Amenajari gradini

Gradinaritul – rol terapeutic

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 12.07.2016, actualizat la 06.11.2019, in Amenajari gradini Gradinaritul – rol terapeutic

Gradinaritul reprezinta o modalitate de refacere si imbunatatire a sanatatii oamenilor. Doctorii ar trebuie sa prescrie gradinaritul mai des pentru bolnavii de cancer, dementa sau boli mintale.

Spatiile exterioare incluzand gradinile, pot reduce izolatia sociala in randul oamenilor si pot contribui la refacerea pacientilor ce sufera de dementa.

hortpark-therapy-garden-data

In Londra exista centre care deja pun in aplicare aceasta metoda.  Astfel, s-a demonstrat ca gradinaritul confera o stare de bine omului, ajuta la un somn linistit.

In Londra un grup de doctori, asistente si rezidenti au creat o retea de gradini de legume, in care pacientii invata cum sa creasca legumele, care ulterior sunt vandute catre spital, pentru hrana pacientilor.

Centrul de caritate nationala a proiectat gradinile spitalului Salisbury, pentru a ajuta reabilitarea oamenilor ce sufera de leziuni ale coloanei.  Aceste spatii pot imbunatati de asemenea, ingrijirea persoanelor care sunt in stadii terminale de boala.

La persoanele bolnave de dementa s-a observat o imbunatatire a sanatatii si o reducere a violentei daca beneficiaza de cateva ore petrecute in gradina.

Gradina poate reduce depresia, nivelul de stres, melancolia, anxietatea, imbunatatesc echilibrul persoenlor batrane si au un efect pozitiv in tratarea bolilor de inima si a obezitatii.

Si in Romania intalnim astfel de gradini terapeutice. La Sibiu a fost infiintata prima gradina de acest fel, menita sa ajute recuperarea pesoanelor bolnave psihice.  Gradina reprezinta un concept modern, o abordare interesanta intre arhitectura peisagera si terapie.  Acest proiect reprezinta un manifest pentru sanatate in natura.

Rolul gradinii terapeutice este de a facilita relationarea de a reduce anxietatea, incurajeaza miscarea in aer liber, usureaza si imbunatateste comunicarea.

Gradina terapeutica va modifica imaginea societăţii asupra serviciilor de îngrijire de sănătate mintală, va înlătura prejudecăţile şi va sprijini persoanele care sufera de tulburari psihice.

w1200_h678_fmax

Prin cele prezentate, subliniem importanta gradinii in viata si sanatatea oamenilor!

Sfatul Pestre: Petrecti timp in aer liber, in mediul exterior, in gradina, in natura!

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Trandafirul este considerat o planta speciala, simbol al dragostei si iubirii,...

Citeste tot articolul
pestre

Bujorii de gradina, vedetele lunii mai, sunt colorati, simpatici, parfumati si...

Citeste tot articolul
X