Pestre Blog

Ghid complet – tipuri si beneficii perdea de aer

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 14.10.2019, actualizat la 03.01.2020, in Pestre Blog Ghid complet – tipuri si beneficii perdea de aer

O perdea de aer este un echipament care emite un flux continuu de aer pe toata deschiderea unei usi de acces care separa o zona climatizata de una neclimatizata. O perdea de aer se instaleaza de obicei pe orizontala, deasupra unei usi de acces, insa exista si posibilitatea de montare pe verticala, pe o latura a usii.

O perdea de aer impiedica patrunderea aerului rece (sau prea cald) de afara, a prafului, insectelor, mirosurilor neplacute etc.

Perdelele de aer sunt utilizate in:

 • Industrie

Perdeaua de aer se utilizeaza in fabrici, ateliere, unde este necesara mentinerea unei temperaturi constante. Rolul unei perdele de aer industriale este de a separa mediul interior de cel exterior, sau diverse zone climatizate diferit din interiorul incintei. In cazul zonelor cu temperatura scazuta (ex. depozite, camere frigorifice) perdeaua se instaleaza pentru a reduce pierderile de temperatura cauzate de traficul intens.

 • Comercial

Perdelele de aer sunt utilizate in magazine, malluri, hypermarketuri etc. unde se inregistreaza un trafic permanent de persoane. In spitale, scoli si alte medii care necesita curatenie speciala perdeaua se instaleaza intotdeauna pe interior, facand astfel imposibila patrunderea insectelor si a prafului de afara.

Cum functioneaza o perdea de aer

Atunci cand doua sisteme termodinamice intra in contact va avea loc un schimb de energie care va duce in cele din urma la egalizarea temperaturii.

O perdea de aer mentine separat aerul care se afla de o parte a deschiderii, de cel care se afla de cealalta parte a deschiderii, impiedicand, pur si simplu, intrarea in contact a doua sisteme termodinamce diferite. Instalata corect, o perdea de aer este eficienta chiar si in conditiile an care deschiderea usii este in bataia unui vant moderat (dar nu si in cazul unui vant puternic).

Eficienta unei perdele de aer poate fi calculata dupa ecuatia

E = (Qb-Qa)/Qb, unde
E = eficienta energetica,
Qa = schimbul de energie (energia pierduta din interior) in cazul montarii unei perdele de aer, inclusiv energia consumata de perdea
Qb = schimbul de energie fara perdeaua de aer.
Cu cat E este mai aproape de 1, cu atat perdeaua de aer este mai eficienta. 1 este imposibil de atins, fiind, practic, echivalentul unei usi inchise.

Deși poate parea imposibil, pot exista situatii in care E < 0, altfel zis nu doar ca perdeaua de aer are eficienta 0, dar eficienta ei este negativa. Aceasta situatie se intalneste atunci cand perdeaua de aer nu este montata corect. In cazurile normale eficienta unei perdele de aer trece de 0,7-0,8 (echivalentul unei reduceri de 70-80% a schimbului de energie intre mediul intern si cel exterior).

Ce factori pot compromite performanta unei perdele de aer

 • Vantul: daca usa de acces este asezata spre o zona „batuta de vant’ cladiri asezate in intersectii largi in care se pot forma cu usurinta curenti de aer.
 • Cladiri care nu sunt corect construite sau izolate, in cazul carora una sau mai multe perdele de aer nu pot impiedica transferurile de energie din alte parti decat prin usa / usile de acces.
 • In cazul diferentelor mari de temperatura intre mediul exterior si cel interior
 • Camerele si usile foarte inalte creeaza un efect de aspiratie greu de contracarat.
 • Cand nu se respecta recomandarile producatorilor cu privire la instructiunile de operare si mentenanta.
 • Cand exista un sistem de control incorect implementat care nu se coordoneaza corect cu deschiderea usii de acces.
 • In cazul in care rolul perdelei de aer e acela de a izola o cameră frigorifica (sau ceva similar) ar trebui instalata pe dinafara, deoarece ventilatorul, care consuma energie si se incalzeste, tinde sa se „abureasca”, sa formeze gheata si in cele din urma sa se deterioreze.
 • Daca perdeaua de aer nu acopera in intregime deschiderea usii (sau inaltimea, in cazul instalarilor pe verticala) atunci nu se instaleaza.
 • Daca in incaperea care se doreste a fi izolata functioneaza si un ventilator cu rol principal de evacuare (de pilda evacuarea mirosurilor sau a fumului) perdeaua de aer isi pierde din eficienta deoarece se creeaza o presiune negativa a aerului care va face ca puterea jetului de aer trimis de perdeaua de aer sa fie mai puternica aproape de grila si mult mai slaba jos. Astfel, aerul de afara se va strecura in interior pe sub jetul de aer al perdelei, la nivelul podelei.

Atentie, o perdea de aer nu este un aparat de aer conditionat! Chiar daca exista perdele de aer cald electrice, acestea nu au – ca in cazul aparatelor de aer conditionat – rolul de a incalzi aerul dintr-o incapere. Functia de incalzire ajuta doar la izolarea termica a ariei incalzite.

Tipuri de perdele de aer

Exista trei tipuri principale de perdele de aer: perdele de aer in recirculare, perdele de aer electrice si perdele de aer cu apa. Iata, pe scurt, care sunt diferentele dintre acestea.

Perdele de aer in recirculare

Perdelele de aer in recirculare au un procedeu dificil de instalat care implica nu doar montarea echipamentului (unitatea centrala) care creeaza jetul de aer ci si proiectarea tubulaturii care recupereaza aerul si il repune in circulatie.

In instalarile tipice aerul care formeaza perdeaua este captat la capatul de jos al perdelei si, printr-un sistem de ventilatie din care nu lipsesc cutia plenum si tubulatura proiectata adecvat, este retrimis catre unitatea centrala care il repune in circulatie cu ajutorul unui ventilator. Aerul expulzat este la aceeasi temperatura cu cel absorbit. Acestea sunt prevazute in faza de proiect a unei constructii.

Perdele de aer cald electrice

Perdelele de aer cald electrice sunt perfecte pe timp de iarna. Acestea a rolul de a emite o bariera de aer incalzit, care „sigileaza” termic spatiul dorit. Aerul absorbit pur si simplu din exterior, este incalzit cu electricitate si expulzat in afara.

Acest tip de perdea este cel mai usor de instalat (practic, se instaleaza la fel de usor ca un aparat oarecare de aer conditionat) dar si cel mai costisitor deoarece consuma electricitate atat pentru functionarea ventilatorului care genereaza curentul de aer, cat si pentru incalzirea curentului de aer.

Perdele de aer cald pe apa

Perdelele de aer cald pe apa incalzesc aerul prin intermediul agentului termic (apa calda). Principiul de functionare este acelasi, dar trebuie avut in vedere ca echipamentul trebuie sa fie conectat la o sursa adecvata de apa.

Perdele de aer ambientale

Perdelele de aer ambientale preiau aerul din ambientul exterior si creeza un jet (o „perdea”) de aer pana cand utilizatorul opreste functionarea. Se mai numesc si „perdele de aer fara incalzire”.

Acestea sunt mai putin eficiente iarna, dar sunt varianta optima impotriva prafului, mizeriilor, polenului si insectelor. Aerul expulzat este la aceeasi temperatura cu cel absorbit.

Perdele de aer cald pe gaz

Prdelele de aer cald pe gaz folosesc gazul ca sursa de incalzire a aerului. Acestea sunt mai putin utilizate in Romania.

Perdele de aer cald cu abur

Cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre perdelele de aer

 1. O perdea de aer industriala creeaza un mediu de lucru confortabil, impiedica formarea curentilor de aer, iarna ține departe aerul rece de afara, in timp ce vara pastreaza temperatura climatizata la interior. Aceasta maximizeaza eficienta energetica si conservarea de energie.
 2. Costul unei perdele de aer se amortizeaza rapid deoarece se reduce factura cauzata de pierderea de energie. Astfel, in cazul unei perdele de aer corect montate si instalate amortizarea dureaza cel mult 2 ani (24 de luni).
 3. Pentru maximizarea energetica a eficientei perdelelor de aer, acestea trebui incluse in constructii inca din faza de proiect. In destul de multe cazuri instalarea unei perdele de aer dupa finalizarea constructiei implica realizarea unor compromisuri. Daca vorbim de perdele de aer in recirculare sau perdele de aer cald pe apa, acestea sunt cel mai dificil de montat dupa finalizarea constructiei, deoarece pot implica modificari structurale ale spatiilor de acces.
 4. Instalarea unei perdele de aer intr-o constructie noua sau una deja existenta, trebuie respectate cateva principii de baza. In primul rand latimea perdelei de aer trebuie sa acopere toata latimea (sau inaltimea, in cazul montarii verticale) usii si fluxul de aer sa acopere toata inaltimea (sau latimea, in cazul montarii verticale) usii. Alti factori care merita luati in calcul sunt orientarea (Nord/Sud, Est/Vest), expunerea la vant, volumul de trafic inregistrat in mod uzual pe usa respectiva, tipul zonei de intrare.
 5. Perdelele de aer fara incalzire sunt utilizate in proiectele unde este necesara izolarea unei arii cu temperatura scazuta (de pilda un depozit frigorific sau alt spatiu cu temperatura redusa).
 6. Pentru un design deosebit se alege un model de perdea de aer cu un design elegant, care poate fi incastrata in tavan. Insa, trebuie tinut cont ca aerul trebuie sa aiba suficient spatiu pentru a crea fluxul necesar perdelei de aer, sa existe acces usor la alimentarea electrica si la aparat in vederea operatiunilor de mentenanta.
 7. In cazul unor medii exigente se aleg echipamente recunoscute pentru durata lunga de viata si robustete, usor de instalat si de conectat.
 8. Pentru eficientizarea consumului energetic, se poate controla prin telecomanda viteza ventilatorului si fluxul de aer. In cazul cladirilor in care traficul nu e constant perdeaua de aer poate fi activata prin senzori la deschiderea usii.

Cum alegi o perdea de aer buna

Perdelele de aer sunt varianta ieftina si eficienta de minimizare a pierderilor de caldura in locurile in care exista un trafic intens pe usa. De asemenea, o perdea de aer blocheaza patrunderea insectelor in interior si reduce cantitatea de praf si noxe care patrund in incinta.

Perdelele de aer pot fi montate la usi sau la ferestre, in spatii comerciale, depozite sau locuinte.

Initial folosite doar de marile magazine, in prezent perdelele de aer se regasesc la majoritatea magazinelor, in spatii comerciale de la parterele blocurilor.

Dar ca in cazul oricarui alt dispozitiv, este necesara o buna informare prealabila pentru a iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi perdeaua de aer:

Dimensiunea usii

Perdeaua de aer trebuie aleasa in functie de dimensiunea usii unde se monteaza pentru a face fata cu brio. O perdea subdimensionata nu va face fata eficient insectelor sau valurilor de praf.

Pe de alta parte, o perdea de aer puternica, amplasata deasupra unei usi joase va fi deranjanta pentru persoanele care trec pe sub ea, din cauza curentului puternic de aer pe care il produce si zgomotului puternic care ii va speria.

Tipul de perdea de aer

In functie de modul de functionare, se disting cateva tipuri de dispozitive. Perdelele de aer electrice functioneaza prin incalzirea aerului cu ajutorul unei rezistente electrice, asemanator radiatoarelor clasice. Aerul incalzit este suflat in directia usii, asigurand un curent de aer cald uniform.

Perdeaua de aer in recirculare se foloseste in aplicatii de racire sau in magazine, in zona frigiderelor. Perdeaua de aer pe apa incalzeste sau raceste aerul folosind apa ca agent termic.

Perdelele de aer airstream sunt special destinate spatiilor cu trafic intens, cum sunt intrarile supermarketurilor, unde deschiderea continua a usilor determina mari pierderi de caldura. In general, dispozitivele care folosesc apa calda ca agent termic genereaza mai multa caldura decat perdelele cu rezistenta electrica.

Conditiile climatice interioare: Desi cumparatorii sunt constienti de clima din zona in care locuiesc, acestia nu au intotdeauna foarte clar conditiile de temperatura pe care vor sa le mentina in interiorul spatiului. 

In cazul unui magazin mic de cartier, in care clientii intra imbracati cu hainele de exterior si raman imbracati gros in sezonul rece pe toata durata cumparaturilor, o temperatura interioara prea ridicata nu va face decat sa ii grabeasca.

Insa, in supermarket, unde clientii au posibilitatea sa isi aseze hainele groase in cosul de cumparaturi, este preferabila o temperatura confortabila, care sa invite pe clienti sa petreaca cat mai mult timp in fata rafturilor.

Daca perdeaua de aer este instalata la intrarea intr-o macelarie sau intr-un aprozar, efectul de inlaturare a insectelor este bine sa fie dublat de perdeaua de aer rece care va contracara caldura emanata de vitrinele frigorifice si care va contribui la pastrarea in conditii bune a produselor chiar si pe timp de vara.

Alte caracteristici

Alte caracteristici ale produsului care fac diferenta intre un dispozitiv mediocru si unul cu adevarat bun sunt: panoul de control care ar trebui in mod ideal sa fie instalat separat, sau sa existe o telecomanda cu ajutorul caruia sa se poata regla viteza si temperatura aerului si directia jetului de aer. O unitate vopsita in camp electrostatic este mai rezistenta si isi va pastra aspectul un timp mai indelungat.

Elementele galvanizate sunt mai rezistente la coroziune. Protectia termica este de mare ajutor pentru evitarea oricarui tip de incidente.

Designul

Designul perdelei de aer este o alta caracteristica care poate face diferenta intre un aparat tern si unul care trece neobservat sau care aduce o amprenta favorabila in spatiul in care este amplasat. Designul este cel care te face sa te indragostesti de un aparat la prima vedere, sau sa il eviti.

Temperatura aerului

Inainte de cumparare poti verifica daca dispozitivul ventileaza aer rece, aer cald sau iti permite sa selectezi intre cele doua variante. Pe timp de iarna, un dispozitiv care sufla aer cald este esential pentru reducerea pierderilor de caldura prin deschiderea repetata a usii.

Pe timp de vara, aerul rece poate ajuta la pastrarea unei temperaturi placute in interior, eliminand in cazul spatiilor mici necesitatea instalarii unei unitati de aer conditionat. De altfel, trebuie sa stii ca o perdea de aer care functioneaza cu aer cald este mai bine tolerata, caci reduc senzatia de curent.

Bibliografie:

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Holul reprezinta primul loc in care musafirii au acces, fiind o carte de...

Citeste tot articolul
pestre

Jaluzelele sunt un accesoriu necesar pentru toate ferestrele, indiferent...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.