Casa si gradina

Hortensia – soluții pentru cele mai frecvente probleme

Autor: Adrian Dogaru | Publicat pe 06.04.2016, actualizat la 27.08.2019, in Casa si gradina Hortensia – soluții pentru cele mai frecvente probleme
Hortensia este una dintre puţinele plante cu flori mari, intens colorate, care creşte bine – de fapt iubeşte – umbra, salvând cu frumuseţea lor acele locuri întunecoase dintre case sau de sub copacii cu frunziş des.
Foarte interesant şi rar în lumea plantelor este faptul că hortensia îşi poate schimba nuanţele florilor atunci când este mutată dintr-un loc în altul sau când i se administrează anumte substanţe. Acest lucru este posibil modificând pH-ul solului.
Dacă solul este acid, florile vor avea o nuanţă albăstruie, iar dacă este alcalin, culoarea va fi roz, violet sau roşu.
Pentru a modifica ph-ul solului într-unul alcalin, toamna, când săpaţi în jurul plantei, încorporaţi în sol şi puţin var sau chiar cărămidă spartă. Dacă doriţi ca florile să capete o nuanţă albăstruie, procedaţi la fel, dar înlocuiţi varul cu ace de pin, scoarţă de copac sau coji de fructe.
Ca amplasare, hortensia preferă un loc umbrit, ferit de curenţii de aer, sub un arbore sau aproape de o clădire.

Hortensia – sfaturi pentru flori perfecte

Simptome: nu înfloreşte, sau înflorirea este foarte anemică
Cauze: fertilizarea în exces cu azot
Remediu: limitarea fertilizărilor, o dată la începutul sezonului şi o dată după înflorire.
Simptome: Pete mici albe prăfuite, pe lăstarii tineri, muguri, boboci
Cauze: planta este atacată de o ciupercă
Remediu: tratarea plantei cu fungicide, asigurarea unui regim hidric corespunzător
Simptome: frunzele sunt îngălbenite, iar pe dos apar pânze fine de păianjen
Cauze: hortensia este atacată de acarieni fitofagi
Remediu: utilizarea unui insecticid pe dosul frunzelor
Simptome: planta produce puţine flori sau deloc
Cauze: a suferit de îngheţ pe timpul iernii
Remediu: iarna următoare se va acoperi planta cu paie, pământ, frunze sau carton, pentru a o proteja de temperaturile scăzute.
Simptome: frunzele prezintă pete maronii-violet
Cauze: atacul ciupercii Cercospora
Remediu: în cazul în care atacul nu este sever şi frunzele nu cad în număr mare, este doar o problemă de aspect. Se vor înlătura frunzele bolnave, iar irigarea va fi controlată
Simptome: apar pete albicioase ca nişte picături care se extind apoi pe frunză, mai ales în perioadele reci şi umede
Cauze: mucegaiul gri a infestat planta
Remediu: se vor înlătura părţile afectate şi se va evita irigarea in exces.

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Sunt 6 comentarii la acest articol

Buna ziua, Eu ma confrunt cu o alta problema, am 6 tufe de hortensia din care, anul trecut, 2 aveau frunzele verde galbui acum toate au aceasta culoare. le-am dat fertilizant lichid pentru hortensii, dar nu se corecteaza. Ce as putea face? Multumesc

Scris de Ludo pe 24.06.2018

  Aplicarea ingramintelor la hortensie se face de doua ori pe an: in prima perioada a anului, inainte de inflorit si dupa inflorit la sfarsitul veri cu un ingrasamant echilibrat 20-20-20 sau 18-18-18. Hortensia este iubitoare de apa daca ramane fara apa frunzele cad si se ofilesc. Pamnatul trebuie sa fie bogat in humus. Recomandarea este sa amestecati pamantul de la suprafata solului cu un gunoi de grajd macerat sau cu Compost, si cu siguranta in perioada urmatoare isi va reveni.

  Scris de Dana Lazareanu pe 27.06.2018

Buna ziua , hortensiile mele anul trecut au inflorit , anul acesta nu au nici o floare . Am inteles ca daca le -am rupt florile anul trecut anul acesta nu mai infloresc .Intrebarea este daca este bine sa tai acum tufa care creste sau o las asa pana in toamna cand o s-o tund . Ma gandeam ca daca acum o tund mai am sanse sa creasca flori .

Scris de Monica pe 30.06.2018

  Hortensiile sunt plante sensibile la ph –ul solului si la compozitia acestuia, trebuie sa fie bogat in humus. De asemenea, este sensibila la apa. Hortensia trebuie sa fie udata bine primavara cand se formeaza mugurii florali, (daca bobocii florali se ofilesc planta de hortensie nu va mai inflori pe tot parcursul verii)
  In perioadele caniculare, udarea se face zilnic. Toamna, udarea se face o data pe saptamana.
  Recomandam udarea si stabilirea ph-ului si tunderea in toamna.

  Scris de Dana Lazareanu pe 19.07.2018

Buna ziua, de cinci ani am hortensii roz minunate. Din pacate una din cele sase s-a imbolnavit anul trecut cu ciuperca Cercospora (din cate am inteles din textul de mai sus). Am taiat florile si frunzele bolnave toamna si folosit un insecticid combinat cu un fungicid, recomandat la magazinul de specialitate. Am continuat si anul acesta, dar problema nu s-a rezolvat, hortensia nu s-a mai dezvoltat, iar acum vad cateva frunze rosii brune si la alte doua. Ce ma fac? Nu vreau sa le pierd, au fost extraordinare cu o primavara in urma.

Scris de Lia pe 24.09.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X