Masini si unelte

Motopompa – cum o alegem si intretinem corect?

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 01.08.2018, actualizat la 29.08.2019, in Masini si unelte Motopompa – cum o alegem si intretinem corect?

Irigarea constanta creste potentialul de productie al culturilor din gradina dar in egala masura, aplicata in exces le poate afecta iremediabil.

Excesul de apa adunat in zonele predispuse la inundare poate fi eliminat prin folosirea unei motopompe care sa ajute in actiunile intreprinse cu maximum de eficienta.

Motopompa este alcatuita din motor termic in 4 timpi, un cilindru racit cu aer, care actioneaza in mod direct o pompa de apa.

Motopompele sunt utilizate pentru a reduce efortul si timpul unei activitati care presupune un surplus sau un deficit de apa. Motopompa elimina excesul de apa nedorita. Acest tip de motopompa se utilizeaza atat pe timp ploios cat si secetos.

Criterii de alegere a motopompei

Aoa

Pe piata exista o gama variata de motopompe cu functiuni si puteri diferite. Criteriul principal dupa care se selecteaza o motopompa este tipul de apa.

Astfel, motopompele se impart in:

 • Motopompe pentru apa curata
 • Motopompa pentru apa semi-murdara
 • Motopompa pentru apa murdara

 Alimentare

Motopompele pot functiona cu 2 tipuri de combustibil

 •  benzina
 •  motorina

Debit

Achizitionarea unei motopompe se realizeaza tinand cont de debitul maxim. Sunt motopompe cu debit mai mic, perfecte pentru spatii mici si exista motopompe ce au un debit peste 1000 l/min destinate spatiilor mari.

motopompa

Adancime

Printre criteriile de selectie se mai regasete si adancimea maxima de imersiune. Cu cat o motopompa etse mai buna cu atat poate trage apa de la o adancime mai mare, exemplu sub 10 metri.

Inaltime

In momentul achizitionarii unei motopompe trebuie sa se tina cont de inaltimea de refulare care poate fi cuprinsa intre 5 metri si 60 de metri. Astfel, se face o diferentiere la ce poate fi intrebuintata. Motopompa poate fi folosita pentru asigurarea nivelului de apa constant intr-o irigatie la culturi sau la pomparea apei in cazul unui incendiu.

La ce foloseste motopompa

 • Utilizarea unei motopompe pentru irigarea culturilor

Motopompa este utilizata la diferite tipuri de activitati agricole: irigarea culturilor pe ogoare, gradini, livezi, podgorii, prin canale sau instalatii sub presiune cu aspersoare, indiferent daca se foloseste apa curata sau semi-murdara.

O pompa de apa este perfecta pentru irigarea culturilor, a gradinii, a gazonului sau a altor zone care necesita un adaos de apa. In acest caz se poate utiliza o motopompa de presiune submersibila sau o motopompa de gradina.

In acest mod, apa adunata in anumite spatii destinate special colectarii, precum: fantani, bazine, puturi, rezervoare de apa, cisterne, poate fi distribuita mult mai usor si repede cu ajutorul unei motopompe eficiente. Astfel, se economiseste timp, se poate uda gradina in timp ce se goleste bazinul cu apa murdara.

 •  Utilizarea unei motopompe pentru udarea gazonului

Iti doresti un gazon verde toata vara? Atunci asigura-i necesarul de apa dorit. Gazonul este pretentios pe timp de vara, acesta avand nevoie de udari frecvente, seara, astfel incat, semintele sa germineze si sa se formeze un sistem bun si solid de radacini.

Motopompa este elementul principal in realizarea sistemului de irirgat pentru suprafete gazonate. Acestea se uda cu apa curata sau semi-murdara.

Pentru automatizare se pot atasa la motopompa sprinklere care se activeaza de la buton.

 • Utilizarea unei motopompe pentru deficitul sau surplusul de apa

Motopompa poate alimenta cu apa din lacuri, rauri si poate transporta apa prin conducte pe distante lungi, in vederea umplerii rapide a rezervoarelor. Motopompa este indispensabila in drenajul spatiilor inundate sau pentru pomparea apei in cazul unor incendii.

De asemenea, aceasta poate fi utilizata pentru desecarea bazinelor, piscinelor sau in crescatorii de peste, spalarea vitelor, grajdurilor, uneltelor si utilajelor agricole.

Produse recomandate

Motopompa 3

1.103,64 lei

1.298,40 lei (-0,195 lei)

Detalii produs
Motopompa 4.9 kW 3 inch RD-GWP04

912,37 lei

1.013,74 lei (911,357 lei)

Detalii produs

Motopompele se aleg in functie de necesitati si se utilizeaza astfel incat, sa ofere randament maxim.

Cum se utilizeaza corect o motompompa

 • Inainte de punerea in functiune a motopompei, citeste cu atentie toate instructiunile oferite de producator.
 • Atentie la pregatirea, exploatarea si intretinerea corespunzatoare a echipamentului. Acestea conduc la o performanta optima si la o durata mai lunga de viata a unei motopompe. Nu se utilizeaza niciodata motopompa fara apa in corpul pompei.
 • Inainte de utilizarea motopompei se efectueaza corect pregatirea echipamentului, cuplarea furtunelor, verificarea combustibilului, uleiului si filtrelor.
 • Se respecta toate normele de siguranta referitoare la manevrarea echipamentului si a combustibilului necesar bunei functionari a motopompei. Motorul nu se alimeteaza atata timp cat acesta este in functiune sau fierbinte.

Utilizarea furtunului de aspiratie

Pentru instalarea furtunului se recomanda folosirea unui cuplaj obisnuit si a colierului livrat cu motopompa.

Furtunul de aspiratie trebuie sa fie armat cu perete care nu se pliaza sau cu sarma.

filtru de ASPIRATIE
Foto preluat din file:///C:/Users/danal/Desktop/manual-de-utilizare-motopompe-senci.pdf

Atentie!

Nu se utilizeaza furtunuri mai mici decat dimensiunea orificiului de aspiratie.

De asemenea, furtunul de aspiratie nu trebuie sa fie mai lung decat este necesar. Performanta motopompei este cu atat mai buna cu cat furtunele sunt mai scurte.

Furtunul este fixat cu colierul, cuplajul pe furtunul de aspiratie pentru prevenirea patrunderii aerului si pierderea aspiratiei.

Se monteaza sita filtru la celalalt capat al furtunului de aspersie si se fixeaza cu un colier. Sita previne infundarea motopompei.

Montarea furtunului de refulare

Filtrul de refulare trebuie sa fie scurt, cu diametru mare pentru a se reduce frecarea lichidului si a se mari debitul pompei. Un furtun lung sau cu diametru mic mareste frecarea si reduce debitul.

filtru de refulare
foto preluat de pe file:///C:/Users/danal/Desktop/manual-de-utilizare-motopompe-senci.pdf
 •  Amplasarea motopompei

Motopompa se amplaseaza pe o suprafata plana si suficient de rigida pentru a preveni eventualele deplasari si scufundari in pamant. Aceasta nu trebuie sa fie mai inclinata de 10-13 grade. Daca motopompa este utilizata in interior aceasta trebuie asezata intr-o zona bine ventilata.

amplasarea motopompei
foto preluat de pe file:///C:/Users/danal/Desktop/manual-de-utilizare-motopompe-senci.pdf

Motopompa se plaseaza cat mai aproape de sursa de apa

 • In timpul utilizarii unei motopompe, furtunul trebuie asezat drept, daca este absolut necesar sa fie curbat nu se suprasolicita.
 • Motopompa se amorseaza inainte de utilizare. Amorsarea se face cu apa curata! Amorsarea nu se realizeaza imediat. Pompa are nevoie de la 60 pana la 150 de secunde pentru amorsare, in functie de lungimea furtunul ui de aspiratie si de diametrul acestuia. Atentie la furtunuri, acestea trebuie sa fie desfasurate si drepte.
 • Se utilizeaza numai sorbul original al motopompei, care este livrat la pachet cu echipamentul.
 • Motompompa nu se utilizeaza in medii cu atmosfera exploziva, in apropiere de materiale inflamabile ci in spatii in care aerisirea este propice pentru evacuarea gazelor de esapament.
 • Motopompa trebuie bine fixata si amplasata pe o suprafata plana orizontala, iar cand furtunul acesteia este expus traficului pietonal sau auto, fluxul de apa al acesteia nu trebuie sa fie oprit. Inainte de pornire motorul se alimenteaza cu o cantitate suficienta de combustibil si se verifica nivelul de ulei de motor.

Motopompa de apa este un utilaj agricol care usureaza munca prin transportul de apa.

O motopompa pentru apa curata poate fi utilizata si la alte substante ce au proprietati chimice identice cu apa curata.

Motopompa functioneaza atat cu apa curata cat si cu apa murdara. Astfel ca, aceasta poate fi utilizata si la udatul florilor din gradina cat si la evacuarea apei murdare dintr-o piscina.

Gradul de ridicare al motopompei

Gradul de ridicare al motopompei reprezinta energia pe care o primeste o cantitate de apa de la pompa, popular vorbind la cat de sus este ridicata apa.

Cu timpul, este posibil sa se mai piarda lichid din pricina miscarii apei in interiorul motopompei.

O motopompa cu o inaltime de evacuare mare folosita la un maximum de potential, va evacua apa in exces iar motorul va fi suprasolicitat. Din aceasta cauza, motopompa va suporta o uzura rapida.

Se recomanda folosirea motopompei in cazul

 • apelor semiincarcate
 • in procesul de vidanjare
 • evacuarea apelor provenite din aluviuni

Motopompa poate fi alimentata de la o fantana, din ape curgatoare, apa mentinandu-se curata in interiorul conductelor, astfel ca, apa poate fi transportata pe o distanta lunga, de exemplu, pana la gradina, livada sau ogor.

Cu ajutorul unei motopompe se pot stopa incendiile din instalatiile industriale.

Motopompele se gasesc sub diferite brand-uri, Hyundai, Tricomserv

motopompa Hyundai

Motopompa pe benzina Hyundai, HY80, 7 CP, 210 cm3

Motopompa pe benzina Hyundai, HY80, 7 CP, 210 cm3, apa curata este un produs ideal pentru utilizarea pe santierele de constructii in lucrarile comerciale si in apararea impotriva inundatiilor.

Motopompa pe benzina Hyundai, HY80, 7 CP, 210 cm3, apa curata are un motor in patru timpi Hyundai IC210, de 7.0 CP si senzor lipsa ulei.

Corpul pompei este din aliaj usor de aluminiu, inoxidabil, turnat sub presiune. Pompa cu deschidere frontala, usor de desfacut pentru curatare si mentenanta.

Are etansare mecanica de inalta calitate si cadru robust pentru protectie si transport dotat cu amortizoare de cauciuc pentru reducerea vibratiilor.

Beneficii client:

 • ofera un debit maxim de 750 litri pe minut prin racordurile de aspiratie si evacuare de 80 mm, permitand transferul rapid al apei curate;
 • este o pompa usoara, cu un cadru deschis, care protejeaza pompa si functioneaza ca un maner de transport;
 • permite utilizarea acestei pompe pentru aplicatii interne, comerciale si profesionale.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul