Casa si gradina

Haine de protectie – cum le alegi corect?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 19.01.2021, actualizat la 19.01.2021, in Casa si gradina Haine de protectie – cum le alegi corect?

Echipamentul de protectie sau hainele de lucru reprezinta totalitatea mijloacelor individuale utilizate in procesul muncii (halate, salopete, etc.) care se acorda anumitor lucratori pentru protejarea si prevenirea uzurii premature si/sau a murdaririi excesive a imbracamintei si incaltamintei personale, ci nu pentru ocrotireaha impotriva accidentelor de munca ori a imbolnavirilor profesionale.

Echipamentul individual de protectie este orice tip de echipament purtat ori utilizat de catre un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori a mai multor riscuri care ii pot pune in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca.

In functie de zona protejata, echipamentul de protectie poate fi pentru:

 • protectia capului: casca;
 • protectia ochilor: ochelari;
 • protectia piciorului: incaltaminte de protectie in industrie, pe santierele de constructii si in unele ramuri industriale;
 • protectie corpului: imbracaminte profesionala generica si specifica (salopeta, pantaloni lungi, sepci) in functie de temperatura (cald, rece) si de vreme, securitatea la incendiu, activitate (sudura, substantele chimice implicate, imbracaminte de mare vizibilitate);
 • protectia mainilor: manusi;
 • masti respiratorii: masti de protectie, filtre;

Protectie auditiva impotriva zgomotului: antifoane

In cazul in care angajatorul identifica o serie de riscuri existente la locul de munca, are obligatia legala de a asigura urmatoarele tipuri de EIP: 

Produse recomandate

Manusi Protectie M11 - Marime 10

7,74 lei

15,47 lei (-7,73 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M9 - Marime 10

5,97 lei

11,95 lei (-5,98 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M1 - Marime 10

6,59 lei

13,19 lei (-6,6 lei)

Detalii produs

Echipament Individual de Protectie a capului 

Lucratorii expusi riscului de a suferi accidentari la nivelul capului, cauzate de caderi a unor obiecte sau metale, ciocniri cu obstacole samd trebuie sa primeasca din partea angajatorului casti de protectie omologate, conform normelor in vigoare. 

Utilizarea castilor de protectie este obligatorie, in cazul in care muncitorii presteaza lucrari de constructie, in urmatoarele circumstante: 

 • Activitati lucrative in apropierea sau vecinatatea schelelor;
 •  Lucrari de sapatura: santuri, puturi, canale, tunele etc
 • Lucrari de mentenanta in zona elevatoarelor, echipamentelor de ridicare etc

Echipament Individual de Protectie a mainilor 

Lucratorii expusi riscului de a suferi accidentari la nivelul bratelor sau vatamari ale pielii, cauzate de impacte mecanice, flacari, umiditate, caldura, frig, toxicitate, trebuie sa primeasca din partea angajatorilor echipamente individuale pentru protectia mainilor, realizate din materiale adecvate. 

 • Echipamentul individual de protectie a mainilor trebuie sa fie ales in functie de specificul activitatii prestate; 
 • Manusile de protectie trebuie sa dispuna de marcajul CE, pus de producatorul acestora; 
 • Angajatorul trebuie sa instruiasca angajatii, in privinta utilizarii corecte a manusilor de protectie, in conditii de siguranta deplina;

 Lucratorii care presteaza activitati de semnalizare, in industrii precum constructiile sau ingineria civila, trebuie sa dispuna de manusi pentru protectie in culori de semnalizare, fiind astfel detectati mult mai usor de catre operatorii de lucru. 

Echipament Individual de Protectie ochilor si a fetei 

In cazul in care lucratorii sunt expusi riscului de a suferi accidentari la nivelul ochilor si a fetei, angajatorii sunt obligati sa le puna la dispozitie echipamente individuale de protectie, realizate din materiale adecvate. 

 • Echipamentele pentru protectia fetei si a ochilor trebuie sa limiteze cat mai putin campul vizual al muncitorilor; 
 • Zonele de activitate in care este obligatorie purtarea echipamentelor de protectie pentru ochi si fata, trebuie sa fie semnalizate in permanenta. 
 • Acest tip de echipament pentru protectie trebuie sa respecte dimensiunile celui care il poarta.

Echipament Individual de Protectie a urechilor 

In cazul in care nu se poate evita expunerea zilnica a muncitorilor la un nivel de zgomot ce depaseste pragul de 85 dB, angajatorul este obligat sa furnizeze echipament individual de protectie a urechilor, omologat conform legislatiei in vigoare. 

 • Surzirea cauzata de zgomot reprezinta afectiunea profesionala nr.1 in domeniul constructiilor, fiind totodata incurabila;
 • Angajatorul trebuie sa se asigure ca absolut toti angajatii care desfasoara activitati in zone cu un nivel de zgomot peste limita admisa, poarta echipament individual pentru protectia urechilor si sunt supusi unor controale medicale regulate; 
 • Angajatii sunt obligati sa utilizeze echipamentul individual de protectie a urechilor pe care l-au primit. 

Echipament Individual de Protectie a respiratiei

Daca prin natura activitatii pe care o presteaza, lucratorii sunt expusi riscului de gaze, vapori sau materii in concentratie, ce reprezinta un risc pentru sanatate, angajatorii sunt obligati sa le ofere echipamente de protectie adecvate pentru respiratie. 

Produse recomandate

Manusi Protectie M16 - Marime 10

6,26 lei

12,52 lei (-6,26 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M18 - Marime 10

8,02 lei

16,04 lei (-8,02 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M4 - Marime 10

5,19 lei

10,38 lei (-5,19 lei)

Detalii produs
 • Continutul de oxigen din aerul respirat trebuie sa fie de cel putin 17%. Vol;
 • Se vor utiliza doar echipamente de respiratie cu eticheta CE; 
 • Durata maxima de purtare a acestor echipamente trebuie monitorizata; 
 • Cand se lucreaza cu substante periculoase, a caror situatie este neclara, trebuie sa se utilizeze echipament de respiratie ce nu depinde de aerul ambiental. 

In toate aceste cazuri, angajatorul este obligat sa asigure masurile necesare pentru ca uniformele de lucru pentru protectia angajatilor sa fie intretinute conform prevederilor legale, astfel incat sa asigure nivelul optim de siguranta si sanatate. 

Echipamentul de compresie – ce rol are si cum il alegi?

In sala de fitness, la jogging in parc, ori chiar in timp ce practica diverse tipuri de sporturi, atletii utilizeaza haine si accesorii speciale, cu rolul de a-si creste nivelul de performanta. Un rol important il are si echipamentul de compresie, pentru oricine isi doreste sa practice activitati sportive.

Rolul echipamentului de compresie si cele mai importante 5 beneficii

Imbracamintea de compresie este usor de recunoscut. Acest tip de haine sunt foarte mulate si sunt create pentru a fi purtate pe brate, pe gambe, pe picioare, pe trunchi, existand chiar si modele de sosete de compresie.

Astfel, biciclistii tind sa opteze pentru un echipament complet de compresie, alergatorii poarta, deseori, colanti, iar pasionatii de sporturi montane poarta aceasta imbracaminte pe sub echipamentul specific, pentru un plus de confort termic. Nu este de mirare ca sportivii amatori, dar si cei profesionisti opteaza pentru alegerea unui echipament de compresie, daca luam in calcul beneficiile pe care acesta le ofera.

 • imbunatatirea circulatiei. Pentru ca este foarte strânsa pe corp, imbracamintea de compresie previne acumularea de acid lactic, iar efectul este unul pozitiv: o mai buna rata metabolica.
 • Confortul termic– Materialele din care acestea sunt confectionate absorb umezeala, fiind racoroase pe timpul verii si calduroase iarna. De asemenea, nici bacteriile care pot produce iritatii si care pot sa apara din cauza transpiratia nu mai reprezinta un motiv de ingrijorare in cazul in care optezi pentru un echipament de compresie adecvat. Totodata, mirosurile neplacute vor fi neutralizate.
 • Echipamentul de protectie are si un important rol estetic. Foarte multi sportivi il aleg deoarece acesta confera un look fit. Hainele de compresie fac corpul sa para mai suplusi mai definit, ceea ce pentru unii sportivi reprezinta o modalitate foarte buna de automotivare.
 • reglarea proprioceptiei. Concret, in timpul purtarii acestor tip de haine, atletii pot constientiza cu o mai mare acuratete pozitia si miscarile corpului, astfel ei putand sa-si corecteze rutina de exercitii spre eficientizarea antrenamentului.
 • Echipamentul de compresie are un efect terapeutic, deoarece grabeste vindecarea musculara. De aceea, este indicat ca acesta sa fie purtat chiar si dupa ce antrenamentul fizic s-a incheiat.

Cum sa alegi cele mai bune echipamente de protectie si imbracaminte pentru sudori

Sudorul este unul dintre cei mai importanti meseriasi din mediul industrial. El realizeaza prin sudare o imbinare nedemontabila ce are ca rezultat obtinerea unei structuri interne continue si omogene. Acesta practica o meserie in care exista mereu pericole si din acest motiv este nevoie de o protectie adecvata.

Echipamente si imbracaminte de protectie de care ai nevoie

Protectia capului si a ochilor

Cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont sunt nivelul de protectie si campul de vizibilitate pe care ti-l ofera. Poti alege de la masca de sudura simpla de mana (scut), masca sudura simpla cu prindere pe cap, pana la cea automata cu auto-intunecare.

Majoritatea echipamentelor pentru cap si ochi asigura confort si pot avea o varietate de setari de intunecare in functie de tipul sudarii. Acestea pot oferi protectie pentru toate tipurile de sudare:

 • Sudarea cu gaz;
 • Sudarea cu micro-plasma;
 • Sudarea cu arc electric.

Atunci cand achizitionati ochelari de protectie (doar pentru sudura autogen), asigurati-va ca sunt in conformitate cu aceste standarde europene de siguranta: EN 166 1F, EN 166, EN 176 si / sau EN 169, iar mastile sunt aprobate conform reglementarilor EN 379, EN 175 si / sau EN 166 39B.

Protectia mainilor si a picioarelor

Pentru protectia picioarelor, sudorii au nevoie de incaltaminte pentru sudura si aparatori (jambiere). Toata incaltamintea de protectie folosita trebuie sa fie testata in conformitate cu standardele EN ISO 20345.

Incaltamintea trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

 • Proprietati antistatice;
 • Anti-soc;
 • Amortizoare;
 • Rezistenta la caldura;
 • Sa reziste la temperaturi de pana la 300°C.

Alte caracteristici:

 • Respirabilitatea
 • Talpile din cauciuc cu dubla densitate
 • Dispozitive de fixare cu eliberare rapida
 • Acoperire din piele cromata confectionata pentru utilizarea in medii de lucru grele (acest tip poate fi purtat si peste pantofii de lucru).

Pentru protectia mainilor si pentru o siguranta maxima, manusile de sudura trebuie sa fie robuste si rezistente la uzura. Acestea sunt in general confectionate din Kevlar, piele de oaie sau din piele de vita. Unele modele sunt suficient de lungi pentru a acoperi antebratul, iar altele au un design fara cusaturi sau tighel Kevlar pentru a putea oferi protectie completa impotriva focului. De asemenea, alege manusi cu dubla intaritura in zona palmei pentru un plus de siguranta.

Nu uita, acestea trebuie sa fie omologate conform standardelor BS EN 388: 1994, BS EN 407: 1994 si BS EN 12477.

Protectia corpului

Imbracamintea pentru sudori trebuie sa fie antistatica, testata pentru a vedea eficienta la raspandirea flacarii si rezistenta pentru a rezista spalarilor repetate.

Protectia imbracamintii variaza in functie de pericolele cu care se confrunta sudorul:

 • stropiri usoare – cum ar fi gazul, TIG, micro-plasma, lipire si sudura MMA;
 • stropire masiva – MMA cu electrod acoperit cu celuloza, MAG (CO2, mixt), MIG(curent de mare intensitate), sudare (cu arc electric blindat) cu sarma tubulara, taiere cu plasma, taierea cu oxigen si tipurile de sudare prin pulverizare termica.

Imbracamintea de protectie variaza de la sorturi si jachete, la salopete si combinezoane. Aceasta trebuie sa respecte reglementarea EN ISO 11611: 2007.

De ce este important sa iti protejezi ochii

Ochii sunt un organ senzorial foarte sensibil, iar acestia sunt foarte des expusi la factori nocivi, de aceea trebuie protejati in special in cazul in care practici o asemenea meserie.

Leziunile ochilor pot aparea din cauza luminii intense si a radiatiilor pe care le produce sudura. Acestea pot aparea, de asemenea, si din cauza zgurii fierbinte si a altor resturi metalice care pot zbura de la sudura in timpul racirii, cizelarii sau macinarii.

Diferitele tipuri de protectie a ochilor sunt impartite pe clase din standardul CSA (standard canadian) Z94.3-15, mai exact „protectii pentru ochi si fata”. Fiecare clasa este proiectata pentru o utilizare specifica:

 • Clasa 2C – ochelari de protectie directa / neventilati, cu protectie impotriva radiatiilor neionizante;
 • Clasele 3 si 4 – casti de sudura si scuturi de mana;
 • Clasa 6B – scuturi de fata pentru protectia impotriva radiatiilor neionizante;
 • Clasa 7B – fateta respiratorie pentru protectia impotriva radiatiilor neionizante.

Urmatoarele operatii necesita o protectie completa a fetei folosind fie o casca de sudura, fie un scut de mana:

 • sudare cu arc;
 • taiere cu arc, plasma sau sudare si taiere cu arc de carbon.

Cateva sfaturi de stiut atunci cand utilizezi haine de protectie

Ce trebuie sa faci

 • Poarta haine confectionate din tesut gros, din 100% lana sau bumbac pentru a te proteja de radiatiile UV, metal fierbinte, scantei si flacari;
 • Pastreaza hainele curate si fara uleiuri, grasimi si diferiti combustibili;
 • Poarta imbracaminte cu maneci lungi, cu mansete cu buton si guler pentru a proteja gatul;
 • Opteaza catre culorile inchise la imbracaminte si echipamente, deoarece impiedica reflectarea luminii;
 • Alege imbracaminte fara buzunare sau cu buzunare cu banda inchisa pentru a evita colectarea de scantei sau metal fierbinte;
 • Poarta incaltaminte inalta precum bocancii, pentru a preveni patrunderea scanteilor. Poti folosi protectie pentru incaltaminte sau jambiere de protectie prinse in jurul lor sau a pantalonilor;
 • Scoate din buzunare toate sursele de aprindere, cum ar fi chibriturile si brichetele;
 • Poarta manusi de piele tip manseta sau maneci de protectie din material similar, pentru a proteja incheieturile si antebratele. Pielea naturala este un bun izolator electric daca este tinuta uscata;
 • Utilizarea unui scut te poate ajuta sa te feresti de orice scanteie departe de imbracaminte;
 • Poarta sorturi din piele pentru a-ti proteja pieptul si poala de scantei atunci cand stai in picioare;
 • Poarta o casca rezistenta la foc pentru a te proteja de arsuri si radiatii UV.

Ce trebuie sa nu faci

 • Nu purta inele sau alte bijuterii;
 • Nu purta haine din material sintetic, deoarece acesta poate arde puternic, se topeste si poate produce arsuri rele ale pielii.

Imbracamintea pentru ski si snowboard – Despre impermeabilitate si responsabilitate

Ce contine imbracamintea pentru ski si snowboard?

In fiecare an, producatorii lanseaza modele noi de echipamente de ski, special concepute pentru un plus de confort pe toata durata aventurilor invernale

Indiferent de renumele brand-ului si de preturi, imbracamintea de ski si snowboard trebuie sa includa:

 • Un strat termic – Este vorba despre imbracamintea de corp. In contact direct cu pielea, trebuie sa fie calduroasa si permeabila, astfel incat sa creeze un microclimat in jurul corpului;
 • Un strat izolant (mid-layer) – Este stratul intermediar si in functie de temperatura, se poate limita la un simplu polar. In alternativa, poate contine inca o bluza de corpsi pantaloni termici;
 • Un strat protectiv – ofera protectie directa impotriva frigului, precipitatiilor si vantului. Cei frigurosi pot alege pantaloni si geci de ski captusite;

 • Accesorii – Manusi, caciuli, cagulesi esarfe… Sunt piese la fel de prezente in echipamentul de iarna.

Ce caracteristici trebuie sa indeplineasca echipamentul de ski/snowboard?

Articolele vestimentare dintr-o categorie pot varia destul de mult in privinta caracteristicilor. Iata 2 dintre parametrii de care trebuie sa tii cont:

 1. Impermeabilitatea

Primul factor care conteaza cand iti cumperi o geaca sau pantaloni de ski / snowboard este impermeabilitatea masurata in milimetri.

Proprietatea se exprima prin coloana de apa, adica presiunea exercitata de un lichid pe un material, inainte ca acesta sa permita patrunderea apei.

Pentru a fi impermeabil, echipamentul trebuie sa suporte o coloana de apa mai mare de 1.300 mm. Un nivel mediu inseamna 5.000 mm, in timp ce un echipament costisitor, ”top performance”, poate ajunge la 20.000-22.000 mm.

Inainte de achizitie calvuleaza cate ore urmeaza sa stai afara pe timp de precipitatii. O impermeabilitate de 5.000 mm ajunge pentru o bataie cu bulgari sau pentru cel mult 2 ore sub ploaie / zapada lejera.

Cand volumul precipitatiilor creste si daca urmeaza sa ramai mai multe ore in aer liber, ai nevoie de echipament montan rezistent la o coloana de apa de cel putin 10.000 mm.

 1. Respirabilitatea

Cu toate ca impermeabilitatea este primul parametru care conteaza, nu uita ca este vorba despre imbracamintea pentru ski, utilizate pe timp de iarna.

Aflat in miscare, mai mult ca sigur, corpul produce caldura si transpira. Si este inutil sa achizitionezi un articol vestimentar care la capitolul respirabilitate (breathability) se prezinta cu evidente carente.

Capacitatea obiectului de imbracaminte de a elimina transpiratia, astfel incat sa mentina corpul cald si uscat.

Respirabilitatea, masurata in g/m2, arata cate grame de vapori de apa pot fi evacuate de un metru patrat de material pe durata a 24 de ore.

Un echipament de nivel mediu are o respirabilitate in jurul valorii de 10.000. Comparativ cu pantalonii de ski, gecile au cateva mii de unitati in plus.

Nu recomandam imbracamintea care nu ajunge la cel putin 4.000 g/m2, ceea ce inseamna ca nu permite eliminarea transpiratiei, ci mentine umiditatea in interior. Si nu este deloc convenabil in conditii cand temperaturile ambientului pot inregistra un nivel scazut.

Proprietatea de a fi respirabil reprezinta un ”must” si in cazul ciorapilor, un articol vestimentar de multe ori neglijat. Sosetele trebuie sa fie calduroase si sa permita evacuarea transpiratiei, aisgurand confortul picioarelor in timpul activitatilor prin zapada.

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Produse recomandate

Manusi Protectie M11 - Marime 10

7,74 lei

15,47 lei (-7,73 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M9 - Marime 10

5,97 lei

11,95 lei (-5,98 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M1 - Marime 10

6,59 lei

13,19 lei (-6,6 lei)

Detalii produs

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Incubatoarele electrice pentru oua sunt potrivite pentru toate tipurile de oua...

Citeste tot articolul