Bio

Tratamente pentru pomii fructiferi in perioada verii. Combaterea bolilor si daunatorilor

Publicat pe 29.01.2018 in Bio Tratamente pentru pomii fructiferi in perioada verii. Combaterea bolilor si daunatorilor

Livada in timpul verii are nevoie de o ingrijire speciala, mai ales in ceea ce priveste combaterea bolilor si daunatorilor. Horticultorii trebuie sa aiba in vedere acest aspect, deoarece un atac agresiv poate compromite parti semnificative din cultura. Pentru fructe de calitate din toate punctele de vedere, informarea cu privire la prevenirea bolilor si daunatorilor este, in mod cert, indispensabila.

Care sunt principalele boli care apar la pomii fructiferi vara?

    1. Rapanul
    2. Fainarea
    3. Monilioza sau putrezirea fructelor
    4. Putregaiul pielos al fructelor

Care sunt principalii daunatori care ataca pomii fructiferi vara?

    1. Paduchele din San Jose
    2. Molia orientala a fructelor

Care sunt principalele boli care apar la pomii fructiferi vara?

O livada are neaparata nevoie de tratamente care sa previna aparitia bolilor si daunatorilor. Majoritatea pomilor fructiferi se confrunta cu aceleasi afectiuni, fie ca vorbim despre meri, peri sau ciresi. Vom vorbi mai jos despre cele mai frecvente boli pe care trebuie sa le prevenim in livada, dar si despre cum le putem combate si trata.

Rapanul

Rapanul este o afectiune intalnita la meri si peri si caracterizata prin infectia cu o ciuperca Venturia inaequalis la meri si Venturia pirina la peri. Este o boala cunoscuta si cu numele de patare cafenie sau patare neagra, care se manifesta prin aparitia de pete rotunde, de culoare maronie, spre negru, pe suprafata frunzelor si a fructelor. In cazul unei infectari puternice, frunzele atacate se usuca si cad.

Ciuperca se dezvolta bine cand temperatura in aer trece de 7-10 grade Celsius si sunt precipitatii abundente. Boala se poate transmite peste iarna din cauza fructelor, frunzelor si lastarilor atacati care au cazut pe suprafata solului.

rapan la pomi fructiferi

Cum combatem rapanul?

Pentru a combate rapanul este indicata cultivarea soiurilor rezistente la atacul acestei ciuperci – Pionier, Voinea, Romus, Remus, Florina, Prima. Soiurile mai sensibile la rapan sunt Granny Smith, Jonathan, Golden Delicious.

Cand este observata infectarea, este indicata taierea si arderea elementelor afectate, iar daca sunt fructe si frunze afectate si cazute la nivelul solului, trebuie adunate si arse si ele pentru a preveni o infectare in anul urmator.

Se poate apela si la tratamente fitosanitare care sa previna sau sa trateze infectarea, in functie de stadiul bolii. Se folosesc fungicide cuprice (ce au ca substante active hidroxidul de cupru, sulfatul de cupru – deci si zeama bordeleza sau piatra vanata, oxiclorura de cupru) dar si tratamente pe baza de sulf.

Tratamentele se fac in stadiile prefloral, postfloral, apoi tratamente la circa o luna pana in toamna, mai ales daca umiditatea din aer este crescuta si propice dezvoltarii ciupercilor. Toate substantele chimice folosite in tratarea atacurilor din livezi trebuie folosite conform instructiunilor producatorilor si cu un echipament de protectie.

Fainarea

Fainarea este o boala care ataca mai multe culturi – piersic, nectarin, mar, trandafir, cereale paioase, vita de vie, tomate si cucurbitacee. Boala este provocata de o ciuperca din genul Podosphaera. Atacul fainarii se observa pe frunze, muguri, flori, lastari sau chiar pe fructe si se prezinta ca o pasla alba, asemanatoare cu mucegaiul. In urma infectarii, organele atacate se usuca si cad.

Fainarea se manifesta atat la culturi in spatii protejate, cat si la culturi in camp, mai ales daca primaverile sunt racoroase si cu multe precipitatii si verile secetoase. Fainarea poate aparea si din cauza administrarii de azot in exces.

Cum combatem fainarea?

Combaterea fainarii se face, in primul rand, prin cultivarea soiurilor rezistente la aceasta boala. Dincolo de asta, este indicata urmarirea cu atentie a pomilor pentru a depista o infectare in primele stadii. Odata observata infectarea, elementele atacate se taie si se ard.

Tratamentele potrivite pentru a preveni si a stopa atacul fainarii sunt cele pe baza de sulf. Totodata, stropirile cu produse ce au drept substanta activa penconazolul sau tebuconazolul.

fainarea la pomi fructiferi

Monilioza sau putrezirea fructelor

Monilioza este o afectiune provocata de o ciuperca – Monilinia fructigena. Sub atacul acestei ciuperci, fructele putrezesc. Este o afectiune frecventa si cu putere mare de distrugere, astfel incat horticultorii trebuie sa aiba o grija sporita la prevenirea ei.

Monilioza afecteaza in mod special samburoase – cais, prun, cires, visin, piersic, dar se manifesta si la si samantoase – mar, par, gutui. Este o afectiune cu caracter epidemic, care se raspandeste in toata livada daca nu se actioneaza impotriva ei.

Simptomele infestarii cu aceasta ciuperca sunt ofilirea si brunificarea ramurilor, iar la fructe se observa o stafidire, brunificare a pulpei si aparitia unor pete albe, ca niste pustule pe suprafata fructelor. In unele cazuri, precum cel al prunului, de pilda, fructele se crapa, iar sucul dulce provoaca lipirea altor fructe si infestarea acestora, la randul lor.

Cum combatem monilioza?

Imediat ce este observata prezenta moniliozei, trebuie ca elementele afectate sa fie indepartate si arse. Ramase in pom, elementele infectate vor genera o noua infectie (posibil mai agresiva) in anul urmator.

Tratamentele fitosanitare menite sa previna atacul moniliozei se fac in repaus vegetativ, primavara si de cate ori mai este necesar. Se administreaza tratamente cu substanta activa mancozeb, clorotalonil, fenhexamid, tratamente preventive cu sulfat de cupru.

boli la pomi fructiferi

Putregaiul pielos al fructelor

Provocata de un exces de apa in sol, putregaiul pielos al fructelor este o afectiune ce decurge din infectarea pomilor cu ciuperca Phytophthora cactorum. Sunt afectate trunchiul copacului, ramurile si fructele. Infectia se produce primavare, iar conditiile optime pentru infectare sunt umiditatea de 85-90% si o temperatura de 18-21 grade Celsius.

Livezile de mar pot fi o tinta pentru aceasta ciuperca, la fel si plantatiile de capsuni. Atacul incepe sub forma unei pete umede pe scoarta pomului, dupa care aceasta isi schimba culoarea si capata o nuanta violet, pana la brun-cenusiu. Partile infectate sunt moi si au o consistenta buretoasa. In urma infectiei, fructele nu se mai maturieaza, cad inainte de coacere.

Cum combatem putregaiul pielos al fructelor?

Pentru combaterea putregaiului pielos al fructelor, este recomandata o fertilizare echilibrata, fara excese de azot. Irigarea joaca si ea un rol important, deoarece un nivel prea ridicat de umezeala poate provoca o infectare.

In acelasi timp, tratamentele fitosanitare cu produse chimice pot fi aplicate pentru prevenire si vindecare la pornirea in vegetatie si in perioada infloritului. Se utilizeaza produse pe baza de cupru sau fosetil de aluminiu.

Care sunt principalii daunatori care ataca pomii fructiferi vara?

Pomii fructiferi au si numerosi daunatori, care reduc seminificativ recolta si provoaca pagube insemnate. Ca si in cazul bolilor, se poate actiona atat preventiv, cat si curativ impotriva lor. Pomii fructiferi au doi daunatori importanti, despre care vom vorbi mai jos.

Paduchele din San Jose

Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) este o specie de paduche testos, printre cei mai frecventi daunatori al plantatiilor pomicole. Este o insectă fitofagă din familia diaspididelor si ataca in mod special samantoasele precum marul, parul, gutuiul, coacazul si mai rar samburoasele.

Insectele formeaza colonii pe trunchi, ramuri, frunze si fructe. Pe elementele infectate apar pete violacee sau rosii, care se necrozeaza. Atacul are loc de primavara, cand temperaturile incep sa treaca de 7 grade Celsius, si pana in sezonul rece. In urma atacului, pomii s-ar putea usca in intregime dupa 2-3 ani.

Cum combatem paduchele din San Jose?

Combaterea paduchelui din San Jose se face prin tratamente ce contin substante active precum acetamiprid, thiametoxam sau tiacloprid. Imediat cum se observa prezenta acestui daunator in cultura, elementele afectate trebuie eliminate si arse.

Molia orientala a fructelor

Molia orientala a fructelor (Cydia molesta) afecteaza marul, caisul, piersicul, prunele. Are chiar si 4 generatii pe an si ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi. Larvele ataca lastarii si se hranesc cu interiorul acestora. In urma atacului, fructele nu mai cresc, putrezesc si cad. In perioadele 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie, aceste insecte se observa zburand.

Cum combatem molia orientala a fructelor?

Pentru a combate atacul moliei se recomanda taierea si distrugerea fructelor si a celorlalte elemente atacate. Tratamentele fitosanitare se aplica in perioada de zbor masiv cu produse pe baza de aceleasi substante active precum cele folosite impotriva gandacului de San Jose.

Culturile pomicole sunt foarte profitabile chiar si pe suprafete mici si pot fi infiintate cu ajutorul finantarilor agricole sub forma de credite bancare sau a fondurilor nerambursabile. Este imperativ, insa, pentru orice cultivator sa cunoasca daunatorii si bolile culturii in care investeste, precum si tratamentul lor

.Sursa foto: Shutterstock

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 3 comentarii la acest articol

Super tare acest blog, este explicat perfect. Bravo!

Scris de Mihaela pe 22.03.2018

salutare!!dacă puteți dați-mi informație despre citosporoza în livezi.cumde combătut perioada optimală efectivă de scotere și ardere a arborilor infectați

Scris de Vasile Niculiță pe 10.08.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare