Casa si gradina

Metode purificare aer in locuinta

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 03.06.2021, actualizat la 18.08.2021, in Casa si gradina Metode purificare aer in locuinta

Metode noi de purificare a aerului din locuinta! Vezi care sunt aici!

Calitatea aerului respirat de noi influienteaza in mod clar calitatea vietii. Aerul de o calitate slaba cauzeaza probleme de sanatate, cum ar fi afectiuni cardiovasculare sau astm bronsic. Calitatea aerului afecteaza ecosistemul, dar e si principala cauza a mortalitatii in Uniunea Europeana.

,,Poluarea aerului este o problema invizibila. In fiecare zi, fiecare dintre noi respira intre 15.000 si 20.000 de litri de aer – suficient pentru a umple, intr-un an, volumul a trei baloane cu aer cald. O buna calitate a aerului este o conditie prealabila pentru sanatate si prosperitate.

Deteriorarea pe termen lung a calitatii aerului poate duce la consecinte grave pentru sanatatea noastra, cum ar fi astmul, bolile cardiovasculare, cancer pulmonar, boli legate de sistemul nervos si cel de reproducere.’’

Cum sa avem aer curat in casa noastra

Calitatea aerului este foarte importanta pentru o viata sanatoasa. In interior aerul este mai curat decat afara unde sunt mai multe particule de praf, par de animale, polen, alergeni si alti factori care pot influienta in mod negativ sanatatea noastra.

Enumeram aici mai multe metode prin care putem sa mentinem aerul curat in locuinta noastra.

 1. Aerisirea prin deschiderea dimineata si seara, pentru cel putin cinci minute, este foarte importanta.
 2. Curatarea filtrului aparatului de aer conditionat este, de asemenea, foarte esentiala pentru a avea aer curat in casa noastra. Astfel inlaturam bacteriile si alergenii care se depun pe filtrele aparatului si care ajung in aerul din incapere.
 3. Exista, de asemenea, solutii pentru eliminarea alergenilor, microbilor, particulelor de praf si a mucegaiului, prin instalarea in incapere a unui purificator de aer. Acesta poate indeparta 97% din particulele foarte fine si elimina in incapere aer curat.
 4. Utilizarea umidificatorului este, de asemenea, un alt mijloc pentru mentinerea aerului sanatos in interiorul casei noastre. Nivelul ideal de umiditate pentru a respira un aer sanatos este intre 40 % si 60 %.
 5. Cand amplasam un purificator de aer in incapere trebuie sa tinem cont de anumite lucruri. Trebuie sa amplasam aparatul asa incat acesta sa aspire usor aerul si sa il dea inapoi fara sa fie impiedicat de nimic. Astfel aparatul va functiona corect. Ideal este ca purificatorul sa contina un filtru HEPA in combinatie cu un filtru activ cu carbuni. Astfel elimina bacteriile, virusii, praful foarte fin si funinginea. Purificatorul trebuie sa aiba o distanta de minim 30 – 50 cm fata de perete sau fata de alte obiecte sau mobila. Cel mai eficient loc pentru amplasarea aparatului este in mijlocul camerei.
 6. In cazul alergiilor, purificatorul este foarte eficient. Printre cele mai intalnite alergii sunt cele la polen, la praful casnic si la parul de animale.
 7. Utilizarea produselor de curatenie naturale, fara sa contina substante chimice, iritante, este un alt mod de a mentine aerul mai curat. Ca ingrediente naturale pentru curatenie putem folosi lamaie, otet, bicarbonat, etc.
 8. Curatarea tapiteriei, a covoarelor si schimbarea asternuturilor sunt foarte importante deoarece in materialele textile se impregneaza foarte usor bacteriile, alergenii si particulele de praf.
 9. Plantele din incapere sunt un filtru natural al aerului, dar au si un rol decorativ. Plantele absorb toxinele din aer si elimina aer curat.
 10. Reducerea bacteriilor din aer se face si cu ajutorul uleiurilor esentiale. Uleiurile de rozmarin, cuisoare, eucalipt reduc semnificativ acarienii.

Metode purificare aer in locuinta

,,Indicele specific de calitate a aerului, pe scurt “indice specific”, reprezinta un sistem de codificare a concentratiilor inregistrate pentru fiecare dintre urmatorii poluanti monitorizati:

 • Dioxid de sulf (SO2)
 • Dioxid de azot (NO2)
 • Ozon (O3)
 • Particule in suspensie < 2.5 μm (PM2.5)
 • Particule in suspensie < 10 μm (PM10)

 Indicele general se stabileste pentru fiecare dintre statiile automate din cadrul Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului, ca fiind cel mai mare dintre indicii specifici corespunzatori poluantilor monitorizati.

Indicele general si indicii specifici sunt reprezentati prin numere intregi cuprinse intre 1 si 6, fiecare numar corespunzand unei culori.

Indicii specifici si indicele general ai statiei sunt actualizati orar.’’

Gestionarea calitatii aerului

,,Pe baza evaluarii calitatii aerului se stabilesc modalitatile de gestionare a calitatii aerului prin identificarea la scara locala a arealelor de interes unde trebuie initiate planuri/planuri integrate de calitate a aerului; planuri de mentinere a calitatii aerului; planuri de actiune pe termen scurt.

Planul integrat de calitate a aerului reprezinta setul de masuri cuantificabile din punct de vedere al eficientei lor, pe care titularul/titularii de activitate trebuie sa le ia astfel incat, pentru poluantii atmosferici considerati in evaluarea calitatii aerului, sa fie respectate valorile limita sau, dupa caz, valorile tinta.

 Planul de mentinere a calitatii aerului reprezinta setul de masuri pe care titularul/titularii de activitate trebuie sa le ia astfel incat nivelul poluantilor sa se pastreze sub valorile limita sau, dupa caz, valorile tinta.”

Purificare aer – Sindromul ‚,Sick-Building”

Cauzele sindromului Sick-Building sunt asa numitele otavuri din locuinta.  Sursele sunt evaporarea in aer a noxelor degajate din mobila vopsita, lacuita, din lipiciul utilizat pentru podele, din  covoare,  materialele folosite pentru diverse izolatii sau produsele utilizate pentru eliminarea diversilor daunatori.

O alta sursa care cauzeaza acest sindrom sunt efectele pe care le cauzeaza ciupercile, mucegaiul, polenul, acesta fiind consecinta neintretinerii corespunzatoare a aparatelor de climatizare.

Purificare aer – Cele mai des intalnite noxe din aer

Amoniacul este cel mai des produs chimic care este utilizat cu preponderenta la ingasaminte in agricultura. Amoniacul are influenta asupra sanatatii pentru ca se combina in aer cu alte gaze formand particule care au un asa numit praf fin secundar. Benzpirenul se gaseste in gazele de esapare si in cele industriale.  Odata inspirat, benzopirenul are efecte cancerigene asupra plamanilor.

Benzolul este intalnit in benzina. Legatura chimica si organica este cancerigena daca este preluata pe un timp indelungat de organism si afecteaza cu preponderenta organele interne si maduva spinarii.

Metode purificare aer in locuinta

Peste tot exista praful fin care contine foarte des un numar de particule care au un diametru deosebit de mic care produc inflamatii a bronhiilor si cailor respiratorii, a mucoaselor cailor respiratorii si produc chiar tromboza. Aici se deosebesc doua fractiuni:

 • PM10, care are un diametru maxim de 10 micrometrii, este in masura sa patrunda pana in sinusul nazal al omului
 • PM2.5, cu un diametru maxim de 2,5 micrometrii ajunge in bronhii si plamani. Particulele cu un diametru mai mic de 0,1 micrometrii pot patrunde chiar pana in sange.

Monoxidul de carbon se produce prin arderea de carburanti si combustibili si are influente masive asupra respiratiei si ale sistemului nervos. Dioxidul de sulf este foarte des utilizat printre altele ca antioxidant, dezinfectant si conservant. Acesta irita mucoasele, ochii si caile respiratorii. In plus dauneaza masiv plantelor si se impregneaza in sistemul ecologic.

La procesele de ardere din motoare si instalatii se produce oxidul de azot. Concentratia de azot de tipul acesta din aer are efecte nocive asupra persoanelor care au astm pentru ca acesta ingusteaza bronhiile si efectele alergenilor cresc. Exista un pericol iminent ca atunci cand aerisiti sa aduceti in casa eventualele noxe existente in aer si sa poluati atmosfera din propria locuinta.

Purificare aer – Metode de masurare a valorilor de noxe in casa dumneavoastra

Un instrument compact si comod de control al mediului este BQ20. Cu acesta putem masura toti parametrii climatici din incapere, fapt care este foarte relavant pentru mentinerea sanatatii.  Cu un singur aparat putem masura temperatura, umiditatea aerului, dar si concentratia prafului in incapere. BQ20 masoara concentratia cantitativa a prafului din aer de tip E (PM10) si a prafului A (PM2.5)

Concentratiile masurate de aparat vor fi indicate pe display, ca si pondere de masa a aerului in micrograme/ metru cub. Atentionarea asupra contaminarii momentane cu particule se face de catre indicatorul colorat de tip barograf.

Acest monitor al calitatii aerului BQ 30 este usor de utilizat si detecteaza si cuantifica concentratia masica de particule de praf fin de toate tipurile. Aparatul masoara prin tehnica laser si cele mai mici impuritati ale aerului, de marimi PM2.5 si PM10 in microgram pe metru cub. Cu ajutorul masuratorului practic de particule BQ30 pastrati intotdeauna sub control valorile de concentratie a prafului fin si a CO₂, a temperaturii aerului si a umiditatii. 

Prin aerisire sau prin utilizarea efectiva de purificatoare de aer, a umidificatoarelor sau dezumidificatoarelor, puteti sa imbunatatiti clima din incaperi.

 • Indepartarea mirosului pe care il provoaca tigarile
 • Nefumatorii, dar chiar si fumatorii resimt un miros neplacut atunci cand se fumeaza in locuinta.
 • Nicotina din fumul de tigara se depune pe mobila si in tapiterie, in covoare si perdele.
 • Conducatorii auto resimt si ei neplacut mirosul greu si imbibat din tapiteria masinii.

Sfaturi contra mirosului de fum de tigara din locuinta

 1. Purificare aer – Acidul citric – Mirosul intensiv si acid de lamaie neutralizeaza mirosul de tigara. Pur si simplu taiati o lamaie in mai multe bucati pe o farfurie si amplasati-o in incapere. Lasati-o acolo cateva zile si apoi inlocuiti-o cu una proaspata.
 2. Purificare aer – Otetul – Amestecati pur si simplu cinci pana la opt picaturi de otet cu apa si puneti apoi amestecul sa fiarba cinci minute. Otetul cu apa fiarta sa fie asezat intr-un castron in incapere. Otetul, prin mirosul sau acid neutralizeaza miroul de fum de tigara. Aburii din amestecul de otet cu apa fiarta impiedica formarea mirosului chiar pe timpul fumatului. Apa cu otet se poate utiliza pentru alungarea mirosului din tapiterii.
 3. Purificare aer – Spreiuri de camera – Spreiurile de camera sunt o solutie clasica iubita pentru eliminarea rapida a mirosului mai ales cand se apropie ora de vizita. Alternativ se poate utiliza flaconul cu miros ce se conecteaza la priza de curent sau cu baterii. Ambele variante insa nu elimina mirosul neplacut al fumului de tigara ci doar il acopera.
 4. Purificatoare de aer – In cazul in care se fumeaza totusi regulat in locuinta, insa nu trebuie sa se simta acest lucru, atunci trebuie investit intr-un purificator de aer, precum cele din seria AirgoClean de la Trotec. Fiecare din acetse purificatoare este combinat cu un sistem de filtrare HEPA si cu un filtru de carbune activ, astfel incat mirosul de tabac nu numai ca este acoperit ci este chiar eliminat din aer.
 5. Pentru aerisirea corecta nu este nevoie sa lasati in permanenta fereastrele casei deschise. Este necesar ca cel putin o data pe zi sa aerisim prin curenti de aer. Se vor deschide larg pentru minim 15 minute toate ferestrele din casa, astfel favorizandu-se schimbul rapid si in curenti a aerului. In cazul in care in casa se fumeaza este necesar sa repetam acest procedeu de mai multe ori pe zi, timp de minim cinci minute.
 6. Pentru improspatarea textilelor putem folosi diverse spreiuri. Aceste spreiuri acopera mirosul din produsele textile aflate in locuinta, tapiterie, draperii sau perdele. Indicat este sa aerisim inainte de a folosi aceste spreiuri. Putem folosi spreiul ori de cate ori se fumeaza in incapere sau odata sau de doua ori pe zi.
 7. Pentru curatare aprofundata putem folosi spuma de curatat pentru mobila si covoare. Aceasta spuma neutralizeaza mirosurile din mobila deoarece patrunde foarte adanc in structura lemnului. Orice miros, dar in special mirosul de fum de tigara este bine acoperit de parfumul pe care il are aceasta spuma. Daca aerisim tapiteriile atunci efectul spumei devine si mai vizibil si de durata.
 8. Natron – Tapiteria canapelelor si fotoliilor sa fie bine frecata cu acest praf si apoi sa fie lasat sa traga, dupa care praful de natron sa fie aspirat. Pentru a curata in cel mai eficient mod tapiteria mobilei, a canapelelor, etc este necesar sa il invelim intr-o carpa umeda si sa frecam. Apoi lasati sa se usuce si in final aspirati.
 9. Aparat de extractie – Aparatele de extractie se pot inchiria in magazinele de specialitate si sunt utile in a elimina mirosul fumului de tigara din mobila tapitata. Solutia de curatat este pulverizata cu presiune in tapiterie, aparatul aspira concomitent apa murdara ce se scurge din tapiterie. Aceste aparate sunt foarte utile la curatarea covoarelor.
 10. Impiedicati din start formarea mirosului de fum de tigara in locuinta si masina – Pur si simplu goliti imediat scrumierele deoarece tigarile deja racite miros mult mai neplacut. Fumati numai la fereastra si apoi aerisiti bine.

Metode purificare aer in locuinta

Sfaturi contra mirosului de fum de tigara din masina

In acest sens, foarte eficiente sunt:

Cafeaua

 • Fructe acide
 • Purificatoare de aer pentru masina
 • Natron si felii de lamai
 • Cura profesionala de ozon

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X