Casa si gradina

Goji – Tot ce trebuie sa stii, plantare, intretinere, recoltare

Autor: Adrian Dogaru | Publicat pe 08.05.2016, actualizat la 23.06.2020, in Casa si gradina Goji – Tot ce trebuie sa stii, plantare, intretinere, recoltare

Goji, denumit stiintific Lycium Barbarum, face parte din familia Solanacee. Originar din Tibet, arbustul de goji are o coroana de 2 metri in diametru, ramuri spinoase, cu fructe bogate in vitamine. Goji este foarte bine adaptat la conditiile de mediu din tara noastra.

Goji poate fi plantat in sistem tufa sau pom. Acesta prefera solurile insorite, cu pante line, orientate spre sud si un ph de 6-7.

Arbustul de goji rezista la variatii de temperatura, intre -25 grade C si -4 grade Celsius. Goji infloreste in luna mai si fructifica in luna iulie.

In antichitate frunzele de goji erau utilizate pentru incetinirea procesului de imbatranire si mentinerea sanatatii.

In prezent, fructele se utilizeaza in alimentatie, productie farmaceutica si apicultura, fructele fiind foarte apreciate de specialisti pentru aportul ridicat in antioxidanti si vitamine.

Plantatiile de goji incep sa prinda si la fermierii si agricultorii romani din ce in ce mai mult mai ales datorita cererii crescute pe pietele vest-europene pentru produsul finit – fructele goji.

goji

Vom incerca in continuare sa va dam toate datele necesare pentru infiintare, intretinere si protectie a unei culturi de goji.

Alegerea si pregatirea terenului pentru plantatia de goji

In Romania majoritatea terenurilor agricole sunt bune pentru infiintarea unei culturi de goji, deoarece goji prefera solurile cu buna permeabilitate, ideale fiind cele care au in compozitie o treime nisip.

Aciditatea optima a solului pentru a infiinta o cultara de goji este de 8.2-8.6 pH.

Plantatia de goji este bine sa se infiinteze pe un teren destelenit eliberat de maracini si alte radacini.

Nu uitati ca plantele de goji prefera pantele insorite, dar daca le puneti in conditiie gen gradina suporta bine si umbrirea partiala.

goji

Inainte de efectuarea araturii de toamna, solul se va fertiliza cu:

20t/ha gunoi de grajd (vechi de 4 ani) (Un ingrasamant complet care contine 0,5% N, 0,25% P, 0,6% K si microelemente. Poate fi folosit la toate plantele. Are o durata de actiune de trei ani, materia organica se mineralizeaza mai ales in perioadele de vara. Mareste capacitatea pentru apa si aer a solului, afaneaza solurile grele si aglomereaza pe cele nisipoase.

Pentru a fi apt de utilizare, gunoiul trebuie sa fie bine fermentat, deci sa fi stat indesat si in platforme timp de cel putin 3-4 ani. Are efect mai ales pe solurile reci si cu fertilitate scazuta, pe care poate fi administrat si dupa o pastrare de numai 6 luni, deci intr-o stare mai “paioasa”.)

350 kg/ha superfosfat (Ingrasamant chimic ce contine 18% P si se prezinta sub forma de praf sau granule alb-cenusii, cu solubilitate redusa. Nu este higroscopic, dar trebuie pastrat in loc uscat. Se foloseste pe toate solurile ca ingrasamant de baza)

150 kg/ha sare potasica (Ingrasamant chimic ce contine 40% K, ce se prezinta ca o sare de culoare alb-murdar, cu nuante de roz. Intrucat contine si clor, trebuie utilizat cu atentie in cazul trandafirilor, care sunt sensibili la acest element. Se da pe soluri neutre, dar daca se da pe soluri acide, atunci se amesteca cu 30% var).

Daca terenul se pregateste primavara si nu am realizat fertilizarea de toamna atunci se va administra doar gunoiul de grajd.

goji

Solurile mlastinoase ori care au predispozitie psre baltire nu sunt potrivite pentru infiintarea unei culturi de goji.

Verificati panza freatica- daca aceasta urca mai sus de 1 m adancime, terenul nu este potrivi pentru infiintarea unei culturi de goji.

Germinarea semintelor de goji

Pentru germinarea semintelor de goji acestea se pot planta direct asa cum sunt uscate sau se pot pune la inmuiat in apa o zi/noapte. Cu nisip se amesteca semintele care se pun in rasadnita sau saci cu turba, cele fara nisip se pun in tavi alveolare cate una sau doua seminte sau in ghivece sau saculeti. Se pun semintele la inmuiat intr-un vas cu apa dezmortita (nici calda, nici rece).

Dupa ce s-au inmuiat si umflat se pun cu penseta sau cu mana in alveole, ghivece, se seamana in rasadnite, etc… Pamantul folosit pentru insamantat este de preferat sa fie turba de 5 mm si cu un PH cat mai ridicat. Puteti face si dumneavoastra amestecul de pamant pentru rasaduri, de exemplu: din pamant de ghiveci (padure) amestecat cu nisip si ingrasamant organic (mranita).

Avem substratul si seminţele pregatite, inainte de insamantare ar fi bine daca am uda substratul binisor.

Dupa ce am pus semintele pe substrat, pe acestea le acoperim cu pamant cu grosimea de 2-4 mm, max 5 mm (presaram pamant peste seminte exact cat sa fie acoperite). Odata acoperite udam bine si avem grija sa nu ramana semintele descoperite (vermorelul e ideal pentru udarea prin pulverizare fina).

Ele au nevoie de umiditate, de caldura si temperatura cat mai constata pentru a germina, iar dupa germinare au nevoie de lumina (preferabil de zi, minim 12 ore).

goji

Pana rasar pamantul se mentine umed constant (dar sa fie drenat pamantul, sa nu balteasca apa), dupa ce rasar in proportie de 80%, udarea se va face odata la 2 zile (pentru a stimula planta sa isi dezvolte radacina in cautarea de hrana).

Temperatura ideala pentru germinarea semintelor de goji este de 18-20° C (germineaza in 6-10 zile), dar temperatura minima de germinare este 12-14°C (germineaza in 10-20 zile).

Ele prefera lumina de zi si sa cada de sus, pe verticala (ca sa nu creasca strambe, intinzandu-se dupa lumina). Cand nu au suficienta lumina (min. 12 ore), ele cresc inalte si subtiri, exista riscul sa le pierdeti.

Perioada ideala pentru insasantare este din luna aprilie pentru cei ce nu au conditii (sera incălzita).

Rasadurile se repica dupa ce sunt viguroase, au 6-10 frunzulite si o tulpina sanatoasa, iar sistemul lor radicular este foarte bine dezvoltat.

Exact ca plantele de rosii se cresc si gojiile!

Dupa 8-10 zile ies primele plantute si in primele 2-3 luni cresc foarte incet.

Cu pamant bun, un pic de nisip (perlit) si ingrasamant natural (organic) – nu prea mult sa nu arda planta – se poate face si amestecul pentru repicare (asta daca nu va permiteti sa cumparati turba cu dimensiunea 5-20mm).

Nu udati prea mult planta ca sa nu stea in apa.

La o inaltime de 3-5 cm trebuie repicat (cand planta are deja 5-8 frunzulite si tulpina groasa si rasadul pare viguros) in ghivece, saci de nylon sau direct in pamant afara (asta cam dupa jumatea lunii aprilie – inceput mai, depinde de zona si conditiile climatice).

Nu mai ramane decat sa le udati si sa aveti rabdare sa creasca, iar in toamna se pot pune in plantatie sau gradina, dupa caz.

goji

In prealabil se va pregati terenul unde vor fi plantati arbustii. Daca sunt pusi in ghiveci sau saculeti se pot planta in orice perioada a anului (in afara de perioada de inghet).

Cei care sunt pusi in pamant in gradina se pot scoate toamna (de preferat) sau primavara si se pot muta in plantatie. Inaltimea minima de plantare este de 25-30 cm cand planta este viguroasa si suficient de puternica, cand se pune in plantatie trebuie udat bine pamantul si este recomandat sa se ude timp de 2 saptamani pentru a se asigura suficienta apa in sol pentru ca arbustul sa se dezvolte armonios.

Goji – Plantare

Cel mai potrivit moment pentru infiintarea unei plantatii este primavara devreme, dupa ce atrecut pericolul gerurilor si se poate intra in camp.

Daca dorim sa infiintam o suprafata mare, ce urmeaza sa fie lucrata mecanizat, distanta de plantare poate fi de 2 – 2.5 m intre randuri si 1.5-2 m intre plante pentru aproximativ 3000 plante/ha. Pentru suprafete mici sau gradini distantele pot fi reduse la 1.5 m intre randuri si 1 m intre plante.

Dimensiunea gropilor de plantare trebuie sa fie de 30 cm latura cu 30 cm adancime sau si mai mari daca radacinile sunt mai dezvoltate.

Calitatea arbustilor da randamentul plantatiei asa ca va recomandam sa aveti numai arbusti sanatosi, vigurasi si certificati de producator. Ii puteti gasi aici

Inainte de operatiunea de plantare este recomandata mocirlirea radacinilor prin scufundarea lor timp de cateva secunde intr-un ameste egal de apa, balega proaspata de vaci, si pamant galben (ideal) ( daca nu avem merge orice fel de pamant).

Planta se fizeaza pe centrul gropii, respectand adancimea de plantare din pepiniera. Daca ele vin in ghivece trebuie scoase din ghivece fara insa a deranja solul de pe radacini (se scot cu tot cu sol). daca vn cu radacini libere, peste radacini se va pune pamant maruntit, tasandu-se usor pentru a scoate aerul fara a rani radacinile.

goji

Se va fixa un tutore care sa sustina planta cativa ani, pana ce odata ingrosata tulpina planta se va putea sustine singura. Arbustul va fi palisat si prin fixare pe spalieri, Dupa platare se face o copca in jurul plantei ce trebuie udata cu 10 litri de apa.

Aceasta udare trebuie facuta indiferent de nivelul de umiditate din sol, principalul sau rol fiind de a elimina camerele de aer ramase in sol dupa tasare si de a asigura astfel contactul direct al solului cu radacinile.

IMPORTANT
Arbustul de goji rezista bine la conditiile climatice din Romania, intervalul de rezistenta fiind -25 – +4- grade C.

Pentru a stimula dezvoltarea radacinilor in primul an de plantare – daca nu ploua des- pot fi necesare 3 udari pe luna pana toamna.

Dupa 2 ani de la plantare goji face fata bine la seceta, insa pentru o productie ridicata de fructe este bine sa udam regulat -2 udari pe luna.

Este posibil ca arbustul sa intre pe rod chiar din anul 2 de la plantare, insa nu va asptati la producatie serioasa mai devreme de 3-4 ani.

Productia aproximativa pe o planta este de 3 Kg fructe pe sezon (iunie-noiembrie).

Pentru a nu afecta planta terenul trebuie mentinut curat de buruieni lucru care se poate face prin activitati speciale (mulcire, erbicidare).

Metode de cultivare

Goji poate fi cultivat sub forma de tufa sau pom.

Cultivarea sub forma de tufa

In cazul in care plantele nu sunt sustinute de araci solul se acopera cu o folie agrotextila.

Cultura sub forma de tufa presupune o distanta marita intre plante pe rand, pentru prevenirea suprapunerii ramurilor.

Cultivat sub forma de tufa planta de goji necesita mai putine taieri de rarire, iar recoltarea se poate face manual. Productia este mai mare decat la plantatiile realizate sub forma de pom.

Aceasta metoda de cultura necesita atentie marita pentru a nu se pierde fructele care ating solul.

Cultivarea sub forma de pom presupune o inaltime maxima de 2 m a plantei, pentru usurarea accesului la ramurile superioare pentru stropirea cu fertilizanti foliari si pentru taierile de rarire si culesul fructelor. Structura de baldachin, asigura o expunere mai buna si un randament mai crescut.

Distanta intre etajele plantei trebuie sa fie de 40-60 cm pentru a se asigura aerisirea ramurilor si patrunderea razelor solare la toate partile plantei.

Goji cultivat sub forma de pom poate fi recoltat mai usor si observat in toate fazele de dezvoltare.

Indiferent de forma de arbust ales tufa sau pom, se recomanda eliminarea ramurilor neproductive, ce consuma inutil resursele plantei.

Planta de goji este nepretentioasa fata de conditiile de mediu, dar prefera locurile insorite.

Sisteme de sustinere a plantatiei de goji

Sistem de sustinere 1

 • talpi de pin tratati de 8 cm diametru si 300 cm inaltime, deasupra solului 240 cm, asezati la aproximativ 5 m intre plante pe rand
 • 4 randuri de sarme de inox distantate la 45 cm intre ele

Distante de plantare

 • Intre randuri: 3 m
 • Intre plante/rand:
 • Ax vertical – 40 cm
 • Tufa – 100 cm

Mulcire: folie de agrotextil neagra, rezistenta UV, latime 100 cm

Sistem irigare: furtune picurare cu picuratori la 30 cm si debit de 2 l/h

Materialul biologic:

 • Lycium barbarum ‘B1’
 • Lycium barbarum ‘B2’
 • Lycium barbarum ‘BUA’
 • Lycium barbarum ‘B4/10’
 • Lycium chinense ‘AS’
 • Lycium chinense ‘S’
 • Lycium chinense ‘C9’
 • Lycium chinense ‘Zhong’

In amenajare au fost introduse cate 2 plante din fiecare biotip de goji pentru toate cele 3 forme de conducere (ax, bibaum si tufa) rezultand un total de 72 de plante.

goji

Sistem sustinere 2

 • stalpi de pin tratati de 8 cm si H 300 cm, deasupra solului 240 cm
 • 4 randuri de sarme de inox distantate la 45 cm intre ele, prima sarma la 50 cm de sol

Distante de plantare

 • Intre randuri: 1.2 m
 • intre plante/rand: 1.0 m

Mulcire: folie de agrotextil neagra, rezistenta UV

Sistem irigare: furtun picurare cu picuratori individuali tip tija cu debit de 2 l/h

Materialul biologic:

 • Lycium barbarum ‘B1’ – 2 randuri a cate 10 plante
 • Lycium barbarum ‘B2’ – 4 randuri a cate 10 plante

goji

Ingrasaminte

In prima parte a perioadei de vegetatie, se aplica ingrasamant foliar Trainer si Scudo. Incepand cu anul 2 de cultura, se aplica un ingrasamant foliar cu Italpollina si Fonix.

In momentul de inflorire al plantelor se aplica auxim pentru o buna legare a fructelor si o crestere cantitativa si calitativa a productiei.

Dupa legarea fructelor se aplica un ingrasamant de Calciu, la interval de trei saptamani pana la coacere.

Plan fertilizare

Recomandari pentru cultura ecologica

Se administreaza foliar in perioada de vegetatie – Trainer 35ml/10litri apa –saptamanal

Scudo 20ml/10litri apa la 2 saptamani pentru probleme aparute, 10 ml/10 litri apa pentru a preintampina evenuale probleme. Se poate administra pe tot timpul anului.

Trainer si Scudo

Substanta activa a acestor fertilizanti creste capacitatea de aparare a plantei improtriva eventualelor boli, iar dezvoltarea raticulara si vegetala a plantei are o crestere semnificativa.

In cazul unor probleme ale aparitiei unor eventuale ciuperci, mana, frunze uscate: Red-Block 30ml/10 litri apa se aplica foliar la 2 saptamani.

Blocks 30ml/10 litri apa se aplica foliar la 2 saptamani. (contact)

Se pot amesteca cu SCUDO pentru o singura aplicare.

Pentru probleme cu daunatorii se pot aplica foliar la 3 saptamani:

Boundary SW 35 ml/10 litri apa administrat foliar

Hunter 17 ml/10 litri apa administrat foliar

Se poate amesteca Boundary SW cu Hunter pentru o singura aplicare foliara.

Fertilizarea terenului se va realiza utilizand

 • Italpollina – 100grame/planta
 • Guanito – 100grame/planta

Cum cultivi goji pe balcon?

Goji efecte miraculoase pentru sanatate. Arbustul Goji (Lycium barbarum) este originar din China si a fost folosit cu mult timp in urma inmedicina traditionala asiatica pentru imbunatatirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, intarirea sistemului imunitar si pentru a ameliora simptomele de oboseala.

Arbustul iubeste soarele si prefera spatiile ample pentru a se dezvolta. Arbustul Goji poate atinge dimensiuni de 2,5 m in inaltime si latime! In gradina se adapteaza destul de usor, fie la solurile argiloase, fie argilo-nisipoase sau chiar cele simple nisipoase. Cu toate acestea, preera solul organic. Cele mai bune rezultate se obtin daca solul gradinii are pH-ul cuprins intre 7-8.

Goji are nevoie de-o umiditate ridicata a solului si un strat cat mai liber de buruieni. Pentru rezultate notabile foloseste un strat de ingrasamant natural organic (alge) la fiecare 3-4 saptamani, in primele 6 luni de viata ale plantei. Daca vrei sa ai control asupra plantei, cultiv-o in ghiveci, iar apoi transplatez-o in gradina. Cand plantezi artbustul in gradina, ai grija sa fie la distanta de minim doi metri fata de alte plante sau fata de al doilea arbust.

Momentul propice plantarii acestui arbust este primavara si toamna. In timpul iernii acesta rezista foarte bine la temperaturile scazute de -20°C. Goji începe sa infloreasca cel mai devreme in mai si sa rodeasca din iunie-iulie pana in noiembrie avand la un moment dat pe aceeasi ramura, boboci, flori, fructe verzi si fructe coapte asemeni citricilor.

Taiere sunt cele mai importante si de ele depinde fructificarea arbustului Goji. Primele taieri se fac inca din primul an de la plantare, cand se realizeaza cateva ajustari esentiale. Astfel, cand arbustul atinge dimensiunea de aproximativ 70 cm, este nevoie sa-i inlaturi varful pentru a permite dezvoltarea ramurilor laterale, dupa care trebuie sa elimini ramurile pe o lungime de circa 40-50 cm de la nivelul solului pentru a forma un trunchi evident.

Este indicat sa tai si varfurile ramurilor laterale, pentru a obtine o planta cat se poate de ramificata. In anul urmator, planta ar trebui sa ramana cu doar 6 ramuri principale dispuse cate doua pe trei etaje, iar restul de ramuri sa fie eliminate. numarul ramurilor variaza in functie de modelul ales pentru conducerea arbustului. Iar din anul trei, planta nu se mai tunde decat ocazional.

Arbustul Goji trebuie sa aiba la final o structura cu mai multe etaje, in asa fel incat soarele si vantul sa poata patrunde lesne printre acestea. Perioada optima pentru taiere este la finalul sezonului de producere a fructelor. De obicei tunderea ar trebui s-o faci in anotimpul de iarna sau primavara devreme cand planta este un repaus.

In ceea ce priveste recolta este posibil sa obtii in primul an o productie de aproximativ 1 kg de fructe, urmand ca aceasta sa atinga un maxim dupa circa 4 ani de cultura. Majoritatea fructelor din magazine sunt uscate, dar si tu poti face asta in cazul in care vrei sa le pastrezi pentru mai mult timp, dar e evident ca fructele proaspete sunt mult mai bogate in substantee nutr.

Acum Pestre iti ofera arbust fructifer Goji Chinensis,  Goji Barbarum, Seminte Goji Negru, Seminte Goji Le Insolite.

Bibliografie

 • Cepoiu, N., Pomicultura aplicata, Editura Stiintelor Agricole
 •  Mindell  E., R. Handel , 2003, Goji: The Himalyan Health Secret Paperback
 • Shiu-ying Hu, 2005, Food Plants of China, Universitatea din Hong Kong

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Sunt 3 comentarii la acest articol

Excelent documentar !

Scris de Rancea Ronel pe 19.08.2018

Multumesc doamna Dana pentru sfatul dumneavoastra !

Scris de ValerianSalagean pe 03.09.2018

Va recomandam sa realizati stropiri cu Fungicid Shavit https://www.pestre.ro/fungicid-shavit-72-wdg-triadimenol-20-g-kg-folpet-700-g-kg-makhteshim-agan_150/

Scris de Dana Lazareanu pe 04.09.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Manusile de protectie sunt componente oblig...

Citeste tot articolul
pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.