Casa si gradina

Ghivece de flori – cum le alegi in functie de plante?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 18.03.2020, actualizat la 18.03.2020, in Casa si gradina Ghivece de flori – cum le alegi in functie de plante?

Plantele au nevoi diferite, de aceea pentru fiecare exista un anumit tip de ghiveci potrivit.

Insa, cine zice ca este simplu sa le gasesti ghiveciul potrivit se inseala. Trebuie sa cunosti foarte bine planta, sa o analizezi, sa investesti timp si bani in a-i oferi exact ce ii trebuie. Astfel, iata care sunt cateva aspecte importante legate de aceste ghivece de flori, atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al utilitatii lor.

Ghivecele pentru plante pot fi din plastic, ceramica, sticla sau din metale inoxidabile, si au cele mai diferite forme, inalte, joase, rotunde, ovoide, suspendate, mici si mari. Modul in care se dezvolta plantele depinde in mod esential de ghivecele pentru plante.

Ghivece de flori – importanta si rol

Ghivecele de flori pe langa rolul estetic, ofera plantelor suportul necesar pentru a sta drepte si a se hrani. Tocmai de acea, un rol esential il are pamantul care se adauga in ghiveci.

Alegerea ghivecelor de flori, trebuie sa se realizeze in functie de spatiul pus la dispozitie, nu opta pentru un ghiveci mare, daca nu este suficient loc pe pervazul ferestrei sau in gradina.

Atentie! Daca ai la dispozitie un spatiu mic, cum ar fi o etajera sau un suport ingust pentru ghivece, nu il aglomera cu prea multe vase de dimensiuni mici, deoarece acestea vor face locul respectiv sa para „sufocant”.

Tipuri de ghivece de flori in functie de zona de amplasare

In functie de tipul plantei si de spatiul unde vor fi amplasate florile, ghivecele pot fi: de perete, suspendate pentru pervaz, ghivece agatatoare, ghivece cu stativ sau de gradina.

Ghivecele de perete pot fi dispuse in mai multe randuri si se ataseaza vertical, putand acomoda flori de dimensiuni mici si medii. Acestea sunt potrivite pentru realizarea unui aranjament din plante decorative, dar si pentru cresterea de legume radacinoase si verdeturi.

Ghivecele suspendate pe pervaz sau balcon sunt prevazute cu accesorii de prindere sau cu spatiu conceput special la baza, pentru fixarea pe balustrada. Aceste ghivece pot fi asezate pe pervazul din fata ferestrei, in afara balconului sau pe podeaua acestuia, in partea superioara a balustradei ori la baza.

Pentru un astfel de model, se ia in calcul greutatea ghiveciului (pamantului + planta + apa + recipientul propriu zis), inaltimea plantelor (sa nu incurce deschiderea ferestrei), precum si posibilitatea de a introduce florile inauntru, pe timp de iarna si vreme rece.

Ghivecele agatatoare sunt potrivite ca decor si in locuintele nu foarte spatioase. Acestea se prind cu ajutorul unui carlig, de tavan sau grinda, fiind potrivite pentru plantele care atarna, precum muscatele curgatoare. Cauta un carlig puternic, care sa aiba o forta de sustinere cel putin dubla fata de greutatea ghiveciului (plus continutul din el), iar daca este pivotant, plata poate fi intoarsa in directia luminii.

Ghivecele cu stativ pot fi sub forma unui suport de care se pot agata containere mai mici, potrivite pentru aranjarea in cascada a plantelor. Exista modele interioare si exterioare, pe care le poti pune in colturile gradinii. Acestea au diferite inaltimi si forme.

Cele de gradina sunt mai mari (exista si mai mici, care pot completa un aranjament decorativ) si sunt disponibile in forme, culori si materiale variate. In aceste ghivece se pot planta flori, legume sau fructe, si este recomandat sa aiba un sistem de scurgere. In cazul unei jardiniere, se vor putea aranja mai multe sortimente de plante.

Tipuri de ghivece de flori in functie de utilizare

Ghiveciul de cultura (linerul)

Ghiveciul de cultura este acel tip de ghiveci in care vin plantele cumparate. Acestea sunt inestetice, insa au marimea si substratul potrivit pentru planta respectiva. Ghiveciul de cultura poate fi folosit sau poate fi inlocuit cu un liner.

Linerul este un ghiveci sau un suport de interior in care planta se va pune in ghiveciul decorativ. Plantele cumparate nu trebuie replantate in substrat proaspat, cu o tundere, fertilizare si udare corecta plantele pot fi pastrate in ghivecele de cultura ani de zile.

 In cazul plantelor care vin in substrat de horticultuta, acesta poate fi pastrat doar in cazul in care se face o fertilizare adecvata deoarece substratul este inert.

Dimensiunea ghiveciului de cultura

Ghiveciul decorativ poate sa fie de orice dimensiune dar nu mai mic decat ghiveciul de cultura. Ghiveciul de cultura se plaseaza in interiorul ghiveciului decorativ, astfel incat sa nu se vada.

Spatiile libere de sub linere sau de langa acestea se completeaza cu pietre, polistiren, etc.  asa incat sa se ajunga la inaltimea dorita peste care se plaseaza linerul.

Materialul

Deoarece se folosesc linere, materialul ghiveciului are doar rol decorativ si calitativ. Exista posibilitati infinite de combinare a materialelor ghivecelor cu materialele din incaperi.

Culoarea

Culoarea ghiveciului se alege in functie de stilul spatiului in care planta va fi amplasata.

Daca vrem o focalizare pe ghivece si plante folosim culori tari si saturate. Altfel, folosim culori pastelate sau neutre.

Greutatea

Ghivecele cu greutate mare au o solutie simpla: se transporta pe o platforma solida cu rotite, special conceputa pentru aceste situatii.

Ghivece si jardiniere in functie de spatiul de amplasare

 Ghivece pentru plantele de interior

In interiorul fiecarei locuinte exista plante si flori, cateva de talie mai mare – cu care se decoreaza camerele de zi sau cele mai spatioase, cateva asezate pe pervazuri iar altele suspendate, asezate in suporturi speciale. In cazul plantelor voluminoase se folosesc ghivece care sa permita mutarea lor cu usurinta atunci cand este nevoie.

Ghivecele au la baza rotite incorporate sau suporturi cu rotite pe care sa se aseze. Ghivecele decorative sunt adesea masti ceramice fara gauri de scurgere a apei suplimentare.

Exista si ghivece decorative cu sisteme speciale de drenare a apei suplimentare asa incat plantele sa nu fie niciodata afectate de un eventual exces de umiditate. Ghivecele pentru plantele suspendate, pot fi unele clasice asezate pe suporturi adecvate sau unele concepute pentru aceasta functie.

Plantele mici sunt mai migaloase si nu pot fi plantate la intamplare, acestea chiar au nevoie de ghivece adecvate si de tavite sau cosulete pentru a fi mai usor manevrate.

Ghivece si jardiniere pentru balcoane si terase

Balcoanele si terasele sunt oaze de verdeata, in care se afla etajere pentru plante mai mici, ghivece si cosuri suspendate, jardiniere cu plante curgatoare.

Jardinierele trebuie sa fie incapatoare si frumoase, adecvate ca sistem de prindere si dimensiune pentru nevoile plantelor tale. Ghivecele pentru plantele mai mari trebuie sa aiba stabilitate.

Ghivecele pentru gradina

Desi cele mai multe flori si plante sunt puse direct in pamantul din gradina, mai sunt si exceptii. Pentru aceste situatii este nevoie de anumite ghivece care vor fi amplasate temperor in anumite zone ale gradinii.

Acestea trebuie mutate cu usurinta la adapost inainte sa vina frigul. In situația ghivecelor ingropate se aleg modele practice.

Ghivece si jardiniere in functie de material

Ghivecele sunt fabricate din plastic, lut, ceramica, teracota, din pietre si beton, din metal, lemn si chiar ratan. Gradul de porozitate al materialului, locul unde va fi amplasat containerul (in interior sau exterior), dar si dimensiunile acestuia sunt doar cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le aiba in vedere persoanele interesate sa afle unde gasesc ghivece de flori, la preturi bune.

Lemnul poate sustine plante cu radacini groase si mari, palmieri sau alte flori inalte. Totodata, poate fi pus in exterior, fiind rezistent la conditiile meteo. In acelasi timp, este foarte poros, extragand apa pusa plantelor, iar daca nu este ingrijit cum trebuie, ramane imbibat si creeaza un mediu optim pentru dezvoltarea mucegaiului si microorganismelor daunatoare plantei. Pentru asta, este bine sa aiba o captuseala din cauciuc, iar floarea sa nu fie pusa direct inauntru, ci mai intai intr-un recipient din plastic.

Teracota si ceramica sunt printre cele mai frumoase si se regasesc in numerose forme, detalii si culori. Acestea se tin inauntru, deoarece, la frig extrem, crapa si se sparg. Ghivecele din teracota sunt grele si au baza solida, de aceea pot fi plantate cu plante mai voluminoase sau inalte.

Acestea sunt potrivite pentru cactusi si suculente, intrucat peretii vasului sunt porosi, solul uscandu-se mai rapid, atunci cand torni apa. Daca in aceste ghivece se vor planta alte flori, se vor uda mai des in special in sezonul calduros.

Metalul retine lichidul mai mult timp, fiind recomandat pentru plantele care necesita multa apa. Pe de alta parte, absoarbe caldura, astfel ca, tot trebui sa ai grija ca pamantul sa nu se usuce prea repede.

Plasticul este cel mai accesibil material. Ghivecele din plastic sunt usoare si simplu de manevrat, sunt mai facil de intretinut, nu crapa din cauza frigului. Insa, sunt mai putin stabile, fiind de evitat plantarea florilor cu radacini mari. Peretii nu vor absorbi lichidul, ceea ce este indicat pentru florile ce necesita multa apa, insa, daca aceasta este turnata in exces, radacinile pot putrezi.

Clasificarea ghivecelor in functie de dimensiuni

Ghiveciul de marimi ideale trebuie sa aiba suficient loc pentru a acomoda radacinile si spatiu pentru dezvoltarea acestora, dar si 2 – 3 cm pentru apa. Un vas prea mic poate dauna florii, in timp ce unul prea mare poate crea un mediu prea umed pentru o planta mica. De altfel, intr-un recipient mai lat si mai mic, pamantul se va mentine umed, in timp ce intr-un container mai ingust si mai inalt, apa se va scurge la baza, iar acesta poate fi rasturnat de vant.

Pentru verdeturi in bucatarie, se alege un vas cu o circumferinta de 9 – 10 cm, utilizat, temporar, si pentru puii de flori. Pentru tufe, copacei, trandafiri si alte plante medii de apartament, este necesar un recipient de  3 – 7 litri in timp ce pentru florile mai mari, cu radacini ceva mai puternice si o coroana voluminoasa, trebuie in jur de 15 – 25 l. Pentru copaci mari, asezati in curte, se recomanda ghivece de 50 – 500 de litri.

Dimensiunea ghivecelor decorative

Dimensiunea ghivecelor decorative pe care le vei alege depinde foarte mult de marimea spatiului pe care il ai la dispozitie.

Ghivece decorative mici –ghivecele decorative potrivite pentru incaperea respectiva, nu aglomereaza prea mult zona nu sunt prea mici, nu vor ramane neobservate intr-un spatiu prea mare. Se pot alege doar trei sau patru ghivece colorate, care vor crea impresia de spatiu si vor adauga viata unui colt de gradina sau terasa.

  • Ghivece decorative mari–devin piesa de rezistenta din gradina si atrag toate privirile. Pe langa functionalitatea lor, ghivecele decorative de dimensiuni mari au si un statut de arta, de obiect ce aduce plus valoare unui loc.

Accesorii ghivece si jardiniere pentru flori

Ghivecele de flori pot fi echipate cu un sistem de drenaj, un sistem de auto-udare, precum si cu o tava sau captuseala.

Sistemul de drenaj consta intr-o gaura (sau mai multe), realizate la baza ghiveciului, care poate avea sau nu dop detasabil. Exista si ghivece care doar indica locul, iar gaura trebuie realizata de beneficiar.

Sistemul de auto-udare permite plantelor sa-si ia cata apa au nevoie, fara ca acestea sa mai putrezeasca de la prea mult lichid sau, dimpotriva, sa se usuce cand esti plecat pentru mai multe zile de acasa.

Aceste ghivece au la baza un mini-rezervor de apa, de care este prevazut un fitil, prin care lichidul urca pana in pamant, in momentul in care radacina are nevoie sa fie udata. Mai mult, modelul poate veni cu indicator, prin care vei putea urmari starea rezervorului, asa incat sa stii cand sa il umpli si pentru a monitoriza cat timp va alimenta planta.

O tava sau un suport cu picioare sunt necesare mai ales in cazul ghivecelor asezate pe podea ori inauntrul casei, intrucat vor impiedica scurgerea apei direct pe parchet. Acestea pot fi realizate din acelasi material si pot avea aceeasi culoare, insa poti opta si pentru modele diferite, pentru a te juca cu decorul.

Captuseala poate fi realizata din nailon sau din fibra de nuca de cocos. Aceasta va fi pusa pe interiorul ghiveciului, protejand de frig in sezonul rece. Nailonul va preveni scurgerile, oferind protectie vaselor facute dintr-un material sensibil la umezeala (lemnul, de exemplu). Pentru plantele agatatoare, se recomanda utilizarea fibrei din nuca de cocos intrucat permite radacinii sa respire, retinand pamantul si umezeala.

Alege culorile si modelele potrivite

Ghivecele decorative sunt disponibile intr-o varietate de culori si modele, astfel alege modelul potrivit care sa se incadreze perfect in gradina sau pe terasa ta. Pentru un design minimalist alege o combinatie de culori neutre: alb, negru sau tonuri de maro si gri, care vor fi potrivite in orice fel de decor. In cazul in care vrei ca spatiul sa fie colorat alege ghivece decorative in culori vibrante de rosu, albastru sau galben sau modele multicolore, pictate manual.

Ghivecele decorative, pot fi potrivite cu nuantele plantelor si florilor pe care le vor gazdui. De exemplu, un ghiveci de dimensiuni mari, realizat din piatra, in stil rustic sau in stil ornamental, se va potrivi de minune cu plantele inalte sau curgatoare, cu frunze mari de culoare verde smarald.

Textura ghiveciului importanta intr-un spatiu fara prea multe elemente de decor, adauga volum si devine un centru de interes.

Ghivecele pot fi plasate de-a lungul aleii din gradina, adaugand astfel viata unui spatiu care este destul de simplu amenajat in cele mai multe cazuri. Tot pentru zona aleii sunt potrivite si ghivecele in forma de stropitoare sau cele pictate manual cu motive florale.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Bamele sunt din ce in ce mai cautate de micii fermieri care se orienteaz...

Citeste tot articolul
pestre

Plantele medicinale castiga tot mai mult teren atat pe piata interna cat...

Citeste tot articolul
pestre

Stevia dulce, denumita stiintific Stevia rebaudiana face parte din Famil...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.