Amenajarea gradinii - IDEI folositoare, pe care poate NU le stiu gradinarii amatori

Amenajarea gradinii – IDEI folositoare, pe care poate NU le stiu gradinarii amatori

Scris de
Amenajarea gradinii - IDEI folositoare, pe care poate NU le stiu gradinarii amatori

Gradina este locul preferat al tuturor celor care locuiesc la curte. Acestia marturisesc ca se simt plini de energie privind spatiul verde, amenajat cu atat de multa atentie, ca preiau energia naturii atingand si ingrijind plantele si florile multicolore si ca nimic nu se compara cu timpul relaxant petrecut aici. Amenajarea curtii interioare, insa, nu este un proiect simplu, mai ales pentru gradinarii amatori, care doresc realizarea unui paradis adevarat, asa ca se impune o cercetare minutioasa in aceasta privinta, culegerea unor sfaturi importante de la specialisti, echiparea cu ustensile speciale, dar si cu multa imaginatie si creativitate. 

In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre amenajarea gradinii in functie de stil, marime, anotimp, despre cum sa realizezi o gradina spectaculoasa, indiferent ca este vorba despre una amenajata la tara, la oras sau la munte. De asemenea, vei afla care sunt echipamentele de care ai nevoie, ce mobilier ti-ar fi util in proiectul tau, dar si care sunt ornamentele pe care le-ai putea folosi, in asa fel incat gradina ta sa aiba un look fabulos.

1. Amenajarea gradinii in functie de stil si marime

Gradina este un spatiu ce necesita o amenajare minutioasa, mai ales pentru cei care simt nevoia sa se inconjoare de verdeata si sa priveasca un colt verde in fiecare dimineata. Utilitatea si functionalitatea devin doua elemente de care trebuie sa tina cont in acest proiect. Alegerea unui stil de amenajare devine imperios necesara pentru iubitorii frumosului, insa pentru a obtine rezultate spectaculoase trebuie neaparat sa se parcurga cativa pasi:

  • stabilirea bugetului;
  • achizitia materialelor si ustensilelor necesare;
  • fertilizarea pamantului, afanarea solului si indepartarea tuturor buruienilor;
  • realizarea unui sistem de irigatii adecvat, care sa mentina verde vegetatia;
  • decorarea.
 Amenajarea gradinii in functie de stil si marime

1.1. Amenajarea gradinii rustice

Persoanele nostalgice se pot gandi la o amenajare in stil traditional, luand exemplu gradina bunicilor. Impartirea spatiului in zone diferite: de relaxare, gradina de legume, livada, alegerea mobilierului de exterior confectionat din paie, rachita, stuf sau plantele si florile multicolore pe care le ingrijea cu atat de multa iubire bunica trebuie sa se regaseasca aici. 

Gradina rustica va cuprinde o zona de relaxare. Umbrarul si hamacul sunt de nelipsit, fiindca aduc calitate vietii sociale. In apropiere trebuie montat si un gratar pentru cei pasionati de mancare sanatoasa. De asemenea, intr-o gradina rustica completa trebuie sa existe un leagan, trambulina si casuta de joaca pentru cei mici, chiar și o piscina gonflabila.  

Gradina de legume poate fi amenajata intr-un colt separat, departe de agitatia de zi cu zi. Se pot face diferite aranjamente pentru a cultiva cu succes cartofi, rosii, castraveti, ardei, vinete, radacinoase, mazare, fasole, porumb, salata si diferite plante aromatice. Pentru cei care isi amintesc de copilaria la bunici, cu siguranta va fi o zona extrem de atractiva. 

In jurul aleilor va fi pus gazonul si se pot sadi flori parfumate (zambile, ghiocei, narcise, floarea-soarelui, toporasi etc.), plante ornamentale si diferite conifere. Pomii fructiferi vor fi integrati din loc în loc, bine plasati, la distanta unul de celalalt, pentru a nu crea impresia de livada. 

Gradina gazon

1.2. Amenajarea gradinii japoneze

Dornici de a obtine ceva nou, unii se inspira din arta japoneza a gradinaritului. O astfel de amenajare presupune existenta unor elemente de baza:

  • garduri din bambus ce delimiteaza diferite zone ale gradinii;
  • piatra naturala pentru terasa si foisor;
  • alei serpuite cu banci;
  • muschiul este perfect de folosit in zonele umbroase;
  • asocierea de diferite soiuri de conifere;
  • un mic element de apa;
  • cateva felinare de piatra;
  • plantarea unui cires sau a unui piersic;
  • combinarea pietrelor de dimensiuni diferite;
  • extrem de captivante sunt florile cu aspect deosebit, ca de exemplu azaleele, bujorii, stanjeneii.
Amenajarea gradina stil japonez
Stil amenajare
Gradina stil japonez

1.3. Amenajarea gradinii in stil englezesc

Acest tip de gradina se potriveste unui spatiu mic sau mare, fiind caracterizata prin abundenta de flori elegante, arbusti si plante perene. Desi prezenta gazonului se impune de la sine, totusi, nu este o regulă. Farmecul salbatic al naturii trebuie să fie la el acasa. Aleile pot fi create din piatra, nisip sau pietris, cu sau fara borduri. Accesul trebuie sa se facă usor. Totul trebuie sa fie ingrijit si curatat, altfel aspectul nu ar fi unul proaspat si ordonat. 

Gradina stil englezesc
Amenajare stil englez
Idee amenajare englez

1.4. Amenajarea gradinii in stil frantuzesc

Putini stiu faptul ca acest tip de gradina este printre cele mai frumoase, trasaturile sale definitorii fiind simetria si ordinea. Specialistii sunt de parere ca gradina frantuzeasca poate fi considerata o adevarata opera de arta. Elementele de decor sunt obligatorii, astfel cei care vor sa creeze ceva deosebit trebuie sa monteze cateva statui, o fantana arteziana sau un mic bazin. 

Printre elementele definitorii se evidentiaza:

  • pavaj cu pietre, piatra naturala, cubica;
  • plante aranjate in forme geometrice;
  • covor din flori mici (panselute, crini, trandafiri);
  • gard viu;
  • teren neted;
  • bancute din fier forjat. 
Amenajare gradina francez
Idei stil frantuzesc
Decoratiuni amenajare gradina
Amenajare curte

2. Cum se amenajeaza o gradina la tara, in oras sau la munte

Curtea de la tara beneficiaza de un spatiu generos si trebuie sa se profite la maximum de acest lucru, pe cand cea de la oras are, de regula, dimensiuni foarte mici. In functie de marime si de forma este bine sa se ia in considerare diferite sfaturi utile, in asa fel incat proprietarul sa se bucure de rezultate fabuloase. 

  • Intr-o gradina de la tara, de mari dimensiuni, organizarea este foarte importanta. Gradinarul trebuie sa evite aglomerarea. Terasa, spatiul destinat focului, gradina de flori si cea de legume, zona cu pomi fructiferi, decoratiunile trebuie sa asigure o armonie placuta, unitara;
  • In gradina de la oras, de mici dimensiuni, se va acorda mai multa atentie detaliilor. Multe persoane prefera amenajarea gradinii de la oras pe verticala, castigand spatiu pentru a monta o piscina sau o zona de gratar. De asemenea, in ultimul timp au inceput sa apara si in Romania gradinile pe acoperis, acolo unde apartamentele au deschidere catre exterior;
  • La munte se amenajeaza gradina in functie de temperaturile mai scazute, ceea ce obliga practic proprietarul sa alega anumite specii de plante, mai rezistente. Decoratiunile formate din pietre mari pot adaposti diferite conifere, plante, flori, muschi sau licheni. Amplasarea gradinii in panta poate fi benefica pentru realizarea unei mini cascade relaxante.
Decor gradina tara
Gradina la tara amenajare
Gradina la tara
Amenajare decorare gradina
Gradina la munte
Idee amenajare gradina munte
Gradina roci munte
Decorare gradina

In functie de sezon, vor avea loc anumite procedee obligatorii pentru intretinerea unei gradini fabuloase:

  • Primavara se face curatenie, se curata bine de crengi, uscaturi si frunze. Ingrijirea copacilor si a arbustilor presupune folosirea trimmerului si a unei foarfece electrice. Acum sunt alese semintele, se vor administra ingrasamintele pentru sol, se stropesc pomii sau se planteaza altii noi si se sadesc ceapa, usturoiul, ardeiul, mazarea, morcovii;
  • Vara este anotimpul in care irigarea este cea mai importanta, altfel plantele se vor usca;
  • Toamna se curata iarasi gradina, se strang frunzele cu ajutorul unui aspirator de frunze, se pot planta pomi noi;
  • Iarna se curata arbustii de omat, pentru a nu le afecta stabilitatea, si sunt indepartate crengile si frunzele uscate.
Amenajare rustica

2.1. Echipamente necesare pentru amenajarea perfecta a gradinii

Intretinerea si amenajarea, indiferent de sezon, se vor realiza cu ajutorul unor ustensile clasice, dar si cu tehnologia moderna. Astazi exista tot felul de echipamente ce pot inlesni munca gradinarului, in asa fel incat sa nu mai piarda timp pretios si sa-i micsoreze considerabil efortul fizic. Astfel, cine vrea sa se bucure de rezultate deosebite trebuie sa aiba aproape urmatoarele unelte si dispozitive agricole:

  • Motoburghiul de pamant, un dispozitiv robust, cu motor in doi timpi, care ajuta la operatiunile de curatare si intretinere. Poate fi utilizat in silvicultura, horticultura si in procedeul de amenajare a pamantului. De asemenea, motoburghiul acesta poate face si alte munci esentiale in gospodarie, cum ar fi: operatiuni de gaurire a solului pentru ridicarea de stalpi, garduri, arbusti, dar si preluarea unor probe de sol pentru realizarea de diferite analize geologice;
Toaletarea copacilor
  • Din dotarea gradinarului nu poate lipsi nici motorul pe benzina de uz general, cu putere intre 5.5 si 7.5 CP, pentru ca are numeroase intrebuintari. Din fericire, acesta se gaseste pe multe tipuri de unelte si scule: motopompe, motosape, motocultoare, maiuri compactoare, slefuitoare beton etc;
  • Pompa de apa este un alt dispozitiv necesar, ajutand nespus la intretinerea gradinii, plantele avand nevoie permanent de lichidul dadator de viata. Ea ofera apa curata sau mai putin curata din fantana, iaz, lac sau rau, cu o presiune buna si usor de gestionat;
  • Drujba reuseste sa faca treaba buna in gradina, fiind acel echipament care ajuta gradinarul sa curete pomii de crengi uscate;
  • Atomizorul pentru aplicarea tratamentelor pentru plante este de mare folos si, de regula, se gaseste intr-o curte dotata cu tot ce trebuie. Daca bolile se instaleaza, atunci frumusetea gradinii are de suferit. 
Irigarea gradinii

Timpul in care se face gradinarit cu ajutorul sapei si a plantatorului s-a dus. Pentru a obtine un spatiu de vis, in forma si stilul dorite, uneltele moderne nu pot fi lasate deoparte, indiferent de zona in care se va amenaja gradina (oras, tara sau munte). 

2.2. Mobilierul pentru amenajarea gradinii si terasei

Mobilierul este cel care va completa fabulos aspectul curtii, asa ca trebuie ales cu multa grija la cele mai mici detalii. El trebuie sa fie rezistent, pentru a face fata intemperiilor si schimbarilor de temperatura si sa se integreze perfect in atmosfera creata. Materialele din care este confectionat sunt cele care vor ajuta mult la obtinerea stilului dorit. Printre piesele care trebuie sa se regaseasca pe terasa sau in gradina se numara:

  • fotoliile si canapeaua confortabile;
  • pavilionul;
  • copertina sau umbrela;
  • sezlongurile;
  • dulapul si masa pentru pregatirea gratarului;
  • masa;
  • balansoarul.
Mobilier gradina
Hamac gradina
Mobilier din fier forjat
Pavilion
Amenajare spatiu gradina
Mobilier gradina idee

2.3. Idei si sfaturi interesante despre amenajarea curții

O practica destul de des intalnita in amenajarea gradinilor este acoperirea suprafetei cu pietris de rau, material estetic care nu se intretine greu si care poate fi oricand inlocuit cu altceva. Betonul poate fi alta optiune, usor de combinat cu pietrisul, mai ales pentru persoanele care nu au la dispozitie un buget prea mare. Desi este mai greu de intretinut, gazonul ramane alta idee foarte buna. Se recomanda utilizarea unei masini de tuns ce va inlesni munca in mentinerea gazonului. 

Plantele, florile, arbustii, pomii fructiferi se aleg cu multa grija la timpul pe care fiecare il are alocat ingrijirii gradinii, dar si la investitia pe care vor sa o faca pentru acest proiect. Udarea se va face constant si nu se vor uita tratamentele de intretinere, specializate pentru fiecare specie in parte. 

O gradina bine amenajata si o curte curata sunt spatii in care fiecare se va simti minunat si va dori sa se relaxeze zilnic. Este important, totusi, sa se tina cont de calitatea solului si de soiul de plante dorit sa nu apara o surpriza neplacuta. In lipsa nutrientilor sau a temperaturilor potrivite plantele se pot usca. Compozitia ingrasamantului trebuie sa fie adecvata. Se pot utiliza si substante diferite, precum zatul de cafea, cartonul, hartia, cenusa si turba. 

Inainte de a incepe proiectul, gradinarul trebuie sa se gandeasca bine la scopul pe care il va indeplini acest colt in viata lui. Daca vrea sa petreaca timp aici, indiferent de anotimp, atunci este bine sa gaseasca si surse de incalzire pentru exterior, sa ilumineze spatiul pe perioada noptii, sa creeze o terasa, un foisor, sa monteze o piscina etc. 

Gradina cu piscina
Fire pit
Terasa si gratar
Iluinat exterior
Copertina de gradina amenajare
Colt de gradina
Gazon gradina
Amenajare colt gradina
Idee pentru aranjarea gradinii

3. Decorarea gradinii cu ajutorul unor ornamente chic

Amenajarea acestui spatiu se face si cu ajutorul decoratiunilor, care completeaza estetic intregul. Astfel, un rol aparte trebuie sa-l aiba gardul, pavajele, foisorul, iluminatul, ghivecele cu plante, fantana arteziana, diferite statuete chic. Pot fi alese cateva piese dintre acestea sau pe toate daca spatiul o permite. De ce este necesara prezenta lor? Intr-adevar, gradina poate fi lasata si fara decoratiuni, insa va parea intotdeauna putin salbatica, fara a avea atingerea umana. Personalitatea proprietarului poate fi imprimata cu usurinta cu ajutorul decoratiunilor. Dintre acestea pot fi mentionate urmatoarele:

  • folosirea unei oglinzi de gradina pentru a mari vizual spatiul;
  • transformarea unei usi vechi, din lemn, intr-un suport fenomenal pentru ghivecele cu flori agatatoare;
  • roata de lemn se poate aseza langa un arbust pentru a atrage atentia asupra lui;
  • o statuie impunatoare este de efect intr-o gradina de mari dimensiuni;
  • banca din piatra cu diferite forme, ideala pentru relaxare;
  • masa si scaunele de exterior din fier forjat vor atrage atentia tuturor ca un magnet;
  • stalpi decorativi pentru ornament, cu diferite mesaje sau cu indicatoare catre parti ale gradinii;
  • celebrii pitici de gradina, iubiti de persoanele vesele;
  • felinarele de agatat pe crengile copacilor.
Fantana arteziana amenajare
Iaz
Cascada
Arbusti ornamentali
Apa
Felinar de gradina
Foisor gradina
Aranjament cu pietre
Gradina in oras
Idei pentru amenajare gradina
Impartirea in zone a gradinii

In concluzie, aranjarea unei gradini deosebite poate deveni realitate cu ajutorul imaginatiei si creativitatii gradinarului, al ideilor specialistilor si al existentei unor unelte si ustensile de cea mai buna calitate. Poate parea un proiect greu de pus in practica pentru amatori, insa nu este deloc asa daca se va tine cont de toate detaliile si sfaturile pertinente. 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *