Casa si gradina

Gratarul Ideal – Cum il alegem

Autor: Adrian Dogaru | Publicat pe 06.04.2016, actualizat la 30.01.2020, in Casa si gradina Gratarul Ideal – Cum il alegem

Gratar, weekend-ul acesta? O intrebare frecvent intalnita in randul oamenilor de toate varstele. Trebuie sa recunoastem ca noua romanilor ne plac fripturile, micii si legumele la gratar. Asa ca, este foarte important sa avem un gratar pe masura nevoilor noastre.

Mancarea gatita la gratar este mai gustoasa si sanatoasa, deoarece grasimea se scurge de pe carne si nu mai ajunge in farfuriile noastre.

Gratarul fiind o sursa de foc trebuie instalat si supravegheat constant, indiferent de zona in care se amplaseaza, padure, pe marginea apei, in spatele casei, pentru a nu deveni periculos. Este indicat sa existe langa gratar un instinctor pentru situatii de urgenta.

Tipuri de gratare de gradina

In functie de tipul de alimentare, gratarele se impart in mai multe categorii care conform expertilor se preteaza anumitor utilizari.

Chiar daca cele mai comune si cunoscute gratare sunt cele de exterior, pe carbune, vei fi surprins sa aflii ca nu este nevoie decat de o simpla butelie de gaz pentru a duce gratarul pe gaz in exterior.

Alegerea unui gratar de exterior depinde de numarul de persoane care participa in mod constant la un gratar, amplasarea, tipul de alimente gatite, etc.

Astfel, exista gratar pe gaz, carbuni, lemne, curent.

Gratarul pe gaz

Cu toate ca la noi in tara nu sunt atat de populare, gratarele pe gaz sunt cele mai convenabile pentru a pregati o friptura de neuitat, chiar si in aer liber, deoarece nu este nevoie decat de un gratar, o butelie pe gaz, carne proaspata si legume.

In America, in mod special, gratarele de gradina pe gaz au o utilizare foarte raspandita si sunt mai apreciate in comparatie cu celelalte tipuri de gratare.

gratar pe gaz

Ce ar trebui sa stii inainte de a cumpara un gratar pe gaz?

Cu o simpla apasare a unui buton si deschiderea unui robinet de gaz, ai la indemana o sursa de caldura rapida si usor controlabila.

Poti regla temperatura si alti parametrii de coacere in functie de tipul preparatului ce urmeaza a fi copt, avand in vedere ca fiecare tip de carne are timpul sau optim de gatire (ex: puiul se va praji mult mai repede decat carnea de porc sau de vita, iar legumele mai repede chiar si decat carnea de pui).

Investitia este putin mai mare decat in cazul gratarului cu carbune, pentru ca ai nevoie de un grill special.

Ai neaparata nevoie de o butelie de gaz, care insa se poate umple dupa epuizare.

Aprinderea este rapida, fiind scutit de brichete, cutii de chibrite, adunatul de vreascuri si hartii pentru a porni focul pe care sa incingi carbunii (dupa care va trebui sa astepti o vreme).

Pentru curatare, ajunge sa stergi suprafata gratarului cu o perie de metal.

Avantajele gratarului pe gaz

    • aprinderea se face cu usurinta, fara fum si sau vreun risc;
    • aprinderea se face in orice conditii exterioare – ploaie, frig, vant, ninsoare;
  • aprinderea se face ori de cate ori este nevoie si nu necesita mentinerea jarului pentru transe succesive deoarece se poate face gratar ori de cate ori este nevoie (zilnic);

Functionand cu propan gratarul merge bine si iarna, la temperaturi foarte scazute, astfel incat, prepararea gratarului nu mai este apanajul lunilor de vara.

Nu necesita o supraveghere permanenta

Intretinerea gratarului pe gaz

Inainte de a utiliza pentru prima oara grill-ul cu gaz se lasa arzatoarele grill-ului sa arda cca.15 minute la maxim inainte de a pune efectiv produsele pe gratar.

Acest lucru este necesar pentru a indeparta eventualele reziduuri ramase in urma procesului de fabricatie.

intretinere gratar pe gaz

Inainte de aprinderea grilului cu gaz, unge de fiecare data gratarul cu ulei, pentru a impiedica lipirea produselor de gratarul fierbinte. Prin ardere, produsele vor adera la gratar si vor fi apoi greu de indepartat (recomandat cu un ulei mai gras, pentru prajit)

Curata in mod regulat gratarul grill-ului cu gaz Gratarul se scoate de pe grill-ul cu gaz cand inca mai este cald si se curata; se clateste cu apa, se stropeste cu solutie de curatat gratare, se lasa un timp sa actioneze si se limpezeste bine cu apa.

Atentie! Nu utiliza solutii de curatat inflamabile, pe baza de lamaie sau abrazive si astepta pana cand gratarul grill-ului cu gaz s-a racit corespunzator!

Inlaturarea resturilor ramase pe gratar precum si curatarea barelor de aromatizare este foarte simpla. Incepe curatarea prin ardere (tine 15 minute toate arzatoarele grill-ului cu gaz aprinse simultan la maxim, cu capacul inchis) dupa folosirea efectiva a grill-ului cu gaz. Prin ardere, eventualele resturi se vor transforma in cenusa iar gratarul se poate curata imediat cu o perie pentru curatare.

Recomandari!

Curata periodic orificiile arzatoarelor grill-ului cu gaz: Infundarea, chiar si partiala, a orificiilor arzatoarelor are ca efect scaderea calitatii si a puterii termice, a flacarilor sau chiar aprinderea cu dificultate a grill-ului cu gaz.

Curata periodic aceste orificii cu o perie moale. In cazul in care cureti grill-ul cu apa lasa-l sa se usuce complet inainte de utilizarea urmatoare.

In functie de gradul de utilizare, la interval de doi ani, este recomandat sa verifici etanseitatea conductelor, a furtunurilor si a asamblarilor, precum si eventuala prezenta a unor fisuri pe furtun.

La intervale de cinci ani schimba furtunurile cu altele noi, indiferent de starea celor vechi.

Atentie! Nu stropi niciodata cu apa gratarul incins. Socul termic care se produce ar putea suprasolicita metalul si ar putea sa apara in timp deformari si fisuri.

Atentie! Exista regulatoare de presiune pentru unele gratare pe gaz care nu se potrivesc buteliilor de pe piata noastra!

Gratarul pe carbuni

Gratarele pe carbune si gratarele pe lemne sunt cele mai utilizate, deoarece au pret de achizitie mic, comparativ cu cele pe gaz, sunt usor de utilizat si de manipulat, pot fi folosite atat in curte cat si la iesirile in aer liber.

gratare pe carbuni

Ce ar trebui sa stii inainte de a cumpara un gratar pe carbune?

Acesta da preparatelor un gust specific de gratar afumat. Spre deosebire de gratarul electric sau cel pe gaz, da carnii un gust deosebit, aceasta devenind afumata si crocanta.

Caldura nu este uniforma si cu atat mai putin controlabila, dar te va ajuta foarte mult daca nu umpli gratarul cu carne pana la refuz, ci lasi spatii libere astfel incat, sa prajesti carnea la inceput pe mijlocul gratarului, unde temperatura este mai mare si apoi sa o muti spre margine.

Exista o mare varietate de modele. In magazine vei gasi modele de gratare, diverse, de la cele mai simple sau mobile pana la cele sofisticate, de o marime mai mare si cu spatii de depozitare.

In timp vei mai investi in carbuni sau lemne, in plus va trebui sa ai intotdeauna aceste consumabile la indemana, pentru a putea gati preparatele.

Intretinerea gratarului pe carbune!

Atunci cand utilizezi pentru prima data gratarul pe carbune incinge carbunii, lasa-i sa mocneasca continuu timp de aproximativ jumatate de ora.

Recomandari!

Umple maxim doua treimi din cuva gratarului intrucat umplerea sa in totalitate va face manevrarea acestuia dificila. Inainte de a pune carnea asteapta pana cand carbunii se acopera cu strat de cenusa.

Foloseste gratarul cu capacul inchis pentru a prelungi durata de ardere a carbunilor sau brichetilor si pentru a raspandi uniform caldura peste toate preparatele.

Nu folosi apa rece pentru a stinge carbunii, deoarece aceasta poate deteriora gratarul.

Curata gratarul dupa fiecare utilizare, imediat ce acesta s-a racit folosind o perie pentru gratar adecvata.

    • Nu bloca orificiile de ventilatie ale gratarului cu carbune.
    • Nu turna benzina sau alte substante petroliere pentru a aprinde sau pentru a intretine focul
    • Nu utiliza gratarul in spatii inchise
    • Nu muta gratarul in timp ce focul arde sau carbunii sunt incinsi
  • Aseaza gratarul pe o suprafata dreapta

Gratare electric

Gratarele elctrice se intalnesc mai des in interior, insa, sunt si cateva modele pentru exterior.

Din cauza faptului ca depind de o sursa de energie electrica, gratarele sunt mai sensibile la utilizarea exterioara.

gratar electric

Beneficiile gratarelor electrice:

    • se incalzesc rapid
    • controlul temperaturii
  • curatare rapida

Gratarele pentru casa au o constructie mai robusta sunt mai mari, cu mai multe functii si accesorii, sunt mai dificil de montat si demontat ceea ce nu le face potrivite pentru deplasari in aer liber.

Portabilitatea gratarelor de curte nu este esentiala, deoarece acestea se aseaza intr-un loc fix, iar mobilierul se pozitioneaza in diverse directii.

Cum alegi gratarul de gradina?

Inainte sa alegi un gratar de gradina este important sa definesti principalele activitati pe care iti doresti sa le realizezi cu acesta, ce stil de gatit ai, preferi un gratar traditional cu fum si miros specific sau esti o persoana practica si comoda?

O alta intrebare la care trebuie sa te gandesti inainte de a achizitiona un gratar de gradina. Unde vei aseza gratarul?

Trebuie sa te asiguri ca exista suficient spatiu liber pentru a-l utiliza in voie.

Iti doresti un gratar zidit sau un gratar mobil, pe care il poti lua oriunde, picnic in varf de munte sau la mare?

gratar zidit

Ce vrei sa prepari la gratar?

In functie de modul in care folosesti gratarul, de mancarurile pe care le pregatesti, este ideal sa te orientezi catre modele care au anumite functii: functia slow cooking, plita pentru coacere, arzator suplimentar, afumatoare etc.

Frecventa de utilizare

Daca folosesti gratarul ocazional, este bine sa alegi un model simplu, rezistent, realizat din material de calitate, dar nu cu multe functii si accesorii.

Insa, daca utilizezi gratarul frecvent este indicat sa alegi unul rezistent si performant.

Ce cantitati de alimente vrei sa prepari?

Gratarul de gradina il alegi si dupa numarul de persoane care sunt in mod frecvent prezente la gratar, de cantitatile de mancare pe care trebuie sa le prepari.

Toate aceste informatii contribuie la alegerea modelului potrivit de gratar.

Caracteristicile gratarului de gradina

Portabilitate – alege un gratar portabil, de dimensiuni reduse, care sa incapa in portbagajul masinii, evita gratarele electrice, daca nu planuiesti sa cari cu tine si un generator de curent.

Tipul de combustibil

In functie de locul in care doresti sa il folosesti poti opta pentru gratar pe lemne, gaz sau curent.

Un gratar pe carbuni sau lemne se deosebeste de un gratar electric prin modul de functionare si rapiditata de realizare a procesului de gatire.

Materialul din care este construit

Materialul din care este realizat gratarul influenteaza modul de folosire si durata acestuia de viata. Un gratar metalic din inox, tefal sau fonta este mult mai rezistent decat un gratar realizat din aluminiu.

Cu cat se alege un model mai solid acesta va tine mai mult timp fara sa necesite inlocuire sau reparatii semnificative.

Se recomanda alegerea unor gratare realizate din materiale precum otel inoxidabil, fonta.

In cazul gratarelor fixe, acestea pot fi realizate din piatra, caramida, beton.

Un gratar din piatra este mai des intalnit in zona de munte fiind un element de necesitate in orice gradina.

Gratarul din caramida completeaza mai bine zona de deal, iar cel din beton zona de campie.

Dar, indiferent de materialul din care este construit sau zona de amplasare, gratarul fix trebuie sa indeplineasca o singura functie principala, gatirea cat mai perfecta a alimentelor.

Capac

Daca iti doresti un gratar de gradina profesional trebuie sa alegi unul cu capac, este un must have in procesul de pregatire al mancarii.

Un gratar cu capac va satisface nevoile tuturor membrilor familiei prin modul de coacere bio.

Ideala este si prezenta unui strat reflector de caldura pe interior, pentru a accelera procesul de gatire si reducere a consumului de energie.

Suprafetele de gatit – prezinta aria de gatit, zona pentru pastrarea calda a mancarii deja preparate. Gratarele pe gaz trebuie sa fie dotate si cu razatoare, ce pot fi controlate independent, in functie de aria ce se doreste a fi incalzita.

gratar cu capac

Pentru alimentele sensibile la caldura se recomanda utilizarea unor gratare cu grilaje pe mai multe nivele, care elimina contactul direct cu sursa de caldura.

Tavi de scurgere

Aceste accesorii sunt necesare pentru pregatirea carnii mai grase, care are nevoie de spatiu de scurgere a surplusului de grasime.

Sertare de depozitare si suporturi laterale

Dupa gatire este bine sa ai spatii de depozitare provizorii a mancarii si ustensilelor de gatit.

Numarul de arzatoare si puterea acestora

Se recomanda ca numarul de arzatoare si suprafata de gatire sa fie echilibrata, in functie de puterea totala.

Optional gratarele pot fi dotate cu arzator cu inflarosu, pentru caramelizarea carnii si formarea unei cruste gustoase la exterior.

Tipul de aprindere

Se recomanda gratarele cu aprindere electrica, in cazul unui gratar pe gaz.

Termostat

Pentru preparate exact ca la carte este nevoie de reglarea temperaturii din interiorul gratarului cand capacul este inchis. Acest lucru este mai usor in cazul gratarelor pe gaz sau pe curent.

Termometru pentru gratar

Termometrul pentru gratar este foarte important pentru a verifica constant procesul de gatire.

Roti

Gratar cu roti – cu cat sunt mai masive cu atat deplasarea va fi mai usoara. Rotile sunt un element foarte important care transforma activitatea de gatire a mancarii in aer liber in placere. Un gratar mobil este ideal pentru orice familie care iubeste iesirile in aer liber. Nu exista picnic fara un gratar de camping care sa ofere cea mai gustoasa masa in aer liber.

gratar mobil

Recipient pentru afumare

In cazul gratarelor de gradina pe gaz sau curent, recipientul pentru afumare poate oferi gustul preparatelor realizate pe un gratar cu carbuni sau lemne.

Se pot alege si modele de gratare cu recipient pentru afumare in care trebuie sa pui surcele sau lemne taiate marunt ce vor arde mocnit cu capacul pus peste gratar, afumand friptura sau legumele.

recipient pentru afumat

Indicator de nivel butelie – este foarte util in cazul gratarelor de gradina cu gaz, pentru a verifica nivelul de gaze emanate.

Husa gratar

Husa de gratar este un element care protejeaza si asigura o utilizare de lunga durata a gratarului.

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Oala sub presiune ofera siguranta in desfasurarea mai rapida a procesulu...

Citeste tot articolul
pestre

Vasele termorezistente devenite in ultima perioada din...

Citeste tot articolul
pestre

Plantele au nevoi diferite, de aceea pentru fiecare exista un anumit tip...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.