Amenajari gradini

Mentenanta – Gradina – Stil peisager – Litoral

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 27.06.2016, actualizat la 31.01.2020, in Amenajari gradini Mentenanta – Gradina – Stil peisager – Litoral

Mentenanta reprezinta totalitatea operatiilor de intretinere si reparatie ale unui sistem. Prin speciile de plante alese in amenajare, se urmareste reducerea mentenantei la zero.

Proiectul foloseste specii care nu necesita ingrijiri speciale. Mentenanta acestora se reduce doar la procesele de baza, esentiale in obtinerea unor plante sanatoase.

Tamarix tetrandra este un arbore decorativ cu flori de culoare roz. Acesta are o crestere rapida si rezista la climatul urban si seceta. Tunderea, la speciile de Tamarix, se realizeaza dupa terminarea florilor.

   9a4995e077f3bb8f89d7f57631cef80e

Pentru un aspect ordonat, Tamarix tetandra necesita tunderea intre octombrie si martie, cand se elimina crengile bazale, la 10 cm de trunchi. Cea mai potrivita unealta de tundere este un fierastrau. Asigurati-va ca nu taiati prea aproape de trunchi si tratati taieturile cu ceara speciala.

Arbustii folositi in proiect sunt specii rezistente la seceta si ger, si completeaza peisajul inconjurator.

Cornus alba sibirica este o specie de arbust, foarte decorativ vara cat si iarna prin lastarii sai de culoare rosiatica. Acesta se tunde, primavara devreme, foarte aproape de baza, pentru a spori cresterea si a intensifica nuanta rosiatica a lastarilor.

F320-10

Specia de Viburnum opulus, nu necesita lucrari si ingrijiri speciale. Pentru reintinerirea arbustului, se realizeaza taierea lastarilor din interior catre exterior, la 30 – 40 cm deasupra unui mugure orientat catre exterior.

   VIOROSEU0

Hydrangea macrophylla, specie deosebit de speciala, decorativa prin flori si habitus, necesita o udare periodica si pentru o planta bogata in flori se cere taierea in perioada de primavara a varfurilor tulpinilor, pana la primii muguri.

Miscanthus sinensis gracillimus, Muhlenbergia capillaris si Pennisetum alopecuroides sunt specii foarte decorative prin habitus, frunzis si culoare. Speciile necesita udare in zilele toride si o tundere usoara primavara, cand se suprima lastarii uscati sau inestetici.

Philadelphus coronarius sau iasomia este o planta decorativa si parfumata. Aceasta se tunde primavara si toamna, pentru a spori cresterea si inflorirea.

1027948-1  Philadelphus coronarius

Forsythia intermedia este o specie de arbust, foarte decorativ prin florile galbene care sunt dispuse pe toata lungimea lastarului. Acesta se tunde primavara devreme, inainte de inflorire.

Lonicera pileata este un arbust cu o crestere destul de rapida, vesnic – verde, foarte atractiv. Nu necesita ingrijire speciala, fiind o planta lipsita de boli si daunatori. Se realizeaza tunderea de intretinere, primavara devreme.

  Lonicera nitida

Lavandula spica

Lavandula spica este o planta care nu necesita ingrijire deosebita, rezista la seceta si nu are daunatori. Lavanda plantata in gradina, necesita doar tunderea tijelor florale, in perioada de inflorire sau imediat dupa.

Sedum spectabile, planta erbacee perena, cu crestere medie, rezistenta la seceta si umiditate rdicata.

sedum-spectabile-stardust-flower

Leucanthemum vulgare (Margareta) este o specie perena, ce nu necesita ingrijire speciala, este decorativ prin florile albe care infloresc de la sfarsitul primaverii pana toamna tarziu.  leucanthemum_vulgare

Speciile de trandafiri cataratori Rosa Paul’s Scarlet si Rosa Mystery wonder necesita tunderea in perioada de primavara si toamna. Pentru mai multe informatii cititi articolul Cand si cum taiem trandafirii cataratori.

rosa-pauls-scarlet-climber

Gazonul se compune din varietati de exceptie care prezinta proprietati excelente la trafic intens si se preteaza atat in zone insorite cat si in zone usor umbrite. Pentru mai multe informatii cititi articolele special destinate gazonului: Cum plantam gazonul primavera si Cum sa intretii gazonul.

Tot pentru familiile moderne, care au timp limitat, Pestre, propune sistem de aspersie subteran, fiabil si modern. Acesta poate fi programat in functie de zona de aplicare si de necesarul de apa dorit de plante, de la udare zilnica pana la udare saptamanala sau chiar lunara. Costul aproximativ al acestuia este de 1300 RON.

sistem de aspersie

Informatiile au caracter informativ.

De asemenea, varianta ecologica si economa a sistemului de aspersie modern este furtunul comun si apa de ploaie. In articolul Apa de ploaie – cel mai bun ajutor in gradina ta – colecteaz-o intelligent, gasiti informatii esentiale pentru un sistem de irigat care raspunde normelor morale si ecologice ale societatii contemporane.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Trandafirul este considerat o planta speciala, simbol al dragostei si iubirii,...

Citeste tot articolul
pestre

Bujorii de gradina, vedetele lunii mai, sunt colorati, simpatici, parfumati si...

Citeste tot articolul
X