Climatizare si Sanitare

Incalzitor de terasa – solutia pentru serile reci petrecute in natura

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 23.01.2019, actualizat la 26.05.2021, in Climatizare si Sanitare Incalzitor de terasa – solutia pentru serile reci petrecute in natura

Cum alegi cel mai bun incalzitor pentru terasa? Ce tip de incalzitor ti se potriveste? Care sunt criteriile de selectie?

Incalzitorul de terasa este solutia perfecta atunci cand vrei sa incalzesti spatiul terasei exterioare, foisorul, balconul. Acestea te ajuta sa te bucuri de momente frumoase in aer liber, chiar si atunci cand zilele de vara au trecut. Incalzitoarele ofera o temperatura constanta si o ambianta placuta terasei tale prelungindu-i utilizarea.

Incalzitoarele de terasa sunt ideale pentru cei care au balcoane si vor sa se bucure de acestea si iarna, pentru cei care stau la casa si mai vor sa faca un gratar sau pentru cei care au restaurante.

Incalzitoarele au aparut initial ca o solutie de prelungire a utilizarii terasei pentru restaurante, ulterior acestea fiind utilizate si de oamenii de la casa sau bloc, in regim propriu.

Pentru ca nu toate modelele de incalzitoare de terasa profesionale sau de tip hobby au utilizare universala, hai sa vedem in continuare cum alegi un incalzitor pentru terasa, care sunt preturile, tipurile principale de produse, avantajele si dezavantajele fiecarui model.

Tipuri principale de incalzitoare de terasa

Incalzitoarele de terasa se clasifica in functie de combustibilul folosit astfel:

Incalzitoare terasa cu Combustibil fosil

Incalzitoarele de terasa care functioneaza cu combustibil fosil sunt alimentate cu propan, butan sau GPL, de la o butelie sau direct de la conducta de gaz.

Modelele de incalzitoare de terasa din aceasta categorie sunt cele care utilizeaza butelia ca sursa de combustibil. Insa, dezavantajul acestui tip de utilizare este cantitatea redusa de gaz pe care o poate pastra butelia, aceasta necesitind incarcari regulate.

Incalzitoarele pe gaz, cunoscute ca si radiatoare pe gaz, cu alimentare direct de la conducta de gaz au costuri mai mari din cauza instalarii.

Un dezavantaj al racordarii directe a incalzitorului de terasa la reteua de gaze este lipsa flexibilitatii aparatului. Insa, indiferent de model ai avantajul incalzirii rapide si dezavantajul ca nu-l poti folosi intr-o zona acoperita sau inchisa a gradinii din cauza riscului de acumulare a gazului.

Incalzitoare de terasa electrice

Cele mai populare modele de incalzitoare de terasa sunt cele racordate la reteaua de electricitate. Acestea se mufeaza la priza si se pornesc atunci cand se doreste incalzirea spatiului.

In cazul incalzitoarelor de terasa electrice caldura este emisa in spectrul inflarosu al luminii, elementii care incalzesc, fiind din ceramica, quartz sau tuburi cu halogen. Aparatele incalzesc obiectele si persoanele din raza de actiune si nu aerul.

Incalzitor de terasa – solutia pentru serile reci petrecute in natura

Incalzitoarele de terasa electrice sunt usor de folosit si intretinut si pot fi utilizate fara probleme in zone inchise sau acoperite. Acestea nu produc emisii poluante obtinute in urma arderii, cum se intampla la incalzitoarele pe gaz sau lemn. Insa, in timp, acestea vor costa mai mult ca un aparat pe gaz.

Incalzitoare de terasa pe lemn

Incalzitoarele de terasa pe lemn nu sunt eficiente, deoarece necesita intretinere periodica: introducerea lemnelor si curatarea cenusii ramase in urma arderii. De asemenea, focul porneste de obicei greu, in special daca este vant afara si nu exista control asupra intensitatii flacarei.

Incalzitor de terasa – solutia pentru serile reci petrecute in natura

Toate acestea sunt dezavantaje semnificative care sunt eclipsate de atmosfera pe care o creeaza un incalzitor de terasa cu lemne.
Acesta este un motiv, pentru care oamenii in continuare prefera acest tip de incalzitor de terasa.

Incalzitoare de terasa cu infrarosu

Incalzitoarele de terasa cu infrarosu, cunoscute si ca incalzitoare infrarosu, nu se gasesc in numar mare si nu au dimensiuni foarte mari. In general, acestea sunt de mici dimensiuni si se monteaza pe perete sau tavan. Timpul de incalzire este aproape instant, insa, acestea incalzesc obiectele din raza de actiune si nu aerul din incapere.

Incalzitor de terasa – solutia pentru serile reci petrecute in natura

Incalzitoarele de terasa cu infrarosu sunt eficiente, transforma aproximativ 90% din energia electrica in caldura, au o raza de actiune decenta, insa, nu sunt foarte potrivite pentru terase exterioare foarte mari. Incalzitoarele de terasa cu infrarosu sunt potrivite pentru balcoane si terase semi acoperite sau mici.

Caracteristici tehnice incalzitor exterior

Cele mai importante specificatii tehnice de care treuie sa tii cont atunci cand alegi un incalzitor de terasa:

Tipul montarii

Inainte de a alege un model de incalzitor de terasa este indicat sa stabilesti amplasarea acestuia.

In prezent se gasesc trei tipuri de incalzitoare:

 • de podea – cel mai comun tip si cel mai puternic totodata. Aceste modele sunt mai voluminoase si mai grele, dar incalzesc cel mai bine.
 • de masa – sunt mai bune din punct de vedere al mobilitatii, insa, nu se gasesc modele la fel de puternice ca cele de podea
 • de perete/tavan – sunt modele exclusiv electrice, deci va trebui investit putin in cablarea acestora ca sa nu atarne firele de alimentare prin aer.

Acestea pot fi montate pe pereti, pe stalpi sau pe tavan in ideea de a incalzi o zona specifica a terasei. Exista si modele mai puternice, dar de obicei vor folosi mai multe incalzitoare pentru a acoperi o suprafata mai mare in mod egal.

Puterea consumata

Puterea consumata este o masura directa a puterii consumate de la priza si se aplica incalzitoarelor electrice. Tendinta este de a cumpara un aparat cat mai eficient, insa, eficienta nu se obtine doar de la putere ci si de la modul in care curentul consumat poate fi transformat in caldura.

De preferat ar fi folosirea unui incalzitor cat mai puternic, mai ales ca vei putea oricand selecta o treapta de putere mai joasa ca sa reduci consumul si implicit factura de electricitate.

Capacitatea de incalzire

Cea mai importanta caracteristica atunci cand alegi un incalzitor de terasa este capacitatea de incalzire.

Aceasta este direct proportionala cu puterea, dar este influentata si de alte particularitati ale designului mai mult sau mai putin eficiente. Astfel ca, in acest caz, panourile radiante si forma elementilor de incalzire joaca un rol important.

Capacitatea de incalzire este mentionata in general in kW, sau BTU/h (British Thermal Units). In general, un incalzitor pe gaz de podea va genera in jur de 40.000 BTU/h (11.7 kW), in timp ce modelele electrice ajung la valori in jur de 10.000 BTU/h, identic cu incalzitoarele pe gaz care se monteaza pe masa.

Aria de incalzire

Aria de incalzire este exprimata in metri patrati si reprezinta zona aproximativa care poate fi incalzita de un incalzitor. Majoritatea modelelor sunt destinate pentru arii mai mici de 20 m2, insa, pe piata se gasesc si modele mai performante, in general pe gaz.

Reglarea puterii

Reglarea puterii unui incalzitor de terasa asigura pastrarea unei temperaturi constante. Pentru ca temperatura de afara oscileaza si gradul de confort al persoanelor este diferit, incalzitoarele de terasa pot fi reglate usor dintr-un buton astfel incat, sa furnizeze nivelul dorit de caldura.

In cazul modelelor pe gaz, reglarea caldurii se face printr-un regulator de gaz, neinclus la unele modele sau trepte de putere preselectatabile pentru modelele electrice.

Acestea sunt dotate de obicei cu doua, una pentru puterea maxima si una pentru operarea la jumatate din puterea nominala.
Posibilitatile de ajustare

O caracteristica deloc de neglijat atunci cand alegi un incalzitor de terasa este posibilitatea de ajustare a unghiului si pozitiei elementelor de incalzire pentru a le putea indrepta catre zona ce se doreste incalzita. De preferat modelele care au posibilitatea de rotire la 360 de grade, ajustare a inaltimii si modificare a gradului de inclinare.

Stabilitatea

Un aspect de siguranta extrem de important pentru modelele de incalzitoare de podea si cele de masa este siguranta utilizarii.
Se recomanda utilizarea incalzitoarelor de terasa cu centru de greutate cat mai jos si un picior solid de dimensiuni generoase.

Rezistenta la intemperii (Ingress Rating)

Rezistenta la inghet a incalzitoarelor de terasa este un aspect important. Compatibilitatea cu standardele in vigoare de rezistenta la praf si apa este obligatorie atunci cand vrei sa folosesti incalzitorul in orice moment al zilei.

Oprire automata de siguranta

Incalzitoarele de terasa deoarece au flacara deschisa reprezinta un pericol pentru oameni. Astfel ca, in cazul aparatelor de incalzit recomandam, modele cu oprire de siguranta, atunci cand se stinge flacara de la vant sau cand se incing prea tare elementii aparatului.

Protectie la atingere

O caracteristica imporanta a incalzitorului de terasa in cazul in care sunt copii mici si jucausi prin preajma acestuia este protectia la atingere. In cazul aparatelor pe gaz exista multe modele in care accesul la flacara este obstructionat de un tub de sticla securizata, tub aflat in spatele unui grilaj. Grilajele sunt tot o masura de siguranta folosita si in cazul incalzitoarelor electrice.

Telecomanda

Telecomanda este o forma moderna si practica de a regla de la distanta temperatura incalzitorului de terasa.

Roti pentru transportare

Rotile pentru trasportare sunt esentiale in cazul unui incalzitor de terasa de podea, greu. Aceste modele sunt dotate cu roti de transport si maner, izolat bine de elementele calde ale incalzitorului.

Aprindere piezoelectrica

Pornirea automata a incalzitorului de terasa este esentiala in cazul modelelor pe gaz.

Nivelul de zgomot

In general, incalzitoarele de terasa electrice sunt silentioase, insa, te sfatuim sa verifici totusi ca acestea nu emit un bazait de frecventa joasa enervant. In cazul modelelor pe gaz cu cat flacara este mai puternica cu atat zgomotul produs de ardere va fi mai puternic. Insa, in prezent, incalzitoarele de terasa nu emit zgomote deranjante.

Design

Designul este un element important atunci cand alegi un incalzitor de terasa. Majoritatea modelelor vin din fabrica cu o estetica usor industriala, insa, se gasesc si incalzitoare de terasa care se incadreaza bine in designul curtii tale.

Ce trebuie sa stii inainte de a alege un incalzitor de terasa

Ce suprafata ai de incalzit?

Suprafata de incalzit este principalul element de care trebuie sa tii cot atunci cand alegi un incalzitor de terasa.

In functie de marimea suprafetei se alege un sistem de incalzire care sa fie suficient de puternic si sa faca fata solicitarii. Informatiile legate de putere si suprafata incalzita se gasesc in specificatiile produsului.

Incalzitor de terasa – solutia pentru serile reci petrecute in natura

Un alt element de care trebuie sa tii cont la alegerea modelului este zona unde vei utiliza incalzitorul. Astfel, se va alege un anumit tip de incalzitor, potrivit nevoilor si specificatiilor tale. Indiferent ca alegi un incalzitor de terasa electric, un incalzitor de terasa pe gaz sau un incalzitor de terasa pe lemne trebuie sa fii sigur ca acesta face fata cerintelor tale.

Care sunt conditiile meteo in zona ta?

La noi in tara diferentele geografice nu sunt atat de mari, insa, exista cateva particularitati care genereaza diferente de la o zona la alta. La munte este cu cateva grade mai frig, in zona marii vantul este mai puternic, anumite zone din vest sunt mai ploioase etc.

De aceea, incalzitorul de terasa trebuie sa fie ales in functie de ce conditii predomina in zona ta. Pentru zonele ploioase recomandam incalzitoare de terasa care nu ruginesc, cu copertina sau acoperis.

Cat de des vei muta incalzitorul?

Mutarea frecventa a incalzitorului de terasa este o conditie de care trebuie sa se tina cont atunci cand se alege modelul potrivit.
Se recomanda utilizarea unui incalzitor de terasa, usor de manipulat (cu roti, nu foarte greu insa stabil, independent ca sursa de energie etc).

De asemenea, atunci cand alegi dimensiunile si modul de functionare (cu fie electric, cu butelie de gaz etc) trebuie sa ai in vedere si frecventa cu care il vei muta si de usurinta cu care il vei transporta dintr-un loc in altul.

Astfel, daca consideri ca vei muta des incalzitorul de terasa nu iti recoamndam incalzitoarele de terasa electrice deoarece acestea sunt dependente de o sursa de energie iar cele mai multe modele de incalzitoare pe butelie sunt grele. Insa, daca vrei sa optezi pentru aceste modele, alege unele dotate cu rori de transport.

Ce sisteme de siguranta ai nevoie?

Incalzitoarele electrice si cele cu infrarosu sunt printre cele mai sigure. Producatorii au dezvoltat masuri de siguranta sporite si in cazul celorlalte modele de incalzitoare de terasa, au integrat sisteme de protectie.
Astfel, inainte de a comanda, verifica sistemele de siguranta ale incalzitorului de terasa, protectia pentru copii, sistemul de oprire automata, protectia de sticla.

Criterii de selectie a incalzitoarelor de terasa

In functie de aspect si utilizare

In functie de zona unde se amplaseaza, modalitatea de amplasare si de dimensiuni sunt mai multe tipuri de incalzitoare de exterior, potrivite unei anumite zone si utilizari:

Incalzitoare de exterior independente

Incalzitoarele de terasa independente sunt de sine statatoare si nu necesita montaj special pe o suprafata. Acestea sunt de obicei de dimensiuni mari si se potrivesc in spatii mari sau deschise.

Incalzitor de terasa – solutia pentru serile reci petrecute in natura

Incalzitoare cu montaj pe perete

In general, incalzitoarele cu montaj pe perete sunt de mici dimensiuni. Acestea sunt recomandate pentru balcoane, foisor, dar si pentru terase de restaurat, daca sunt instalate mai multe pe un perete. Exista insa, cateva modele de incalzitoare pentru perete si tavan de dimensiuni foarte mari, dar sunt destinate in mod special teraselor de restaurante.

In functie de puterea sistemului de incalzire

Cel mai bun incalzitor de terasa pentru gradina se alege in functie de puterea incalzitorului pentru terasa, puterea de incalzire si suprafata incalzita.

Pentru incalzirea terasei unui restaurant este nevoie de un incalzitor pentru terasa profesional si puternic. In functie de marimea terasei, va fi nevoie de unul sau doua incalzitoare cu o putere de peste 8 kW (8000 Watti) fiecare.

Pentru terasa casei tale este nevoie de un incalzitor de terasa de o marime medie, cu o putere intre 5 -8 kW (5000 – 8000 watti), pentru un foisor de 15 mp un incalzitor cu o putere de 2 kW (2000 watti) iar pentru un balcon mic, un incalzitor cu o putere sub 2 kW (2000 watti) face fata.

Cele mai bune incalzitoare de terasa

Tinand cont de informatiile de mai sus, au fost analizate mai multe tipuri si modele de incalzitoare pentru terase si s-a realizat o lista cu cateva modele de top. Modelele de incalzitoare pentru terasa prezentate in cele ce urmeaza acopera o gama larga de nevoi si cerinte.Recomandari incalzitoare de terasa: 2 coduri incalzitoare terasa 14459 si 60050

Incalzitor vertical HEINNER

Incalzitorul vertical HEINNER SITG005 portabil, 700 W, aluminiu, inaltime 60 cm este un incalzitor vertical portabil, util in orice gospodarie pentru a genera caldura.

Incalzitor de terasa – solutia pentru serile reci petrecute in natura

Mod de utilizare

Incalzitorul vertical HEINNER SITG005 portabil, 700 W, aluminiu, inaltime 60 cm se alimenteaza la curent electric printr-un cablu de alimentare.

Beneficii client:

 • usor de utilizat in gospodarie
 • se poate aseza oriunde in casa
 • usor de alimentat

Avantaje produs:

 • se poate folosi in interior si exterior
 • buton power aflat sub maner, cu acoperire din cauciuc pentru protectie impotriva umezelii
 • baza solida pentru o stabilitate sporita
 • ideal pentru: restaurante, pub-uri, baruri si terase semiacoperite, cu spatiu de fumat afara, pensiuni cu terase sau balcoane amenajate pentru sezon racoros, case cu terase si verande semiacoperite, balcoane, holuri si alte spatii din casa care necesita incalzire suplimentara, ocazionala.

Date tehnice

 • putere: 700 W
 • material: aluminiu
 • alimentare: electric
 • cablu alimentare: 1.8 m
 • inaltime: 62 cm
 • latime: 28 cm
 • lungime: 28 cm
 • aprobat: IP24
 • alimentare: 230 V
 • dimensiuni: 280x280x620 mm
 • greutate: 3 kg
 • Producator: Heinner

Incalzitor electric pentru terasa Heliosa

Incalzitorul electric pentru terasa Heliosa 77 cu telecomanda, 1500 W, 15 mp, negru / alb, IPX5 este realizat conform celor mai stricte normative in vigoare si au un grad ridicat de rezistenta la umiditate.

Incalzitor de terasa – solutia pentru serile reci petrecute in natura

Incalzitorul electric Heliosa 77 pentru terasa, 1500 W, 15 mp, negru / alb, IPX5 este un produs integral fabricat in Italia, de compania STAR PROGETTI si foloseste tehnologie de ultima ora cu incalzire prin tuburi de carbon fiind echipat standard cu sisteme reglabile de prindere pe perete.

Mod de utilizare

 • Se va monta pe perete
 • Se prinde cu sistemele reglabile existente in pachet
 • Caracteristicile modelelor Heliosa design:
 • Incalzire zonala, uniforma
 • Se amplazeaza doar unde este necesar
 • Complet directionale
 • Curat-fara combustie si mirosuri
 • Neafectat de vant
 • Nu provoaca praf
 • Economic, se reduce consumul de energie electrica cu pana la 60%
 • Dispozitivele cu raze infrarosii scurte aduc beneficii corpului uman asa ca nu au contraindicatii. Echipamentele cu caracteristici similare sunt de asemenea folosite in sectorul electro-medical.
 • Aceste caracteristici fac gama sa fie cea mai performanta si eleganta de pe piata.

Locuri de montaj:

 • Terase in aer liber;
 • Gradini de iarna, verande, sere
 • Sub umbrela, baruri in aer liber si chioscuri, foisoare
 • Copertine, pergole
 • Restaurante, hoteluri si pub-uri
 • Case, beciuri, terase, balcoane
 • Locuri de munca in interior sau exterior
 • Vestiare, zone pentru sport si fitnes
 • Cladiri istorice, castele, vile vechi, conace, case vacanta
 • Piscine si spa-uri, centre de sanatate
 • Biserici, sali de sedinta , birouri
 • Showroom-uri, Sali de expozitie, magazine, piete
 • Cabane

Beneficii client:

 • Caldura instantaneu
 • Incalzire zonala, uniforma
 • Avantaje produs:
 • Economic
 • Razele infrarosii aduc beneficii corpului uman, nu au contraindicatii
 • Date tehnice
 • Putere nominala: 1.5 kW
 • Rezistenta la umiditate: IPX5
 • Culoare: alb
 • Inaltime recomandata de montaj: 2.30-2.50 m
 • Suprafata optima de incalzire: 15-20 mp
 • Lampa: R7S
 • Dimensiuni: 47.5 x 14 x 15.5 cm
 • Greutate: 1.7 kg
 • Producator: Helios

BibliografieDespre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Convectorul este un dispozitiv care asigura incalzirea spatiilor care nu...

Citeste tot articolul
pestre

Monilierul de baie se alege in functie de obiectele sanitare instalate i...

Citeste tot articolul
pestre

In fiecare casa exista o baie dotata cu minimul necesar, un

Citeste tot articolul
X