Casa si gradina

Iluminat interior – cum il alegi corect?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 08.08.2019, actualizat la 28.08.2019, in Casa si gradina Iluminat interior – cum il alegi corect?

Iluminatul interior este un element functional si estetic, util in desfasurarea diverselor activitati in locuinta. Corpurile de iluminat sunt elemente esentiale in cadrul designului locuintei de aceea trebuie sa tii cont de anumite criterii in alegerea celor mai potrivite.

Desi casele traditionale romanesti sunt pline de farmec, lumina nu a fost niciodata un factor important in planurile de constructie, oamenii au locuit in bordeie pana la inceputul secolului 20.

In orice locuinta lumina are un rol important, influenteaza starea de spirit, poate afecta sau ajuta vederea si poate schimba radical atmosfera din locuinta.

Tipuri de corpuri de iluminat

Iata ce corpuri de iluminat exista pe piata, care sunt functiile lor, ce fel de becuri sunt potrivite pentru fiecare si cum se monteaza.

Corpuri de iluminat de tip plafoniera

Plafonierele desi sunt o solutie clasica utila, utilizata multa vreme ca unica sursa de lumina, au un rol limitat. O plafoniera este montata central, pe tavan, astfel incat, lumina nu acopera intreg spatiul din incapere, in special in living, unde suprafata este mai mare.

plafoniera hol

Plafonierele cu led sunt eficiente energetic, permit reglarea intensitatii luminoase si asigura o lumina alba delicata. Insa, pentru a avea o camera luminata complet si in colturile camerei alege si solutii suplimentare, cum ar fi lampile de podea.

Corpuri de iluminat suspendate

Lampile suspendate sunt din ce in ce mai utilizate, in living si bucatarii. Acestea aduc cu un clopot sau cu o cupola, doua elemente din arhitectura si creaza intimitate. La capitolul design, se remarca pendulele care coboara mult deasupra mesei sau insulei de bucatarie.

Corpuri de iluminat de perete

Corpurile de iluminat de perete la interior, pot fi sub forma de lampi montate pe perete de diferite forme si marimi. Acestea pot fi instalate pe hol, in baie, dar si ca surse de lumina suplimentare, in dormitor sau sufragerie.

Corpuri de iluminat de tip spot

Corpurile de iluminat de tip spot devin foarte utilizate in Romania,
fiind o alegere potrivita pentru apartamentele de tip studio, in mansarde, bucatarii.

Spoturile luminoase incastrate sub forma de lampa accentueaza detaliile, printr-o lumina focalizata, de aceea trebuie montate deasupra blatului de bucatarie, deasupra rafturilor cu obiecte decorative sau in interiorul unui dressing sau sifonier.

spot

TCorpuri de iluminat in functie de locul in care sunt amplasate

Corpuri de iluminat pentru masa

Accesorii perfecte pentru sufragerie si bucatarie, pendulele suspendate deasupra mesei principale asigura o cantitate suficienta de lumina si atrag rapid privirea oricui. In zona mesei si a blatului, pot fi pozitionate si elemente luminoase incastrate in plafon sau un sistem de iluminat pentru blaturi.

Corpuri de iluminat de podea

Lampile de podea au ca functie principala luminarea zonei de citit, sau a altei zone unde se realizeaza activitati recreative. Acestea sunt de obicei flexibile si usor de directionat catre zonele deja amintite.

corpuri de iluminat podea

Corpuri de iluminat in fcuntie de camere

Deoarece spatiile din locuinta pot fi destinate relaxarii, treburilor casnice, muncii, este foarte important ca fiecare camera sa aiba o menire prestabilita pentru a putea alege corpurile de iluminat potrivite. De altfel, nevoile tale sunt pe primul loc si de aceea, trebuie sa stii ce tipuri de iluminare necesita fiecare.

Corpuri de iluminat pentru birou

Lumina de lucru numita si task light are o importanta marita pentru cei care lucreaza de acasa. Biroul trebuie sa fie luminat corect, prin lampi de birou, deoarece lumina care vine doar de sus, din tavan, poate sa nu fie suficienta pentru a crea o atmosfera propice lucrului. Lumina joaca un rol important atunci cand trebuie sa fii creativ, concentrat si productiv.

Lumina de birou trebuie sa ofere si o stare benefica pentru cel care munceste, senzatia de spatiu si sa permita ochilor sa se odihneasca. Astfel, cu o sursa de lumina aditionala, care vine dintr-o directie verticala, ai mai multe sanse sa te simti confortabil la birou si multumit de ritmul muncii.
Lampa de birou, mai mare sau mai mica, in functie de nevoile tale este potrivita daca lucrezi la proiecte mari, care implica schite.

corpuri de iluminat pentru birou

Daca prin munca pe care o depui folosesti predominant laptopul sau calculatorul, poti alege un lampadar flexibil, care sa asigure lumina potrivita pentru ochi. Daca dispui de un spatiu de birou mai mare si munca pe care o faci necesita mai multe device-uri sau suprafete, poti seta o masa de birou pentru fiecare task in parte, cu un corp de iluminat diferit pentru fiecare.

Corpuri de iluminat pentru bucatarie

Majoritatea activitatilor desfasurate in bucatarie, implica o munca specifica, de aceea luminile de lucru potrivite sunt cele suspendate, care ofera lumina direct de sus.

Corpurile de iluminat prinse de tavan de tip candelabru, aplice, sau spoturi incastrate sunt cateva dintre optiunile pentru zona de lucru a bucatariei. Pentru o distribuire ideala a luminii, alege mai multe plafoniere suspendate aliniat, iar pentru zona in care iei masa, un candelabru modern.

Corpuri de iluminat pentru living

Lumina de ambient joaca un rol important in sufragerie, unde petreci o perioada indelungata de timp. Astfel ca, alegerea corpurilor de iluminat pentru sufragerie, trebuie realizata astfel incat, sa existe o armonie intre luminile de ambient, cele decorative si de lucru. Lampadarele ofera sursa de lumina ideala daca petreci mult timp citind. Alege lustre de living pentru a oferi o doza de originalitate.

In functie de stilul locuintei, alege corpuri de iluminat elegante sau jucause, in culori aprinse sau neutre, de plastic sau otel.

corpuri iluminat living

Pentru a crea o armosfera deosebita incearca luminile indirecte instalate in tavan. Aceste lumini difuze cu LED sunt folosite pentru a scoate in evidenta anumite colturi mai intunecate ale incaperilor, de la sufragerie pana la baie.

Daca optezi pentru un design modern alege lumini indirecte instalate pe tavan, pereti si partile inferioare ale peretilor.

Corpuri de iluminat pentru baie

Deoarece in baie, activitatile intreprinse sunt de tipul celor de lucru, alege lumini de tip spot, aplice, sau corpuri suspendate. Similara cu lumina din bucatarie, cea din baie trebuie sa lumineze de sus si sa ofere destula claritate. Prin LED-uri instalate in tavan sau in pereti, se poate crea atmosfera perfecta pentru relaxare.

corpuri iluminat baie

Pentru ca oamenii petrec tot mai mult timp in baie, aceasta trebuie sa fie foarte luminata cu corpuri de iluminat bine pozitionate. In cazul corpurilor suspendate, lumina este ideal sa cada din spatele tau si nu din fata. O alegere foarte buna sunt becurile cu LED datorita consumului redus de energie si a usurintei cu care le poti combina cu becurile incandescente.

Corpuri de iluminat pentru dormitor

Specialistii spun ca ne petrecem ⅓ din viata dormind, de aceea, lumina din dormitor este foarte importanta si joaca un rorl esentiala in desfasurarea activitatilor din dormitor.

Deoarece au fost momente in care ai lucrat in dormitor, ai mancat in sufragerie si ai citit in bucatarie fii pregatit pentru orice situatie. Nu te baza pe faptul ca dormitorul este doar pentru somn. In prezent acesta indeplineste mai multe functii.

Plafonierele sunt corpuri de iluminat pentru dormitor care ofera lumina suficienta pentru desfasurarea treburilor de zi cu zi, cand ai nevoie de putina lumina in diminetile intunecate sau seara. Becul plafonierei trebuie sa fie mai slab, pentru ca lumina sa nu para prea violenta.

Pe langa elementul central, dormitorul trebuie sa aiba cateva corpuri de iluminat de tip veioza, lampa cu clips, sau aplica pentru citit. Lampile si veiozele pot fi asezate de ambele parti ale patului, pe noptiere, iar aplicele deasupra capului.

corpuri de iluminat dormitor

Intrerupatoarele aplicelor si veiozelor trebuie amplasate la indemana, pentru a evita momentul in care trebuie sa te ridici din pat pentru a stinge lumina.

Luminile indirecte LED pot fi folosite, pentru atmosfera. Pentru a controla atmosfera din camera, opteaza pentru corpuri de iluminat cu regulator de intensitate.

Luminile decorative asezate deasupra paturilor sau fotoliilor sunt elemente importante care formeaza ambianta incaperii.

Corpuri de iluminat pentru camera copilului

Luminile din camera copilului trebuie sa completeze designul camerei, sa ofere solutii practice si sa indemne copilul la studiat si citit, pe langa joaca. In camera trebuie sa existe o sursa principala de lumina, suspendata precum plafoniera cu design amuzant si creativ, sau candelabre colorate si jucause.

Tot in camera copilului nu trebuie sa lipseasca lampile de birou, lampadarele, sau aplicele. Pentru copii carora le este frica de intuneric, se recomanda aplicele pentru noapte care se gasesc in diferite forme si marimi. Pentru o atmosfera calda, de poveste, poti folosi si ghirlande luminoase de interior sau becuri incandescente suspendate.

Corpuri de iluminat pentru hol

Indiferent de dimensiunea acestuia in hol trebuie sa existe lumina intensa. Cele mai bune alegeri pentru iluminatul din hol sunt candelabrele sau lustrele. Daca ai un hol lung, alege mai multe corpuri de iluminat pe tavan, pentru ca toate partile holului sa fie iluminate in mod egal. Daca holul are si sursa de lumina naturala esti norocos, iti va fi mult mai usor sa te bucuri de lumina din plin dimineata, inainte sa iti incepi treaba.

corp iluminat hol

Corpuri de iluminat in functie de montaj

Alegerea corpurilor de iluminat trebuie sa se realizeze tinand cont de designul locuintei.

Corpuri de iluminat de tavan

Corpurile de iluminat de tavan sunt lustrele, candelabrele, plafonierele, acestea fiind sursa de lumina principala a incaperilor. Candelabrele sunt corpuri de iluminat de dimensiuni mari, folosite pentru a da un plus de eleganta camerelor – in special in livinguri sau holuri.

Lustrele si plafonierele se folosesc in deosebi in spatiile mai mici, sau cand optezi pentru corpuri de iluminat minimaliste.

Corpuri de iluminat independente

Corpurile de iluminat independente sunt veiozele, lampile de birou si lampadarele care au avantajul de a putea fi montate in orice spatiu al camerei si mutate la redecorare. Veiozele sunt folosite pentru ambianta si sunt de obicei asezate pe noptiere in apropierea patului sau pe un corp de mobilier de depozitare. Lampile de birou au o functie esentiala in cadrul activitatilor de lucru, deoarece aduc plusul de lumina necesar.

Lampadarele sunt inalte, au in majoritatea cazurilor partea superioara ajustabila, pentru a putea fi reglate cu usurinta. Acestea au o raza de iluminare mult mai mare decat veiozele si lampile de birou, astfel pot fi folosite cu usurinta pentru a lumina intreaga sufragerie.

Corpurile de iluminat de perete

Corpurile de iluminat de perete sunt aplicele. Acestea pot fi folosite atat in camere cat si pe holuri sau in zona scarilor.

Corpuri de iluminat in functie de sursa luminii

In cazul zonelor in care ai nevoie de mai multa lumina, cum ar fi baia, holul sau bucataria, poti alege corpuri de iluminat cu mai multe becuri si o putere mai mare a luminii. Becurile de tip LED sunt cele mai bune alegeri pentru consumul redus de energie si durata mai lunga de viata. Pentru ambianta este necesar sa alegi corpuri de iluminat cu regulator de intensitate, pentru diferitele momente ale zilei.

Corpuri de iluminat in functie de dimensiunea camerei

In functie de dimensiunea camerei se alege un corp de iluiminat pe masura care sa lumineze suficient intreg spatiul.

In cazul unei camere mai mari este nevoie de mai multa lumina, mai ales daca lumina naturala nu este suficienta. Pentru incaperi ca si holul sau bucataria este de preferat sa alegi corpuri suspendate, cu mai multe brate sau mai multe becuri, sau mai multe corpuri, daca spatiul este foarte mare. Spoturile incastrate sunt solutia cea mai simpla pentru incaperi care au nevoie de lumina aditionala, dar spatiul nu permite ceva grandios.

Corpuri de iluminat in functie de stil

Pentru un decor clasic romantic, alege candelabre vintage sau veioze ornamentate. In cazul camerelor cu design minimalist si modern, opteaza pentru lustre sau plafoniere simple, care nu ocupa spatiu. Pentru stilul rustic alege lampadare cu motive din lemn sau textura asemanatoare.

Cum alegi corect corpurile de iluminat

Iata 10 sfaturi utile, care sa te ajute sa ai o casa luminoasa:

  • Veiozele pentru citit trebuie amplasate pe noptiera, sub nivelul ochilor;
  • Aplicele din baie trebuie plasate pe ambele parti ale oglinzii, la nivelul nasului, pentru o iluminare simetrica a fetei;
  • Pentru a accentua anumite obiecte de mobilier sau decoratiuni, foloseste spoturi directionale;
  • In cazul incaperilor cu tavan jos, sunt recomandate spoturile incastrate;
  • De cealalta parte, in camerele cu tavan inalt se potrivesc cel mai bine suspensiile de tavan. De asemenea, acestea pot fi pozitionate si deasupra meselor;
  • Luminile puternice de tavan se potrivesc cel mai bine in bucatarie si in baie;
  • Luminile de citit trebuie tot timpul plasate in spate, ca sa nu lumineze direct fata.

Caracteristicile corpurilor de iluminat

Alegerea corpuilor de iluminat potrivite are la baza tipul activitatilor desfasurate cel mai frecvent in spatiul respectiv.

De exemplu, pentru dormitor, sunt recomandate lampile de tavan care permit reglarea intensitatii luminoase si trecerea de la lumina stralucitoare, la lumina calda si confortabila.

Numarul surselor de lumina

In spatiile din locuinta unde este nevoie de o cantitate mai mare de lumina, bucataria si biroul (zona de lucru), uneori si sufrageria sau livingul trebuie folosite mai multe surse de lumina mai ales daca singurul corp de iluminat este amplasat in mijlocul plafonului, de unde nu poate difuza lumina catre toate zonele.

Asadar, completeaza sistemul de iluminat cu lampi de perete si spoturi incastrate.

Lumina generala sau uniform distribuita

Lampile de tavan (plafonierele), lustrele clasice, lampile suspendate, in special cele de dimensiuni mari si spoturile luminoase grupate intr-o singura lampa asigura distributia uniforma a luminii, in intreaga incapere. Insa, pentru detalii pot fi folosite corpuri de iluminat cu led.

Lumina locala sau directionata

lumina focalizata sau de accentuare, este obtinuta cu ajutorul spoturilor luminoase, care pot evidentia detalii din bucatarie, din zona barului si a rafturilor si a lampilor de podea, acestea din urma avand si un rol ambiental.

Lumina decorativa sau radianta

In sufragerie, mansarda sau ocazional, in orice spatiu din locuinta in care se organizeaza evenimente festive, se pot alege lumini, cu rol decorativ.

De exemplu, printr-un sistem de iluminat numit lumina indirecta, disponibil intr-o mare varietate de nuante, sau prin instalarea unor sisteme chiar mai complexe decat acesta si anume sistemele smart lighting, care aduc impreuna un numar de pana la 50 de becuri, conectate wireless, ce pot fi controlate de la distanta, prin intermediul smartphone-ului si al tabletei.

Intensitatea luminii

Lampile cu LED permit reglarea intensitatii luminii in functie de preferinte si de nevoile fiecarei camere, LED-urile au insa si alte avantaje: difuzeaza o lumina alba si placuta, sunt eficiente energetic si aduc economii la bugetul casei si asigura o calitate superioara a luminii, fara timp de incalzire.

Corpuri de iluminat pentru orientare

In acest scop, se pot instala lampi cu led reglabile si lampi de podea, care vor accentua doar zonele pe care doresti sa le scoti din umbra, cum ar fi masuta pentru cafea sau raftul cu carti.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Cosul de gunoi a fost si va ramane o necesitate pentru fiecare fiinta um...

Citeste tot articolul
pestre

Iubitorii de animale inteleg comportamentul si nevoile animalelor de com...

Citeste tot articolul
pestre

Cantarul este un instrument pentru determinarea masei corpurilor. Acesta...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.