Pestre Blog

Menghina de banc sau menghina mobila?

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 26.11.2019, actualizat la 11.12.2019, in Pestre Blog Menghina de banc sau menghina mobila?

Menghina este o unelta nelipsita din atelier sau gospodarie. Aceasta se gaseste sub diferite tipuri unele sunt facute pentru ceasornicarie, iar altele pentru industria grea. Menghinele pot fi mecanice, hidraulice sau pneumatice.

Menghina este utilizata pentru a fixa un obiect in timpul lucrului. Aceasta are doua parti de diferite latimi putand fi utilizata un timp indelungat.

Menghina nu se utilizeaza pe post de nicovala sau presa. Aceasta se alege in functie de tip, constructie, dimensiuni. Daca menghina este prea mica, se va deteriora rapid.

Pentru un atelier mestesugaresc se recomanda achizitionarea celei mai mari menghine existente pe piata. Uneori sistemele de prindere sunt construite prin contactul direct al falcilor cu piesa prinsa, iar alte sisteme au un material intermediar pentru a nu lasa urme in locurile unde falca atinge piesa. Menghinele pentru tevi arata diferit fata de cele universale, iar uneori prinderea se va face cu lant in loc de doua parti solide.

O menghina de calitate este realizata din fonta. Falca stationara si gaurile de prindere pe bancul de lucru, falca mobila, surubul cu maner, trebuie dimensionate corect si simetric.

In cazul in care una din falci sau urechile de la talpa de prindere, se deterioreaza menghina nu se mai poate folosi. Surubul este facut in mod normal din otel si la modelele cu design are o parte subtiata pentru a induce o spargere intr-un anumit punct unde se poate repara usor prin sudura. Fonta este un material rigid, rezistent la rugina si alte substante chimice. Menghina din fonta nu vibreaza si nu face un zgomot in timpul lucrului.

O menghina din otel rugineste mai repede si mai profund decat una din fonta. Dilatarea si contractarea este mai mare la cele facute din otel, dar flexibilitatea otelului sunt bine venite in unele domenii de utilizare. Indiferent de materialul din care este facuta menghina placutele pot fi realizate din lemn, cupru, otel, aluminiu, policarbonat, PVC, dar nu din fonta.

Menghinele de calitate sunt modulare, iar producatorul furnizeaza separat piese pentru fiecare parte a menghinei. Menghinele profesionale includ doua camere de lubrifiere, surub si vaselina. Pachetele de mentenanta includ pungi de vaselina cu o anumita vascozitate, piese de schimb pentru maner, placute pentru fălci, garnitura pentru camera de lubrifiere, suruburi pentru prinderea placutelor in falci, piston de ridicare, ax/stalp de suport, etc.

Criterii de selectie pentru o menghina

Menghina permite prinderea diverselor piese intr-un mod ferm, intre falci, pentru ca utilizatorul sa poata lucra la piesa respectiva fara ca aceasta sa se deplaseze. Se pot efectua lucrari de polizare, gaurire, cizelare, daltuire, sau slefuire la piesele respective, in functie de ce se prelucreaza si in ce domeniu se lucreaza (lucru in metal, bijuterii, lemn etc). Fiecare tip de menghina are diversi factori care trebuie analizati.

Tipul

Pe piata exista modele de menghina heavy-duty, mari si grele, care se fixeaza cu suruburi pe masa de lucru, menghine de montaj, pentru potrivirea in loc a diverselor piese in vederea lipirii sau montarii, ori menghine de precizie, pentru lucrari fine, considerabil mai mici decat cele din prima categorie.

Menghina de precizie se monteaza cu ajutorul suruburilor pe bancul de lucru. Acestea au bacurile (falcile) mari, ce se pot strange puternic. Dispozitivele sunt dotate cu o suprafata ce poate fi folosita ca nicovala.

Menghina este recomandata celor care lucreaza in metal, sau cu bucati de lemn mari. Menghinele de montaj sunt utilizate in tamplarie, pentru fixarea a doua placi de lemn, in vederea uscarii adezivului, pentru a mentine pozitia placilor sau bucatilor de lemn.

Forta exercitata nu trebuie sa fie foarte mare, insa pozitia obiectului prins intre bacuri trebuie sa fie ferma, fara a deteriora materialul.

Menghinele de precizie sunt modele mai mici, cu putere mai redusa de strangere, care permit rotirea cat mai ampla in jurul axului. Acestea se utilizeaza la lucrari de finete unde este nevoie de precizie, (lucratul la bijuterii, traforajul etc.).

Deschiderea bacurilor

Deschiderea bacurilor reprezinta unul din criteriile de selectie a menghinei. Cele mai ample deschideri sunt la modelele de montaj, care sunt folosite de obicei in tamplarie.

Adancimea de lucru si latimea bacurilor

Adancimea de lucru si latimea bacurilor sunt dimensiuni importante de analizat. Deschiderea bacurilor ar trebui sa fie cel putin la fel de mare ca latimea bacurilor. De asemenea, adancimea trebuie sa fie cat mai ampla.

In cazul menghinelor de fixare este importanta stabilitatea (ele utilizeaza tije de metal pe care se insira piesele de trangere), si mai putin adancimea de lucru.

Materialele

Menghinele de banc sunt adesea turnate din fonta, un material solid si rezistent, sau otel. Otelul este preferat in cazul uneltelor de precizie, in special pentru dimensiunile mici.

Menghinele de prindere, pot fi realizate si din fier, ca material predominant, insa unele modele au si elemente din plastic. Esential, in cazul lor, este sa fie aderente si sa aiba tije care sa prinda ferm placile de tamplarie ori alte materiale.

Menghina pentru lucrari grele in atelier, sau de precizie, trebuie aleasa tinand cont de placile de prindere ale bancurilor, deoarece aceste suprafete iau contact cu obiectele prinse, si aplica forta de strangere generata de surub, se pot deteriora in timp.

Menghinele de precizie, trebuie sa contina si garnituri de cauciuc: intrucat apasarea metalului poate deteriora obiectele fine. Este esential ca stransoarea sa fie ferma, dar sa nu deterioreze materialele, un rezultat nedorit in timpul lucrarilor cu bijuterii sau alte obiecte sensibile.

Forta de strangere

Forta de strangere este o alta caracteristica care trebuie mentionata atunci cand se trage la maximum de surub. Aceasta valoare este importanta in momentul executarii activitatilor dificile, in care se loveste puternic piesele fixate in falcile obiectului – in orice caz, atunci cand este esential ca acesta sa nu se miste din pozitia de prindere.

Tija inclusa la menghinele de montaj

Pe piata exista menghine care se livreaza la pachet cu tijele de montaj, sau pentru care se achizitioneaza separat tije (se specifica diametrul lor in descrierea produsului).

Cea mai buna menghina de banc

Menghina este una dintre uneltele care nu pot lipsi din atelierul unui mester. Aceasta permite prinderea, mentinerea fixa a obiectelor din lemn sau metal in timpul prelucrarii.

Dimensiuni

Menghina de banc trebuie aleasa in functie de dimensiunile masei de lucru si de obiectele pentru care se foloseste. O dimensiune prea mica poate duce la strambarea si ruperea elementelor, iar una prea mare nu va putea fi montata corect.

In ambele cazuri menghina nu va putea fi folosita la capacitate maxima, va avea o stabilitate precara si va deteriora suprafata suportului de care este prinsa.

Obiectul pe care doresti sa il pastrezi nemiscat este prins intre doua componente ale menghinei numite falci. Latimea acestora variaza in general intre 70 si 200 mm si influenteaza stabilitatea prinderii (cu cat este mai mare, cu atat prinderea se face mai sigur).

Distanta maxima de deschidere a celor doua brate, intalnita si sub denumirea de “deschidere a falcilor”, determina grosimea materialului care poate fi fixat (lemn, tevi) si este cuprinsa pentru cele mai multe modele intre 80 si 150 mm. Pentru proiectele de renovare a casei si lucrari de tip hobby, o latime de 100 – 120 mm este suficienta, versiunile mai mari fiind de regula recomandate pentru atelierele profesionale.

Materiale

Majoritatea menghinelor intalnite pe piata sunt confectionate din fonta sau otel. Specialistii recomanda utilizarea unei menghine din fonta care are o rigiditate mai buna decat otelul, o rezistenta mai ridicata la coroziune si rugina si este mai silentioasa pentru ca preia mai putin din vibratiile produse in timpul operatiunilor de prelucrare.

Insa fonta este un material mai casant de aceea la instalare nu se recomanda utilizarea cuielor si ciocanului. Otelul rugineste mai repede si mai profund, de aceea se recomanda alegerea doar a versiunilor cu suprafata acoperita cu strat de protectie.

Desi este mai zgomotoasa menghina din otel, este recomandata cu caldura pentru confectionarea surubului, piesa din componenta dispozitivului care ajuta la fixare si este gandit pentru a ceda primul in caz de suprasolicitare, pentru ca este cel mai usor de inlocuit.

Placutele care acopera falcile (bacuri) pot fi realizate dintr-o varietate mai mare de materiale precum lemn, otel, aluminiu, cupru, PVC sau policarbonat. Acestea nu vor fi insa facute din fonta datorita riscului ridicat de spargere.

Scopul

Scopul sta la baza alegerii unei menghine potrivite. Astfel, in functie de activitatea pe care o desfasori si obiectele cu care lucrezi, poti alege o menghina pentru banc de tamplarie sau una pentru metale.

Diferentele intre cele doua menghine fac referire printre altele la modul de pozitionare, cele pentru lemn fiind de regula fixate sub masa de lucru, pentru a permite taierea cu fierastraul si alte operatiuni specifice, in timp ce optiunile pentru metal se monteaza deasupra.

Modelele pentru prelucrarea lemnului au falcile mai lungi si suprafata neteda pentru a nu afecta suprafata moale si poroasa. Mengjhinele pentru metal sunt mai inguste si au striatii care permit prinderea sigura a metalului.

In cazul versiunilor pentru tamplarie gatul pe care ruleaza latura mobila in timpul strangerii materialului are mai multe striatii pentru a permite un control mai bun si a evita fortarea neintentionata a suprafetei.

In funcite de forma obiectelor fixate exista variante concepute pentru metale cu suprafata dreapta, pentru tevi, cu profil rotund si modele combo care lucreaza cu ambele tipuri. Astfel, menghina se alege in functie de specificul activitatii pe care o desfasori si tipul de materiale cu care lucrezi cel mai des.

Mecanism

Variantele de menghina utilizate in proiecte casnice si ateliere mestesugaresti sunt versiuni mecanice, care sunt activate prin rotirea unui maner cu parghie care apropie falca mobila de cea fixa, prin intermediul unei bare cu filet (gat).

Variantele hidraulice au un pret mai ridicat in comparatie cu menghinele mecanice, au aceasi forma cu cele mecanice, dar necesita un dispozitiv special pentru alimentare. Acestea au o strangere mai puternica si pot deteriora obiectul cu care lucreaza, pana la sfarmare, daca nu sunt setate corespunzator.

Optiuni suplimentare si accesorii

Cea mai buna menghina de banc este conceputa pe sistem modular, permite inlocuirea facila a partilor deteriorate, fara a fi nevoie de schimbarea intregului dispozitiv.

De asemenea produsul trebuie sa contina si un sistem de autolubrifiere, care sa asigure o durata de viata mai lunga si permiterea unei rotiri la 180 sau 360 grade C fata de planul de fixare pentru a oferi mai multa adaptabilitate la materialul de lucru.

Menghina poate veni cu accesorii precum placute de schimb pentru falci, piese pentru maner, vaselina, garnitura pentru camera de lubrifiere sau piston de ridicare.

Menghina de banc sau menghina mobila

Pe piata se gasesc mai multe tipuri de menghine, dintre care cele mai utilizate sunt: menghina de banc si menghina mobila.
Menghina de banc are de cele mai multe ori corpul realizat din otel turnat si bacuri forjate din otel carbon, calite si revenite, protejate in ceea ce priveste coroziunea. Pe de alta parte axul acestora este protejat impotriva deteriorarii. Acest tip de menghina de banc este fixa si se va monta pe bancul de lucru, oferind o putere de lucru mai mare, printr-o strangere mai eficienta.

Menghina mobila ofera portabilitate, o putere de strangere mai mica, insa reprezinta o solutie optima pentru pozitionarea si fixarea unor elemente pe care urmeaza sa fie prelucrate.

Menghina pentru lemn, metal sau tevi?

Tipul de menghina se alege in functie de necesitati. In aceste conditii, daca se prelucreaza mai mult lemn, atunci sa va alege o menghina pentru lemn, iar pentru prelucrarea mai mult a metalului, se recomanda o menghina pentru metal.

O menghina pentru lemn este ideala in cadrul unor ateliere de tamplarie, oferind modalitati ideale de strangere a unor obiecte sau materiale ce urmeaza sa fie prelucrate. O menghina ideala in domeniul instalatiilor sanitare sau a constructiilor, este menghina pentru metal si tevi.

Materialul din care este realizata cea mai buna menghina
Cea mai buna menghina este realizata din fonta deoarece ofera o rigiditate mai mare decat otelul. Fonta este si mai casanta decat otelul, ceea ce inseamna ca ofera o eficienta mai mare in ceea ce priveste strangerea diferitelor obiecte.

Exista multe modele de menghine si din otel, insa aceasta varianta va oferi o rigiditate mai restransa, iar prinderea nu este la fel de intensa ca in cazul unei menghine din fonta.

Latimea falcilor pentru cea maibuna menghina

Latimea falcilor de lucru este de asemenea importanta in ceea ce priveste selectia celei mai bune menghine. In ceea ce priveste materialul din care sunt create aceste falci, sunt realizate din plumb, cupru sau alte materiale moi pentru a evita deteriorarea suprafetelor pieselor si materialelor ce urmeaza sa fie prelucrate.

Cea mai populara varianta in ceea ce priveste latimea falcilor unei menghine, este de 200 mm.  O latime potrivita a falcilor menghinei ofera posibilitatea obtinerii eficiente in lucrarile ce se desfasoara.

Deschiderea maxima a falcilor pentru cea mai buna menghina

Deschiderea maxima a falcilor pentru cea mai buna menghina reprezinta o caracteristica importanta care sta la baza alegerii unei menghine potrivit nevoilor utilizatorului.

Deschiderea potrivita a menghinei trebuie sa fie suficienta pentru introducerea bucatilor de materiale si pieselor de prelucrat. Deschiderea maxima a falcilor de lucru, este diferita in functie de necesitatile profesionale, cea mai populara varianta de deschidere se situeaza intre 200 – 300 mm.

Aceasta deschidere a falcilor ofera eficienta in prelucrarea pieselor, datorita deschiderii suficiente care permite strangerea eficienta in orice piesa ce urmeaza sa fie prelucrata.

Bibliografie:

https://www.canadianwoodworking.com/plans-projects/build-moxon-vise

6 Uses of a Bench Vise

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.