Casa si gradina

Kiwi – aclimatizare si infiintare cultura

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 19.04.2021, actualizat la 19.04.2021, in Casa si gradina Kiwi – aclimatizare si infiintare cultura

Esti pasionat de cultivarea fructelor de diverse soiuri? Ti-ar placea sa te extinzi de la traditionalele zmeura, mure, capsune, cirese si visine si la fructele mai mult sau mai putin cunoscute in tara noastra sau pe care obisnuiesti sa le consumi doar achizitionate din piete si magazine, acestea provenind mai degraba din import? Poate ai vrea sa iei in considerare, in acest sens, cultivarea de kiwi, unul dintre fructele care prezinta atat de multe beneficii pentru organism, al caror consum este atat de recomandat. Pe langa faptul ca aceste fructe nu sunt greu de cultivat, avantajele pe care le reprezinta consumul de kiwi sunt numeroase. Acestea au un gust bun, dulce-acrisor, insa important este ca atat procesul de cultivare, cat si recoltarea sa se faca in conditii optime. De asemenea, trebuie asteptat ca fructele sa fie bune pentru consum, deoarece atunci cand sunt prea tari acestea pot avea un efect de intepare a limbii sau pot fi prea acre.

S-ar putea crede ca cultivarea acestor fructe reprezinta o mare provocare, insa acest lucru nu este tocmai adevarat – kiwi este unul dintre cele mai usoare fructe de cultivat, mai ales daca ai in vedere cele cateva aspecte legate de aclimatizarea plantei de kiwi si de infiintarea culturii de kiwi, precum si de intretinerea culturii de kiwi. Desi fiecare vita de vie poate produce sute de kilograme de fructe, dureaza de obicei intre trei si sapte ani pentru ca aceste plante sa ajunga la maturitate. Din cauza acestei investitii mari de timp, trebuie sa te asiguri ca incepi cu un stoc bun si cultivi plantele de kiwi folosind metodele optime. Cu toate acestea, odata ce ai facut o investitie considerabila in timp si efort, odata ce ai reusit sa stabilizezi plantele, vei avea fructe abundente timp de decenii.

Metode de aclimatizare Kiwi

Fructele de kiwi regasite prin piete si magazine alimentare sunt originare din Asia de Sud si nu rezista la temperaturi mai mici de -10 grade celsius, insa cele mai rezistente soiuri sunt cele care provin din nordul Chinei si din Rusia, acestea rezistand la temperaturi de pana la aproximativ -30 de grade Celsius. Acestora le place soarele si cresc cel mai bine in zonele unde clima este in mod constant una calda. In climatele mai temperate, te poti bucura de rezultate bune daca le cultivi pe o parte insorita.

Kiwi reprezinta un soi popular de boabe comestibile care cresc pe vita de vie in regiunile temperate. Daca te afli intr-o regiune mai calda, exista si soiuri care rezista la un nivel scazut de racire pe care le poti planta. Asadar, alege un loc insorit cu sol bine drenat. Vita-de-vie de kiwi prefera o pozitie orientata spre nord, cu protectie impotriva vanturilor dure si a soarelui arzator. Kiwi se descurca cel mai bine in climele cu veri calde si ierni racoroase cu suficiente ore de „racire”. Pentru zonele mai calde, sunt de preferat soiurile de kiwi cu racire scazuta.

Particularitati de cultura

Trebuie luate in considerare doua caracteristici pe care le comporta cultivarea fructelor de kiwi. Primul se refera la faptul ca plantele sunt dioice, ceea ce inseamna ca florile masculine si cele feminine sunt purtate de plante diferite. Asadar, va fi nevoie sa cumperi doua plante, una de soi masculin si una de soi feminin. Exista si varianta de a achizitiona plante altoite pe un portaltoi, astfel incat sa fie nevoie de plantarea unei singure vite de vie. Al doilea aspect pe care trebuie sa il iei in calcul este faptul ca vita-de-vie de kiwi va creste in mod rampant, cu bastoane crescand la mai mult de 5 metri intr-un singur sezon, deci vei avea nevoie de spatiu si de suporturi puternice.

Fructele de kiwi cresc cel mai bine intr-un sol acid, cu un pH de 5-7. Trebuie sa pregatesti solul adecvat adaugand compost si gunoi de grajd bine putrezit. Dupa plantare, este recomandata folosirea fanului de lucerna pentru a retine umezeala, pentru a tine departe buruienile si pentru a adauga solului substantele nutritive necesare. In ceea ce priveste pozitionarea, alege o pozitie care sa aiba o oarecare protectie impotriva vantului si suficient de mult spatiu pentru ca plantele sa se catere si sa se raspandeasca suficient de bine. Polenizarea se face prin vant si de catre albine, asa ca este indicat sa plantezi vita-de-vie suficient de aproape pentru ca polenizarea sa se faca in mod usor: recomandata este plantarea la un metru distanta.

Daca plantezi mai multa vita-de-vie (nu un singur soi mascul si un singur soi femela), atunci poti permite o distanta de 5-6 metri intre plante. Plantele isi pierd frunzele in timpul iernii, insa sunt rezistente la inghet atunci cand sunt inactive, insa florile si varfurile tinere pot avea nevoie de protectie impotriva inghetului pana la inceputul primaverii. Este recomandat ca vita sa fie udata bine in timpul sezonului de crestere, mai ales odata ce florile incep sa dea fructe. De asemenea, in momentul infloririi si inceperii aparitiei fructelor, vita sa fie udata cu extract de alge marine diluate pentru a adauga solului oligoelemente. Nu este recomandata utilizarea unor ingrasaminte cu continut ridicat de azot.

Infiintare cultura

Vita-de-vie de kiwi poate fi plantata pe tot parcursul anului. Infiintarea culturii de kiwi necesita atat o vita masculina, cat si una feminina pentru a produce fructe. O vita-de-vie masculina poate poleniza pana la 5-7 vite. Pentru infiintarea culturii de kiwi, este nevoie de urmarea unor pasi esentiali.

Alege soiul de kiwi pe care doresti sa il cultivi: kiwi comun, kiwi auriu sau kiwi berry. Daca alegi sa incepi cultivarea de la stadiul de seminte, trebuie sa obtii rasadurile necesare. Pentru aceasta, scoate pur si simplu semintele dintr-un kiwi proaspat, inmugureste-le, planteaza semintele germinate, apoi asaza-le intr-un loc cu multa lumina. Transplanteaza apoi rasadurile: gaseste un loc bun in gradina, construieste un spalier robust pentru plante, transplanteaza plantele tinere.

Pregatirea solului este esentiala pentru stabilirea productiva a vitei-de-vie. Un amestec de gunoi de grajd si de umplere a gropilor este bine sa fie folosit pana in luna decembrie. Solul trebuie imbunatatit cu material organic. Plantarea vitei-de-vie de kiwi are loc de obicei in luna ianuarie. Plantarea trebuie sa aiba loc la aceeasi adancime la care cresc plantele din pepiniera. Groapa de plantare trebuie sapata de doua ori mai lata si la aceeasi adancine ca radacina. Solul trebuie asezat strans in jurul radacinilor.

Pentru ca nu ii place vitei sa aiba baza umeda, incearca sa eviti udarea excesiva si asigura-te ca solul este bine drenat. Vita este una extrem de viguroasa, asa ca are nevoie de mult spatiu pentru a creste. Fiecare vita-de-vie va avea nevoie de aproximativ 5 metri de spatiu pe un suport puternic, precum un gard sau o pergola. In ceea ce priveste asptectele legate de taierile la kiwi, aceasta va avea nevoie de taiere regulata pentru a fi mentinuta sub control si pentru a imbunatati productia de fructe.

Gama de cultivare a vitei de kiwi variaza in functie de varietate si de metoda de antrenament. In ceea ce priveste cerintele nutritionale pentru plantele de kiwi, o doza de 20 de kg de ingrasamant este recomandata. Nivelurile in exces de B si Na sunt periculoase, iar neajunsul de CI afecteaza negativ productia de lastari si radacinile. Ingrasamantul N trebuie distribuit in doua doze egale, in ianuarie-februarie intre jumatate si doua treimi, iar in aprilie-mai restul, dupa colectarea fructelor. La vitele tinere, ingrasamantul este amestecat in sol la baza vitei si se transmite uniform  pe toata suprafata solului pentru vita maturata.

Irigarea are loc in perioada septembrie-octombrie, cand fructul este in stadiul initial de crestere. S-a constatat ca irigarea este cea mai eficienta la o perioada de aproximativ 10-15 zile. Eliminarea buruienilor trebuie sa se faca in mod regulat. De asemenea, fereste plantele de diversi daunatori. Plantele de kiwi sunt extrem de vulnerabile pana la maturizarea completa. In primii cinci ani, este utila intercalarea cu multe legume si leguminoase. Ramurile de sustinere trebuie ridicate cat mai devreme posibil, imediat dupa plantare.

In agricultura cu kiwi, putrezirea radacinii poate fi cauzata de infectia cu ciuperci din soiul phytophthora. Armillaria Novaezelandiae, ciuperca nativa bootlace, se raspandeste de la butucii morti sau infectati, provocand imbolnaviri fatale. De asemenea, putregaiul provocat de mucegaiul cenusiu Botrytis infecteaza florile si fructele tinere in climatul umed.

Florile sunt polenizate si apar la inceputul verii. Fructele de kiwi nu se autopolenizeaza, deci este important sa se dedice o parte din fiecare vita masculina pentru vita feminina. Kiwi are nevoie de niveluri ridicate de polenizare, spre deosebire de majoritatea celorlalte fructe. Cultivatorii de kiwi polenizeaza temporar sau artificial prin plasarea stupilor de albine in livezile de kiwi.

Vita-de-vie de kiwi incepe sa creasca la varsta de 4-5 ani, in timp ce productia comerciala incepe abia la varsta de 7-8 ani. La o altitudine mai mica, fructele se maturizeaza mai repede, iar la altitudini mai mari mai tarziu, din cauza variatiilor de temperatura. Mai intai sunt culese fructele de dimensiuni mari, celor mici dandu-li-se voie sa creasca mai mari. Fructele sunt frecate cu o carpa grosuta dupa recoltare, pentru a indeparta stratul rigid de par care se regaseste la suprafata lor. Fructele tari sunt astfel comercializate, iar dupa aproximativ doua saptamani, acestea isi pierd fermitatea si devin, in acest fel, comestibile.

Concluzii

Fructele astfel obtinute sunt recomandate a fi consumate pentru diversele sale beneficii pe care le detin. Kiwi are reputatia de fruct extrem de sanatos datorita continutului ridicat de vitamina C, fiind bogat si in alti nutrienti. Consumul acestuia poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, stimuleaza vindecarea ranilor, mentine sanatatea intestinelor si multe altele. Antioxidantii ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism, iar vitamina C continuta de fructele de kiwi contribuie la producerea de colagen, o componenta cheie in celulele si organele din tot corpul, inclusiv piele.

Kiwi a fost considerat mereu de chinezi mai ales un tonic pentru copiii in crestere si pentru femei imediat dupa nastere, numarul de kiwi calorii fiind scazut, insa substantele nutritive extrem de crescute. Pentru consum, fructele sunt culese manual, iar pe langa consumul ca atare, acestea sunt servite ca aperitive, in salate, in preparate din peste, pasare sau carne rosie, in placinte, budinci si diverse umpluturi pentru prajituri. Inghetata poate fi decorata cu sos sau felii de kiwi, iar fructele pot fi folosite in diverse bauturi. Acest fruct nu poate fi amestecat cu iaurt, deoarece contine o enzima care face preparatul sa fie amar. In bucataria de acasa, carnea poate fi fragezita prin asezarea feliilor de kiwi peste ea sau prin frecarea carnii cu kiwi. Dupa 10 minute, fructele trebuie inlaturate, altfel actiunea enzimatica va fi una excesiva. Carnea trebuie apoi gatita imediat.

Pentru conservarea comerciala, fructele partial moi sunt curatate cu un aparat de curatare mecanic sau prin scufundare intr-o solutie de lesie pentru 90 de secunde, apoi sunt spalate cu apa rece, taiate manual si fierte sub forma de sirop, apoi ambalate in vid. Fructele putin coapte, cu un continut ridicat de pectina, trebuie alese pentru a face jeleu sau gem. Fructele intregi de acest fel decojite pot fi murate in otet, zahar brun si condimente. Anumite fructe pot fi transformate chiar in vin.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X

Pestre.ro – Motocositori pentru toate tipurile de iarba! Intra aici