Casa si gradina

Metode noi de maximizare a nutrientilor din sol – Sfaturi practice!

Autor: Ilona Baicu | Publicat pe 27.05.2021, actualizat la 18.08.2021, in Casa si gradina Metode noi de maximizare a nutrientilor din sol – Sfaturi practice!

Solul este lait motivul agriculturii, un sol bogat, sanatos ofera mai multe sanse pentru a creste plante viguroase si calitative. In Romania gasim mai multe tipuri de sol in functie de pozitia geografica a fiecarei zone. Timpul s-a schimbat, la fel si modul in care lucram pamantul. Accentul cade pe metodele de prelucrare ecologice care produc cat mai putine pagube mediului inconjurator cat si sanatatii noastre. Nutrientii sunt elemente chimice existente in soluri, care hranesc si ofera elementele necesare cresterii si dezvoltarii armonioase a plantelor, iar pentru a scoate potentialul maxim al solului avem nevoie de procedurile potrivite.

 Ce aflam din acest articol:

  • Agricultura ecologica
  • Care sunt metodele ecologice de ferilizare a solului
  • Cum putem sa ne facem singuri ferilizatori

Conform Green Deal – pactul verde, foaia de parcurs prin care tarile din Uniunea Europeana, si-au propus, ca pana in anul 2050 sa nu mai emita gaze cu efect de sera si sa treaca la o economie durabila, circulara, agricultura conventionala, care ocupa cea  mai mare parte a terenului, afectandu-i biodiversitatea, poluand solul cu substante chimice cu remanenta mare in sol si ingrasaminte chimice aplicate gresit prin care se polueaza apa subterana cu nitrati si nitriti, s-a luat decizia de a face conversia la o agricultura sustenabila, durabila, prin care sa se protejeze biodiversitatea.  Promoveaza agricultura durabila, ecologica, prevede metode, lucrari ale solului si o gestionare a culturilor prin care se reduc natural daunatorii, bolile si se reface natural biota solului, se maximizeaza aportul natural al micro si macroelementelor prin aplicarea ingrasamintelor verzi si a altor procedee blande cu mediul. Principiul de baza pentru activarea solului in agricultura ecologica este de a nu hrani planta, ci viata din sol.

Agricultura ecologica, este o ramura care s-a dezvoltat constant in ultimii ani, promoveaza sisteme de productie diverstificate, eficiente si echilibrate. In agricultura ecologica se folosesc metode si mijloace de productie perfectionate, dar blande cu mediul cat si foarte eficiente din punct de vedere al productiei in masa. Scopul agriculturii ecologice poate fi exprimat printr-o functie de tip mini-max: maximizarea productiilor si minimizarea efectelor secundare negative ale activitatilor agricole (Toncea, 1997 si 1999)

Principiul ce sta la baza agriculturii ecologice, este de a utiliza ca materii fertilizante, compusi organici ce contin elemente nutritive, fertilizarea nefacand-se pentru plante ci pentru a activa complexul microbiologic din sol, astfel plantele vor primi nutrientii necesari pe tot parcursul dezvoltarii lor. Una dintre propietatile solului este aceea de a produce fitomasa, este o insusire a solului de a fi furnizor permanent de apa si nutrienti ceea ce ii confera propietatea generala de fertilitate. Sisteme de baza pentru refacerea si conservarea fertilitatiii solurilor sunt ingrasamintele verzi, compost si cel mai putin daunator este prin rotatia de plante perene, dar cea mai noua descoperire in domeniu este reprezentata de fertilizarea fosfatica. Este o fertilizare blanda, care foloseste doar roci fosfatice ce asigura mentinerea si sporirea rezervei de fosfor a solului. Un rol important in asigurarea elementelor necesare de maximizare a nutrientilor din sol, ii constitue plantarea de leguminoase perene sau anuale in asolament.

  • Masimizare nutrienti – Asolamentul

Asolamentul este un mod inovativ de a imparti terenul, astfel incat, sa obtii un sol de calitate, si sa poti tine evidenta nutrientiilor din sol mult mai usor. Acesta consta in impartirea unui teren cultivabil in mai multe parti egale pentru a se putea face mai usor rotatia culturilor (schimbarea anuala a culturilor de pe fiecare parcela) numarul parcelelor trebuie sa coincida cu numarul anilor de rotatie. Asolamentul nu functioneaza singur doar prin rotatia culturiilor, ci este nevoie si de tehnicile potrivite de semanat, fertilizat si irigat.

Pe parcursul unui an agricol, plantele consuma mai multe substante nutritive din sol, prin asolamentul potrivit se pot reface complet aceste rezerve. De exemplu, plantele cu frunze verzi consuma mai mult azot din sol (spanacul, varza sau salata) de aceea este necesar ca in urmatorul an sa se planteze fasole sau mazare, plante care absorb azotul din atmosfera si il elibereaza in sol. Un alt avantaj al asolamentului este acela ca putem sa crestem plante sanatoase, ferite de boli si daunatori pentru ca daca pe acelasi teren se cultiva acelasi tip de planta an de an, bolile si daunatorii raman in sol pe timpul iernii si exista riscul de infectare repetata.

Metode noi de maximizare a nutrientilor din sol - Sfaturi practice!
Sursa imagine si informatii: https://docplayer.ro/178136946-Bro%C8%99ur%C4%83-2019-edi%C8%9Bia-pentru-republica-moldova-nr-agricultura-ecologic%C4%83-principii-de-baz%C4%83-%C8%99i-bune-practici.html

Pentru realizarea unui asolament eficient, trebuie sa se tina cont de particularitatiile fiecarei plante cultivate cum ar fi: necesarul de apa si nutrientii, gradul de ramificare si perioada de vegetatie. Perioada de vegetatie difera de la planta la planta:

  • Efemere (8 saptamani)
  • Anuale (intre 2 luni si 1 an)
  • Bienale (2 ani)
  • Perene (parcurg starea de vegetatie in mai multi ani)

Pe langa perioada de vegetatie, mai trebuie sa avem in vedere si principiul de succesiune rational, plantele mari consuma mai multe substante nutritive si mai multa apa de aceea este ideal sa se planteze dupa cele mici care nu au nevoie de atat de multe resurse. Daca nu se respecta rotatia iar plantele consumatoare vor fi cultivate excesiv, inevitabil se va produce asa numita oboseala a solului si nu va mai putea oferi recolte multumitoare.

Cum facem rotatia culturilor?

  • Includerea leguminoaselor deoarece degaja azotul necesar solului
  • Se evita rotatia grau – porumb, desi in tara noastra sunt principalele plante cultivate, multi agriculori obisnuiesc sa foloseasca aceasta rotatie, ceea ce nu este recomandat deoarce sunt plante ce consuma mari cantitati de nutrient.
  • Pentru terenurile aflate in panta se introduc anumite plante perene care reduc eroziunea solului.
  • Floarea soarelui este ideal sa se cultive pe acelasi asolament dupa o perioada de 4-5 ani pentru a preveni aparitia anumitor boli.

Pentru un asolament de calitate trebuie sa se cunoasca particularitatile fiecarei plante. De exemplu:

  • Radacinoasele (morcovi, hrean, patrunjel) nu consuma multe substante nutritive din sol ceea ce il recomanda ca fiind o buna cultura premergatoare pentru speciile mai pretentioase, pe accelasi principiu merg si plantele cu bulbi (ceapa, usturoi)
  • Fasolea si mazarea fixeaza solul si pot fi culturi premergatore pentru cereale.
  • Varza, ridichiile, rosiile, vinetele sau ardeii consuma multi nutreienti asa ca vor fi folosite ca plante premergatoare pentru radacinoase.

Rotatia culturilor sau asolamentul reperezinta cea mai sigura si mai ecologica metoda de echilibrare a nutrientilor din sol. Nu consuma multe resurse si este economica.

O data cu tehnologizarea agricola si aparitia substantelor chimice, starea solului s-a degradat constant. Folosirea in exces a compusilor chimici a dus la o poluare adanca si ireversibila. Agricultura ecologica, este o solutie de viitor care insa foloseste elemente din trecut. Agricultura pe care bunicii nostri o faceau, era mai sanatoasa, mai nutritiva, mai economica si mai blanda cu mediul.

Metode noi de maximizare a nutrientilor din sol - Sfaturi practice!

Pentru a incepe o agricultura ecologica, solul trebuie pregatit in prealabil. Prima data se verifica elementele chimice din sol, pentru acestea se folosesc aparate performante pentru analizarea intr-un laborator a unei probe din sol. Pentru o dezvoltare optima, plantele au nevoie de cantitati potrivite de fier, azot, fosfor,potasiu, magneziu, calciu, cupru si zinc. In functie de deficitul de nutrienti, solul trebuie imbunatatit prin ajutorul fertilizatorilor naturali.

Fertilizatorii naturali reprezinta substante obtiunte din surse organice sau minerale care nu au fost procesate chimic.

  • Ingrasamintele organice sunt alcatuite din resturi vegetale, balegar de grajd sau alte forme de materie prima naturala. Pentru aplicare, trebuie transformate in compost sau incorporate in sol prin ararea solului la o adancime de 5-10 cm in sol, daca intra in contact direct cu radacinile plantelor le poate provoca arsuri.
  • Ingrasamintele naturale minerale sunt folosite dupa ce solul a fost fertilizat organic si se aplica compusi din alge, fosfati naturali sau pulbere de roca. Acestea se folosesc in cantitati mici doar pentru a echilibra materia organica.

Nutrientii din sol au un anumit rol, ajuta plantele intr-un mod sau altul:

  • Magneziul ajuta in procesul de fotosinteza
  • Azotul ajuta pentru a stimula crestea tulipnii si a frunzelor prin formarea proteinelor
  • Calciul sporeste rezistenta plantei
  • Fosforul este un adjudvant pentru sol, ajutandu-l sa respire
  • Potasiul ajuta la formarea radacinilor rezistente si puternice
  • Sulful ajuta la absorbtia compusilor oganici si vitaminelor pentru o crestere armonioasa.

Ca tot procesul cresterii si cultivarii plantelor ecologice sa fie complet, este nevoie de toate resursele pentru a veni in ajutorul solului. Planul de fertilizare are loc in 3 etape: inaintea plantarii, in timpul plantarii si in timpul dezvoltarii plantelor.

Cum ne facem singuri fertilizatori?

  • Compostul

Un ferilizator sigur de folosit si ieftin, pe care putem sa-l producem noi, chiar in propria locuinta sau gosopodarie, este compostul. Romania se claseaza printre ultimele locuri in Uniunea Europeana in materie de reciclare, cu un minim de efort din partea noastra putem sa imbunatatim aceste cifre si situatia ecologica actuala. Compostarea resturilor alimentare este o metoda sigura si la indemana oricui.

Compostul este un ingrasamant natural, produs in urma fermentarii lente a resturilor alimentare.  Resturile sau deseurile provenite din activitatile casnice se pot recicla folosid aceasta metoda la indemana si necostisitoare. Se poate folosi in gradina, pentru arbusti sau pomi fructiferi dar si pentru plantele din ghiveci pentru a le oferi hrana de care au nevoie, imbogatita cu nutrienti organici 100 % naturali.

Materia prima din care se creeaza compostul este formata din resturile alimentare: resturi de legume si fructe, coji de oua, paine, zat de cafea, plante, flori, resturi de ceai etc. toate acestea sunt bogate in azot. Iar crengile, ramurile, hartie, coji de nuci, orez, frunze uscate, fasii de lemn etc creeaza carbonul necesar.

Metode noi de maximizare a nutrientilor din sol - Sfaturi practice!

Atentie! In prepararea compostului nu se folosesc resturile alimentare care au fost prajite, materialele din plastic, stica, metal sau resturile cosmetice deoarce acestea nu sunt sigure pentru mediul inconjurator si fac parte din categoria deseurilor poluante.

Compostul sau resturile alimentare pe care trebuie sa le reciclam se strang intr-un recipient pe care putem sa-l cumparam din magazine sau sa-l confectionam chiar noi dintr-un butoi, galeata sau alt recipient inchis la culoare, deoarece un mediu intunecat accelereaza procesul de compostare. Ideal, ar fi un recipient din lemn peentru a fi natural 100 %.

Dupa alegerea recipientului potrivit, este nevoie de pamant si rame, in peretii laterali se fac gauri pentru ca oxigenul sa intre in recipient pentru a ajuta compostul si ramele sa respire. Ca sa nu devina un mediu acid, PH-ul se regleaza adaugand din cand in cand zat de cafea sau carton peste materie. Materia finala este gata atunci cand tot amestecul s-a trasformat in pamant.

Pentru cei care locuiesc la curte procesul este mult mai simplu, se poate face o cantitate mai mare de compost folosind mai multa materie prima. Se sapa o groapa in pamant, se pune materia necesara si se aeriseste din cand in cand pentru ca materia sa se oxigeneze.

Compostul este o materie prima sanatosa si fertila pentru plante, facut in mod natural care ajuta in procesul de reciclare si protejare a planetei.

Ce este mulcirea si cum o realizam?

  • Mulcirea

Mulcirea este o metoda inovativa si practica, este un proces simplu dar foarte benefic plantelor si culturilor. Scopul mulcirii este acela de a mentine umiditatea solului si in aceelasi timp de a stopa cresterea buruienilor. Mulcirea se realizeaza prin acoperirea solului prin folie speciala sau cu material organic vegetal. In agricultura ecologica, este indicat sa se foloseasca mulciul natural.

Mulciul natural poate fi organic sau anorganic. Cel organic este format din paie, iarba, ace de pin, rumegus etc. sau orice alt material organic natural. Cel anorganic poate fi construit din pietris, polietilena, material pentru acoperis sau alte materiale netesute.

Pe langa beneficiile aduse solului, mulciul organic se descompune in timp, poate fi neplacut acest aspect deoarece stratul de mulci trebuie inlocuit, dar ajuta la reechilibrarea nutrientilor din sol, devenind humusul atat de necesar plantelor si solului.

Mulcirea se realizeaza primavra, dupa ce culturiile au rasarit si se continua pe parcursul verii. Datorita mulcirii solul se mentine afanat, diferenta de temperatura dintre mulci si mediul exterior creeaza roua si solul nu mai trebuie udat atat de des. Este necesar ca stratul de mulci sa aiba o grosime de 5-10 cm si se lasa 1-3 cm in jurul plantei pentru ca aceasta sa poata respira. Este indicat ca mulciul organic sa fie stropit cu plamadeala de urzica pentru a sigura hrana bacteriilor care ajuta la descompunerea mulciului.

Este de datoria noastra sa avem grija de mediul inconjurator, acest articol prezinta metode si practici cat mai naturale si ecologice care sa ajute plantele si solul sa aiba necesarul de nutrienti corespunzatori.  Agricultura agresiva, focusata doar pe profit degradeaza solul, de aceea trebuie sa folosim cu precadere metode de maximizare a nutrientilor din sol prietenoase cu acesta si sa nu uitam ca solul ofera omenirii principala sursa de hrana fara de care nu am putea supravitui.

Bibliografie:

Produse recomandate

Despre autor

Ilona Baicu

Sunt o persoana calma, meticuloasa, iubesc natura si animalele. Imi place sa scriu si ma regasesc cel mai bine cand imi astern gandurile pe hartie. Imi plac provocarile si consider ca situatiile noi creeaza noi perspective in evolutia noastra personala si profesionala.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X