Climatizare si Sanitare

Lavoar/chiuveta baie – principii de selectie

Autor: Sinziana Iordache | Publicat pe 04.07.2019, actualizat la 03.01.2020, in Climatizare si Sanitare Lavoar/chiuveta baie – principii de selectie

Chiuveta de baie este o sursa principala de apa, fiind un obiect nelipsit in casele tuturor inca de la inventia acestora.

Astfel ca, daca te-ai mutat intr-un loc nou, sau pur si simplu, vrei sa reamenajezi baia ai nevoie de un model de chiuveta care sa raspunda perfect nevoilor tale.

Chiuveta de baie trebuie sa se potriveasca cu decorul pe care l-ai gandit pentru baia ta, sa fie rezistenta si durabila, pentru a te bucura de calitatea sa pentru o perioada lunga de timp.

Lavoarul de baie sau chiuveta de baie este un element indispensabil in sala de baie, fiind unul din cele mai des intalnite corpuri sanitare. Lavoarul reprezinta nucleul schemei de amenajare interioara pentru o baie privata sau publica. Forma, dimensiunile si designul acestei piese trebuie alese cu grija, in asa mod incat sa imbine cat mai inspirat aspectele utilitare si estetice.

Cum alegi cel mai bun lavoar pentru baie? Ce proprietati si caracteristici trebuie sa aiba lavoarul pentru baie potrivit nevoilor tale?

Criterii de selectie a chiuvetei de baie

Tipul chiuvetei de baie

Pozitionarea in baie clasifica lavoarele in: lavoar cu picior, de perete, incastrabil sau sprijinit pe masca. In cazul bailor extinse, pentru un aspect elegant si retro se recomanda un lavoar cu picior. Acesta este un sistem de fixare si sprijinire a cuvei lavoarului si poate fi intreg sau sub forma de semipicior suspendat.

Pentru baile de mici dimensiuni o varianta similara este lavoarul de perete, suspendat pe suporti metalici. Acesta permite igienizarea facila a spatiului.

In cazul spatiilor publice si in baile construite in locuinte de lux se utilizeaza chiuvete incastrabile, montate intr-un blat mai mare, care tine loc si de suport pentru diverse obiecte de toaleta.

Astfel ca, pentru o baie incapatoare poti alege un lavoar montat pe masca. Acesta se comporta ca un mini-cabinet in care poti depozita diverse obiecte de baie, economisind si gestionand eficient spatiul.

Capacitatea si dimensiunile chiuvetei de baie

Pentru o baie foarte mica alege un lavoar cat mai mic si eventual de colt.
Inainte de a alege chiuveta de baie potrivit baii tale, ia in considerare dimensiunile piesei si asigura-te ca daca o incluzi in incaperea respectiva, iti permite cel putin un spatiu liber de 1 mp intre muchia lavoarului si peretele opus. In cazul bailor de mari dimensiuni poti alege un lavoar dublu, cu doua cuve ce pot fi utilizate simultan.

Lavoar/chiuveta baie - principii de selectie

Materialul de fabricatie al chiuvetei de baie

Chiuveta de baie poate fi fabricata din: marmura, granit compozit, portelan, sticla si lemn tratat. Cea mai recomandata alegere pentru o baie

conventionala este portelanul, pentru ca este ieftin, are un finisaj simplu si elegant, se igienizeaza foarte usor.

Singurele dezavantaje ale acestui tip de chiuveta sunt vulnerabilitatea la lovituri si greutatea mare. Marmura, granitul si sticla sunt optiuni considerate inca in zona celor de lux, pentru ca presupun si investitii mai mari. Chiuvetele din aceste materiale sunt foarte rezistente si au un aspect placut si modern.

Modelele realizate din lemn se utilizeaza mai rar, deoarece au costuri ridicate.

Forma chiuvetei de baie

Chiuveta de baie poate fi: rotunda, semicirculara, patrata, dreptunghiulara sau ovala.

Intr-o baie cu o cada de colt, cu latura externa curbata, se potriveste un lavoar oval sau cel mult unul rotund. Daca ai o cada conventionala sau o cabina de dus montata, alege o forma cu muchii si unghiuri, o chiuveta patrata sau dreptunghiulara.

Lavoar/chiuveta baie - principii de selectie

Alte fucntii ale chiuvetei de baie

Facilitatile unei chiuvete de baie sunt date de accesoriile acesteia. Un lavoar poate avea integrate diverse elemente precum: suport, baterie, sifon. Pentru o chiuveta suspendata de perete este bine sa ai sifoane cromate, cu aspect elegant si curat.

Tipuri de chiuvete de baie

Chiuveta de baie cu montaj pe perete

Aceasta chiuveta se executa in doua variante:

1. Chiuveta de baie cu montaj pe perete si cu picior – piciorul se ataseaza corpului chiuvetei ca element distinct pe care acesta se sprijina. In acest caz chiuveta sta pe picior si este si prinsa pe perete.

Lavoar/chiuveta baie - principii de selectie

Chiuveta se fixeaza in perete astfel:

 1. se masoara de la pardoseala pe perete o lungime de 85 – 90 cm
 2. se marcheaza cu un creion/marker pe perete margimea de sus a lavoarului.
 3. se masoara cu o ruleta (rigla) distanta de la marginea de sus pana la gaurile practicate anterior in corpul chiuvetei de producator, pentru prindere.
 4. cu aceasta distanta cunoscuta se masoara si se stabileste in acelasi mod pe perete gaurile de fixare
 5. se dau gauri cu rotopercutorul cu spirale adecvate si se introduce diblul in fiecare gaura
 6. se aseaza chiuveta pe perete
 7. se verifica planeitatea lavoarului cu nivela si se marcheaza locul gaurilor de dat in perete pentru fixare
 8. se dau gauri cu rotopercutorul si se introduc diblurile
 9. se introduc si se insurubeaza prezoanele in dibluri
 10. se amplaseaza piciorul pe pozitie, se aseaza chiuveta pe picior si se introduc capetele prezoanelor in gaurile din corpul chiuvetei.
 11. se fixeaza cu piulitele, prin insurubare.
 12. se etanseaza cu silicon marginea chiuvetei lipita de perete.

2. Chiuveta de baie cu montaj pe perete si cu semi-picior – are rol de mascare a sifonului. Montajul acestui tip de chiuveta se realizeaza la fel ca la modelul cu picior cu exceptia faptului ca, in acest caz, chiuveta nu sta pe picior ci este fixata doar in perete.

3. Chiuveta de baie cu montaj pe consola –varianta adoptata in cazul peretilor din gips-carton care nu pot sustine greutatea lavoarului. Consola este de obicei din metal cromat, se fixeaza pe perete si se sprijina pe pardoseala. Lavoarul se lipeste de perete si se sprijina direct pe consola.

Lavoar/chiuveta baie - principii de selectie

4. Chiuveta de baie cu montaj pe suport –se foloseste tot in cazul peretilor din gips-carton.

Lavoarul se prinde de structura metalica executata din cornier de 2-3 mm grosime. Suportul se fixeaza in pardoseala si pe structura metalica din spatele peretelui sau pe un perete din zidarie aflat in spatele celui din gips-carton.

5 Chiuveta de baie cu montaj pe mobilier (vanity) – este cosntruita la dimensiuni si forme compatibile cu mobilierul de suport. Nu se monteaza in perete, ci se lipeste doar de acesta.

La variantele de chiuvete prezentate pana acum bateria se amplaseaza in general pe vas.

Lavoar/chiuveta baie - principii de selectie

Iata cum se monteaza acest tip de baterie:

 • In corpul bateriei se monteaza prezonul, prin insurubare in gaura data de fabricantul bateriei
 • Se fac legaturile la furtunele (tevile) de alimentare cu racordurile olandeze
 • Se introduce bateria in gaura anterior practicata de fabricantul chiuvetei.
 • Se ataseaza o garnitura lipita de corpul chiuvetei, apoi, peste ea, bucata de metal prin care trec atat racordurile cat si prezonul si care foloseste la fixarea bateriei de corpul chiuvetei. Se fixeaza de corpul chiuvetei cu o piulita care se infileteaza pe prezon, cu ajutorul unei chei tubulare.
 • Se monteaza ventilul in gaura de scurgere. Se ataseaza garnitura de etansare de cauciuc, sub lavoar. Apoi cea de plastic. Se fixeaza ambele cu ajutorul unei piulite.

6. Chiuvete de baie cu montaj pe blat (boluri)

Chiuveta de baie cu montaj pe perete poate fi realizata din ceramica sau portelan sanitar, sticla, lemn stratificat, piatra naturala, compozit. Pentru montajul acesteia este necesara gaurirea blatului si montajul ventilului in modul aratat.

O serie de chiuvete au pe fund, gauri pentru fixarea pe blat, altele stau pe blat prin greutatea proprie sau cu fixarea ventilului. Ventilele folosite pentru acest tip de lavoare sunt din categoria click-clack.

Daca chiuveta este tip bol si nu are loc de baterie pe vas atunci aceasta trebuie montata pe perete sau pe blat.

Montajul bateriei pe perete se face in modul urmator:

 • Se trag tevile pentru alimentare pana la locul de montaj al bateriei.
 • In capatul tevilor se monteaza suportul bateriei si rozetele care se etanseaza cu silicon sanitar.
 • Se monteaza bacteria prin fixarea acesteia si conectarea la alimentarea cu apa ca si in cazul bateriei pe chiuveta.

7. Chiuvete de baie cu pe/montaj sub blat

Chiuvetele de baie cu pe/montaj sub blat prezinta montaje atipice. Acestea sunt vase cu marginea proeminenta care se monteaza de sus in jos intr-o decupare a unui blat cu diametrul mai mic decat diametrul lavoarului astfel incat acesta sta pe blat sprijinindu-se pe margine. Bateria se monteaza pe blat sau pe perete.

Lavoar/chiuveta baie - principii de selectie

La lavoar se racordeaza doar sifonul. Partea de contact intre lavoar si blat se izoleaza cu silicon sanitar. Chiuveta montata sub blat se ataseaza de acesta prin lipirea intr-o decupare a blatului. Adezivul de lipit trebuie sa fie puternic si rezistent la apa.

Decuparea are forma rotunda, patrata, dreptunghiulara sau ovala, in functie de tipul lavoarului, care se monteaza cu baterie pe blat sau pe perete.

8. Chiuvetele duble

Chiuvetele duble sunt fie montate pe consola, fie pe mobilier. Acestea, in functie de greutate, se pot monta pe perete sau pe un suport tip consola.

9. Chiuvetele de baie pe pardoseala

Chiuvetele de baie pe pardoseala sunt executate din acril sanitar, piatra sau compozit. Acestea se monteaza prin asezarea direct pe pardoseala. Bateria se monteaza pe perete sau pe podea. Montajul pe podea se face prin fixarea corpului bateriei direct pe pardoseala, racordarea alimentarii se face sub aceasta, prin conectare la tevile trase pe sub podea.

Tipuri de chiuvete de baie in functie de materialul de fabricatie

Chiuvetele de baie se gasesc intr-o varietate de materiale. Pe langa aspect, iata ce ar trebui sa stii despre fiecare:

Lavoar din ceramica

Lavoarele din ceramica sunt realizate fie din portelan sau argila refractara, materiale foarte populate mai ieftine decat variantele din fonta.
Ambele materiale sunt rezistente la pete, mucegai si bacterii si sunt foarte usor de curatat.

Lavoar/chiuveta baie - principii de selectie

Dezavantajele acestor modele constau in posibilitatea crescuta de ciobire sau crapare in cazul unui soc mecanic. De asemenea, instalarea sitei de scurgere prea strans, poate cauza crapaturi sau fisuri in email.

Acelasi efect il pot avea si lichidele foarte fierbinti. Cand sunt spalate, nu ar trebui folositi detergenti duri, tocmai pentru a le proteja smaltul.

Lavoar din Metal

Un material foarte popular pentru lavoar este fonta, imbracata in portelam. Acest tip de lavoar este cea mai puternica si cea mai costisitoare varianta, deoarece rezista o viata intreaga.

Lavoarul din fonta este foarte rezistent si estetic. Un alt metal imbracat in portelan poate fi otelul. Acesta nu este la fel de rezistent si de greu ca fonta, ceea ce il face mai ieftin.

Lavoar din Acrilic

Lavoarele pentru baie din material acrilic sunt realizate dintr-o combinatie de plastic, fibra de sticla si rasina. Acestea sunt accesibile ca pret si foarte variate in materie de stil, fiind disponibile intr-o gama larga de culori si modele.

Lavoarele din acril sunt usoare, usor de instalat, rezistente la pete si la rugina si pot fi polizate pentru a corecta micile zgarieturi.Atentie, insa, nu sprijini placa de par pe chiuveta din acrilic, acessta sunt sensibile la caldura.

 Lavoar din Inox

Lavoarul din inox desi este o varianta populara pentru bucatarie, a inceput sa fie din ce in ce mai folosita si in baie. Probabil inoxul este cel mai durabil material, nu se va crapa, nu se va ciobi, desi s-ar putea indoi, dar este foarte probabil sa dureze o viata intreaga.

Se poate zgaria atunci cand este curatat prea dur si pentru a-i pastra luciul, trebuie spalat cu regularitate.

Lavoar din Cupru si alama

Cuprul si alama sunt cele mai populare metale pentru lavoarul de baie fiind renumite pentru frumusetea lor, in special cuprul, care dezvolta o patina deosebita in timp.

Lavoar/chiuveta baie - principii de selectie

Studiile de specialitate arata ca bacteriile nu rezita mai mult de cateva ore pe cupru sau alama, ceea ce le face o solutie anti-microbiana naturala. Insa, acestea trebuie curatate adecvat pentru a le mentine stralucirea.

 Lavoar din sticla

Lavoarul din sticla este un model neobisnuit, sticla termorezistenta fiind unul din cele mai intalnite materiale pentru lavoarele inalte.
Aceasta este dura si ar trebuie sa reziste fara probleme intr-o baie pentru adulti.

Dezavantaje: acest model se poate ciobi sau chiar sparge, este foarte sensibil la petele cauzate de apa, sapun sau pasta de dinti, ceea ce inseamna ca va trebui sa o cureti frecvent.

 Lavoar din piatra

Un lavoar pentru baie din piatra este foarte aspectuos si foarte durabil. Deoarece piatra naturala este grea acest tip de lavoar nu poate fi montat in orice tip de masca de chiuveta.

De asemenea, pentru a preveni patarea chiuvetei de baie, trebuie tratata cu o solutie speciala de astupare a porilor si trebuie curatata doar cu detergenti usori si apa sau detergenti non-abrazivi care contin ceara.

Varianta mai ieftina a chiuvetei din piatra este materialul compozit, care nu are nici complexitatea nici durabilitatea pietrei naturale, dar este un material non-poros, mai usor de intretinut.

Bibliografie:

https://www.schell.eu/uploads/tx_dbdownloads/THb_WTA_GB_12-10-17.pdf

https://www.kludi.com/fileadmin/kludi/en/documents/KLUDI_AMEO_Broschuere_2017_EN_web.pdf

https://tradelink.com.au/download_file/view_inline/910

Despre autor

Sinziana Iordache

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Convectorul este un dispozitiv care asigura incalzirea spatiilor care nu...

Citeste tot articolul
pestre

Monilierul de baie se alege in functie de obiectele sanitare instalate i...

Citeste tot articolul
pestre

In fiecare casa exista o baie dotata cu minimul necesar, un

Citeste tot articolul
X