare si poate fi folosit ulterior, pe timpul noptii.

De obicei, panourilor solare sunt confectionate dintr-un strat transparent de plastic (cauciuc siliconat sau etilen vinil acetat) si contin numeroase celule solare conectate intre ele. Celulele solare sunt acoperite cu un geam de protectie pe suprafata expusa la soare. Materialele din care sunt compuse panourile solare au o durata de viata de cel putin 20 de ani.

Panourile solare fotovoltaice se clasifica astfel:

 • panouri solare monocristaline – au o nuanta de negru inchis si un grad sporit de eficienta. Acest tip de panou solar produc cea mai mare cantitate de energie, de patru ori mai multa decat celelalte tipuri de panouri solare, sunt durabile si pot fi amplasate chiar si pe portiuni mai mici.
 • panouri solare policristaline (multicristaline) – au o nuanta de albastru inchis, sunt mai putin rezistente la temperaturi ridicate. Desi sunt mai ieftine, au un grad scazut de eficienta
 • panouri solare cu strat subtire (Thin Film) – pot fi construite din siliciu amorf, seleniura de cupru indiu galiu, telurura de cadmiu. Acest tip de panouri sunt flexibile, au design placut, eficienta lor nefiind afectata de umbra sau caldura excesiva. Panourile solare cu strat subtire pot fi folosite pe suprafete mari
 • panouri solare hibride (cu strat amorf) – compuse din celule monocristaline au in spate un strat subtire de pelicula solara amorfa, care poate sa extraga mai multa energie solara, mai ales cand lumina este slaba. Panourile solare hibride pot sa transforme energia solara in energie electrica, dar si in apa calda, insa nu sunt recomandate pentru acoperisuri cu suprafete mari

Panouri solare termice

Panourile solare termice cunoscute si sub numele de colectori sau captatori termici capteaza energia solara si o transforma in energie termica, apa fiind agentul de incalzire principal. Panourile solare termice sunt recomandate in special toamna si primavara, iarna asigurand 60 – 80% din necesarul de apa calda, iar vara ajung pana la 100%.

Panourile solare termice se gasesc sub diferite forme sau marimi, sunt compuse din colectoare solare care capteaza energia solara si care incalzesc apa care ulterior circula in sistem prin intermediul unei pompe care are un consum redus de energie. Panourile solare termice pot fi folosite individual sau combinate cu alte sisteme de incalzire obisnuite.

panouri solare termice

Panourile solare termice se impart in doua categorii:

 • panouri solare plane – alcatuite din placi plane de cupru, acoperite cu un material special, care capteaza energia solara. Placile sunt amplasate pe o izolatie din fibra de sticla, intr-un cadru din aluminiu acoperite de un strat de sticla. Panourile solare plane sunt ideale pentru orice tip de clima si pot fi folosite pentru incalzirea apei menajere, dar si a piscinelor
 • panouri solare cu tuburi vidate – energia solara este captata prin tuburi vidate care pot fi presurizate sau nepresurizate. Fiecare tub este alcatuit din alte doua tuburi din sticla borosilicata, sudate intre ele, usor de intretinut si cu o eficienta ridicata. Panourile solare cu tuburi vidate se folosesc in perioada calda, in lunile martie – noiembrie.

Un panou solar fotovoltaic de 1 mp poate sa produca in medie 120 kW intr-un singur an. Agentul termic din instalatia solara termica ajunge la 120 grade Celsius, iar apa din acumulatorul termic ajunge la o temperatura de 90 grade Celsius. Se recomanda ca limita de temperatura sa nu depaseasca 55 de grade Celsius, pentru a evita depunerile de calcar.

Diferenta panourilor consta in dimensiunea acestora. Pentru o eficienta sporita a panourilor solare fotovoltaice este nevoie de o suprafata cat mai mare, in timp ce, pentru panourile solare termice, suprafata trebuie sa fie direct proportionala cu cantitatea de apa si caldura necesara pentru consumul casnic.

Cum se monteaza panourile solare

In functie de complexitatea proiectului si numarul de panouri solare acestea se monteaza mai incet sau mai rapid. Daca reteaua de energie electrica se afla la o distanta mare de tine o poti inlocui prin montarea unui panou solar izolat numit off-grid.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

 1. Pasul 1. Alege locul potrivit – pe acoperis, sau pe sol. Indreapta panourile spre partea sudica sau estica, in functie de configuratia spatiului.
 2. Pasul 2. Alege montura – care asigura montarea optima a panourilor solare si protejarea impotriva vantului puternic, a furtunilor sau a altor conditii meteo aspre. Foloseste un boloboc si un metru liniar pentru instalarea corecta a panourilor si un adeziv care sa impiedice scurgerile in interiorul casei.
 3. Pasul 3. Instaleaza panourile solare – dupa ce ai instalat montura, monteaza sinele mobile si suportul metalic, la cel putin 6 cm de acoperis. Plaseaza panourile solare si aplica un adeziv special care sa impiedice miscarea panourilor. Asigura-te ca vantul poate sa bata pe sub panouri si apa se scurge usor pe suprafata panourilor.
 4. Pasul 4. Calculeaza unghiul de inclinare in care lumina se reflecta cel mai bine, in functie de latitudinea casei, din care trebuie scade sau aduna 15 grade, in functie de anotimp. Iarna, de exemplu, trebuie adaugate 15 grade pentru ca panourile solare sa devina inclinate spre orizont. In Romania, majoritatea tipurilor de acoperisuri au un unghi de inclinatie cuprins intre 30 si 45 de grade.
panourile solare

Pe langa panourile solare, mai ai nevoie de urmatoarele dispozitive:

 • regulator de tensiune – previne supraincarcarea bateriei
 • baterie de acumulator – livrarea energiei in lipsa luminii solare
 • dispozitiv de deconectare – in cazul descarcarii sub limita a acumulatoarelor
 • dispozitiv de masurare – care indica directia de alimentare si cantitatea de energie produsa sau consumata

Marimea sistemului de panouri solare depinde de necesarul de energie si de spatiul disponibil pe acoperis. Daca acoperisul are un unghi de inclinare corespunzator, apa si murdaria se vor scurge cu usurinta, insa daca acesta este plat, frunzele si murdaria se pot acumula si panoul solar va avea nevoie de curatare.

Cum functioneaza panourile solare

Panourile solare sunt asemenea unui sandwich, alcatuite din 2 straturi de celule solare unite printr-un element semiconductor. Celulele realizate din siliciu faciliteaza desprinderea electronului de atom, care deplasandu-se liber este lovit de lumina.

Aceasta este absorbita de catre unul din electronii din jurul atomului, stimuland energia electronului.

Cele doua straturi de celule, sunt diferite ca tensiune, sunt contaminate cu substante chimice, intr-un proces numit „dopaj”, astfel incat, un strat sa contina un exces de electroni iar celalalt sa fie capabil sa ii absoarba.

Energia rezultata determina functionarea oricarui aparat electric, cu conditia ca energia sa fie convertita in electricitate inainte de utilizarea acestuia.

Care sunt accesoriile pentru panouri solare de care ai nevoie daca locuinta ta nu are racord la reteaua de energie alternativa.

Solutia celor care nu dispun de o retea de energie solara in apropierea locuintei, este instalarea unor panouri solare independente.

cum functioneaza panourile solare

Pe langa panourile fotovoltaice mai ai nevoie si de:

 • baterie de acumulator pentru livrarea energiei in lipsa luminii solare
 • regulator de tensiune pentru prevenirea supraincarcarii bateriei
 • dispozitiv de deconectare in cazul descarcarii sub limita a acumulatoarelor
 • dispozitiv de masurare ce indica directia de alimentare si cantitatea de energie produsa/consumata

Caracteristici panouri solare

Devieri admise

Devierile admise fac referire la valoarea care stabileste excesul sau neatingerea puterii nominale a panoului solar.

De exemplu, un panou solar cu o putere declarata de 200 de wati, poate avea din cauza problemelor cu controlul calitatii in realitate, 195 V.

Coeficientul de temperatura

Coeficientul de temperatura este exprimat in procente pe un grad Celsius si reprezinta gradul de influenta al caldurii si frigului asupra performantei de functionare a panoului solar.

Durabilitate / Longevitate / Garantie

Durabilitatea, longevitatea si garantia data de producator sunt elemente importante care dau incredere utilizatorilor finali.
Marimea si puterea

Marimea si puetrea panoului solar influenteza in mod direct costul, dimensiunea fizica a panoului solar, tipul celulelor solare, din care acesta a fost construit.

Intretinerea corecta a panourilor solare

Tinand cont ca aceste panouri solare se pot deteriora usor iata cateva informatii utile despre mentinerea unor astfel de sisteme.

Curatarea panourilor solare

Daca panoul solar este supus constant poluarii, prafului, frunzelor si pasarilor pierderile de energie pot ajunge pana la 25%,. Curatarea unui panou solar este simpla, procesul se realizeaza o data pe anotimp sau atunci cand se observa reziduuri.

In mediul urban mai expus prafului, panourile solare se curata o data pe luna, seara sau dimineata.

curatarea panourilor solare

Etapele curatarii panourilor solare plate:

Achizitionarea unui kit de curatare, alcatuit din sapun lichid, stergator de geamuri, o perie simpla si o perie cu maner lung.

Sapunul se toarna intr-o galeata cu apa, conform instructiunilor de pe ambalaj si in amestecul obtinut, se inmoaie peria cu care, apoi, se curata panoul, similar unei ferestre.

La final, se elimina sapunul de pe panou cu o perie curata, pentru ca reziduurile pot impiedica absorbtia luminii. Daca este vorba despre un panou cu tuburi vidate, operatiunea se realizeaza doar cu un furtun cu apa cu jet puternic fara sapun.

Apa se va evapora, astfel incat, nu e nevoie de nicio interventie ulterioara. Panourile solare pot fi curatate si chimic de catre profesionisti.

Care sunt beneficiile panourilor solare

Montarea unui sistem de panouri solare aduce urmatoarele beneficii:

 • economii la factura de energie si gaze
 • sursa de energie regenerabila si inepuizabila – lumina soarelui nu necesita costuri in plus si reprezinta o sursa constanta si inepuizabila de energie
 • reducerea amprentei de dioxid de carbon

In functie de nevoi, poti opta pentru panouri solare fotovoltaice care genereaza electricitate sau pentru cele termice, care genereaza energie termica.

Avantajele panourilor solare in context ecologic

Energia solara nu afecteaza mediul inconjurator, nu afecteaza volumul resurselor finite si nu deterioreaza habitatul natural.

Procesul de captare a radiatiei solare cu ajutorul panourilor solare are un grad de poluare zero, reduce emisiile de dioxid de carbon, metan sau monoxid de azot, nu produc deseuri, reziduuri, fum sau mirosuri, dar limiteaza arderea carbunelui in centralele electrice precum si consumul de energie nucleara.

Toate aceste beneficii conduc la combaterea si reducerea incalzirii globale.
Cele mai potrivite panouri fotovoltaice pentru o casa. Panourile solare se aleg in functie de suprafata locuintei, modul de constructie, amplasarea casei si izolatia constructiei, necesitatile persoanelor din locuinta.

Panoul solar se dimensioneaza diferit pentru a raspunde unor activitati diverse, de exemplu, apa calda menajera.

Tine cont ca necesarul zilnic de apa calda al unui utilizator casnic este de circa 50 de litri la o temperatura de circa 60 de grade, iar un tub presurizat produce circa 10 litri de apa calda. Ai nevoie de un sistem cu aproximativ 6 tuburi de persoana.

De asemenea, trebuie sa stii ca un tub vidat poate incalzi un metru patrat din locuinta. In functie de acest aspect, se calculeaza numarul de tuburi necesare pentru a incalzi toata suprafata locuintei.

avantajele panourilor solare
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cel mai bun panou solar

Sistemul Panou Solar cu Tuburi Vidate SP-470-R VOPSIT Inclinatie Redusa, 99 Vt, EvoSanitary, 675185, 47 x 1500 mm foloseste energia verde obtinuta cu costuri minime, la un randament ridicat in exploatare.

Utilizarea sistemului poate furniza 60-70 % din necesarul de apa calda menajera anual fara costuri de intretinere.

Principiul de functionare

Sistemul de panouri solare, fiabil si nepoluant, converteste radiatia termica in caldura prin termo-sifonare si se bazeaza pe circuitul natural al apei reci, care prin incalzire se ridica in rezervorul de acumulare

Rezervorul de acumulare este construit la interior din otel inoxidabil SUS304 oferind garantia calitatii apei, protejat la exterior de o carcasa vopsita in camp electrostatic. Acesta este izolat cu spuma poliuretanica de 50 mm grosime, ceea ce face pierderile de temperatura neglijabile, chiar si in noptile mai reci.

Mod de utilizare:

Sistemul de Panouri Solare cu Tuburi Vidate are durata medie de exploatare de 15 ani.

Tuburile din sticla borosilicate au pereti dubli vidati, fabricati cu o tehnologie avansata de acoperire. Acestia nu acumuleaza sedimente si impuritati, au o rata mare de absorbtie a razelor solare pana la 93%, grad scazut de reflexie 6%, coeficient de pierdere 0.06 W/m².

Materialul de absorbtie AL-N/AL asigura o rezistenta mare la socuri termice, la presiuni mari si la grindina cu diametrul de pana la 25 mm. In cazul in care apa din zona de instalare a sistemului are un continut ridicat de calcar este obligatorie montarea unui filtru anticalcar pe conducta de admisie a apei.

Caracteristici Sistem Panou Solar cu Tuburi Vidate SP-470-R VOPSIT Inclinatie Redusa, 99 Vt, EvoSanitary, 675185, 47 x 1500 mm

 • Volum Total: 99 mm
 • Volum Rezervor: 80 l
 • Nr. Tuburi: 10
 • Diametru Tub: 47 mm
 • Lungime Tub: 1500 mm

Date tehnice Sistem Panou Solar cu Tuburi Vidate SP-470-R VOPSIT Inclinatie Redusa, 99 Vt, EvoSanitary, 675185, 47 x 1500 mm:

 • Produs: Panou Solar
 • Utilizare: Exterior
 • Tip Ambalaj: Cutie
 • Ambalare Cantitate: 1/1 BUC
 • Dimensiuni: Lungime 1800 mm / 1500 mm, Diametru exterior Ø58±0.8mm sau Ø47±0.8mm
 • Capacitate: 2.7L / 1.6L
 • Presiune maxima lucru : 0.75 bar (75Kpa)
 • Vas cu flotor – capacitate 3 L
 • Garantie: 5 ani
 • Greutate: 30 kg

Bibliografie:

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Convectorul este un dispozitiv care asigura incalzirea spatiilor care nu...

Citeste tot articolul
pestre

Monilierul de baie se alege in functie de obiectele sanitare instalate i...

Citeste tot articolul
pestre

In fiecare casa exista o baie dotata cu minimul necesar, un

Citeste tot articolul
X