Climatizare si Sanitare

GHID COMPLET pentru alegerea si construirea unui semineu

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 10.11.2017, actualizat la 02.09.2019, in Climatizare si Sanitare GHID COMPLET pentru alegerea si construirea unui semineu

Semineul poate indeplini un rol functional, dar si unul estetic in casa ta. In plus, poate fi incadrat intr-un spatiu rustic, dar si in unul modern sau clasic.

Semineul se poate construi intr-un colt al camerei sau chiar pe mijlocul peretelui si poate fi transformat intr-o adevarata opera de arta, prin modul in care alegi sa il plachezi. Acest lucru se poate realiza cu piatra naturala, marmura, samota, caramida, fonta sau sticla.

Un semineu poate incalzi una sau mai multe camere si poate fi racordat la centrala termica. De asemenea, poate juca un rol strict decorativ in designul casei tale.

Alegerea de a construi un semineu in casa ta implica si o doza mare de responsabilitate, din moment ce orice eroare de constructie poate avea urmari grave. Tocmai de aceea, sfatul nostru este sa apelezi la ajutorul specialistilor.

Informatii generale despre seminee

  1. Tipuri de seminee. Seminee de decor
  2. Care sunt modurile de placare a semineelor
  3. Designul grilei semineului
  4. Cum functioneaza si cum incalzeste un semineu
  5. Care sunt elemenetele componente ale unui semineu

Cum alegi semineul potrivit

  1. Cum alegi semineul in functie de scopul sau
  2. Cum alegi semineul in functie de tipul de combustibil
  3. Cum alegi semineul in functie de stilul incaperii
  4. Cum alegi semineul in functie de tipul de suprafata incalzita si izolatia camerei
  5. Cum imbraci semineul in functie de stilul incaperii

Cum construiesti un semineu

  1. Cum alegi focarul semineului
  2. Cum stabilesti locul unde amplasezi semineul
  3. Calitatea materialelor pentru construirea semineului
  4. Cat de important este cosul de fum in construirea semineului
  5. Care sunt etapele constructiei unui semineu

Avantajele construirii unui semineu

Informatii generale despre seminee

Semineul este o structura destinata incalzirii livingului, insa poate avea si un rol strict decorativ. Multi proprietari de locuinte il aleg pentru atmosfera primitoare pe care o creeaza.

In epoca medievala, stramosul semineului, daca il putem numi asa, era folosit in scop strict functional, la prepararea mancarii si incalzirea apei. Acum, insa, a devenit sinomin cu eleganta, confortul si, de ce nu, luxul.

Inventarea cosurilor de evacuare – care au aparut pentru prima data in nordul Europei, in secolele al XI-XII-lea d.Hr., au permis instalarea semineelor in aproape toate camerele din locuinta, dar si o proiectare mult mai eficienta a intregului sistem.

semineu

Tipuri de seminee. Seminee de decor

Clasificarea semineelor se face in functie de tipul de focar (n.r. vatra semineului) si/sau in functie de tipul de combustibil utilizat. Astfel, rezulta urmatoarele tipuri de seminee:

 • Semineul cu focar inchis – inchiderea acestui tip de semineu se realizeaza cu sticla termorezistenta. In schimb, focarele pot fi facute din fonta simpla sau otel/fonta captusite pe interior cu samota. Pentru un randament termic bun, focarul trebuie izolat;
 • Semineul cu focar deschis – este modelul clasic de semineu. Focul arde liber in vatra, iar fumul este evacuat prin cos. Se face din caramida sau placi prefabricate. Nu este cea mai populara alegere, focul fiind greu de facut si intretinut intr-un astfel de semineu;
 • Semineul care functioneaza cu combustibil solid – includem in aceasta categorie lemnul, carbunii sau peletii. Cea mai populara varianta este cea cu lemne, care are si avantajul costului redus;
 • Semineul pe gaz – poate fi montat in spatii diferite, mai ales pentru ca functioneaza fara cos de fum, inlocuit cu o evacuare concentrica similara cu cea folosita pentru centralele termice. Pot fi controlate si prin telecomanda;
 • Semineul cu aprindere electrica – sunt semineele moderne, cu numeroase functii, care dispun de un afisaj digital, efecte de flacara si sunt dotate cu incalzire prin termonstat. Au avantajul ca sunt simplu de montat si utilizat;
 • Biosemineul – este un tip de semineu care functioneaza cu bioetanol (n.r. un tip de combustibil lichid, natural). Acest tip de semineu nu necesita ventilatie, pentru ca nu elima fum sau gaze. Tocmai de aceea pot fi instalate in orice tip de locuinta. Pot fi montate pe pere sau incastrate in acesta si sunt usor de mutat in orice parte a casei, inclusiv pe terase sau in gradina.

semineu decorativ

Daca tipurile de seminee de mai sus sunt cele functionale, semineele de decor indeplinesc doar un rol ornamental. In cazul acestor seminee vorbim doar despre cadru si rama. Fiind realizat strict in scop decorativ, acestea pot fi construite inclusiv din rigips.

Care sunt modurile de placare a semineelor

Materialele folosite cel mai des la placarea semineelor sunt:

 • Piatra de rau – perfecta pentru un decor rustic, rezistenta, si la un pret avantajos;
 • Marmura – foarte rezistenta, insa costisitoare, va da finisaje elegante, luxoase;
 • Travertinul – o piatra naturala care se integreaza in decorul oricarei case;
 • Ardezie – perfecta pentru un decor modern, contemporan, insa cu un farmec aparte;
 • Limestone-ul – o piata naturala foarte versatila. Potrivita atat pentru un decor modern, dar si in unul clasic;
 • Gresia – foarte comuna in placarea semineelor, datorita pretului mic. Un material versatil, care poate fi luat intr-o varietate de modele si culori si care poate fi adaptat pentru orice tip de interior;
 • Piatra reconstituita – foarte asemanatoare cu piatra naturala, este realizata din piatra macinata si reconstruita mecanic. Mult mai ieftina decat piatra naturala;
 • Caramida – o alegre clasica si des folosita, datorita aspectului rustic;
  Samota – asemanatoare caramidei, insa intr-o culoare mai deschisa. Are un pret avantajos si este foarte durabila;
 • Teracota – materialul des folosit pentru sobe poate fi folosit si in constructia semineelor.

semineu placat

Designul grilei semineului

In alegerea unui design pentru grila semineului, te bucuri de cea mai mare libertate. In general, se folosesc grile din metal vopsit, foarte rezistente la temperaturi mari. Insa poti opta si pentru grile din sticla special conceputa pentru a rezista in astfel de conditii. Sticla se foloseste mai ales la semineele cu etanol.

Cum functioneaza si cum incalzeste un semineu

Sobele clasice functioneaza pe baza principiului radiatiei – adica acumuleaza si radiaza caldura. Semineul, in schimb, functioneaza in baza principiului convectiei – incalzeste aerul si il circula prin incapere.

Un caz aparte il reprezinta semineele pe lemn, care functioneaza in baza ambelor principii descrise mai sus.

semineu

Care sunt elemenetele componente ale unui semineu

Elementele componente ale unui semineu difera de la un model la altul sau in functie de combustibilul folosit de acestea. Ca sa iti faci o idee, insa, un semineu clasic, cu focar inchis, are:

 • Placa de baza – fundatia si o placa superioara, care poate fi realizata din caramida sau alte materiale;
 • Focar;
 • Caramizile refractare (samota);
 • Hota;
 • Cos de evacuare;
 • Guri de ventilatie;
 • Usa de sticla termorezistenta.

Cum alegi semineul potrivit

Primul aspect la care trebuie sa te gandesti atunci cand alegi sau construiesti un semineu pentru locuinta ta este tipul de focar pe care il vrei – inchis sau deschis. Apoi, trebuie sa te decizi ce volum vrei sa aiba acesta, in functie de camera pe care vrei sa o incalzesti. Vatra semineului trebuie sa aiba dimensiunea potrivita pentru incaperea in care urmeaza sa fie amplasat. Nu in ultimul rand va trebui sa alegi un design potrivit pentru semineul tau.

Cum alegi semineul in functie de scopul sau

In functie de scopul sau, un semineu poate fi:

 • Semineu decorativ – are un scop stict ornamental si nu poti face foc in el;
 • Semineu functional – cu o dimensiune raportata la volumul camerei.
 • Semineu legat la centrala termica – cu o putere calorica ridicata, acest tip de semineu poate fi folosit pentru incalzirea caloriferelor. Ideal acesta ar trebui sa functioneze pe gaz, asta daca vrei sa ai si apa calda. Necesita insa o constructie elaborata.

Cum alegi semineul in functie de tipul de combustibil

Lemnul  este foarte convenabil ca pret, insa efortul depus de proprietarul unui astfel de semineu este mai mare. Varianta la fel de convenabila, dar care presupune un efort mult mai mic este reprezentata de semineul pe peleti.

Semineul pe gaz este foarte practic, insa iti va fura placerea de sta in fata unui foc de lemne, care emana un miros specific si creeaza o atmosfera speciala. Semnineele electrice, in schimb, sunt mai costisitoare din punct de vedere al combustibilului folosit, insa sunt cea mai rapida si comoda varianta de a incalzi casa.

semineu

Cum alegi semineul in functie de stilul incaperii

Rustic, modern si clasic sunt stilurile din care poti alege. Tine cont de intregul design al casei, pentru ca semineul sa nu faca o nota discordanta cu restul incaperii.

Cum alegi semineul in functie de tipul de suprafata incalzita si izolatia camerei

Focarele trebuie alese in functie de suprafata incaperii. Acestea trebuie sa asigure un volum suficient de mare incat sa poata incalzi intreg spatiul unde este amplasat semineul.

Puterea calorica este un alt criteriu de care trebuie sa tii cont la acest capitol. Aceasta poate fi cuprinsa intre  2,5 – 21 kW, in functie de dimensiunea camerei. Pentru o casa izolata termic, puterea calorica trebuie sa fie medie. Exista si posibilitatea izolarii semineului, operatiune care se face cu ajutorul specialistilor sau al unei firme specializare in astfel de servicii si cu materiale specifice.

Cum imbraci semineul in functie de stilul incaperii

Intr-o casa decorata clasic, poti imbraca semineul in marmura, caramida sau gresie. Pentru un decor modern, poti apela la ardezie sau travertin. Nici sticla nu trebuie exclusa, mai ales daca ai la dispozitie un interior cu design minimalist sau industrial.

semineu

Cum construiesti un semineu

Daca sunt respectate instructiunile specifice pentru constructia unui semineu, acest procedeu nu ar trebui sa fie unul complicat. Mai ales daca ai la dispozitie materiale de calitate.

Iti reamintim insa ca atat montarea unui semineu gata construit, cat si constructia acestuia de la zero se face doar cu ajutorul specialistilor. Orice mica greseala poate provoca o tragedie.

Cum alegi focarul semineului

Primul pas in construirea unui semineu este alegerea focarului. Acesta trebuie sa aiba un design adaptat spatiului in care urmeaza sa fie montat. Apoi trebuie sa aiba un volum suficient de mare incat sa poata incalzi intreaga incapere.

Factorii pe care trebuie sa-i urmaresti in alegerea unui focar potrivit pot fi:

 • Dimensiunea optima –  stabilita in urma masuratorilor pe care le faci in locuinta; Puterea calorica a focarului – de obicei aceasta este cuprinsa intre 2,5 si 21 kW. O capacitate medie (9-12 kW) ar trebui sa fie suficienta pentru incalzirea unei camere izolate termic;
 • Materialul din care este confectionat focarul – cele din fonta, imbracate in caramida sau samota au, de obicei, preturi accesibile si un bun randament. Cele de otel cu samota, in schimb, ating repede o temperatura ridicata in camera de ardere;
 • Tipul de rama – poate fi in stil clasic sau moderna, cu un design simplu sau elaborat si poate fi achizitionata intr-o varietate de culori;
  Modelul sticlei termorezistente – de forma dreapta, curba, prismatica sau de tip tunel;
 • Modul de deschidere a usii – pe verticala sau laterala.

semineu

Cum stabilesti locul unde amplasezi semineul

Poate fi construit pe unul dintre peretii camerei, la mijloc, sau intr-un colt. Locul trebuie ales insa si in functie de elementele care vor compune semineul. Vorbim aici despre focar, incadramente sau accesoriile de montaj, cum este cosul de evacuare, de exemplu.

Calitatea materialelor pentru construirea semineului

Materialele de constructie a unui semineu pot sa difere in functie de modelul ales sau de combustibilul in baza caruia functioneaza semineul. Calitatea trebuie sa fie, insa, un element foarte important la care trebuie sa te gandesti atunci cand faci aceasta alegere. Aceasta este data de criterii precum rezistenta, eficienta termica sau designul placut.

Cele mai utilizate materiale sunt fonta, otelul, caramida sau piatra. Poti solicita insa si sfatul specialistilor, care iti pot recomanda cea mai buna solutie pentru casa ta.

Cat de important este cosul de fum in construirea semineului

Cosul de fum sau cosul de evacuare al semineului este un element important de siguranta. Parametrii in care este construit acesta, dar si materialele folosite sau normele de intretinere difera de la un model la altul, in functie de tipul de combustibil folosit sau de structura semineului.

Insa, in linii mari, un cos de evacuare trebuie sa:

 • Ajunga la o inaltime de jumatate de metru peste acoperisul casei;
 • Aiba capacitatea de evacuare corelata cu puterea focarului;
 • Fie impermeabil la gaze si izolat termic
 • Asigure un traseu perfect vertical si neintrerupt pentru gaze si fum.

Cosul de evacuare poate fi construit din samota, caramida sau inox.

semineu

Care sunt etapele constructiei unui semineu

Constructia unui semineu difera in functie de tipul acestuia. Insa, ca sa iti faci o idee, principalele etape in constructia unui semineu clasic, cu focar inchis, sunt:

 • Constructia picioarelor semineului – pot fi realizate din caramida sau BCA;
 • Turnarea fundatiei – placa de baza, unde se vor instala caramizi;
 • Turnarea placii superioare – se face din caramizi si este armata apoi cu plasa sudata;
 • Instalarea focarului;
 • Zidirea consolelor – partea superioara a semineului;
 • Fixarea cosului de fum;
 • Izolarea termica;
 • Constructia hotei;
 • Finisarea – in aceasta ultima etapa se vor rostui caramizile, se vor monta blaturile din lemn si gratarele.

Avantajele construirii unui semineu

Semineul este montat cel mai adesea in living si este o alegere care, in epoca moderna in care traim tine mai mult de designul unei locuinte. Un semineu, mai ales unul in stil clasic, in care trosnesc lemnele, va crea o atmosfera intima si romantica.

Insa simpla lui prezenta poate da unei incaperi un aer special, rar intalnit, mai ales in Romania. Tocmai de aceea, multi proprietari de case aleg sa monteze seminee decorative, in care nu se poate face focul.

Ai apela la o astfel de solutie pentru incalzirea locuintei?

Sursa foto: Shutterstock.com

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Monilierul de baie se alege in functie de obiectele sanitare instalate i...

Citeste tot articolul
pestre

In fiecare casa exista o baie dotata cu minimul necesar, un

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.